pátek 23. října 2015

11 Ještě k tomu běhání do a z práce... (plánování, jídlo, balení)

Nejvíc mě na běhání do zaměstnání odrazovalo plánování a balení všech věcí, které přes den potřebuji. Ale kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. A navíc, stačí dva tři běhy a člověk si rychle uvědomí případné přešlapy a nedostatky. 

Pro mě je stěžejní balení. Zabalit oblečení, jídlo a hygienické potřeby tak, aby mi v batohu nic neštěrchalo, a především, aby mi batoh dobře seděl na zádech. Vybírala jsem poměrně dlouho (po internetu a podle recenzí, žádné kamenné obchody v okolí velký sortiment běžeckách batohů nenabízejí), než volba padla na vestobatoh (batoh a vesta v jednom) Salomon Skin Pro 14+3. Já totiž do deseti litrů svou plnou polní do práce nesbalím, to pardon. Salomon 14+3, jak už název napovídá, lze expandovat ze 14 litrů na 17, za což jsem hodně vděčná. Zároveň disponuje kapsami, takže nemusím balit všechno do jednoho oddělení a pohodlně či dokonce jen jednou rukou se dostanu k věcem jako telefon, klíče, služební karta, peněženka, pití atd.


Co je nejdůležitější, skvěle sedí na zádech! Nelítá ze strany na stranu, popruhy nedřou do ramen. Našla bych sice pár nedomyšleností, ale těžko říct, jak jsou tyto mouchy u běžeckých batohů časté a jak vypadají u jiných značek a typů. Kompletní recenzi si však nechám na jindy. Dneska vám řeknu, jak u balení přemýšlím. Protože pracuju 2-3 dny v týdnu a to z osobních potřeb, co používám v pracovní dny, používám i ve volné dny doma, nemůžu si všechno nechávat v práci celý týden a v pátek to jen naložit a odnést domů.

Oblečení:
Tak hlavně aby bylo nemačkavé. Aby se dalo složit do co nejplacatější podoby. Já preferuju šaty a k tomu nějaký propínací svetr/cardigan. Punčocháče plus jedny náhradní ve dvou různých barvách, které schraňuju v práci (člověk nikdy neví, kde a kdy se přihodí nějaká nehoda). A taky extra spodní prádlo! Obuv si buď nechám v práci na další den, nebo běžím s botami v rukách, do batohu už se totiž nevejdou.V práci ještě mívám nějaké ty široké šály, když je chladno. Musím si taky projít týdenní rozvrh, protože když mám výjezdy z práce, potřebuju ještě nějaký ten teplý kabát nebo trenčkot. Proto nechávám v práci na ramínku viset nějaký svrchník, který se barevně hodí k oblečení, které mám přes týden v plánu nosit.

Jídlo:
Jedna litrová krabička s obědem a jedna půllitrová se snídaní se do batohu vejdou poměrně pohodlně. Na začátku týdne si případně nakoupím litr jogurtu a dostatek ovoce a zeleniny a další dny už se o snídani či svačiny nemusím starat. Ovšem předpokládá to, že v práci mám nějaké to müsli, oříšky, sypaný čaj, skořici atp. Jídlo je pro mě v běhací dny důležité, protože mívám větší spotřebu, než když jedu na kole. Navíc se potřebuju najíst, než vyběhnu domů.

Hygienické potřeby:
Jeden velký ručník, cestovní balení sprcháče, kartáč na vlasy a gumičky do vlasů, deodorant a dezinfekci na chodidla (kdo ví, jaké všemožné spory číhají v cizích sprchách? Já mám svá chodidla ráda čistá.). To je základ a do batohu je balím vždy. Pak ještě mininesesér s makeupem, ten někdy nechávám v šuplíku pracovního stolu stejně jako kartáček na zuby a pastu. Jinak se v práci líčím komplet, snad jen kromě očních stínů. I ty stíny by se mi do taštičky vešly, ale... Mrzí me, že tak málo výrobců má v sortimentu cestovní vysouvací štětce nejen na obličej, ale taky na oči! Já bych ráda hezké a kvalitní štětce s lehkými kovovými krytkami - na tvářenku, pudr, oči a obočí. Protože se mi nechce tahat nářadí, využívám toho, že vlastním krémové a tekuté produkty (Kjaer Weis, Gressa Skin, Skin Naturals) a většinu nanáším špachtličkou a prsty. Řasenka a rtěnky se obejdou bez štětce, takže jediné dva kousky, které s sebou chci nosit a nosím, jsou ten na pudr a pak zkosený na obočí od Ecotools. V posledních měsících jsem si totiž ještě víc než dřív oblíbila rozjasňující minerální pudr od Tikei, ten si určitě koupím znova, až zas za šest týdnů otevřou adventní kalendář. Co se týká parfému, hraje mi do karet, že mám exempláře v roll-onu a v tuhé podobě, ty zabírají minimum místa. Snad jediné, co bych si ráda koupila a ušetřila tak místo i váhu, je cestovní kartáč na vlasy. Koketuju s myšlenkou na Redeckera.

