neděle 10. března 2013

14 Balzámová metoda v mém podání

Na votocvohoz.cz se strhla diskuze okolo mého postu o balzámové metodě. Ne že bych cítila, že se musím obhajovat (např. vůči tvrzením, že vlasy umývané kondicionérem musejí zákonitě být nedokonale umyté a smrdět)... Balzámová metoda nemusí a nebude vyhovovat všem. Mně BM slouží víc jak půldruhého roku a doteď jsem spokojená. Což nevylučuje, že se třeba jednoho dne vrátím k šamponům... Ale v blízké budoucnosti se tak určitě nestane.

Dnes to bude o mých koupelnových evergreenech a jak jsem si BM přizpůsobila pro sebe. 

Omluvte kvalitu, foceno mobilem.

Takto vypadají moje vlasy po umytí kondicionérem, lehkém pročísnutím prsty a vysušením na vzduchu. Trik spočívá v tom, že se vlasy po uschnutí nekartáčují/nerozčesávají. Po umytí a opláchnutí vlasů (důležitá je studená voda, vlasy nebudou poletovat okolo hlavy a zvýší se díky ní i lesk) ještě do vlhkých vlasů vemnu leave-in balzám, pročísnu prsty nebo hřebenem (používám hřeben pro koně), případně kartáčem a víc už se vlasů nedotýkám. Vlasy se na vzduchu samy rozdělí do pramínků a stočí/zvlní. Nezřídka chodím ještě s vlhkými vlasy spát a to kolikrát zvlnění ještě umocní. 
Vlevo hřeben na úpravu koňské hřívy, vpravo alternativa z drogérie

Vyznavači BM mají ještě další fígle pro dosažení kudrlin/vln. Např. zabalit speciální technikou - smotávání látky ze strany a zavázání na týlu - vlhké vlasy do látky z čisté bavlny (stačí staré tričko) a nechat je uschnout v turbanu. Na froté ručníky rovnou zapomeňte. To se mě osobně netýká - vlasy, z kterých ještě kape voda, hned po umytí balím do froté osušky, ale nemnu a nedrhnu je. 

Dalšími pomocníky jsou pak různé gely a pěny pro vytvarování vln/kudrlin. Samozřejmě by měly být čisté (bez silikonů a minerálních olejů), aby je váš obvyklý kondicionér byl schopen z vlasů vymýt. Já naopak gely a pěny nemám v oblibě (i když jsem je zkoušela), protože mi pak vlasy na dotek přijdou tvrdé a nejemné. (Vsuvka: Vždycky si říkám, co si asi myslí muži, když svým partnerkám v intimních chvilkách prohrábnou vlasy nasprejované kvůli objemu nebo slepené jinými přípravky. Mě by to asi připravilo o iluze. Zas na druhou stranu, muži myslí v intimních chvilkách asi na úplně jiné věci než na vlasy oblepené tužidlem...) 


Vzhledem k tomu, že vlasy už jsou po odbarvení a tónování v dobré kondici, mohla bych od BM vlastně upustit. Ale za ten rok a půl už jsem si na ni zvykla a přejít na pravidelné šamponování se mi nechce. Nemluvě o používání vlasové kosmetiky se silikony. Můj jediný problém spočívá snad jen v tom, že vlastním vlasy poměrně husté a těžké, takže mají tendenci se vlastní vahou narovnávat. Pozoruju to hlavně ke konci druhého nebo třetí den po umytí. To buď vlasy vykartáčuju, což je narovná a vlny zvětší (jako po velkých natáčkách, akorát nejsou pravidelné), nebo do zbraně povolám obyčejný rozprašovač obsahující roztok vody a aloe vera gelu. Nastříkám, prohrábnu, nechám proschnout. Kadeře jsou zpátky. 


Bez těchto dvou přípravků se neobejdu. TRESemmé Naturals mám doma pořád, jedna láhev o objemu 900ml mi vystačí cca na tři měsíce. Vlasy si umývám každý třetí den. Tento kondicionér patří do kategorie pečující, na pouhé umývání bych doporučila lehčí. S tímto se mi vlasy vlní míň, protože je opravdu mnohem těžší než balzámy umývací. Já jsem si však na něj zvykla jako na umývací, protože se mi nechce vlasy umýt lehkým kondicionérem a pak ještě do délek dávat pečující. Navíc se po něm vlasy nekudlí do chomáčů. Každý má asi svoje problémová místa, kde se mu vlasy zacuchávají víc, u mě je to na týlu. Přičítám to zimě a vysokým límcům, možná cuchání zmizí s jarem. 

