pondělí 5. května 2014

51 Srovnání: Kartáč s kančími štětinami vs. Tangle Teezer

Na pravou míru bych hned úvodem měla uvést, že kartáč s kančími štětinami mám doma třetím rokem (tentýž), kdežto tangle teezer používám posledních pět měsíců, a taky že mám slabost pro předměty z přírodních materiálů. Tudíž jsem hned od začátku trochu zaujatá, ale co by to bylo za recenzi, kdyby se snažila být maximálně korektní a objektivní, že? A ještě bych měla předeslat, že tyhle dva kartáče mám vyzkoušeny pouze na hustých vlasech typu 2c-3a/m/iii (o vlasové typologii více zde).

Když jsem přemýšlela, jaké ukazatele porovnávat, vyšly mi dva: účinnost a praktičnost. Vzhled mě moc nezajímá, resp. jestli je kartáč kostěný, zebrovitě pruhovaný nebo osázený Swarovski krystaly je mi celkem jedno. Můj kartáč musí dobře sedět v ruce, protože vykartáčovat husté vlasy a zbavit je všech zašmodrchaných uzlíků si žádá trochu času a námahy.

Případ první: Kartáč s kančími štětinami

Koupen ve švédské parfumérii za cca 70 SEK, kdy byl zrovna v akci. Netuším, kolik takový kartáč stojí v ČR, ale určitě bude o dost levnější (to víte, tady na Severu to není žádná láce, zvlášť pokud sem člověk jede na dovolenou). Na výběr jsem měla ještě podobný kartáč, ale s plastovými bodlinami rovnoměrně rozesetými mezi štětinami, ale ten jsem nechtěla, protože s kartáči s plastovými hroty nemám dobrou zkušenost (můj nejoblíbenější hřeben z mládí byl - podržte se - dřevěný kartáč s ocelovými bodlinami na kartáčování psí srsti, přičemž jsem z konců bodlin kombinačkami opižlala plastové kuličky, což jsem ostatně dělala u všech kartáčů s plastovým zakončením na bodlinách).  

Proč jsem kančák koupila: Protože mě klasické plastové kartáče nebavily. Ve své vlasové historii mám kartáče, kterým jsem ulomila rukojeť (zvlášť když do rukojeti byl svařen/nalepen nějaký důmyslný estetický prvek), nebo kartáče, které prostě vlasy tahaly, případně takové, kterým jsem při rozčesávání nebo čištění vytrhla gumovou podložku, na níž bodliny sedí. Myslím, že můžu říct, že takový jeden kartáč ročně jsem určitě zlikvidovala. Kromě toho psího tedy. Kančí kartáč byl cílenou koupí s příchodem no poo a balzámové metody (naproti tomu jsem nikdy nepřišla na chuť kartáči z bambusu).

První zážitek se vyznačoval momentem "ježiš, ono to vůbec netahá a nekudlí". A tenhle zážitek přetrvává. Kartáčování nebolí, vlasy to netahá a nevytrhává. Jestli na kartáči nějaké vlasy ulpí, tak většinou ty, které dožily a zakrátko by se z hlavy stejně poroučely. Kartáč je z poměrně masivního kusu dřeva. Dlouhá rukojeť je trochu zaoblená, žádné ostré hrany, které by tlačily do prstů nebo dlaně. Směrem k rozšířené části kartáče se zužuje, takže se dobře drží mezi ukazovákem a palcem. Rukojeť je zakončená "pádlem", které upřednostňuju spíš větší než menší, nemám ráda pidikartáčky, i když jsou určitě praktické na cesty. Dlouhá rukojeť mi vyhovuje, protože ji vždycky nějak chytíte, třeba i se zlomeným prstem. A ještě jednu výhodu taková rukojeť má: Dají se na ni namotat gumičky, které používám docela často. 

Gumová podložka je spíš tvrdší a míň vydutá, než na jakou jsem byla zvyklá u plastových kartáčů. A je to jen dobře, protože se z pod dřevěného okraje nehne ani o píď (a tudíž ji pravděpodobně nevytrhnu, jako tomu bylo dřív). Pružnost kartáče totiž vyvažují ohebné kančí štětiny, v trsech vlepené (?) do podložky. Díky nim kartáč lehce kopíruje pohyb ruky. Tolik k ergonomii.

Kančí štětiny jsou kapitolou samy o sobě. Ony jsou totiž dost nepoddajné, ale na druhou stranu dost ohebné, pokud narazí na nějaké zakudlané místo. V jednom trsu je jich určitě mezi 15-20, nahňácané jsou dost, ale jenom u "dna", pak se trs rozšiřuje a štětiny trčí na všechny strany. Zkoušela jsem při "slow motion" vykoumat, jakže ony vlastně fungují, že vůbec nekudlají. No, nepodařilo se mi to úplně. Zatímco jedna třeba o uzlík zachytí a pustí ho, druhá a třetí už v něm uváznou, štětiny okolo podeberou nop ze stran a pravděpodobně ho tak uvolní. Což ve výsledku znamená nula vytrhaných vlasů a žádná bolest. Paráda.


