pondělí 20. června 2016

14 32. týden a pořád aktivní #2

(aneb malá vzpomínka na 32. t. předchozího těhotenství)
 
Poslední dva týdny jsem zažila menší pohybovou krizi v kombinaci se zvýšenou zálibou v obilninách (rozuměj pečivo, krekry, slazené müsli), což ústilo do zadržování vody v těle a ještě menší chuti se hýbat, když jsem si představila, jak se mám svlíknout do plavek. Naštěstí se mi podařilo najít cestu ven z toho začarovaného kruhu (stačila zatuhlá záda, bolest v kříži a nevrlost a k tomu ještě návštěva bazénu, zajímavé, že pohyb člověka nakopne natolik, že ho pak přejde žravá) a teď už jsem opět ve své kůži a návštěvy bazénu se proměnily v ctižádostivé pokusy plavat ještě dál a technicky ještě líp než při každé posledním tréninku (jestli se teda o trénincích dá mluvit v pokročilém stádiu těhotenství, ale věřím, že ano, rozhoduje přece subjektivní pocit). A bolesti v bedrech jsou zase tytam, za což jsem opravdu vděčná.




Plavání a rehabilitační posilování doma nebo v práci tvoří moje hlavní tréninkové aktivity. Ve srovnání s minulým těhotenstvím prakticky nezvedám činky a na crosstrainer jsem si ani nevzpomněla. Namísto toho se mi o každodenní pohyb stará Minicyklistka. Minimálně hodinové procházky denně prokládané dřepy (musíme si prohlídnout každého mravence a ulomenou větvičku), vzpírání s rotací střídané s poponášením těžknoucího břemena (to když se moje a Minicyklistčina vůle ohledně směru chůze rozcházejí), krátké sprintové intervaly (hrajeme na hoňku, ať už doma nebo na čerstvém vzduchu) a tak podobně. Kromě toho plavání třikrát týdně, deset km denně na kole a posilování obden a na nedostatek pohybu si opravdu nemůžu stěžovat. Pak taky ta měsíční soutěž "o nejaktivnějšího chodce" v zaměstnání (můj průměr činil 16 800 kroků/den). Však taky večer usínám během pádu do postele. 

Zatím nepozoruju výrazné rozvolňování vazů a s tím spojené obtíže (jako jo, jsem po ránu trochu ztuhlá a večer unavená, ale na to první platí rozvičení a na druhé spánek) a moc bych si přála, aby mi moje dobrá kondice vydržela až do dne D (a taky dlouho po něm). Užívám si čilé Minicyklistky a poklidného Pasažéra v břiše, ale už teď mám plány na aktivity bez těhotenského břicha. V září jsem přihlášená na pětikilometrový závod (ještě se uvidí, v jakém stavu budu tak brzo po porodu) a hlavně se nemůžu dočkat svých ranních výběhů (za předpokladu, že mě Pasažér pustí mezi čtvrtou a šestou z postele). Protože plánuju delší výběhy a chci s tím skloubit i kojení (kéž by Pasažér byl stejně snadný novorozenec jako Minicyklistka!), pořídila jsem si běžeckou láhev do ruky. Ano, mám sice batoh s vakem, ale nad dvacet kilometrů ty svoje běhy nevidím. Zkrátka se na podzim cítím poměrně dobře připravena. Střádám si na své zdravotní konto a jsem vyzbrojena vědomím, že už nebudu muset nově růst a zrát do mateřské role (už přece jen vím, co to obnáší být mámou). No a k tomu ještě ta láhev od Salomonu. No jejej. Podzime, těším se na tebe! 

Ale nejdřív si užiju léto.



14 komentářů:

  1. Ahoj cyklistko, jsme na tom se vším podobně pohybem i stádiem těhotenství (já 34. týden). Podle mě bez pohybu bych už dávno ráno nevstala z postele. Já jsem se během těhotenství zamilovala do jógy a chůze je mým druhým pomocníkem. Tak nějak jsem si na svůj "stav" zvykla, ani si nedokážu představit, že budu bez něj :) Těším se ale na spánek na břiše! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pohyb dělá hodně!
      Přeju Ti hodně zdraví, pohodový konec těhotenství, bezproblémový porod a dobrý pocit z něj a hlavně rekonvalesenci bez komplikací (pokud už to tedy všechno neproběhlo :) A samozřejmě zdravého potomka!
      Měj se krásně, Ivet!

