středa 6. března 2013

32 Paleo, LCHF, Dukan, GI...

K dnešnímu článku mě inspirovala česká "fitness" blogosféra, která posledních pár týdnů žije paleem. Každá doba má své trendy a každý trend potřebuje půdu, na které by se uchytil, zakořenil, získal co nejvíce přívrženců a přežil tak co nejdéle. Délka života jednoho trendu je přímo úměrná jeho oblíbenosti. A jaké trendy bývají oblíbené? Ve stravě určitě ty, které jsou účinné. A účinnými se myslí takové, pomocí nichž bezbolestně a bez větší námahy zhubnete. Upozorňuju, že v dnešní době nejde v první řadě o zdraví, ale o zhubnutí (samozřejmě ještě musíte být štíhlé a vyrýsované). Štíhlí vyrýsovaní lidé = zdraví lidé. 


Fitspo
Jak se štíhlé, vyrýsované postavy dobrat? Samozřejmě zdravým životním stylem, který zahrnuje:

1) to správné fitness cvičení. Vcelku jedno jaké, hlavně to musí být zábava, in&trendy a mělo by to vést ke svalům. Nežijeme totiž na přelomu tisíciletí - fuj! Dnes není in hubenost. Ne, my jsme lepší. My chceme být štíhlé a svalnaté. Kritizujeme fitness modelky v časopisech, že pro fotky musely několik dnů držet hladovku, ale fotíme se ve stejných pózách, aby vynikly stejné svaly. Nezapoměňte taky používat ty správné názvy! Kdo je zvědavý na angličáky, kliky, výpady nebo dřepy, když tu máme burpees, push-ups, lounges nebo squats? 

2) tu správnou dietu... ehm... healthy food. Každý přece ví, že dieta vede jen k jojo-efektu, kdežto zdravý styl (jakkoli dlouhý je), musí být minimálně o 100% lepší. 

A tak tu máme diety (aka zdravé životní styly) - paleo, LCHF, Atkinse, Dukan, GI a mnohé další. Jsem si jistá, že některé do české blogosféry ještě nedorazily, proto dočkám času jako husa klasu a těším se, že si za půl roku (nebo rok, co já vím, jak dlouho nynější trend přežije) přečtu třeba o převratné LCHF metodě. Zároveň tak můžete tuto filipiku brát jako inspiraci toho, co frčí ve světě (resp. v západní/severní Evropě).

Paleo asi netřeba představovat, většina ho určitě zná z těchto článků: 
Princip: jezte všechno, co se dá ulovit (maso všeho druhu, mořské plody), nebo nasbírat (vejce, ořechy, zelenina, ovoce, semínka, bylinky, houby...). Energie má pocházet z tuků.
Vyhněte se: zemědělským produktům (cukr, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, rafinované soli, ztužené tuky)
Moje zamyšlení: Kolik spolehlivých pramenů o tom, co jedli pralidé, vlastně existuje? A propos, fascinuje mě propagace proteinového prášku a arašídového másla v rámci paleo diety - to bude asi typický fenomén v jídelníčku pravěkých lidí. Další lahůdka: Jaká byla kvalita masa tehdy a jaká dnes? Maso pocházející ze zvířat, která se sotva kdy stačila proběhnout pod širým nebem (nezřídka ochucené směsí antibiotik a hormonů)... Versus maso z divoce žijících zvířat. Paleo mi svým odůvodněním připomíná výživu podle krevních skupin. 

Taky jste si všimli, že paleo stravu hojně propagují lidé věnující se crossfitu, posilování nebo intervalovému intenzivnímu tréninku (nepřesahující půlhodinu)? Na aerobní aktivity vytrvalostního nebo rychlostně-vytrvalostního charakteru typu běh, kolo, turistika atp. nemají tihle človíčci energii. Energii z tuků totiž bez sacharidů neuvolníte... 


LCHF (Low Carb High Fat)
Velice populární poslední dva roky. Vysoký podíl tuku ve stravě vám zaručí pocit sytosti. 