Štětiny taky nezpůsobují nadměrnou tvorbu kožního mazu, protože hroty jsou jsou sice špičaté, ale ohebné a nedráždí kůži. Několik jsem si jich během tří let zapíchla do prstu a žádná hitparáda to není, pod kůži se dostanou celkem snadno. A taky je jich hodně, takže fungují jako hřebíková podložka pro fakíra. Tudíž kdyby byla na kartáči jedna, asi si ji zapíchnete, ale při tom množství se tlak rozmístí a kontakt s pokožkou hlavy je jako pohlazení. Mezi benefity se počítá i to, že že štětiny rovnoměrně rozprostírají kožní maz po vlasu, a proto vlasy působí leskleji a upraveněji. Je pravda, že vlasy mi kolem hlavy lítají mnohem míň než za éry plasťáků.

Ale všechna pozitiva s sebou zákonitě nesou i stinnou stránku: kartáč se špatně čistí. Resp. od vlasů se vyčistit dá celkem snadno hrábnutím prstů po obvodu směrem ke středu. Ale jemný prach, co tak rád ulpívá u kořenu štětinových trsů! S tím je kříž. Řeším to tak, že vezmu malý plochý hřeben s hustými zuby a štětiny s ním pročešu. U okrajů to jde dobře, směrem ke středu už je to zase horší, to pak chce hřebínek naklonit a vyčesávat zezdola nahoru. Pak nastoupí zubní kartáček, voda a mýdlo (většinou používám Dr. Bronnera, ten odmašťuje hodně dobře) a namydleným kartáčkem projíždím chodbičky meži štětinami v různých směrech tak, abych se dostala úplně všude. Dá to práci a je to celkem opruz, protože všude se člověk stejně nedostane, ale za tři roky jsem nechytila ani vši, ani alergii nebo infekci, takže tohle čištění zřejmě stačí. Jo, jinak si vlasy kartáčuju vždycky před umytím (kdy jsou nejmastnější) a pak v závislosti na tom, jestli chci mít vlny měkké, splývavé. Dejme tomu, že maximálně jednou denně nebo spíš obden. Zhruba. Kartáč čistím jednou za dva nebo tři týdny. Teď zjara jednou za týden, všude je plno pylu a prachu.

Plusy:
+ dobrá ergonomie rukojeti
+ velká kartáčovací plocha
+ pevné, ale ohebné štětiny, které nedráždí pokožku hlavy
+ vlasy neelektrizují a nepoletují všude možně
+ vlasy působí upraveně déle, i když je zrovna poslední den před umytím
+ kartáč netrhá vlasy
+ bezproblémové rozčesávání
+ dlouhá životnost díky dobrému zpracování

Mínusy:
- špatně se čistí
- kartáč je spíš těžší a díky svým rozměrům ne tolik skladný jako cestovní verze
- štětiny můžou při prvních pár čištěních smrdět, pach vymizí hned po uschnutí a postupem času není cítit nic ani při čištění


Případ druhý: Tangle Teezer Compact Styler

Koupeno na feelunique při vánočních výprodejích za cca 105 SEK (v přepočtu z liber). Důvod byl jednoduchý, chtěla jsem lehkou variantu na cestování nebo klidně i na každodenní použití, tahání neskladného kančáku v příručním zavazadle (nebo třeba i v kufru) člověka trochu omrzí. Líbil se mi spodní kryt hrotů, evokoval mi bezstarostné hrabání v kabelce bez rizika zapíchnutí si něčeho do prstu, a malou šanci, že mezi bodlinami uvízne nepořádek.

Očekávání na TT byla celkem velká, zvlášť vzhledem k tomu, co se člověk dočte na na netu. Že je to jediný kartáč, který rozčeše husté nepoddajné vlasy, že netahá, že ... Blablabla. Je toho všude hodně a veskrze je to pozitivní. Což samozřejmě navyšuje uživatelská očekávání a snižuje případnou toleranci nedostatků. Nicméně, snažila jsem se povznést nad to, co jsem četla, a dát plnohodnotnou šanci tomu krásnému kusu plastu.

K rukojeti: Tak on TT žádnou nemá, resp. hřbet funguje jako rukojeť. Rozměry jsou akorát do dlaně, ale kdybych měla menší ruku, asi se mi bude držet trochu líp. Takže ho svírám prsty a snažím se hřbet opřít si do dlaně, ale je to nepohodlné. Chápu, je to cestovní kompaktní verze, ale přesto. Při prvních pokusech o rozčesání mi TT vypadával z ruky (štěstí, že zůstal zamotaný ve vlasech a nebřinkl sebou o podlahu, předpokládám, že narozdíl od kančáku by to nepřežil). Na druhou stranu, TT je nádherně oblý, nikde žádná ostrá hrana. Možná kdyby byl trochu vyšší, abych tolik nemusela krčit prsty, když si ho chci opřít do dlaně... Rukojeť mi chybí i z toho důvodu, že nemám kam si motat gumičky, ale namotávám je na ten kus plastu, co trčí ze dna (a který na fotce nikde nevidíte) a který zapadá do toho oválného otvoru uprostřed (viz foto č. 3).
 

