pondělí 29. října 2012

6 Moje zdroje bílkovin


Před časem jsem napsala článek o talířovém modelu. Myslím, že je to výborný mustr, jak poskládat svoje jídlo tak, aby tělo dostalo všechny nezbytné složky. Přitom je to i výborná pomůcka i pro ty, kteří nad svým příjmem mají kontrolu - talířový model jde totiž uzpůsobit podle momentálního energetického výdeje. V dnešní době totiž lidi nejedí zas až tak moc, ale naprosto katastrofálně, co se týče složení. Všimla jsem se toho i u mnoha "uvědomělých" lidí. Mají kontrolu nad množstvím, ale uniká ji samotné složení. A právě složení stravy jde ruku v ruce s udržováním váhy/hubnutím/přibíráním (nehodící se škrtněte).  

Nejsem vegetarián a jím prakticky všechno. Jsem zásadně proti potravinovým doplňkům a sportovní výživě - synteticky vyrobené potraviny nikdy nemůžou nahradit přírodní zdroje. Na fotce můžete vidět, z čeho čerpám bílkoviny:

- ryby (pořádnou flákotu lososa nebo jiné ryby můžu kdykoli), kuře, červené maso (nemám v oblibě vepřové, zato jehněčí je lahůdka). 

- luštěniny (červená čočka, mungo fazole, červené, velké bílé, canellini fazole, cizrna) = pošušňáníčko! Problémy s plynatostí jde jednoduše vyřešit tak, že luštěniny před uvařením naložíte přes noc do vody. 

- mléčné výrobky na fotce reprezentují jen cottage cheese a tvrdý sýr, ale po kilech kupuju i řecký/turecký jogurt s 10% obsahem tuku, tvarohy atp. Moc nemusím odtučněné mléčné výrobky a mléko. Vyrostla jsem na domácím kravském mléku a másle a odtučněné varianty mi přijdou strašně plané. Mléko jsem pak vyloučila přes časem kvůli manžeĺovi, který má intoleranci na laktózu. Najeli jsme na bezlaktózní a ovesné mléko a problémy zmizely. 

- vejce se u nás konzumují po platech. Dřív jsem je tolik nejedla, ale dnes do sebe dostanu cca 5 - 8 vajec týdně. To díky manželovi, pro kterého je snídaně bez vajec nijaká. Vejce natvrdo, naměkko, nahniličku, volská oka, smažená vejce se zeleninou - u nás jede všechno. Nedávno jsme dostali darem vařič vajec a tak mám vejce nahniličku, moji oblíbenou úpravu, každý den a nemusím hlídat vařící vodu a minutku. 

Asi bych měla dodat, že jídlo si nevážím ani neodměřuju. Nejsem profi fitnesska ani se za ni nepokládám, a tak jím čistě podle hladu a chuti. Doby, kdy jsem se v jídle omezovala a zakazovala si určité potraviny, jsou pryč. Dneska si moje tělo řekne samo, kolik a co potřebuje. Jím občas i nezdravě, ale hlavu si z toho nedělám. Ráda vařím, peču a jím a jídlo si náramně užíváááám :))

Tak, tohle jsou "moje bílkoviny". Co si na talíř nakládáte vy?


Pěkný začátek týdne! :)

6 komentářů:

  1. Kuřecí maso miluju ve všech podobách. Z mletého dělám lasagne ( nejmilejší jídlo přítele :D, dokázal by to jíst dva týdny k kuse ). Vajíčka zbožňujeme oba. Je fakt, že v konzumaci ryb zaostávám, tak max sardinky nebo tuňák ve vlastní šťávě. Ale já se polepším, faaaakt :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Já to chápu, ryby z konzervy nejsou nic moc. Já se zároveň snažím nakupovat lokálně dostupné potraviny (hlavně kvůli ekologii, ale i podpoře lokálních producentů), a to asi u mořských ryb v ČR zrovna dost dobře nejde.

      Vymazat
  2. Já se shodnu na kuřecím mase a mléčných výrobcích. Vajíčka si dělám jen když jedu na víkend domů. Neumím vařit (a ani mě to nebaví), ale chci začít dělat luštěniny. Jím je pomálu.

    OdpovědětVymazat
  3. Luštěniny nejsou na přípravu nijak těžké, tak to určitě půjde dobře.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Cyklistko,

    co konkrétně děláš z mungo fazolí? Hodíš sem nějaký recept? :)

    Krásné dny adventní přeje Roo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to teda asi nebudu moc sloužit, málokdy vařím podle kuchařky a vařím spíš podle vlastní hlavy a fantazie. Mungo připravuju podobně jako čočku nebo jiné fazole - do polívek, naklíčené do salátů, do karbenátků nebo masových směsí, jako "mungo kaši" ke kuřeti třeba a tak. Akorát teda je zapotřebí papiňák, i namočené se dlouho vaří doměkka.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!