Tiny Twirls od Kinky-Curly s výtažkem z proskurníku lékařského (který obsahuje slizové látky) se ukázal jako hodně schopný leave-in kondicionér s lehkou tužicí schopností. Nádherně voní! Vlasy se mi s ním necuchají (i na týlu je to lepší) a když si je projedu prsty, nikde se nezadrhnu. Zároveň na vlasech netvoří žádný film a nechává je jemné. Aplikuju jej do ještě vlhkých vlasů a nechám uschnout. Balzám/styler se dá použít i za sucha, to dělám hlavně ve chvíli, kdy si vyčešu culík a ráda bych, aby se na jeho konci udělal lehký krucánek a vlasy byly uhlazené. Jako když konec culíku nakulmujete. Samozřejmě se díky svému složení dá z vlasů vymýt, aniž bych musela používat přípravky se sulfáty.

Toť moje "hair routine"...

Jako obvykle upozorňuju na INCI výrobků. Nenechejte se zmást reklamou, že šampon XY neobsahuje silikony. Možná neobsahuje, ale jděte do hloubky a pročtěte si složení, možná v něm naopak najdete hafo sulfátů, iritujících konzervantů (natriumbensoat) nebo minerální oleje. Jediný způsob, jak najít to svoje, je imho být dobře informovaný o složení produktů a vědět, která složka mi vadí nebo naopak vyhovuje. Řídit se jen osvědčenými značkami je podle mě krátkozraké, protože producenti sami recepturu nezřídka mění. Zapojte zkrátka kritické myšlení...

Pro další čtení:

Jak se balzámová metoda osvědčila vám? 

14 komentářů:

  1. hm, jsem to furt nezkusila, takže nevím. (no hlavně proto, že až teď jsme začala spotřebovávat šampóny, fakt jsem od té doby žádný nekoupila... ale teoreticky bych balzámovou metodu teď zkusit mohla)

    diskuzi na votočvohoz jsem nečetla, ale dokáži si představit, jak to vypadalo a co se tam událo, že balzám přeci nemůže umýt a že budou hnusný špinavý vlasy... zaručené pravdy od někoho, kdo to nikdy nezkusil. klasika!

    a máš tedy strašně krásné vlasy... asi budu muset bm konečně vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi dobrá s těmi šampony! :)

      Děkuju, vlasy už jsou ok, ale že jsem se po vlastní barvě natoužila! Ještě ty konce ustřihnout...
      Vzpomínám si, že máš taky husté vlasy, to by Ti BM mohla sednout. Vlny BM teda nutně nemusí dělat (varuju před případným zklamáním), spíš jde tak nějak o vnější vlasovou kondici. Ráda si o případných zážitcích přečtu někdy v budoucnu na Tvém blogu.

      Vymazat
    2. no podle fotky mi přijde, že mám vlasy dost podobné, jen asi jich mám buď míň nebo jemnější než ty, protože objem mám podle mě menší. taky teď už je mám dost dlouhé, takže se mi tak moc nevlní. a pořád mi vrtá hlavou, jestli by se mnou bm něco udělala.

      Vymazat
    3. Těžko říct - pokud nemáš vyloženě potřebu změnit vlasovou péči, tak zkusit snad jenom z rozmaru.

      Vymazat
  2. Nádherné vlasy! Jsi skvělá, že píšeš o přírodní kosmetice. Moc se mi to líbí!!! ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za kompliment! Mně se taky líbí psát o přírodních alternativách :)

      Vymazat
  3. Najlepšia stránka na akej som kedy bola :) úžasný blog máš! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Mirko, jsem ráda, žes se Ti tu líbí :)

      Vymazat
    2. Ahoj :) ... tak sa rozhodujem či si kúpim ten kondicionér TRESemmé Naturals, o ktorom píšeš a že si budem vlasy umývať len ním.. len mám obavy či sa mi nubudú vlasy viac mastniť, pretože už teraz ich umývam každý druhý deň a mám aj lupiny. Moje vlasy nie sú husté, ale ani riedke, skôr také jemné, nikdy neboli farbené a sú rýchlo mastniace. Čo si myslíš? Nebude to zlý nápad prejsť na BM?