Bodliny jsou nestejně dlouhé (resp. každý druh je jinak dlouhý) - ty nejměkčí a nejohebnější jsou zároveň nejdelší, ty krátké jsou zase tuhé) ale pořád měkké. Celkový pocit při kontaktu s vlasovou pokožkou je citelnější než u kančáku, prostě cítíte jednotlivé bodliny na hlavě. Bodliny jsou ohebné tak do poloviny své délky, pak se směrem ke dnu rozšiřují a nabývají na tvrdosti.

Ad to hlavní - rozčesávání: Není to vůbec taková sláva, jak se všude píše. Ba naopak, TT tahá a trhá, i když míň než obyčejná plastová pádla, co jsem používala dřív. Vždycky mám pocit, že se nedostane k jednotlivým vrstvám vlasů, takže stejně musím rozčesávat zdola, ze strany, z boku atd. Kromě toho bere spíš malé pramínky než jednotlivé vlasy (jako to dělá kančák), takže výsledný dojem je možná rozčesaný, ale ne do hladka rozčesaný. Markatní je to hlavně u trochu mastných vlasů (dva tři dny po umytí v mém případě), vlasy prostě vypadají mastně. Kdežto při rozčesávání štětinami se maz rozprostře a vlasy si s k sobě "sednou", jak jsou zvyklé, ne jak je k tomu donutí hřeben. Za mě prostě ne. Není to komfortní rozčesávání vlasů, které si člověk užije a při kterém zálibně kouká do zrcadla na tu svoji bohatou kštici, ale proces, který dělá, protože není zbytí, a chce ho mít rychle za sebou. Ale svůj účel TT splní, to jo, i když vlasy rozčesává dorovna a ne do měkkých vln. Někdy to pak vypadá, že svrchní, míň vlhké vlasy visí jako závoj přes ty spodní, které se přirozeněji vlní svojí vlhkostí, což rozhodně není efekt, který vyhledávám. Vlasy po plastu taky víc elektrizují a poletují okolo hlavy.

Narozdíl od kančího kartáče se TT dobře čistí. Prakticky ho stačí jen opláchnout vodou, trochu namydlit a prsty projet mezi hroty, aniž by se člověk popíchal nebo naopak něco minul.

Nevím, jestli bych pochodila líp s klasickým TT první generace, ale tak nějak si myslím že ne... Na cesty možná, ale stejně si s sebou pořád raději balím kartáč se štětinami.

Plusy:
+ kompaktní balení vhodné na cesty
+ oblé hrany, dobře se drží v prstech (ale ne v dlani)
+ pravděpodobně sedne víc majitelkám menších rukou
+ velice dobře se čistí

Mínusy:
- trhá a tahá
- malá rozčesávací plocha
- nerozčeše rovnoměrně
- nedá vlasům šanci seskupit se po rozčesání tak, jak jsou zvyklé (snad víte, co myslím)
- bodliny jsou prostě při rozčesávání cítit

Považte, kolik se toho dá napsat o takové blbosti, jako je kartáč na vlasy...

Pěkný začátek týdne!

51 komentářů:

  1. Nejdřív musím pochválit skvěle propracovaný článek, klobouk dolů!
    Já patřím k týmu kančák, vůbec netahá a netrhá vlasy, navíc se mi to dřevěné provedení líbí mnohem víc než plast. Na odprachování se mi nejvíc osvědčil takový ten kovový kartáč na psí srst.
    Měla jsem možnost vyzkoušet i Tangle Teezer, sestra má cestovní i ten klasický a pro mě to prostě není, tahá to a rve mi to vlasy (méně než klasické kartáče, ale mnohem víc než kančák. S ním jsem si za tři roky používání vyškubla tak jeden vlas...). Ten klasický je ovšem o dost lepší než cestovní, tím, že je vetší, se lépe drží a taky lépe češe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip na to odprachování, Annabel. Napadl mě ještě nějaký hustý kartáč nebo hřbílko pro koně, i když to zní trochu praštěně. Jo a není nad dřevo, z plastu taky nejsem nijak hin.

      Vymazat
  2. Ja mám zas oveľa radšej Tangle Teezer, štetinové kefy som mala dve, ale vlasy mi to bohvieako nerozčesalo a musela by som ho čistiť po každom použití (moje vlasy sú ako prachovka :D). Takže som ich odložila do kúta, Naopak s Tangle Teezerom sa mi češe oveľa lepšie, ale používam normálny, nie cestovnú verziu (i keď aj tú mám doma), plus oveľa ľahšie sa čistí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S číštěním naprosto souhlasím, TT moc času a námahy nezabere.

      Vymazat
  3. Mám ten klasický a padá mi celkem pravidelně, zatím naštěstí přežil. Od té doby co mám tangle jsem kančák nevytáhla ani jednou. Přijde mi, že daleko víc rozčesává, zatímco kančák skoro vůbec a taky mi po něm extrémně elektrizovaly vlasy, ale možná mu dám ještě šanci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu se optat na typ vlasů? Jestli je tam nějaká souvislost...

