Vůbec netuším, proč se bambuckému máslu říká zrovna bambucké, protože mi jméno evokuje spíš bambus než rozložitý africký strom shea, odkud ořechy, ze kterých se máslo získává, pocházejí.... (Pokud se v etymologii slova vyznáte, honem mi napište do komentářů.).
Pro mě je shea butter nenahraditelnou složkou všech tělových a pleťových krémů, které doma vyrábím. Změkčí a zjemní kůži, poměrně rychle se do ní vstřebá (hlavně v kombinaci s míň mastnými oleji nebo tuky) a dokáže zatočit i s malými rankami (třeba oparem) a nemocnými, popraskanými rty. Má slabý UV filtr (3), protizánětlivé účinky a obsahuje vitamíny A, D, E a F. Zkoušela jsem ho otestovat v nízkých teplotách (okolo nuly) a v mokrém počasí, a na nějakou půlhodinu funguje jako mechanický odpuzovač vlhkosti. Protože se ale do hodiny vsákne, na dlouhé lyžařšké túry nebo vytrvalostní tréninky ho v zimě používat nebudu a spokojím se opět s domácí vazelínou nebo krémem na kožené výrobky.
Máslo mám mnohem raději než kokosový tuk, který mi v dlouhodobějším měřítku dokáže ucpat póry. V surovém stavu je trochu náročnější na manipulaci, protože nerozehřáté se těžko vtírá, ale stačí malé množství sevřít v dlani a je mnohem povolnější. Hodně špatně se snáší s vodou a tak vůbec nedoporučuju natírat se s ním po sprše či koupeli, pokud jste se po ní důkladně nevydrhnuli ručníkem - po kapkách vody se jen sklouzne a vpravit ho skrz ně do kůže je akorát plýtvání časem...
Podle barvy a vůně/zápachu másla se dá určit, jakým způsobem bylo vyrobeno (samozřejmě je jednodušší si to přečíst na etiketě, ale pokud máte zálibu v naprosto zbytných znalostech jako já, může se vám i tato nedůležitá informace líbit - a třeba i jednou hodit). Nejvíc zapáchá máslo při lisování za studena nebo vaření ořechů a sesbírání tuku po vyplavání k hladině. Naopak velmi slabou vůni potkáte u másla rafinovaného, kdy se tuk filtruje a čistí kyselinami a louhy. Máslo lisované zatepla je nejběžnější - odstraní nejhorší zápach, ale pokud se to s teplotou přežene, dočkáte se zrnitého, hrudkovitého tuku. Celé ořechy se většinou vyvážejí z Afriky a zpracovávají např. ve Francii nebo Švédsku.
S máslem se dá pracovat i v kuchyni (pro mě jako pro Evropanku neobvyklé, v Africe běžné), ale na chleba jsem si ho nemazala a smažit na něm topinky taky neplánuju. Dovedu si ho však představit při pečení nebo při přípravě náplní do slaného pečiva. Chutná jako pražené para ořechy nebo kešu (jo, to je výhoda doma přírodní, doma vyrobené kosmetiky - můžete se jí i najíst, aniž by vás čekalo pumpování žaludku).
Máslo se mi dobře osvědčilo nejen v pečující kosmetice, ale taky v koupelích a při přípravě vlasových masek. Do koupele dávám jednu vrchovatou lžičku másla a nechám rozpustit, další mazání po umytí odpadne. Do vlasů mi ho přijde škoda a raději upřednostňuju oleje, které se líp vymývají. Hodí se i do krémů na ruce, ale rozhodně by mi taková tuba nestála na pracovním stole v práci - máslo totiž nechává mastné fleky a trochu to trvá, než se ruce dají zapojit do normálního denního režimu. Ale v krémech na ruce a nohy, které mají svoje místo na nočním stolku, bude ideální.
Pokud se chystáte ke koupi, ráda bych upozornila na etikety. Ne všichni výrobci prodávají 100% máslo, většinou jde o směsi s mnohem nižším podílem shea... Tak pozor, za co utrácíte...
Volně čerpáno z:
Ta informace o zápachu a způsobu výroby mě zaujala, mám opravdu ze srdce ráda zbytečné znalosti a informace. :)
OdpovědětVymazatA děkuji za varování. Plánovala jsem nákup nějakého bambuckého másla a tak si budu dávat pozor.
Ovšem název "bambucké" je mi taky záhadou, leda by to souviselo s nějakým místopisným názvem, ale to je asi divné...
Tak jsme díky Dandelijonovi dostaly odpověď. Přeju úspěšný nákup, An! U Saloosu se snad bambucké máslo v sortimentu najde...
VymazatTak mi to nedalo a musela som hneď začať googliť, kde sa ten názov vlastne zobral... http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/ke-krasne-pokozce-vam-pomuze-bambucke-maslo
OdpovědětVymazat"Vysvětlení je třeba hledat na základě geografické polohy, místa, kde původně máslovník rostl, než se rozšířil v celém středním pásu od Senegalu až po Súdán. Podle anglického výkladového slovníku Webster‘s Third New International Dictionary slovo bam-buk vzniklo podle oblasti Bambuk v jihozápadní Africe ohraničené řekami Falemou, Senegalem a Bafingem." :-) Ja mám svoj bam-buk od Now Solutions, vonia jemne, trochu ako sušené mlieko a celkom príjemne sa rozotiera. A bol nepostrádateľný aj pri "varení" domáceho lip-balmu:-). Musím ho skúsiť aj do tej vane, super tip!:-)
Děkuju moc, Dandelijon! :) Tvůj komentář je přesně podle mého gusta - jsi prototyp čtenáře, který má zájem, baví ho číst, není líný hledat a hlavně se něco nového dozvím taky já. Právě proto jsem tak ráda, že můj blog je relativně neznámý a moc lidí o něm neví... A ti, co ví, přispívají k věci a píšou konstruktivní reakce :) Nevím, co by si s komentáři typu "hezké, koukni na můj blog" nebo "super, zvu tě na svou první giveaway" počala...
VymazatJéj, moje čitateľské JA je polichotené, ďakujem Cyklistko!;-) Musím povedať, že byť horlivým čitateľom je ale niekedy na škodu, totiž: tvoju odpoveď som si prečítala tak rýchlo a zvedavo, až sa mi na jej konci v tej rýchlosti zdalo, že "mě zveš na svou první giveaway":D (hihi;-). Pekný víkend!
VymazatAni to není někdy v budoucnu vyloučeno... Pěkný víkend i Tobě! :)
VymazatO to s původem slova jsem vždycky uvažovala, ale byla líná to vyhledat, tak jsem ráda za komentáře pod tímhle článkem:) Jinak tuhle surovinu mám ráda, většinou kupuju u Hádka ve velké pixle. Jako impregnace na koupání u moře naprosto jedinečné:) A do vany jsem si pořídila bambucký olej, tatktéž od Hádka a momentálně jej v podstatě patlám i na obličej, protože mám MU kosmetiku, jejíž hlavní složkou je právě bambucké máso. Je prostě skvělé (a zdá se mi, že vydrží, na rozdíl od kokosáku, který mi už několikrát zežluknu). Veronika
OdpovědětVymazatCo je MU kosmetika?
VymazatTaky jsem ráda, že si díky komentářům rozšiřuju obzory :)