pondělí 16. ledna 2017

3 Můj rok 2016

Půlka ledna už je sice pryč, ale kdy s dvěma mrňaty najít čas na sumírování uplynulého roku? I když, on by čas určitě našel, kdybych opravdu chtěla, mně se však moc nechce. Nechápejte mě špatně, blogování mě baví, kosmetiku a sport jsem ani náhodou neopustila, ale ten čas, který dřív mělo vyhrazeno blogování, teď investuju do renovování a kutilství doma, vymýšlení akcí pro děti, sebevzdělávání a tak. On ten online strávený čas ubíhá mnohem rychleji než můj současný skutečný život, který se většinou ubírá poklidným, rozvážným tempem, ale v tomhle pomalém tempu jsem našla zalíbení. Mám možnost poznávat úplně dva nové lidi od jejich první sekundy na světě (nemluvě o měsících předtím), účastnit se jejich pokusů osvojit si všechny veledůležité životní poznatky (třeba že když taháte sousedovic kočku za ocas, dost možná vás sekne) atd. Stejně jako mě bavilo být bezdětná, mě baví být se svými dětmi. Takže třebaže jsem dřív avizovala konto na IG, mám většinu dne internet stejně vypnutý, počítač vytáhnu tak obden na hodinu, prostě zábava je teď doslova na dosah ruky a pozitivní zpětnou vazbu mi ti moji prckové (a Muž) dávají do takové míry, že nemusím nic tankovat jinde. Zatím. I toto jednou pomine. 



Takže... Bilancování roku 2016...

Podnikla jsi letos něco, co jsi doposud nezkusila?
No jejej. Třeba že jsem ve 20. tt letěla s ještě nechodícím batoletem navštívit rodinu v ČR. Vepředu manduka s dítkem, na zádech batoh, v ruce kufr. Pak jsem se z jednonásobné mámy stala dvojnásobnou. Zas bleskurychlý porod a jo, bylo to skoro zadarmo. A ta poporodní pohoda! Kromě toho jsem na jaře poprvé uplavala 200 m kraulem v kuse a plavala vlastně až do 38. tt. Těším se, až zase začnu. 

Prošla jsi nějakou větší změnou?
No jejej. Z netěhotné na těhotnou a zpět na netěhotnou, z jednonásobné mámy na dvojnásobnou atp. 

Stal se někdo z tvých přátel rodiči?
Ano, 30-35 let a čas na druhého potomka.

Které datum z letošního roku ti utkvělo v paměti?
Den synova příchodu na svět.

Zemřel někdo z tvých blízkých?
Naštěstí ne.  
Navštívila jsi nějaké zahraniční země?
Ne. 
Výhodná koupě?
Nová okna, sedačka na kolo pro Minicyklistku, všechny potřeby pro kutění doma, našla by se toho spousta. 
Postrádala jsi v roce 2016 něco, co bys ráda uvítala v roce 2017?
Hmm, ráda bych, aby Plaváček (asi nejpříhodnější přezdívka pro toho našeho malého otesánka, protože ve vodě jsme spolu strávili opravdu hodně času) v noci spal déle než dvě hodiny v kuse. Kdyby to vytáhl na tři, bylo by to ideální. Plaváček totiž nespí v noci, Minicyklistka zas přes den, a já funguju především díky kojicím hormonům. 
Aktivita/činnost, které ses ve skutečnosti chtěla věnovat víc, než jak se ti podařilo?
Zas musím kopírovat z předloňského textu - všechny činnosti, které mají co do činění pouze se mnou. 

A naopak - existuje něco, cos mohla dělat v menším měřítku?
Mrzet se nad nespravedlností patriarchálního světa.

Oblíbený program v TV?
Existovali jsme zhruba rok bez televize a vůbec mi to nechybělo. Pak jsme si koupili velikánskou tv. Muž se při koupi projevil jako klasický muž (znáte to, velikost prostě hraje roli), zatímco mně byla milejší kvalita (taky to určitě znáte), ale nešť. Ať má radost.
S Netflixem v tv se na seriály najednou koukalo úplně jinak, takže jsem jako obvykle sjela House of Cards v dubnu (to vlastně bylo ještě na PC) a podzim, to byla jedna velká seriálová orgie, většinou jako kulisa k jiné aktivitě. 
Nejlepší kniha, kterou jsi loni četla?
Tak loni jsem knihy bohužel moc nečetla, z toho mála bych vyzdvihla "Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för 2." V překladu - Dejte svým dětem sto možností místo dvou. Prostě své potomky nestrkat hned po narození do rolí holka x kluk (třeba už jen banálním výběrem oblečení), ale aktivně s nimi podnikat všechny možné činnosti bez ohledu na jejich pohlaví, zrevidovat svoje názory, mluvu atp. Dost mi ta knížečka otevřela oči.

Největší objev na hudebním poli?
Dave and Ava na Youtube, hezky nazpívané a s příjemným hudebním doprovodem. Kdo máte doma malé děti, dejte mi prosím tip na české písničky a říkanky pro děti na YT (moc nemusím ty v rytmu disko a tuc-tuc provedení - a že jich bohužel je).

Největší úspěch v pracovní oblasti?
Že jsem stihla všechno uzavřít ještě před nástupem na mateřskou. Termín jsem měla v sobotu, v práci jsem končila ve čtvrtek, stejně jsem nakonec zas přenášela.