      Vymazat
    2. Mám je dlouhé do půl zad, celkem husté, rovné, ale se sklonem ke krepatění. Tak nevím jestli jsem je uplně popsala :)

      Vymazat
    3. Díky Agnes, symbiózu rovných vlasů a TT celkem chápu, možná se k sobě hodí víc než vlasy, co si žijí svůj život. Tvoje vlasy musí vypadat nádherně!

      Vymazat
  4. Opět velmi dobře napsáno. (Tohle je jediný blog u kterého to nechám zajít tak daleko, že mi až trhá žíly :), jak si vždy dáš na článku záležet a odezva je taková.. řekněme .. malá.Kdežto nějaká s prominutím pipka napíše článek, kde víceméně opíše složení, přidá pár vět a "must have" a ohlasy jsou obrovské. No nic, to sem nepatří.)

    Mám kartáč z kančích štětin z Profimedu, už 8 let, byl tehdy pekelně drahý, ale až na smytí potisku z dřeva je jako nový. Co mě na něm hodně, ale hodně štve je i Tebou zmíněné čištění. Já se s ním teda moc necrcám, chytnu ho, naliju na něj jar a šup pod tekoucí vodu (rukojeť je dřevěná a kupodivu to skvěle zvládá), šmrdlám, šmrdlám a jakžtakž to dopadne, ale takové ty drobné nečistoty přímo v těch svazečcích, tak to je boj. Ty tahám třeba pinzetou. Nebýt tohoto, tak ten kartáč miluju bezvýhradně, lepší neznám.
    Jo a já ho musím čistit tak co dva dny, ne od vlasů, ale nevím, jestli jsem takové prase nebo co, pořád na něm něco ulpívá .. cosi jako prach a vlákna kdo ví odkud.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, já jsem na menší odezvu celkem zvyklá, nijak mi to nevadí, i když si taky někdy říkám "safra to fakt stačí jenom pár fotek a nic moc text"? Nevím, odkud si pamatuju, že česká blogosféra je záležitost -náctiletých a dvacítek, myslím, že tady bude zakopaný pes. No a upřímně, kdo dneska chce číst sáhodlouhé texty... Já jsem ze Skandinávie zvyklá na opak, většina velkých kosmetických blogů je psaná holkama ve věku 25-35 let, málokdo dělá videa (vybavuju si teď honem jenom Killer Colours), většinou se píše. Když jsem vstupovala do české blogosféry, úplně mě překvapilo, jakým stylem se píše a komentuje. Je to... jinačí.

      Netušila jsem, že kančí kartáč existuje na trhu tak dlouho! Pinzetu jsem taky kdysi zaměstnávala, ale pak mi to přišlo dost overkill, párkrát jsem zkoušela kartáč i projet vysavačem :) Vlákna a prach poznávám, divím se, odkud to beru, přitom kartáč odpočívá vevnitř skříně, aby se na něj neprášilo. Asi oblečení a binec zvenku...

      Vymazat
    2. Kančí kartáč si před lety vehementně přála k Vánocům moje babička, že je prý nejlepší, takže je na trhu pravděpodobně ještě mnohem déle! Já s ním zkušenost nemám, ale dost jsi mě nalákala, o koupi nového kartáče beztak uvažuju. M.

      Vymazat
    3. Ahoj M.! Babička má evidentně dobrý vkus! :)

      Vymazat
    4. Taky jsem měla ten z Profimedu, ale bohužel mi ho zníčil tuhý šampon...to, co ti tam ulpývá je prach a zbytky kůže, protože kančák to prostě všechno vyčeše...v tomhle se mu TT nikdy nevyrovná...mě na něm právě ulpívaly zbytky hydroxidu a nešlo se toho nijak zbavit (i když jsem používala kyselý oplach), takže neboj, nejsi prase :)

      Vymazat
  5. já mám TT v normální velikosti a padá mi z ruky pravidelně, je to rána jak z děla, ale naštěstí to vždycky přežil :D ... a máš pravdu, kupovala jsem ho díky všeobecnému poblouznění a že bych z něj byla vyloženě nadšená ... je určitě lepší než obyčejné kartáče, ale za ty prachy si myslím, že to není žádná věc, kterou by musel mít nutně každý ... hodně tam dělá podle mě neobvyklý tvar a hezké barvy ... já bych si ho už teda podruhé nekoupila, ale ten co mám, používám ;) ... jinak na kančák se chystám už pěkně dlouho, jenom mě právě od něj odrazuje to čištění, píše to o něm každý a já už tak jsem hrozná zdechlina na podobné věci :D ... a co jsem tak vypozorovala, tak si ho hodně chválí majitelky hustých a dlouhých vlasů, pro ty bude asi jako dělaný, proto třeba někdo nedokáže jeho kvality ocenit, ale to je jen má domněnka ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čištění je fakt otrava, ale to je tak jediná věc. TT mě docela zklamal, někdy si říkám, jestli tyhlety vyhypované věcičky jedou se svou pověstí na setrvačnost, nebo co za tím vězí. Stejně tak u Hourglass pudru. Když jsem dělala soukromou rešerši někdy v lednu, s jedinou výjimkou samá chvála až do nebes. To člověku prostě přijde zákonitě podezřelé. Nevím, jestli jde o neochotu jít do opozice, říct protivětšinový názor a přiznat, že člověk zaplatil za blbost, nebo co to vlastně je.