Princip: Vyřadit sacharidy v jakékoli podobě, jíst hodně tučných mléčných produktů, masa, ryb a zeleniny, která roste nad zemí (ta, u níž se sklízejí části z podzemní části - mrkev, celer, petržel, brambory - je bohatá na sacharidy). Ovoce se řadí ke sladkostem a je zapotřebí se mu vyhnout.
Vyhněte se: Sacharidům všeho druhu. Přívrženci LCHF nejsou jednotní - někteří povolují jíst trochu obilovin a brambor, jiní je zatracují.
Příbuzné metody: Atkins
Moje zamyšlení: Z mladých lidí s infaktem myokardu a neprůchodností cév mají lékaři určitě radost. Taky by mě zajímaly fyzické aktivity přívrženců LCHF - co jsem si všimla, LCHF mají v oblibě jedlíci nebo lidi, kteří se neradi potí. 


GI (Glykemický index) 
Princip: Jezte pravidelně a zdravě, aby dosáhli rovnoměrné hladiny krevního cukru a inzulínu. Kuře, tučné ryby, maso, zelenina a pomalé sacharidy z dobrých zdrojů - např. z obilovin.

Vyhněte se: bílá rýže, těstoviny, bílý chleba, brambory, cukr
Moje zamyšlení: Dobrá základní myšlenka. Rozdíl oproti předchozím dvěma dietám je v tom, že pozornost se neupírá na to, kolik sacharidů je povoleno, ale jakého původu jsou. Nelíbí se mi, že vylučuje určité potraviny. Člověk je všežravec a zakázané ovoce většinou nejvíc chutná. 


Dukan
Dukan byla dieta populární před cca dvěma lety. 
Princip: Má čtyři fáze, v každé se jí povolené potraviny. V prvních dvou fázích (trvají tak dlouho, dokud nedosáhnete své váhy) se jí hlavně bílkoviny a jde o dosažení vytýčené váhy, další dvě fáze mají za úkol pomalu a plynule přejít na obvyklou zdravou stravu. Zde je povoleno vedle bílkovin jíst i cukry a zeleninu.
Vyhněte se: potravinám zakázaným v jendnotlivých fázích
Moje zamyšlení: Někomu prý tahle dieta pomohla k vytoužené váze, někomu ne. Stejně jako u jiných diet mám potíž s rychlým úbytkem váhy na začátku díky jednostranné stravě a přechodem ke stravě pestré. Na tom většina lidí ztroskotá. Nevidím smysl v zakazování určitých potravin. Chyba není v jídle, ale v lidech. 

Ne, nemusím zkoušet kde co, abych si o tom mohla utvořit názor. 
Stačí mi zdravý selský rozum. 
Jak jste na tom vy?  

Pěkný den!

32 komentářů:

  1. na behej.com je docela zajímavé diskuzní vlánko "nízkosacharidová strava a vytrvalost".
    já bych se asi sacharidů vzdát nedokázala.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda se na behej.com podívám.
      Jen mě napadá - proč by se člověk měl sacharidů vzdávat? Vzhledem k tomu, že jsou pro fungování organismu nezbytné, bychom se spíš měli postarat o to, abychom je uměi co nejlépe a nejúčinněji zpracovat.

      Vymazat
    2. Tady je odkaz přímo na tu diskusi http://www.behej.com/topic/8438-nizko-sacharidova-strava-a-vytrvalost
      Jestli jsem to správně pochopila, tak se při nízkosacharidové stravě oraganismu naučí lépe využívat tuk a tukový metabolismus naskočí dříve...
      Přišlo mi to jako docela zajímavé čtení, se spoustou kontroverzních a protichůdných názorů. Asi nejsem dostatečný odborník, abych byla schopná se přiklonit na jednu nebo druhou stranu. Uznávám, že některé argumenty znějí logicky. Vzhledem ke své slabé vůli a nedostatku přesvědčení o škodlivosti sacharidů, jím prostě, na co mám chuť. Obávám se, že mé mizerné sportovní výkony by ani nejdokonalejší jídelníček výrazně nevylepšil :)
      Petra
      (Já jen, že jsem si na tuhle diskuzi vzpomněla, když jsem četla, jak píšeš, že na vytrvalostní disciplíny potřebuješ cukr.)

      Vymazat
    3. Sacharidy spíš jako nastartování metabolismu tuků. Jinak mi prostě přijde, že je zrovna teď módní kopnout si do sacharidů, zatímco dřív byly postrachem tuky. Nevím, čím to je - podle mě kdyby lidi používali mozek, přestali se krmit náhražkami a dostatečně se hýbali, nebude tu co řešit.

