pondělí 17. září 2012

2 Zázvorový zázrak

Návraty z dovolené, změny zaměstnání a zimní půlrok občas vystaví moji imunitu zatěžkávací zkoušce. Někdy se z nachlazení vyklube chřipka, většinou však jen pár dní posmrkávám, pokašlávám a držím se v teple domova. Abych riziko nákazy v choulostivých obdobích eliminovala, popíjím u večerního filmového představení (filmy a dokumenty všeho druhu a různých délek u nás jedou téměř každý večer) zázvorový čaj. Už ani nevím, kde jsem o zázvoru četla poprvé, ale pamatuju si, že mě to celkem vyburcovalo k pátrání v supermarketu. 


Trochu jsem se tehdy obávála, že to bude podobný odporně přeslazený sladký, pálivý hnus, co jsem si onehdá koupila v prodejně se zdravou výživou pod názvem zázvorové kostky. Obavy se vyplnily z poloviny. Zázvor v syrovém stavu není sladký, ale kalibr je to takový, jako kdybyste na bacily rovnou vzaly napalm. Prostě vám to do hltanu vyžehne pořádnou díru. Strepsils a podobné blbinky z lékárny se můžou jít zahrabat. 

Čím pevnější, nalitější oddenek, tím čerstvější zázvor je. Oddenky bývají srostlé a tak dosahují impozantních tvarů a velikostí, stačí si ale ulomit libovolný výrůstek podle potřeby (a spotřeby). Lámejte okrajové části, jsou čerstvější. Většinou si neberu moc zázvoru najednou, ač v ledničce vydrží dlouho. Doma pak oloupu asi 4 cm oddenku, nastrouhám na jemném struhadle a hodím do kastrůlku s vodou přivedenou k varu. Čtyři centimetry jsou orientační, nelekejte se, že je to moc. On se totiž zázvor špatně strouhá, směrem ke středu tvrdne a vytváří nepostrouhatelné "chomáče" z oddenkových vláken. Ty samosebou nezahazujte, dají se krásně použít se zbytkem. Zmíněné množství zázvoru vystačí na půl litru vody (dva hrnky čaje), přičemž lektvar je opravdu síla. Pak stáhnu plyn a nechám zázvor ve vodě probublat takových 5-7 minut. Scedím, osladím medem od babičky, zabalím se do deky a kurýruju se. Těm, co se chystají stupeň pálivosti posunout ještě do jinačího levelu, doporučuju do hrnku poté, co čaj trochu zchládne, vymačkat šťávu z citronu podle libosti. 

Zázvor jsem zkusila i ve formě obkladu proti celulitidě :) Udělala jsem nálev podle návodu výš (vynechte med! :), namočila do něj starý ručník, vyždímala a s pomocí potravínářské fólie ovinula kolem stehen. Řeknu vám, takové teploučko moje tukové buňky zažily snad jen v sauně! Protože ale na celulitidu celkem kašlu, už jsem se dál neobtěžovala. Obklad místo toho používám lokálně pro zmírnění svalové horečky a babičce z něj dělám zábaly na bolavá kolena a ramena. 

Určitě vyzkoušejte, až se na vás zase začne sápat nachlazení, a pokud vytrváte i v proticelulitidové aplikaci, dejte vědět, jakých jste dosáhly výsledků :)

Pěkný podzimní večer!

2 komentáře:

  1. Yep, zázvor jede :) Na podzim ho mám permanentně kus v lednici, vlastně i celou zimu. Popíjím pravidelně, a když cítím, že na mě něco leze, tak ve zvýšených dávkách. Hec je, rozžvýkat a spolknout v takových chvílích i ty kousky, co jsou spařené na dně hrnku (připravuju si čaj trochu jinak: jen oloupu a nakrájím na tenounké plátečky popřípadě na drobné kostičky a to rovnou v hrnku zalívám vařící vodou; citron a med dle libosti, většinou vynechávám). A taky ho ráda dávám do vaření. Třebas špenátová polévka podle Světové jídelny mě nadchla a zázvor je v ní vynikající!
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sežvýkat a spolknout bych asi nezvládla, pamatuju si poměrně zřetelně moje zděšení, když jsem se zakousla do kandovaného zázvoru (neměla jsem při kupování ponětí, jak zázvor vlastně chutná).

      Ta polívka vypadá dobře (mám moc ráda cizrnu), díky za tu výměnu názorů s autorkou pod článkem, aspoň vím, čím nahradit sladké brambory :)

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!