středa 17. října 2012

5 Etiketa v posilovně aneb jak se vyhnout trapasům

Nevím, jak vy, ale před první návštěvou jiné než domácké posilovny jsem lehce nervózní. Jak to tam vypadá? Jaké mají stroje? Co obsluha? Jak to vypadá v šatně? Mám si donést vlastní zámek? A co sprchy? Nebo se mám radši osprchovat až doma? A to prosím do posilky chodím pravidelně od svých 16 let... :) 

Pamatuju si, že se mi vždycky ulevilo, když jsem se do posilovny mohla podívat ještě před koupí permanentky. Měla jsem štěstí i na ochotnou obsluhu (a sama jsem se pak na recepci snažila chovat stejně), která mě provedla cvičebními sály a pověděla pár základních pravidel. Ale stejně, když už jsem tam pak stála převlečená a motala se mezi stroji a činkami, pořád jsem hloubala nad pár věcmi a pokukovala po ostatních okolo, jak to dělají oni. Nechtěla jsem se ztrapnit hned na začátku. Přece jen, ne všechna pravidla jsou sepsaná a lze je prostudovat.

A tak bych se s vámi ráda podělila o to, čeho jsem si všimla sama i co je obecně známé. Některá pravidla berte s rezervou, každé fitness-centrum/posilovna má svou vlastní interní policy. Je ale na vás se o pravidlech informovat.

Máte-li možnost, projděte si posilovnu ještě před první návštěvou či koupí permanentky. Dovíte se opravdu hodně! Pokud jste úplní začátečníci a nejste si jisti oblečením, pomůže vám to možná trochu s výberem. Můžete si všimnout  atmosféry, rozestavění strojů (aspoň budete vědět, kde hned příště můžete začít), občerstvovacích stanic (ať víte, kde natankovat vodu, pokud fitko dovoluje vlastní nápoje) a v neposlední řadě šaten (možná budete potřebovat vlastní zámek) či dokonce sprch. Budete vědět, do čeho jdete, a nekoupíte zajíce v pytli.

A teď k pár slov k pravidlům... :)

V posilovně: 
  • Ve venkovních botách se do fitka nechodí! Vyzujte se ve vyhrazené zóně. Boty si s sebou můžete vzít do šatny a skříňky, ale dbejte na to, aby byly aspoň trochu čisté.
  • Pořiďte si dobrou, pevnou obuv. Naboso se cvičí jen na určitých lekcích (u nás na africkém tanci či józe). Bez vhodných bot riskujete zranění, nemluvě o nedostateční opoře při posilování. Nedejte na to, že největší vazba chodí zvedat činky v crocsech nebo pantoflích.
  • Naopak nemusíte investovat do bederního pásu nebo rukavic. Věrohodnějšího sportovce to z vás neudělá. 
  • Používejte ručník! Není nic nepříjemnějšího, než když se chytíte opocených rukojetí nebo se musíte posadit do zpoceného fleku. Potí se každý a je to přirozené, jen to po sobě utřete! (V našem fitku jsou zdarma k vypůjčení miniručníky a rozstřikovače s dezinfekčním prostředkem, a koše na použité ručníky jsou rozmístěny ve všech prostorách.)
  • Klidně setrvejte ve strojích, pokud odpočíváte mezi sériemi, ale buďte všímaví. Uvolněte místo, pokud se někdo chystá na "vašem" stroji cvičit. Můžete se přece střídat. 

  • Netřískejte přehnaně s činkami. Chápu, že při mrtvém tahu to úplně nejde, ale každý nemusí vědět, že zrovna dnes dřete na bicepsech.
  • Zvukové projevy jsou naprosto ok, ale zase - pokud nechcete nálepku největšího hekala, držte se v mezích. Hecovat se navzájem je výborné, jen tím nevystrašte ostatní. 
  • Stroje po odcvičení nastavte do výchozí neutrální polohy. Činky položte zpátky na stojan. Z činek nebo kotoučů rozházených všude okolo mě berou čerti :) Ne, opravdu - je dosti nepohodlné zvedat z podlahy plochý 25-kilový kotouč, protože ho právě potřebuju na legpress. Uklízením po sobě ukážete asi nejvíc, jaký jste charakter.

  • Neokupujte zbytečně pás, crosstrainer nebo rotoped. Některá fitka mají při tvoření front na stroje pravidla, informujte se o nich. Neznamená to, že si nesmíte odběhat svých deset kilometrů na páse, jen mějte ohled na jiné klienty. 
  • Na spinningu nebo jiných lekcích si jako nováčkové nestoupejte až dozadu. Naopak, dejte lektorovi možnost vám pomoct. Hodně lektorů se ptá, jestli je na lekci někdo nový. Nestyďte se a zvedněte ruku. Žádný učený z nebe nespadl. 
  • Zdržte se komentování ostatníc a nedávejte nevyžádané rady, i když benčujete s 120 kg. Všeználkové nebývají populární ani v posilovně.


V šatně: 
  • Zeptejte se na zámek. Možná ho nebudete potřebovat, ale je dobré to vědět. 
  • Tašku po převlečení nechte ve skříňce. Nebudete na ni muset dávat pozor a tahat se s ní od stroje ke stroji. Nechat ji určitě budete moci i na recepci, pokud šatnám nevěříte a předem se zeptáte. Totéž platí o motocyklových helmách, rozměrnějších zavazadlech atp.
  • Skříňku po cvičení vyprázdněte, rozhodně tam nenechávejte věci do další návštěvy jen proto, že jste "štamgast" a chodíte cvičit obden. Ani vlastní zámek na skříňce vám nedává právo tam věci uchovávat přes noc. 

Ve sprše: 
  • Holení nohou a jiných partií si nechte raději na doma.
  • Utřete po sobě ve sprše stěrákem, pokud je nějaký k dispozici.
  • Peeling nebo pedikúru si taky můžete nechat na doma. Ostatní cvičenci nemusejí mít pochopení pro vaše staré kožní buňky, ať už jsou odkudkoli. 
  • Lakování nehtů si taky raději odpusťte. 
  • Šetřete s parfémem. Nikdy nevíte, jestli vedle vás zrovna nestojí alergik. 



Pokud si s čímkoli nejste jistí, zeptejte se na recepci! 
Případně si objednejte osobního trenéra ;) 





5 komentářů:

  1. Pekne spracované. Mám vždy v novom fitku trochu stres. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Mně se zas líbilo poslední číslo Běžce :)

      Vymazat
  2. Super článek, jaká jsou například pravidla pro používání běžeckých pásů apod., o kterých píšeš? Ráda bych začla přes zimu do fitka chodit, ale hlavně na ten běžecký pás, tak ať vím, s čím se můžu setkat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšu, chce to se informovat ve fitku. U nás je omezení v případě front, to máme pás a další rozehřívací stroje na max. 10 minut. Nebo když máme lekci "TSI" (Trénuj s instruktorem) a skupinka potřebuje pás na intervaly, to jsou pásy označené a neměly by se používat.
      Jinak si každý běží, jak dlouho se mu zachce, strojů máme hodně. Poptej se.
      Pás v zimě můžeš nahradit i běháním venku ;)
      Měj se!

      Vymazat
    2. Běhám převážně venku, ale bojím se, že bude zas krutá zima s hodně nízkými minusovými teplotami :D Dík za odpověď :)

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!