      Vymazat
  2. Súhlasím, moc sa mi tieto trendy nepáčia a účastniť sa ich neplánujem. Len mám jednu pripomienku.
    Maso pocházející ze zvířat, která se sotva kdy stačila proběhnout pod širým nebem (nezřídka ochucené směsí antibiotik a hormonů)... - Myslím, že toto je už dávno prekonananá Urban Legend. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Která část je urban legend? Ta o těch hormonech nebo o výběhu? Protože jestli si dotyčné blogerky nekupují maso přímo od sedláka/farmáře, obávám se, že většina masa opravdu pochází z velkochovů...

      Vymazat
  3. Já prostě miluju tyhle tvoje články. Díky za ně. Já jím tak, aby mi chutnalo, abych neměla hlad a hlavně abych se necpala sračkama. Samozřejmě občas hřeším asi jako každý, ale pak stačí trochu dýl cvičit a je to :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem proti všem záměrným omezením a vylučováním určitých složek potravy (kromě samozřejmě nezdravých a umělých potravin). Jak jsi řekla, člověk je všežravec. A dieta je pouze dieta, krátkodobého rázu. Při cestě za zdravím a štíhlou postavou je potřeba nadobro změnit myšlení a přístup, ne na svém těle testovat všelijaké výmysly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Jestli se takhle člověk nehodlá stravovat až do smrti, ani by s dietou neměl začínat.

      Vymazat
  5. Abych se trochu zastala palea - sacharidy vylučuješ pouze z obilnin. Stále zůstávají sacharidy z ovoce /přirozený a přírodní zdroj sacharidů/ a v případě Primal (sladkého) palea i mléčné výrobky... (jo a arašídové máslo, právě do palea nepatří :D )
    Líbí se mi tvůj názor na extrémy. Vlastně s tebou souhlasím :) Hlavně jsem kývala hlavou, když jsem četla tvé dva body ke zdravému životnímu stylu :o)
    + u mě na blogu je článek o mých důvodech, proč vlastně paleo zkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže obiloviny nejsou přírodním a přirozeným zdrojem sacharidů?
      Arašídové máslo do palea asi nepatří (nevím, vyšla jsem z propagátorky palea Beauty Gloss a možná nepochopila správně). A proteinový prášek tam patří? ;)
      Jestli mi něco vyluzuje úsměv na tváři, tak jsou to slečny, které sotva zvedají polovinu toho, co váží, případně jedou 30-minutové workouty, ale doma nutně musejí mít proteinový prášek.

      Vymazat
    2. Ne, arašídové máslo do paleo ani primal stravy nepatří, je to prostě moje velká úchylka a nehodlám se jí vzdávat. Nepotřebuju se držet nějakých striktních pravidel, sama už vím, co mě vyhovuje :) A proteinový prášek do primal stravy zařadit můžeš, obzvlášť když chceš třeba ještě nabrat na váze, jako já -
      http://www.marksdailyapple.com/whey-isolate-concentrate-hydrolysate/#axzz2MkQ5WiI6
      A moje workouty 30 minutové rozhodně nejsou :D

      Vymazat
    3. Díky za objasnění s tím arašídovým máslem.
      Proteinový prášek se obecně používá na nabrání čisté svalové hmoty, na nabrání váhy se používá gainer. Vycházejíc z Tvých slov by se Ti spíš hodil gainer, zvlášť pokud máš problémy nabrat.
      Sacharidy jsou zapotřebí jak při shazování váhy, tak při nabírání svalů, paleo nepaleo ;)
      Jinak myslím, že proteinový prášek je pro většinu fyzicky aktivního obyvtelstva zbytečnost. Potřebné množství bílkovin (0,8 - 1,2g/kg) do sebe jde dostat "normálním" jídlem.