      S tím kančákem by to sedělo, já jako majitelka hustých, dlouhých vlasů jsem spokojená.

      Vymazat
  6. Dcera má vlasy skoro po zadek a husté jsou jak koňské žíně, vede TT. :-)
    Já mám mikádo a jemné vlasy, objednala jsem si speciál hřeben na rozčesávání z Anglie, ručně dělaný, jsem spokojená. Kančí mám taky, ale vadí mi čištění, nějak není můj oblíbený. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Óóó, ručně dělaný hřeben, to bych si taky nechala líbit. Ze dřeva? Já jsem si zas nedávno objednala ozdobné hůlky a vidličky do vlasů, tak se nemůžu dočkat, až konečně dojdou.
      V diskuzi je to ohledně kančáku a TT vyrovnané :)

      Vymazat
  7. Tak kančí kartáče existují, myslím, odjakživa :-) Já mám redecker, z olivového dřeva a je super a líbí se mi, že nemá tu gumovou věc, ve které sedí ty štětiny, já z toho mám nějakou fóbii. Má ty štětiny zasazený rovnou do dřeva, je to ruční výroba nebo tak něco. Jsou drahý, ale úžasný. Ale to čištění je fakt opruz. Oni mají i takovou sadičku na čištění, uvažuju, jestli ji nepořídit. A já mám jemné rovné vlasy a docela řídké, takže nemyslím, že by byly jen na husté vlasy. Myslím, že k no poo nebo čisté přírodce na vlasy to je skutečný must-have, protože to má opodstatnění, ty kančí štětiny jako jediný materiál skutečně efektivně rozčešou přirozené sébum po délce vlasů a vlasy nejen, že se více lesknou, ale hlavně pokud je sébum rozprostřené rovnoměrně, tak nemá pokožka potřebu ho vytvářet nadměrné množství.
    Jinak co se týče přehypovaných věcí v kosmetice (ono se to týká většinou dekorativky) je fakt potřeba brát v potaz věk a zkušenosti uživatelky. Nic ve zlém, ale pokud je někdo ve smyku z nějakého výrobku a je mu třeba 23, tak je dost velká pravděpodobnost, že už jsme něco takového měla, jednak se ty vlny vracejí, jednak firmy šetří a vytahují kde co a obecně je kvalita všeho někde úplně jinde než třeba před deseti lety, věci, který jsou teď často považovaný za top, jsou fakt docela tristní a to se bavím o high-endu. Proto když investuju, tak už jen do přírodních věcí, tak se prostě až tolik šetřit nedá, pokud je někde arganový olej, tak může být různé kvality, to jistě, ale furt je to arganový olej. A přesně jak píšeš jinde o tom Pai oleji - člověk si velmi snadno ověří, jestli za to chce nebo ne dát peníze, protože víš, co kupuješ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kartáč z olivového dřeva, to mi evokuje výrobce kouzelnických hůlek Olivandera, ještě aby se tak dalo zadat, z jakého dřeva člověk chce mít rukojeť a tělo kartáče... :) Redecker jsem vůbec neznala, díky za rozšíření obzorů. Podle wisegeek by se kančí kartáče měly hodit nejvíc lidem s jemnými vlasy, takže ani ne hustota, ale spíš struktura vlasu.

      Máš na mysli nějaký high-end kosmetický výrobek s kvalitou o dost dál před x lety? Mě napadají hlavně parfémy, tam jde rozdíl znát hodně. S ostatním nemám tolik zkušeností, abych to mohla porovnat, poněvadž před deseti lety mě kosmetika moc nezajímala.

      Vymazat
    2. Parfémy jsou totální katastrofa. Já právě cca před 10-15 lety nakupovala jen klasický high-end jako chanel, estee lauder a tak a až po narození dětí přešla komplet na přírodku. Takže ten rozdíl vidím a je to děs. Dřív byly silikony a třpytky akorát v dekorativce, v ple´tovce to byla fakt výjimka a spíš to člověk potkal v drogerce. Teď vidíš něco za dvatisíce, dimeticone je na třetím místě a třpytí se to jak diskokoule. Aby lidi měli pocit, že to funguje, že to něco dělá. Není to srovnatelný ani s Laverou, o přírodních high end značkách ani nemluvím. Dekorativka dejme tomu, ale i tam je málo produktů, za který by člověk měl chuť ty peníze dát, protože zas hodně poskočila drogerka a množství chemie ve složení je stejný, takže se ta přidaná hodnota někde rozplynula.