      Vymazat
  2. Právě jsem se přihlásila na svůj první půlmaraton v Chemnitz,ted' v červenci.A zároveň jsem si přečetla jeden z Tvých starších článků,jak Tě na půlmaratonu stihla krize....ajaj..ráda bych se Tě zeptala,čím si tu krizi vysvětluješ?Byl to nějaký infekt,nebo jen náhoda,nebo to bylo tím horkem ?No,ted' už se odhlašovat nebudu,prostě vyběhnu a uvidím,co to se mnou udělá.Ráda bych to dala pod 2,5 hodiny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to asi přicházím s křižkem po funuse :( Tu krizi jem si způsobila sama - moc jsem se spoléhala na to, jak "by se to mělo dělat, když si chce člověk zaběhnout osobák", a nebrala jsem ohled na sebe samou.
      A jak Ti ten půlmaraton šel? Všechno ok? Dobrý pocit?

      Vymazat
    2. Kdepak,žádný křížek,v těhotenství se nemá vysedávat před kompem :) Díky za optání,proběhlo to v pořádku,krize nebyla a běželo se mi nádherně,byt' jsem se šetřila,protože člověk prostě neví do čeho jde.Takže jsem ve své kategorii skončila poslední a celkově z žen třetí od konce,časem 2:28.Do konce roku bych ráda dala ještě jeden a trochu víc hýbla zadkem.Ego už přebolelo,ono teda bolelo víc,než ty nohy .Ale co,nějak se začít musí,ne ? :)

      Vymazat
    3. Tak to moc gratuluju ke zdárně ukončenému půlmaratonu! Krásný čas mmch! Příští závod už budeš úplně někde jinde, i časově, rozhodně se pak ozvi, jak to dopadlo a hlavně jak se Ti běželo! Ego vždycky bolí víc než tělo, to znám taky... :) Hlavně to nevzdat.

      Vymazat
    4. Děkuju moc a určitě dám vědět. Skvělá motivace je i to,že jsem tam viděla fit ženy daleko přes 50,které to prostě zaběhly rychleji než já.Takže věk není limit !Díky za Tvůj blog,spousta věcí mne tu oslovuje :)

      Vymazat
    5. Věk rozhodně není limit! Mě třeba výhled na věk 40+/50+ ohromně motivuje, zvlášť když se nemůžu odlepit zadek z domu kvůli pobíhání okolo drobotiny, práci, zahradě a všem těm věcem, které mě normálně těší, ale někdy mi přerůstají přes hlavu.
      Já děkuju Tobě za návštěvy!

      Vymazat
  3. Přeju krásné léto a spoustu energie do všeho, co máš před sebou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Konvičko, ráda Tě vidím!
      Přeju krásné léto i Tobě!

      Vymazat
  4. Ahoj Cyklistko, mám námět do diskuze... plavecké brýle. Jsem též žena 35 let, můj problém - po pravidelné půlhodince v bazénu mám od brýlí tak otlačené oční okolí, že mi ty kruhy mizí půl dne. I když mám brýle povolené na maximum. Jaké používáš brýle? pozoruješ též tento problém? (byla bych velmi nerada, kdyby mi tam ty kruhy jednoho dne zůstaly.. :o), přecijen pleť už není, co bývala. předem díky M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj M, mám ty nejlevnější plavecké brýle, které jsem narychlo sehnala, soukromá značka jednoho sporotvního řetězce tady (SOC), viz https://www.stadium.se/sport/simning/tillbehor/138563001/soc.u-swimgog-e-adj.transparent-clear
      Na otlaky netrpím (možná je to tím širokým lemem), spíš mi vadí, že se mi nedávno začaly mlžit už po pěti minutách plavání. Zatím jsem slyšela, že je nejjednodušší na brýle plivnout, pořádně to rozmazat a spláchnout. Jestli máš nějaký tip Ty, budu ráda.

      Vymazat
    2. Ahoj Cyklistko, díky za odpověď! to s tím plivnutím jsem taky našla, ale taky to, že ta antifog úprava se snad po čase smyje.. takže asi nutno vyměnit. Já teď taky asi pořídím nové, protože si nemůžu připustit, že někdo otlaky má, někdo ne :o) určitě je v něčem chyba, a já na to přijdu :o)) M. PS: nadále přeji stejnou hladinu energie a zdraví!! :o)

      Vymazat
    3. Tak to asi budu muset koupit nové brýle...
      Ať brzo najdeš nějaké pohodlné brýle! Jestli budeš mít chuť, poděl se, ať vím, co případně koupit.
      Děkuju za koment, M., a i Tobě přeju hodně zdraví a pozitivní zážitky v bazénu!

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!