      Vymazat
    3. Ahoj Mirko!
      Rozhodně bych vybrala lehčí kondicionér (většinou obsahuje jen pár ingrediencí a je hodně levný). TRESemmé je pro vlasy poměrně těžký, spíš pečující pro délky. Koukni na http://a-solitary-cyclist.blogspot.se/2012/11/par-balzamu-pro-bm-cemu-se-jeste.html, třeba tam najdeš jinou variantu. Můžeš používat i dva kondicionéry zároveň - jeden lehčí umývací na vlasovou pokožku, druhý pečující do délek. Dělám to stejně.
      Co se týká frekvence umývání, bude určitě trochu trvat, než si vlasy (hlavně pokožka hlavy) navyknou na jinou péči. Taky jsem si před BM umývala vlasy obden a po přechodu na BM ještě tak dva měsíce, možná tři stejně často. Zkusila bych se zbavit jakéhokoli rizika podráždění - chemického (sulfáty v šamponech) i mechanického (vyměň kartáč, ať Ti případné hroty/bodliny zbytečně neiritují kůži).
      Možná Ti BM pomůže i od lupů. Mně svého času pomohl jablečný ocet. Ředila jsem ho 1:1 s vodou a používala po umytí. Stačí jen jemně opláchnout studenou (vlažnou) vodou. Po cca týdnu dvou jsem měla pokoj.
      Hodně štěstí s experimentováním!

      Vymazat
    4. Ja si objednávam kozmetiku na pleť.. čisto prírodnú certifikovanú Dado Sens.. a odtial som rozmýšľala, že by som si objednala tento šampón namiesto balzamu: http://www.mixxer.sk/falcon/eshop/116-1-Annemarie-Borlind/0/5/2172-ANNEMARIE-BORLIND-Sampon-proti-lupinam-200-ml .. čo si myslíš? :)

      Vymazat
    5. Doporučuju googlit informace o surovinách :) Nevím, jestli to je i případ AMB, ale šampony bez silikonů, SLS, parabenů atp. pokožku nedráždí, ale vlasy jsou po nich málokdy ideálně rozčesatelné a hebké.

      Vymazat
  4. Ahoj cyklistka :-)
    Roky som sa trápila so suchými, hrubými, nepoddajnými vlasmi, lámajúcimi sa, matnými, a v poslednej dobe mi aj vypadávali a vyzerali totálne ako „neživé“.
    To som sa snažila "napraviť" strašnými dávkami silikónových, "výživných" prípravkov, sprejov, olejov a masiek, no kvalita vlasov sa mi stále zhoršovala. Už som bola pomaly zúfalá a pri zháňaní informácii, čo s tým, som na tvojom blogu narazila na balzamovú metódu. Takže som vyštartovala do drogérie. Vlasy som si večer tri krát umyla čistiacim šampónom a potom som všetky šampóny dala preč z domu, takisto aj všetky ostatné prípravky na vlasy. Nechala som si len balzamy Balea, Alverde a bezoplachový sprej Alverde.
    Už je to dva mesiace a tá zmena je neskutočná, na pohľad aj na dotyk. Vlasy si už môžem kľudne upraviť aj fénom a žehličkou bez toho, aby vyzerali ako stará parochňa :-)
    Aj farba a účes mi drží dlhšie a pozorujem konečne aj nejaký lesk .-) je to fakt úžasné, neverila som, že niekedy budem s vlasmi spokojná.
    Takže - ďakujem !!!
    Nebojte sa balzamovej metódy, za pokus nič nedáte. Balzam vlasy normálne umyje, akurát že nepení. Stojí to za to, nielen pre vlnité vlasy. .-) Doporučujem! zdraví Miška, BA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Miško!
      Děkuju za zprostředkování zkušeností a super, že Ti BM odpomohla od krepatých, suchých vlasů! Mně BM slouží třetím rokem a i když si vlasy sem tam umyju šamponem (čisticím), od balzámu se mi nechce.
      Přeju Ti pěkný víkend a zdravé vlasy!

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!