      Vymazat
    3. Právě jsem objednala redecker, hm, peněženka tedy nepoděkuje, ale vlasy snad ano. Kartáče miluju, ale měla jsem pocit, že na moje jemné vlasy je to zbytečné a zbytečně drahé, protože kde nenadělí příroda, nepomůže nic. Musím ale přiznat, že vedle propracovaného článku mě tu zaujala Renina poznámka o horší kvalitě výrobků. Na druhou stranu to potvrzuje můj pocit, že "lidi chtějí, aby to něco dělalo", aby byl výsledek vidět na první pokus (použití) - hladší vlasy, pokožka, lesk atd. (vynecháme dlouhodobé působení a následky, hovořím o okamžitém efektu). Kosmetika bez hromady syntetické chemie tohle prostě neumí (možná ta hodně luxusní, ale to zase nikdy nevyzkouším) - aspoň můj osobní a na testování poměrně omezený názor. Je to takový začarovaný kruh - většinový zákazník to chce, protože mu to cpe reklama a promo články, a tak výrobce (který to celé spustil) ta přání plní a ještě více reklamuje, že je to parádní a na počkání atd. A k tomu jsou ty silikony a jiné ptákoviny asi výrazně levnější než LZS oleje, jejichž efekt nebude tak fantastický na počkání. Je to asi trochu jinde, ale pamatuju si na nějaký středněproudý článek o testování šampónů a jediný přírodní, co tam zařadili dostal špatné body za jednu jedinou věc - málo pěnil. Protože správný šampón přece pění víc než jar a je to jeho zásadní vlastnost, ne?

      Vymazat
    4. Přesně tak - chemická hraje na to okamžité zlepšení, že si uživatel řekne, jaká je to teda paráda, jakou má najednou krásnou pleť, vlasy... Že ten efekt spláchne ve sprše nebo odličovadlem, to už mu je jedno. Přírodní kosmetika tohle umí jen velmi omezeně (asi třikrát se mi stalo, že mi nějaký výrobek spravil pleť doslova přes noc, protože se mi prostě povedlo přesně trefit do toho, co pleť momentálně potřebovala). Ale třeba ten silikonový pocit hlaďoučké pleti na počkání fakt nevykouzlí. Jenomže se o to ani nesnaží, že jo, posláním většiny přírodních značek je to, dostat pleť do kondice natolik, aby byla fakt zdravá a dovedla se o sebe postarat sama. Na sobě vidím, že to funguje, ale musí to jít ruku v ruce s dalšími věcmi, nemůžu čekat, že pokud pro sebe jinde nic moc nedělám, zachráním to krémem. Ani nemám na mysli jídlo, spíš psychickou pohodu a harmonii, ať už jí člověk dosahuje jakkoliv. Já třeba až tak moc zdravě nejím (ve srovnání s běžnou populací možná jo, ale na nějakým takovýmhle blogu se vždycky stydim :-) ), ale i tak se mi povedlo docílit stavu, že pleť je zdravá a čistá s minimem péče, zlepšuje se kvalita vlasů (někdy před 15 lety mi vypadaly skoro dvě třetiny vlasů a od té doby se neměly k tomu, aby dorostly, což se, díkybohu, mění, i když na původní množství asi nedojde).
      A to s tím šamponem je klasika - nepění, takže neumyje, takže blbý. Někdy si říkám, kam ti lidi tu hlavu strkají, že mají potřebu si ji takhle drhnout :-)

      Vymazat
    5. "Kam ti lidi tu hlavu strkaji" mě opravdu pobavilo:)

      Vymazat
    6. Podle mě je to, co popisujete, výsledek/důsledek posledních let. Všechno musí jít hned teď, rychle a pokud možno bez čekání. I kosmetika, cvičení, diety atp. Co nejlepší výsledek nejlíp ještě dnes. Trpělivost, důslednost a poctivost na vícero frontách současně? Pche. Komu to dneska něco říká. Nerada bych zněla jak nějakej páprda nebo staromilec, ale fakt mi kolikrát zůstává rozum stát. Přijde mi, že lidi dneska svůj čas a energii rozmělňují a přitom si stěžují, že na nic nemají čas.

      Vymazat
  8. Milá Cyklistko (protože je tu kartáč s kančími štětinami vůbec zmíněn) a Reno (protože jsi zmínila Redecker a kančí štětiny na jemné vlasy), právě jsem díky vám dvěma dnes zjistila, co mi v životě chybělo - kartáč s kančími štětinami. Moc se mi líbí, že nemá štětiny v gumové podložce, ale přímo ve dřevě, to vlastně rozhodlo o koupi, dnes dorazil a vypadá to, že se budeme mít rádi. TT mě nikdy ke koupi nelákal, ale to bude asi i tím, že jsem zatížená na dřevo a jiné přírodní materiály a jsem za ně ochotná i zaplatit, zatímco za barevný kus plastu se mi moc peněz dát nechce.

    OdpovědětVymazat
  9. ... právě jsem zjistitla totéž, co Konvička... v životě mi děsně chybí kanec... :o)... kartáč myslím samozřejmě.
    Jdu pátrat. Díky M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač a ač sama mám jen nějaký no name kartáč, který slouží dlouho a dobře, určitě bych - kdybych si někdy potřebovala koupit kančák - blíž prozkoumala výš zmíněný Redecker.

