pátek 7. prosince 2012

8 Zpomaluje vás při běhání mráz?

Dnes jsem se v jednom časopise dočetla, nakolik nás běžce zpomalují nízké zimní teploty. Za sebe můžu říct, že za ty roky, co běhám, jsem si všimla následujícího: nejsem si jístá, nakolik mě zpomaluje mráz (málokdy mívám v zimě možnost porovnat výkonnost ve standardních podmínkách), spíš mi naplánovanou rychlost dokážou zhatit stávající povětrnostní podmínky (padající sníh, typ sněhu, větrné poryvy, podklad atp.).  



Co se týká teplot, běhám po celý rok, mrazy mi nijak nevadí. Při nizkých teplotách (-10 a míň) netrávím venku běháním hodiny, stačí mi nanejvýš hodinka, max. hodina a půl, když běhám objemy. Kupodivu mi nevadí ani tak mínusové teploty, jako spíš stav podkladu nebo to, co padá z nebe. Břečka mě dokáže dokonale znechutit, udusaný sníh rytmicky křupající pod nohama ve mně zase vyvolává pocit pohody. Závěje využívám k posilování (někdy). Pamatuju si, jak jsem hodně dávno jednoho odpoledne dorazila na stadion a měla běhat čtyřsetmetrové úseky v poměrně rychlém tempu, už si nevzpomínám na přesný čas. V dráhách ale bylo po kolena sněhu a správce nikde. Tak jsem si zkoušela cvičně zaběhnout, za kolik bych těch 400 m dala, a po jednom kolečku jsem byla vyfluslá. To se prostě nedalo, bylo to jako dělat vysoký skipink 400 m v kuse a v pořádně rychlém tempu. 

V lese si často musím razit stopu sama, ale to mi taky nijak nevadí. Spíš mi připadá uklidňující, že přede mnou nikdo stejnou cestou neběžel :) Co naopak nemám ráda, jsou ledovaté úseky. Za ta léta se člověk tak nějak naučí odhadnout, jak zledovatělý povrch vypadá (i pod sněhovou kamufláží), přesto jsem sem tam sebou pořádně řízla (za posledních 15 let asi 3x). Naštěstí to bylo na tu nejměkčí část mého těla. Musím to zaklepat, při běhání jsem se s výjimkou dvakrát zvrtnutého kotníku nikdy nezranila (a to navíc ještě nebylo v zimě). 

A tady je ta slíbená tabulka:

Tabulka vychází z času 50 minut na 10 km.  

Co vy? Jak jste na tom s pohybem v zimě? 


8 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji! Sama jsem neměla tušení, nakolik mráz zpomaluje.

      Vymazat
  2. Něco podobného bylo teď v novém čísle RUN :) Taky nesnáším tu břečku, stříká to všude možně..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš na to někde odkaz? K fyzickému časopisu se nedostanu...

      Vymazat
    2. Bohužel, odkaz jsem nikde nenašla. A v elektronické podobě se to asi nikde vidět nedá.. každopádně to je jen malinká tabulka, ze které vychází, že nejlepší teplota pro běh je 11°C

      Vymazat
    3. Aha, děkuju. Tak 11°C, to si musím zapamatovat :)

      Vymazat
  3. Předem se chci omluvit, že se mi opět u článku o péči o pleť podařilo odeslat příspěvek dvakrát. Za toto se omlopuvám, máme ten net občas takový super akční.
    Jinak k tématu, také souhlasím, že problém bývá spíš v terénu resp. neterénu, přeci jenom neběhám pro nějaké super výkony a časy, ale prostě pro sebe a svůj dobrý pocit, a to že mě mráz zpomalí, no bóže:)
    Mohu se zeptat v jakých běháš botách v takovémto období?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neva, někdy se holt net trochu zblázní :)
      Běhám ve stejných botách jako po celý rok, nemám žádné speciální terénní jen na zimní sezónu. Někdy, když je to fakt zapotřebí, si navlíknu nesmeky. Jinak ale na náledí zbytečně neriskuju, radši si vymyslím alternativní program.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!