čtvrtek 5. listopadu 2015

8 Vystupuji ze své komfortní zóny...

... a učím se plavat kraul. 

Protože mi nikdy nešel. Neuměla jsem synchronizovat plynulé dýchání se záběry paží a občas závistivě pokukovala po těch, kteří dokázali polykat stovky metrů bez zjevného úsilí, zatímco mně po padesátce stříkala kyselina mléčná snad i ušima. Ale tak je to vždycky. Kdo něco opravdu umí, nedělá to křečovitě a s námahou, a pro oko pozorovatele není lahodnějšího pohledu. Lehkost, úspornost, efektivita. Proto se jednou týdně v šest ráno nořím do šestnáctistupňové dvacetišestistupňové vody a plavu vstříc uvolněnému stylu.


A představte si, ono to jde! Mám za sebou pět lekcí kraulařského kurzu a přeučování špatně naučeného, ale technicky jsem na tom rozhodně líp, než když jsem v bazénu pádlovala poprvé. Ještě mi musím uplavat velký kus cesty, vím však, jak na to. Zbývá než jen plavat, plavat, plavat. To mi na skutečném ovládnutí čehokoli přijde to nejlepší. Zkratky neexistují, do cíle se nelze prošvindlovat. Kdo chce opravdu umět, musí cvičit. 

Až na bazén půjdu v pátek, schválně se budu tvářit, jakože mi žralok ukousl pravou paži. Nejdou mi totiž záběry levou rukou a dýchání nalevo a i když mi trenér říká, že nevidí žádnou neplynulost, necítím se při troj- a pětitaktu dobře. Proto budu pádlovat jen levou paží a to by v tom byl čert, abych tu svou levou stranu nenatrénovala na stejnou úroveň jako tu pravou! 

Hezký čtvrtek!
  

8 komentářů:

  1. Možná jsi mne opět nakopla-o plaveckém kursu pro dospělé uvažuju už dlouho.Kraula neumím vůbec,plavu jen obyčejná a špatná prsa. Pořád je se co učit ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite se zapis, Peto, je to ze zacatku ponekud demotivujici, ale kdyz clovek vytrva a neda se, vyplave si pohodu a mnohem lepsi styl. Drzim palce!

      Vymazat
  2. Plavání miluju, je super se pořád někam posunovat , článek mi trochu připomněl ale věci ohledně hry na klavír :) tam se taky musí cvičit, cvičit, cvičit a člověk to neošidí. A stejně tak většina klaviristů bojuje s přirozeně slabší levou rukou, takže jsou na to speciální cvičení a ze začátku to je pro praváka jak by mu někdo obracel mozek :))) ale hodně to pomůže a pak teprve přijde ta lehkost hry, až levá dohoní pravou :) Držím pěsti, ať taky Tvoje levá dožene brzy pravou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, no vida, kolik toho maji klavir a plavani spolecneho :) Moje leva strana jeste neni uplne na urovni te prave, ale i tak pozoruju vyrazne zlepseni, coz me pochopitelne motivuje jeste vic cvicit (plavat).
      Dekuju za prani, at se Ti taky dari!

      Vymazat
  3. Zdravím! Učila jsem se kraul před 6 lety a měla jsem podobné pocity. Bylo hrozně super, jak rychle jsem se ze stádia uplavu 10 m a jsem polomrtvá, dostala k tomu, že jsem zvládla uplavat celkem v pohodě stovky metrů. Ať Ti to pěkně plave! Akorát teda: fakt má ta voda 16 stupňů??? Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, voda ma 26 stupnu, jsem se pretukla (opravim)!
      Presne ten pocit taky mam - najednou se mi plave mnohem snaz, tempa jsou uspornejsi, pohodova, clovek toho uplave mnohem vic, aniz by byl unaveny. To je uplne neuveritelny pokrok, ani jsem necekala, ze deset lekci s instruktorem prinese tolik ovoce. Pritom je to vlastne uplne jednoduche - kdyz clovek vi JAK a dostane sem tam zpetnou vazbu ohledne svych vykonu, jde vsechno mnohem snaz. Nemluve o mnozstvi tipu, co jsem dostala a ktere zvysuji plavecky komfort. Ohromne me tenhle kurz namotivoval v plavani pokracovat pravidelne.
      Dekuji za prani a napodobne, Verco!

      Vymazat
  4. Teda u plavání jsem se zasekl ve fázi - dokáže se udržet na hladině, případně se nepřílíš koordinovanými pohyby dostat o kousek dál. Člověk nemůže umět všechno.Možná se to naučím někdy na stará kolena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ne, clovek nemuze umet vsechno. Ale ja se rada naucim od vseho trochu, zvlast kdyz se jedna o pomerne bezne cinnosti. Navic cim vic se clovek pohybu venuje, tim snadnejsi je ucit se novym formam, protoze stejne jako maji vsechny jazyky spolecne par zakladnich veci, da se najit hromada zakladnich souvislosti i u sportovnich disciplin, takze kazda dalsi vyzaduje pri jeji osvojovanim se min usili (bavime se o hobikovske urovni).

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!