středa 19. září 2012

6 Osobní trenérka - jak pracuji?

Čas od času se mi stane, že podlehnu momentálnímu impulzu a rozhodnu se pro nějakou bláznivinu. Stejně jako tomu bylo s mým odjezdem do zahraničí před osmi lety, drzému probití se do pedagogického sboru a vyučování pro mě nemateřské mateřštiny na gymnáziu, přihlášení se na půlmaratón atd. atd. Nejlepší na všech těch bláznivinách je, že ač se počátek zdá jakkoli křehký, výsledek je pro mě naprosto samozřejmý. A většinou mě počáteční myšlenka nahlodá tak, že se pro mě dotyčný projekt stane vášní a zapálení trvá minimálně několik let. Stejným přímočarým způsobem jsem získala i několik celoživotních přátel. Jaképak chození okolo horké kaše a zbytečné vyčkávání! :) 

Jeden z mých stejnokrojů, ve kterých špacíruju ve fitku

V lednu mě opět zastihl pocit, že už jsem dlouho neudělala nic spontánního, a tak jsem v našem fitku podala přihlášku, kde jsem stručně shrnula důvody, proč právě mně mají zaplatit kurz, abych se mohla stát osobní trenérkou a na dva roky se fitku upsat. Světe, div se, byla jsem vybrána! V únoru jsem vycestovala na školení, v květnu pak na další a průběžně skládala zkoušky z anatomie, fyziologie, biomechaniky a zdravé výživy. V srpnu byla moje snaha korunována úspěchem a v šanonu je teď mezi mokrým vysvědčením a diplomem z půlmaratónu založen certifikát osobního trenéra.

A jak vypadá taková instruktáž u nás ve fitku? Po zakoupení permanentky má kterýkoli klient právo bezplatně absolvovat lekci s trenérem v posilovně a nechat si u něj sestavit tréninkový plán, poradit ohledně výživy nebo dostat doporučení na další pohybové možnosti. Za cca dva měsíce vyhodnotíme, jak úsilí pokračuje, a klient může absolvovat další jednu až dvě lekce (opět zdarma) s dalšími tipy na cvičení.

V praxi to znamená následující: Na klienta mám 45 - 60 minut (v závislosti na předchozích zkušenostech v posilovně). Úvodní část lekce patří mým otázkám na věk, zdravotní stav, časové možnosti a především cíl, s jakým k nám dotyčný/-á přišel/přišla. Někdy si vyžádám i lékařskou zprávu nebo doporučení od fyzioterapeuta, pakliže klient má zdravotní obtíže zdokumentované. Obvykle si píšu kratičké poznámky, abych se k nim v průběhu lekce mohla vracet. Potom se vydáme do toho našeho sportovního "bludiště", které se rozkládá na 1000 metrech čtverečných. Nepředstavujte si to však jako klasickou posilovnu! Spíš se jedná o obrovskou multifunkční halu. Ale o tom někdy příště, třeba i s fotkami. 

V závislosti na tom, co mi klient pověděl, začneme s tréninkovým plánem. Ráda si proklepnu klientovu rovnováhu, pružnost a schopnost napodobovat cviky. Zhusta k tomu používám zrcadlo - klient vidí sám, jak na tom vlastně je. Když mám očíhnuté i fyzické možnosti klienta a absolvujeme kratší rozehřátí, doporučuju jednotlivé cviky. Předvedu já, vypíchnu jednu dvě důležité věci, a nechám klienta odcvičit minimálně jeden set samotného. V průběhu jeho snažení jemně koriguju nebo pochválím to, co provádí dobře. Na klientovu osobní kartičku průběžně zaznamenávám označení stanoviště, výchozí váhu, počet setů a opakování a poznámky ke správnému provedení. Obvykle doporučím kolem osmi stanovišť, které rovnoměrně zatíží celé tělo (jedná se o velké skupiny svalů), a dva až tři cviky na tu "problémovou" část těla, kterou klient potřebuje posílit nějvíc. Tohle platí samosebou nejvíc u začátečníků. "Profíkům" radím se cviky trochu jinak, specifičtěji. 

Na závěr se klient naučí pár protahovacích cviků a je čas na otázky ohledně stravy, případně doporučení dalších fyzických aktivit. Klient má samozřejmě možnost mě kdykoli kontaktovat v době, kdy se v posilovně (hale) pohybuju. Po cca 6 - 8 týdnech plán vyhodnotíme a jede se zase dál, dokud si klient není jistý v kramflecích.

Tak! Teď už víte, jak to vypadá na mých lekcích :) Je to výborná výplň volného času a dobrá příležitost pomáhat druhým v tak bohulibé činnosti, jako je prevence civilizačních chorob a zlepšování fyzického a psychického stavu.

Co vy? Máte s osobním trenérem nějakou zkušenost? V čem vám pomohl nejvíc a na čem by měl zapracovat on sám?



Mějte se krásně, já valím do posilovny trochu si protáhnout tělo!

6 komentářů:

  1. Tebe bych potrebovala mit u sebe :D Kdysi jsem chodila do posilky s trenerem, ale nakonec z toho byl jen "placeny spolecnik" :D a bylo to tak nejak k nicemu :) No a pak jsem se prestehovala, mam tu skvele fitko s docela dobrou studentskou cenou, ale protoze samotnou me to moc nebavi a nikoho tu neznam, nejsem schopna se tam dokopat jit.. Povedlo se mi to jen parkrat :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale třeba někoho potkáš právě až v tom fitku!
      Já zas většinou chodím cvičit sama, ale ve dvou je to taky zábava. Zvlášť když se lidi navzájem motivují a povzbuzují, fyzicky i psychicky to člověka nakopne. Stačí se jen s někým dát do řeči, téma je přirozeně dané a komunikace usnadněná. Drž se!

      Vymazat
    2. Ja bych nejradsi chodila cvicit (nebo jakkoli sportovat) s pritelem, ale nejak se k tomu nema.. :(
      Mam hlavne problem, ze jsem odmalinka nebyla ke sportu vedena, v rodine se mu nikdo nevenuje, takze k nemu nemam vybudovany pevny zdravy vztah.. A nejak se mi za ty (vetsinou kratke) pokusy nepodarilo si ho sama vybudovat, prave proto, ze radsi vsecko delam s nekym.. :) Ale jako pozitivni vidim aspon to, ze se porad jednou za cas snazim to ozivit a neco delat :) Ted "jen" vydrzet.. :) Snad se mi zadari se jednou fakt zakousnout a najit se v tom :)

      Vymazat
    3. Btw. Je moc mile, zes nasla komentar ke staremu clanku :) Bala jsem se, ze upadne v nevsimnuti :)) Blog jsem precetla od zacatku do konce a hrozne se mi libi prave ten tvuj zdravy sportovni duch a styl psani, tema posilovani zaroven s kosmetikou apod. :) Hrozne fajn kombinace :)

      Vymazat
    4. Ono je to tu takový komorní, takže se žádný komentář neztratí.
      A děkuji, ať se Ti tu líbí i dál!

      Vymazat
    5. V dětství se toho dá ohromně získat, pokud k něčemu rodiče svoje děti s citem vedou. Ale i v dospělosti se k hodně věcem dá najít vztah, těžší je to teda bez společníků. Docela Tě chápu - mě chytilo jednu dobu lezení, ale nemám k tomu parťáka a tudíž ani motivaci kupovat vybavení. Proto mám ráda aktivity, kde si vystačím sama se sebou. Oživuj obden, překonej pár pomyslných překážek a bude z toho zvyk a určitě i zábava :) Držím palce, Cosmosko! :)

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!