středa 30. dubna 2014

5 Deokrystal aneb "solný deodorant" Maria Åkerberg

Mému poslednímu krystalu definitivně odzvonilo, když mi kousek o velikosti 4x3 cm vypadl z ruky a rozlomil se na několik titěrných částí s natolik ostrými hranami, že jsem nechtěla riskovat oděrky v podpaží. Konečně nadešla chvíle k objednání nového deokrystalu! Protože co si budeme povídat, i když vám něco maximálně vyhovuje, po 15 měsících a každodenním používání se už docela těšíte na změnu. 


Nakonec se ovšem zas tak velká změna nekonala, protože vítězný koncept se prostě nemění. Přesto jsem udělala jeden ústupek a místo objednávání krystalu před půlku zeměkoule jsem zamířila do blízkého kosmetického salónu a donesla si lokální variantu. Vyšlo to sice o pár desítek korun dráž, ale 1) lokální výrobci mi u srdce leží víc než neznámá továrna kdesi v Thajsku, 2) co se mého estetického vnímání týče, je švédská varianta prostě hezčí.   


Maria Åkerberg patří ke známým skandinávským značkám (samozřejmě posuzováno švédskou optikou, těžko říct, jestli bych měla o značce potuchy, bydlíc v ČR) a kromě pečující kosmetiky nabízí i kosmetiku dekorativní. Zatím jsem neměla tu čest ani s jedním, ani s druhým, ale v dohledné době se to pravděpodobně změní. Veškeré složky jsou přírodní a 100% ekologické, kosmetika se vyrábí ve Švédsku a balí se do recyklovaných a recyklovatelných obalů. Zní to až moc dobře a hezky se to poslouchá. Zvlášť když u jiných výrobců člověk čte, že podíl přírodních složek je (cucám z prstu, nikoho konkrétního na mysli nemám) např. 93 % a 56 % z nich jsou ekologického původu. To si totiž vždycky kladu otázku, co ten sedmiprocentní zbytek, protože ten mě paradoxně zajímá mnohem víc než velkými číslicemi vyvedená "pozitivní" procenta. 


Krystal se skládá ze síranu hlinito-draselného, známého jako kamenec, a vody, která je v něm vázaná. Aplikuje se na umytou, suchou kůži a lehce se před tím navlhčí. Pak se zase opláchne a nechá uschnout. Stejně jako thajská varianta funguje stoprocentně! Pocení nezastaví, ale pot a oblečení nesmrdí a do látky v oblasti podpaží se nezažerou zašedlé fleky. 

Když se na balení kriticky zadívám, obávám se akorát toho, že se mi kamenec vylomí. Přestože ho pod tekoucí vodou držím dnem vzhůru, stejně se pár kapek k tmavému soklíku dostane. Doufám, že ho do té doby stihnu aspoň do poloviny vypotřebovat...  

Užijte si Valpuržinu noc! 

5 komentářů:

  1. Taky jsem si koupila krystalový deodorant (Sante) a popravdě jsem čekala, že na konci dne (tedy spíše odpoledne) já a oblečení nebudeme cítit. Je to sice pořád lepší než jiný přírodní deodorant, který jsem zkoušela, ale i tak si nedovedu představit, jak bych s tím přežila v létě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba je to pro Tebe fakt moc slabý a pomůže jenom hliník ve vyšší koncentraci.
      Mně to zezačátku taky nefungovalo, pak jsem upravila pár věcí a od té doby dobrý. Ráno před nanesením si vždycky pořádně umyju podpaží, pořádně ho usuším a pak teprve nanáším krystal. Na poměrně velkou plochu, nejen do středu podpažní jamky. Zase nechat usušit a pak se teprve oblíkat. Potím se nadprůměrně. Docela si taky myslím, že na pach potu má vliv strava, hladina stresu, nemoc samozřejmě atp. Ve stresu si prostě smrdím, zatímco pot po cvičení nepáchne.

      Vymazat
  2. Ok, tohle jsem jsem nedělala, zkusím, jestli to bude po úpravě fungovat i na mě, protože se potím tak nějak normálně ;) Tím pořádně umyješ podpaží předpokládám mýdlem a pořádným usušením, že kůže nemůže být ani trošku vlhká? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mydlem staci, ususit rucnikem nebo dosusit na vzduchu. Pak teprv nanest navlhceny krystal. Driv jsem preskakovala ususeni, hned po umyti a oplachnuti jsem aplikovala krystal a pot byl citit. Ale treba to tak neni u vsech. Zkus ruzne varianty, treba na nejake reseni prijdes.

      Vymazat
  3. Koupila jsem si ho před pár dny, protože mi došla moje Rexona a chci změnu. Dost mě překvapilo, že mi triko večer zavánělo tisíckrát míň než kombinace mě a Rexony... Ještě uvidíme jak v létě, ale nosím ho raději v kabelce a když si blízko čichnu a mám pocit, že něco cítím, tak si ho aplikuji i přes den znovu. Sice pak už nemá takovou účinnost, protože se samozřejmě nekoupu, ale i tak je to příjemné. A zkusím i tu tvou variantu s dosušováním a následnou aplikací. Třeba to bude lepší. Děkuji a hezký den :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!