Na co jsi nejvíc hrdá v osobním životě?
Že jsem skvělá máma. Musím se pochválit, protože nikdo jiný to za mě neudělá. Komplimenty většinou sklízejí děti (a Muž), ale někdo taky přece postaral o to, že jsou ty děti čisté/usměvavé/umějí poděkovat atp. Matky vůbec bývají spíš vděčným terčem posměšků (mlíko jí vlezlo na mozek), urážek (po dětech je z ní tlustá machna), nevraživých pohledů (utiš si toho svého fakana), diskriminace (neexistující rampy/plošiny v MHD či na úřadech, tímto zdravím všechna menší města v ČR). 
Pak jsem taky hrdá na navázané nové známosti/přátelství, plus že jsem se zlepšila i v jejich opečovávání. Jsem taky ještě o něco víc rozhodnější a nemám problém říct ne i lidem, s nimiž bych dřív raději kvůli etiketě naoko vyjednávala.

Největší omyl?
Kopíruju z loňska: Že žijeme ve světě, kde ženy mají stejné možnosti a příležitosti jako muži. Že (prý) existuje rovnoprávnost. Hodně jsem změnila náhled na spoustu zažitých sterotypů a sociálních struktur. 

Cítila ses - obecně vzato - radostnější nebo melancholičtější než loni?
Určitě radostnější, i když 2016 byl jako horská dráha, nahoru a dolů. Uvelebila jsem se v rodičovských kramflecích, udělala pár změn v osobním životě a odstranila možné příčiny každodenního zbytečného stresu. Raději jsem udělala prostor tvůrčímu chaosu. S malým kojencem a dvouletým robětem, které chce všechno "sama" a má přímo hmatatelnou radost z učení se novým dovednostem, je prostě zapotřebí mít nejen určité mantinely a hranice, ale taky hodně místa na improvizaci.

Za co jsi utratila nejvíc peněz?
Za nová okna. Pak dlouho nic a pak asi za sourozenecký kočár. Jo a ještě ta televize.

Vyplnilo se ti nějaké přání?
Myslím, že ano, těhotenství bylo pohodové až na pár týdnů se skřípnutým nervem, pak jsem stejně pohodově porodila zdravého Plaváčka. A vlastně jsme pořád zdraví všichni. Takže vlastně moje nejdůležitější přání byla vyslyšena. No a pak jsem si přála udělat si doma vitráž a to jsem si taky splnila (byť je falešná, ale lepit sklo a zasazovat ho do dveří pro mě prostě nebylo proveditelné).

Přála sis něco, co se ti nakonec nesplnilo?
To nevím, nějak jsem nad tím nereflektovala. Spíš mám sklony kvitovat splněná přání. To, co zůstalo viset ve vzduchu, mě většinou moc nemrzí, poněvadž buď si to zařadím do kolonky "splním později", nebo to asi stejně nemělo cenu.

Co jsi podnikla ve svůj narozeninový den?
Tak vzhledem k tomu, že na svoje narozeniny už jsem přenášela, jsem byla napjatá, kdy už konečně porodím. Šli jsme celá malá rodina na hřiště, lezli po průlezkách, nafotili hromadu posledních fotek s velkým břichem a na jídlo zašli do restaurace. Pohodový den.

Existuje něco, co mohlo tvůj rok 2016 udělat ještě lepším, než byl?
Kdybych se o své zážitky a radosti mohla dělit i s člověkem, který tu od předloňska není. To by teprv bylo o čem povídat, a že jsme toho už probraly!

Kdo/co ti loni zlepšovalo náladu?
Děti, jednoznačně, a vědomí, že svoji rodičovskou roli beru poctivě a bez lhaní si do kapsy.

Koho/co jsi loni postrádala?
Asi víc času pro sebe, zvlášť po porodu a vlastně doteď. Nemáme holt hlídací babičky.

Největší přání v tuto chvíli?
Kopíruju z loňska: Zdraví lidem, na kterých mi záleží. A abych i nadále měla víru v sebe a v to, že to, co dělám, má smysl.

Co hodláš změnit v roce 2017?
Loni jsem chtěla změnit svoje reakce ve stresových situacích a byla to fuška. Asi jako když se rozhodnete vytrhat plevel ze spárů v dlažbě a zjistíte, že zapustil kořeny tak hluboko, že budete muset překopat celou dlažbu. Pak najít hlavní a postranní kořeny, pracně se jich zbavit, navést novou zeminu a pak znovu položit dlažební kostky. Ještě na tom pracuju, ale to nejdůležitější už mám splněno. 
Letos bych chtěla investovat ještě víc do vztahů mimo domov, a pomalu se vrátit k systematickému tréninku. To bude odpich pro dlouhodobější cíle. Inspirují mě dva lidi, se kterými se při nepravidelných setkáních pravidelně informujeme, jaké pokroky jsme udělali na cestě za svými splněnými sny. Bez ambice soutěžit, protože životní dráha každého z nás vypadá úplně jinak, ale s úmyslem pokročit v mezidobí mezi schůzkami aspoň o krok dál. 
 
Kdo si chcete počíst v mých dřívějších každoročních rekapitulacích, můžete kouknout na rok 2015, 2014, 2013 a 2012
Závěrem bych vám stejně jako předloni chtěla poděkovat za vaše komentáře, vaše hlasy v různých anketách a vůbec za vaše návštěvy tady na blogu! 

Ať jste zdraví a daří se vám!

3 komentáře:

  1. Ať jsi zdravá a daří se vám! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za článek a pohodový celý rok, nejen tento :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ať se vám daří. My měli letos rok plný investic. Koupili jsme si novou klimatizaci, protože ta vedra se v létě už nedají vydržet. A taky se nám po... auto, takže nějaké větší investice do něj. V kombinaci s koronou a omezenými příjmy to bylo fakt super. :-D Ale byli jsme pozitivní, trochu to ustálo. Vypnuli jsme nějaké výdaje a šlo to. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!