      Vymazat
  10. Je to už asi rok, čo sa môj priateľ rozhodol, že chce aby som mala vlasy po zadok. Samozrejme, ale nechcel aby to vyzeralo ako slama pre králiky. Tak preletel internet a nakúpil mi prípravky od výmyslu sveta. Nechýbala medzi nimi ani kefa so štetinami z diviaka. Bola z dm drogérie asi za 4€. Keďže by som občas moje vlasy prirovnala k prachovke, "kančák" bol po pár týždňoch celý šedý od prachu... snažila som sa očistiť ho psím kartáčom, vodou, šampónom, dokonca som asi hodinu vyberala kúsočky prachu pinzetou ale stále to nebolo ono... Až som ho nakoniec celá zúfalá ukázala priateľovi a čakala niečo v zmysle "Už nikdy ti nič nekúpim!". On však len prevrátil očami, vytiahol vysávač, zapol výkon na maximum a jednoducho kartáč povysával a ten vyzeral opäť ako nový... čo by som bez neho robila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Je to už asi rok, čo sa môj priateľ rozhodol, že chce aby som mala vlasy po zadok" To mě z nějakého důvodu strašně rozesmálo :)
      A jinak se mi článek líbí a stejně jako další v komentářích nahoře mám pocit, že kančák NUTNĚ potřebuju :D

      Vymazat
    2. No prosím tě! Jsem nad sebou obracela oči v sloup, že jsem na vysavač nepřišla dřív. A že to udělá zázraky! Dokonce ten kartáč i dýl vydrží čistý.

      Vymazat
  11. Dobrý den všem, mám TT s rukojetí a cestovní, podlehla jsem TT mánii. Mám dlouhé jemné vlasy, není jich mnoho ale i přes to se dokáží pěkně zacuchat. Nejhorší je to teď v zimě když nosím šálu. Musím říct že mě tenhle TT velice zklamal. Je to teda trochu lepší než obyč kartáče ale čekala jsem mnohem víc! Po přečtení článku a komentářů mám chuť koupit kančák ale je jich tolik!! Mužete mi někdo prosím poradit konkrétní značku ať nekoupím zase nějaký podkuk. Děkuji Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rena a Konvička tu psaly o Redeckru, tak zkus ten. Já mám obyčejný neznačkový kančák s pryžovou podložkou pro štětiny a taky dobrý, zatím je mi ho líto vyhazovat, když je pořád ok, takže i když jsem mlsná na německou kartáčovou školu, kupovat si zatím nic dalšího nebudu.

      Vymazat
  12. Vzhledem k mému novoročnímu přechodu na no poo hledám info o kartáčích. Moc díky za tenhle článek. Tu věc co označujete TT mám asi tak, dárek od silně komerční o generaci mladší sestry;-) sice mi vyřešil problémy s rrozčesáváním - za mě krásna rychlost bez tahání (rovné a jemné vlasy co se děsně cuchají). Ale absolutně mi nevyhovuje ta plastovost. Navíc si nesedí dohromady s bezsamponovanim. Předtím jsem tedy používala přírodní ne konvenční, ale ten rozdíl je i tak obrovský. Asi tu tech článků zkoušku víc. :-) Díky.

    OdpovědětVymazat
  13. Výborně zpracovaný článek, radost číst. Děkuji :). Před pár lety mi manžel dovezl z Anglie nějaký děsně drahý kartáč z kančích štětin. Já jsem do té doby používala velký kulatý z drogerky za 70 Kč a potřebu změny jsem nijak nutkavě nepociťovala, ale z lásky k drahé polovičce jsem "kanci" dala šanci. Chudáka drogerkáče se to dotklo a spáchal demonstrativní sebevraždu pádem z okenního parapetu na dlaždičky v koupelně, takže nebylo cesty zpět. Mám-li být brutálně upřímná, drogerkáč byl lepší. S kancem mi vlasy neskutečně elektrizovaly. Naštěstí dcera dostala asi za rok poté TT s obrázkem ovečky Shauna a jako zázrakem skončily každodenní křiky při česání jejích po zadeček dlouhých vlásků. Párkrát jsem si ho od ní půjčila a kanec šel k vodě (doslova, někdo mi ho ukradl na bazénu i s fénem, když jsem utíkala s dítětem na WC), zvažovala jsem zabavení Shauna, ale pak jsem zvolila vlastní, méně infantilní barevnou variantu... a od té doby už nic jiného nepoužívám a ani nehodlám :). (jen pro úplnost mám husté, pevné, dlouhé, mírně vlnité vlasy, které se rychle mastí - při použití kance jsem měla pocit, že se mastí ještě rychleji...za mě díky bohu za TT.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju za pochvalu, jsem rada, ze se clanek libil! Dost me bavilo ho psat, pamatuju si ten detektivni pocit, kdyz jsem zkoumala kartace pekne zblizka a premyslela, jak velkou roli (ve spojitosti s clankem) hraji veci, nad kterymi normalne vubec nepremyslim.
      Je dobre, ze mas sveho vlastniho favorita! At slouzi!

