neděle 16. srpna 2015

13 Recyklace obalů

Pamatujete na květové vody, které už si nikdy nekoupím? Nekoupím, ale skleněné obaly (plast nemusím) jsem recyklovala. Vlevo DIY opalovací olej podle Kiss a Bee a Ekokozy, vpravo protiekzemové sérum pro Minicyklistku. Omluvte ohmatanou lahvičku, je často používaná. To nakrabacené pod flaštičkami je pak jednorázový ubrus, fotku jsem cvakla před příchodem hostů a opulentní hostinou, ke které se v tu dobu schylovalo.


A protože jsem zpátky z cest (což bohužel není zárukou častějšího přispívání na blog), musím se při pohledu na ty skleněné lahvičky podělit o pár poznatků. Růžová voda od Purity Vision se v DM prodává o dvacku levněji, než jak jsem ji před skoro dvěma roky kupovala já, a v Drogerii Teta mají tutéž značku a tutéž vodu s jinou etiketou a o dvacku dráž. To víte, když jedete do ČR, proběhnete i drogérie. Zvlášť když máte malého špunta. A taky se musím veřejně podivit, jak to máte v České republice drahé! Myslím teda jmenovitě: plínky, dětské příkrmy, dětskou kosmetiku... Hmmm. No nic. 

Pěkný zbytek dne a brzy zase nashle, 
blog mi chyběl a moc se zas těším na psaní.  

 

13 komentářů:

  1. fakt ti to tady přišlo drahé? aha. já vždycky měla šok v dánsku a balík plínek abych pomalu kupovala na úvěr. je tedy pravda, že švédsko je levnější, ale že by až tak moc? nebo se toho tolik změnilo za čtyři roky? je pravda, že plínky ani výživy jsem už hodně dlouho nekupovala... ale zrovna včera jsem dala 1tis kč za 7 kusů dětského oblečení, tak to mi přijde jako férová cena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jako takhle - já ceny posuzuju z hlediska kupní síly české a švédské koruny, a česká koruna z toho vychází dost mizerně. Třeba midi plínky z Lídlu, v ČR stojí myslím kolem 260 Kč, ve Švédsku 70 SEK. Sklenička nejlevnější dětské výživy pro osmiměsíční mimino stojí ve Švédsku necelých 10 SEK, v ČR je to minimálně 30 Kč (doufám, že nekecám). A když srovnám průměrný švédský a český plat... O oblečení se zatím nemůžu vyjadřovat.

      Vymazat
    2. tak na kupní sílu, tak to určitě jo, to je v Česku draze. ale zase mi přišlo, že věci okolo stojí víc zase v Dánsku i na kupní sílu. jako třeba kočárek, sedačky, hračky.... do toho nájem, poplatky a nevím co. tak nějak mi asi bůhví jak nepřišlo v tomto směru, že by to bylo v Dánsku levnější mít děti. co jim ale závidím, je mnohonásobně lepší státní péče a podpora rodin s dětmi, jako jsou přídavky na děti, mnohem lepší přístup k matkám s dětmi v práci, lepší péči o malé děti v předškolních zařízeních...

      Vymazat
    3. Aha... Dánsko mám zafixované jako drahé, ale bližší zkušenost než pár letmých nákupů nemám. Švédsko má určitě podobně jako Dánsko velmi dobrou státní péči, lepší přístup k rodičům na rodič. dovolené, školky. I když společnost je na můj vkus pořád hodně patriarchálně zaměřená. Ale to už je jiná diskuze.
      Myslím, že je rozhodně levnější mít děti tady ve Švédsku než v ČR. Záleží samo sebou taky na živ. standardu rodiny, určitě by se našli lidi, co se mnou nebudou souhlasit. Já osobně si nemůžu z materiálního hlediska stěžovat, i kdybych založila rodinu před pěti lety, kdy moje finanční a platová situace byla úplně někde jinde, pořád bych vycházela. Ale to vypovídá víc o mých prioritách a umění vyjít s penězi, míň pak o cenách.
      Za co jsem strašně ráda, je hodně dobrá přístupnost - nájezdové rampy úplně všude, otvírače dveří na stisk, přebalovací pulty snad na každé toaletě kdekoli, autobusy a vlaky s plošinkou, no prostě věci, které mi nedávno v ČR absolutně chyběly.

      Vymazat
    4. to já zase nemám nějaké velké zkušenosti s nakupováním ve Švédsku. jen si pamatuji, že spousta Dánů z Kodaně raději bydleli v Malmo, protože to prostě vyšlo líp. ono možná platy jsou v Dánsku vyšší, ale zdanění všeho je taky vyšší, takže to vychází, že švédská úroveň je prostě vyšší, i když možná mají menší platy.

      mi spíš přijde, že než ceny, tak prostě ta podpora rodin je tady mnohem menší. příplatky na děti v podstatě skoro nejsou, mateřská ještě ujde, z té bych se uživila, ale z rodičáku ani omylem, ovšem práci mi nikdo nedá a hlavně půlroční dítě ani v žádné školce nevezmou. tohle mají skandinávci nastavené mnohem lépe. no a pak mi ale věci pro miminko, jako kočárek, postýlka, autosedačky... přišly v Dánsku nehorázně drahé i na jejich životní úroveň. ale to byl spíš problém v tom, že Dánové si strašně potrpí na domácí a hlavně designové věci a přišlo mi, že se tam snad ani žádné levné třeba kočárky neprodávají. pamatuji si, jak mi příbuzní z dánské strany záviděli (spíš záviděly) levný kočárek z Polska.

      Vymazat
    5. To máš asi pravdu, Dánové jsou na design asi vysazenější víc než sousedi. Já bych nejradši bydlela ve Švédsku a pracovala v Norsku, kdybych si jó mohla vybrat, to bych na tom asi byla tak jak Dánové v Malmo.
      Taky mám kočár z Polska! A taky sklízím komplimenty. Ty švédské kočáry jsou většinou samá černota nebo jinačí tmavá barva, to já jsem byla ráda, když mi tu nehezkou chmurnou zimu rozsvítila červená.

      Vymazat
  2. Jezis, to zni trochu nafoukane, proste jsem tim myslela, ze clovek se uzpusobi svemu prijmu.

    OdpovědětVymazat
  3. Docela by mne zajímal recept na protiekzémové sérum. Dala bych cokoliv za to, abych se zbavila nebo zmírnila atopický ekzém... ach jo. Byl by recept, prosím?
    Jinak také "sbírám" skleněné obaly a plním je především vlastním pleťovým olejem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míchám glycerín, skvalan a pak nejčastěji jojobový nebo kuki olej, baobab, kamélii a brutnák. Ale hlavně už konečně vím, z čeho ten ekzém byl!

      Vymazat
  4. Také recykluji obaly od krémů a nejrůznější lahvičky. Tu od růžové vody mám také, navařila jsem si do ní vlastní růžovku :)
    Zajímal by mě ten opalovací olej, funguje? Mám v plánu si ho umíchat příští léto, letos už to nemá moc cenu a hlavně musím spotřebovat opalováky, které mám doma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Funguje, ale ještě lepší by to bylo s větším množstvím ZnO.
      Ten obal od růžovky mě překvapil, obávala jsem se, že mi olej ucpe hadičku, ale ne! To jsem byla ráda!

      Vymazat
  5. Také se přimlouvám za recept na protiekzemové sérum... Abych vyzkoušela na tom svém :( Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viz výš - glycerín, skvalan, jojobový nebo kukui olej a pak jiné Tvoje oblíbené oleje.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!