      Vymazat
    4. No vzhledem k tomu jakým procesem obilovina projde než ji člověk je schopen zkonzumovat (nemyslím, že neandrtálci jedli trávu - i když třeba jo, kdo to ví? :)
      Já to každopádně zkouším, pro sebe :) A nevadí mi zkoušet nové věci... Hodně mě inspirovali borci z Ronnie.cz (znáš? :o) ) a taky Pavla Kladivová, která má přímo smrtelné tréninky a přitom jede víc jak rok na paleu. A do toho známé taky jí paleo, takže bylo víc důvodů to zkusit :)
      Tebe si moc vážím a přijde mi, že jsi velmi vyrovnaná a chytrá. Líbí se mi moc tvá postava a tvůj přístup k tobě samé... Jsem moc ráda, že jsem na tvůj blog narazila :o)

      Vymazat
    5. Právě mě se i při primal stravě daří nabírat, a to těch sacharidů jim méně, hlavně ze zeleniny, ořechů a semínek a občas nějakých tučnějších mléčných výrobků. Jako už nepribiram tolik co dřív, myslím ze těch 15 kilo už stačilo :D takže ted se snažím ještě nabrat jen ty svaly. Ale právě po nějakých těch 2 měsících na primal travě jsem pribrala sice jen nějakých 2,5 kila (moc jsem se o to už nesnazila), ale zároveň mi narostly bicáčky o nejake 4 cm na obvod a kolem pasu mi ubylo 5 cm, takže se mi zacala víc formovat postava a ztratil se nejaky ten tuk, jsem vyrýsovanější. Navíc ikdyz jim min sacharidů (oproti normální stravě s obilovinami a tak), tak mám daleko lepší výkony ve cvičení a stále se zlepšuju. Ale proste každému vyhovuje něco jiného :)

      Vymazat
    6. Beautygloss, tady nejde ani tak o Tvoje bicáčky, ale o přebírání trendů bez toho, aby se posiloval i mozek ;)

      Vymazat
    7. Teda promiň... tvoje filipika a reakce mi přijdou až za hranicí slušného vyjadřování vlastního názoru. Proč napadáš Beautygloss? Jak víš, že přebírá trendy bez toho, aby nad tím přemýšlela? Ona sama ti píše, že tak jí proto, že jí to vyhovuje. Stejně jako ty jíš to, co jíš. Jak víš, co je pro lidské tělo skutečně dobré? Nemyslíš, že je to individuální?
      Lidem to přináší výsledky (mnozí si tím regulují zdravotní problémy), tak co třeba zkusit zauvažovat, že to taky může mít něco do sebe, než se bez dostatečných informací uchylovat k ironii? Jana

      Vymazat
    8. Samozrejme ze paleo muze a ma neco do sebe. Stejne jako dalsi min nebo vic proflaklejsi vyzivove smery. Co je pro lidske telo skutecne dobre? To je relativni. Ja se spis ridim tim, co je pro fungovani lidskeho tela nezbytne, a dam nejen na vlastni pocit, ale i na fakticke vysledky z lekarskych prohlidek (ve svem pripade, jak to delaji jini, je mi celkem lhostejne).

      Co kdybych Ti rekla, ze principy palea uplatnuju vic nez pet let?

      Ja neodsuzuju paleo, ale skakani od jednoho trendu k druhemu.

      Obecne: Dvoumesicni testovani cehokoli jen tak z pleziru nepovazuju za relevantni podklad k tvoreni jinych zaveru, nez "tohleto je (pro me) dobre/tohleto nestoji za nic". Pokud takovy zaver staci Tobe, abys to ohodnotila slovy "ma to neco do sebe", ok. Mne to nestaci. Pokud tedy to ma prinaset trvale vysledky a regulovat zdravotni problemy.

      Urcite napis, jake konkretni zdravotni problemy si paleem lidi reguluji. Budu rada.

      Vymazat
    9. Já si vždy desetidenními odskoky na paleo od sacharidů reguloval hypolipidemii po nemoci (na normální hladinuú, ... takže nazdar bazar!

      Vymazat
    10. Tak to je dobře. A ta hypolipidemie je způsobená jakou nemocí? Nejsem medik, takže se ptám ze zvědavosti.