      Vymazat
  14. Dva roky jsem používala Tangle a byla jsem s ním hodně spokojená. Vlasy mi rozdělil a netahal, necuchal, neničil. Pořád mi ale něco scházelo. Tangle je totiž na jemné vlasy, já je mám ale silné a husté a hlavně dlouhé. Měla jsem pocit, že u hlavy mám konečky mastnější a na konci suché. Také jsem vždy koukala na hřebeny z 40. let, jak si ty holky těma starými hřebeny udělají krásný objem a vlasy nadlehčí. Nedávno jsem si koupila kančák a jsem nadšená. dělá přesně ten efekt jako jsem viděla v historických videích. Vlasy jsou krásně rozdělené a to celý den. Když se probudím, nejsou zacuchané. Kančák mi rozetře maz po celé délce, takže jsem si teď nemyla hlavu místo 2 dnou dny 4. Donutily mě k umytí jen lupy, vlasy byly stále ok a vypadaly skvěle. Kančák musím doporučit všem holkám s pevnými a hustými vlasy. A navíc ase pak krásně lesknou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! I rok po uveřejnění článku jsem pořád stejně nadšená a na TT jsem nesáhla ani jednou. Kančák je nej.

      Vymazat
  15. Skvělý blog,milá Cyklistko,čtu dál jako posedlá,díky :) Můžu se Tě zeptat,název blogu "Osamělá cyklistka" jsi zvolila podle povídky se Sherlockem Holmesem ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, přesně tak :) Ráda bicykluju a nade všechno si vážím schopnosti vidět a uvažovat, takže název byl nasnadě.

      Vymazat
  16. Mile divky a damy, urcite nektere lezi kancak nepouzivany doma, kdybyste se hi chtely zbavit, hazte mym smerem :) ze ho potrebuju uz vim aspon tri roky, ale po netu se mi nechce kupovat a osobne jsem ho jeste nepotkala..

    OdpovědětVymazat
  17. Já teda mám kančák velký (na doma) a malý (na cesty)¨a jsem maximálně spokojená, jen na to čištění jsem dosud nevyzrála ale kartáček na zuby fakt super!!! zrovna se mi kartáč suší :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšou holky výš - vysavačem a zbytek kartáčkem. Vydrží i dýl čistý.

      Vymazat
  18. Tangle som raz skúšala u kamarátky a bolo to fajn, ale ja neviem, s mojou kefou so štetinami z diviaka som spokojná nadmieru, kúpila som si ju na interbeauty v Bratislave, má aj tie umelohmotné zúbky, ale vôbec to neťahá, vlasy vyzerajú po rozčesaní nádherne, dokonca s týmto dokážem česať aj mokré vlasy a absolútne im to neublíži, necítim ťahanie. Som maximálne spokojná a ak niekedy v živote sa tejto kefe niečo stane, asi to neprežijem. Tangle mne príde dosť predražený a reklamný, možno je dobrý, ale neláka ma nejako.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
  19. Ahojky, konečně někdo, s kým se naprosto shodnu na toto téma. Mám naprosto stejné zkušenosti! BEZVA ČLÁNEK !!!

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, mám vlasy jemně, krátké po ramena, hodně se mi mastí a mají sklony k vlnění. Kančákem se mohu česat jak dlouho chci, ale vždy mám pocit, že vůbec neučeše

    OdpovědětVymazat
  21. ahoj :) tiež si chcem kúpiť kančí kartáč .... nevedeli by ste prosím odporúčiť nejakú stránku kde sú kvalitné ? :)

    OdpovědětVymazat
  22. Kančí kartáč? O tom jsem nikdy neslyšela! Děkuju za představení :) Teď mám taky Tangle Teezer a jsem s ním na rozdíl od tebe moc spokojená... Ale po 2 letech se mi na něm ty štětiny už začaly trošku ohýbatm takže hodně rozcuchané vlasy už češe špatně... Tak že bys pro změnu přešla na kance? :))

    OdpovědětVymazat
  23. Hezký den, dámy,
    po přečtení vašich zkušeností se nemohu rozhodnout:
    mé vlasy jemné, mikádko, s tendencí u hlavy mastit, ke konci vysychat.
    Všechny tyto vlastnosti jsou výše zmíněny, ale bohužel na střídačku vzhledem k doporučovanému typu kartáče. A teď vážně nevím :-) Vzhledem k mému no poo způsobu péče o vlas mě už dlouho láká kančák - ale některé vaše zkušenosti mě zase zrazují. Zkusíte mi poradit? Vé.

    OdpovědětVymazat
  24. Dobrý den dámy, vy co máte kančák, kde ho kupujete? Jakou značku používáte? Všechny, které jsem zatím viděla byly takové vypelichané, málo štětin. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Bože, díky za pošahaný lidi, sem si tu při čtení tohoto neskonale slovutného článku a souhlasných ozvěn v komentářích solidně zaonanovala a zrelaxovala i ty nejposlednější svaly hluboko v mozku! To se můžu zeptat - velice důrazně a vymezujícně - ve 20 inteligentně zaměřených skupinách na sociálních sítích a beztak skončím bez odpovědi a s nálepkou "divnej dement". Eko/bio/ezo/naturo/nontoxic holka s děsivě pomalým a uspořádaným životem našla našinec. Blog ukládám, už si nebudu připadat jak ošklivý káčátko v plastosvětě. Neskutečný, že tohle ještě ke všemu najdu ve svým mateřským jazyce. Díky, lidi, já si to du celý i s komentářema pročíst ještě jednou, prostě protože mě to tak strašně moc uklidňuje. Pak objednám Redecker.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!