      Vymazat
  6. Sakra, nepoznám, co myslíš ironicky a co ne. :D A vlastně ani nevím, jak celkově ten článek brát - jestli jako "výsměch" nebo vážně.
    Já mám stejný postoj jako nakafickosivet.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    trošku ti taky opravím ten názor na Paleo, třeba s tím masem, lidi co propagují paleo, propagují taky to, aby se jedlo maso ze zvířat krmených trávou a ve výběhu - tedy takový bio maso, nebo jak to napsat. Arašídový máslo už se tu řešilo. Já sama už paleo jím tak nějak asi rok a půl - možná víc. Nevěřím uplně té argumentaci o pralidech a tak. Podle mě jsou to kravinky, ale faktem je, že mi je takhle líp. Mám víc energie, vyrovnanější hormony a větší výkon. Mimochodem kromě crossfitu taky závodím na kole v crosscountry (většinou tratě 35 km a víc) a znám spoustu lidí, co jedí paleo a běhají třeba půlmaratony. Opravdu to není o tom, že na vytrvalost paleo není. Jde to, jen si člověk musí trošku zvyknout na to, že nemá tolik polysacharidů z obliovin.

    Kája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne

      paleo- cely ten styl, je prave o zdravi, a neni to jen zpusob stravy, ale strava je jedno z "desatera", jeho hlavni propagator Mark Sisson vyhral iron mana, a znam par triatlonistu na paleo. Osobne i na paleo beham (prvni desitka za 55min., 5 km za 25 min.-beham dva mesice), prestoze v paleu se nedoporucuje prave "chronické kardio", protože to nedělá člověka zdravým, ale naopak ho to opotřebovává. Hodně lidí na paleu jsou "lifteři".
      více info zde: http://www.marksdailyapple.com/#axzz2MrDLxtBY

      ja nemam rada jak nekdo do neceho kope, aniz by to clovek zkusil. To co se pise na tom webu se tyka nejen stravy, ale i spanku, zivotniho stylu (pocitace, hrani si, expozici na slunci...)

      Tvuj blog mam rada, ale myslela jsem ze jsi tolerantnejsi a mene cynicka...

      Tereza

      Vymazat
    2. Tereza & Zirafatko:
      Pokud jste si precetly predevsim prvni polovinu clanku, urcite jste pochopily i pointu postu. Post neni primarne o paleu, ale o tom, jak jednoduche je prilakat lidi k urcitemu trendu (budiz toho blogosfera dukazem). Pred Markem Sissonem smekam, protoze v pravy cas dokazal zuzitkovat ideu o strave pravekeho cloveka. A cynismus vyjadruju ne nad jeho dovednosti ani paleoideou, ale nad tim, jak jednoduche bylo nalakat na to lidi, zklamane neuspechy z hubnuti, ktere jim mela prinest light verze cehokoli.

      Ruku na srdce (a je mi jasne, ze moc lidi to otevrene neprizna) - kdo z diskutujicich zde jel na "light" a nizkotucnych vyrobcich x let, aby potom po precteni par clanku o paleu a par pochvalnych "recenzich" presedlal na paleostyl?

      Proto si s chuti pockam, az opadne paleovlna, nekdo prijde s dalsi "prevratnou" myslenkou a stejni horlivci, kteri dnes opevuji paleo, v rychlosti prevleknou kabat a budou chvalit to nove.

      Chapeme se?

      Vymazat
  8. Ono těch důkazů, že se tak stravovali lidé v tom období opravdu moc není. Navíc se taky říká, že lidé v té době pojídali děti. Taky je budem jíst? V poslední době se taky zjišťuje, že člověk vlastně lovec vůbec nebyl. Nevím, jak to bylo, ale myslím si, že je dlouhodobě prokázáno, že vysoký příjem živočišných tuků vede k různým závažným onemocněním.
    Proboha, kdy se stalo maso zdravé?
    A žádný opravdu dobrý atlet není na čistém paleu.

    Tohle je zkrátka můj názor a jsem vegan a nikdy mi popravdě nebylo líp. A tyhle diety fakt moc nemusím, protože jsou neekologické a lidé si zadělávají na závažné zdravotní problémy v pozdějším věku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já bych zas neřekla, že maso je nezdravé... Zas musíme vzít v potaz, že je maso a maso.
      Mně jsou proti srsti extrémy, nejen výživové.

      Vymazat
  9. Z těch vyjmenovaných jsem zkusila pouze paleo, jelikož když jsem se začala trochu více o stravování, tak jsem hned dostala jako dárek kurz o paleo, tak jsem se hned do toho pustila. Po nějaké době jsem pocítila více energie a na kole a při běhu se mi zlepšila výdrž, ale to bylo samozřejmě i tím, že jsem v tu dobu zvýšila trénink. Vše prostě do sebe zapadá.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!