Kromě výš zmíněného s sebou ještě do malého pytlíku balím doplňky - šperky, bižuterii, hodinky.

Běháte tady někdo do práce/školy? Jak se balíte? Všechny tipy vítám!

Hezký podzim!

11 komentářů:

  1. Díky za popis, vlastně mi to leželo v hlavě hned, jak jsi to napsala. A jak vypadají tvé vlasy po doběhu, nebo jakou máš vychytávku, abys je neměla zpocené? Ty moje se totiž jinak než umytím nedají zkulturnit, prostě je mám více méně celé zpocené, když si vezmu čepici, je to totál.
    Díky Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martino!
      Na hlavě se moc nepotím, pokud zrivna nemám čepici, z toho důvodu běhám jenom s čelenkou. Stačí mi vlasy jen prokartáčovat a hlavu nechat proschnout. Kdybych si ale v práci musela mýt vlasy, investovala bych do menšího fénu a nechávala ho ve skříňce.

      Vymazat
  2. Do práce neběhám,protože ji mám za rohem,takže jezdím na kole,i tak je to ca 7 minut. ale využívám cestu ze školky,kam manžel ráno odveze děti a mne ( v běžeckém), on pak odjede do práce,já odbavím děti,rozloučíme se a já vybíhám na 1-1,5 hodinky. Co uběhnu,to uběhnu.Směrem k domovu je pár použitelných tratí.Pochopitelně nejkrásnější část běhu je ta,kdy na mne ještě ve školce obdivně zírá ostatní rodičovstvo: "teda 10 km,to bych neujel ani na motorce".Ve dny,kdy mám službu běh padá,protože bych se špatně soustředila,otrava ozónem je fajn ale ne v temnotě orchestrální jámy :) Před tím mne ostatně varovali i kolegové hudebníci,kteří běhají mnohem víc,než já,že únava je prevít a ve dnech zkoušek a koncertů nemá smysl riskovat.Musím tedy využívat volný čas jak se dá,klidně i tu zmíněnou cestu ze školky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to je elegantní řešení, to běhání ze školky! A ještě stačíte po cestě tam strávit trochu času pohromadě :)
      Celé to zní, žes našla rovnováhu a že vám systém dobře funguje, je potěšující slyšet, že i se třemi dětmi to jde!
      P.S. Co děláš v orchestrální jámě? Diriguješ?

      Vymazat
  3. Nediriguju,hraju na harfu :) Mne naprosto odpuzuje říkat jiným,co mají dělat,takže to přenechám těm,kdož se na to cítí :) Se 3ma dětmi je sport prioritou,jinak by mne sežraly.Není problém dva posadit na kolo,nechat je jet jako předvoj a klusat za nimi.Zatím to jde.Zatím ! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rika moje kolegyne se tremi detmi taky! Ze sport je jeji spasa a diky nemu ze pry ma porad jeste zdravy rozum zachovan. Muj cil je, aby deti z aktivit vzdycky byly unavenejsi vic nez ja :)
      A kdyz tak koukam na Tvou profilovou fotku (zvlast kdyz Tvuj profil rozkliknu, coz jsem predtim nedelala), da se tam harfa jasne rozeznat! (Mne doted prislo, ze je to sombrero se zavojickem). :)

      Vymazat
    2. Sombrero není špatný nápad,díky za tip :)

      Vymazat
  4. Cyklistko, díky moc za isnpiraci. Dneska jsem poprvé běžela na konzultaci (a zpět) a bylo to super. Nebo teda, zpočátku jsem hodně nadávala, batoh nedržel (běžecký nemám, běžela jsem s Deuter Futura 22 (http://www.deuter.com/DE/en/hiking/futura-22-34204-11.html), ale postupně jsem to jakž takž vychytala a nakonec bolí víc nohy než záda, což je super zpráva :-) Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta to moc gratuluju, Verco! Ze mas ze sebe skvely pocit? :) Zaradis to do sveho pevneho harmonogramu? :)
      Batoh je opravdu zaklad, zvlast kdyz toho ma clovek trochu vic, nejen kdyz si jde zabehnout volnou tricitku do lesa. Skoda ze nejde si batohy vyzkouset s plnou polni a aspon pri pulhodinovem behu. Takhle je to trochu loterie. Mne treba muj 14+3 Salomon prijde super, ale spis jen na dlouhe behy. Potrebuju trochu vetsi a mozna i pevnejsi batoh, pokud v tom mam tahat obleceni, rucnik, boty, sminky, jidlo atp. Jestli nejaky dobry najdes, dej vedet.

      Vymazat
  5. Jsem v praci za velkeho exota, co jezdi celorocne na kole. Moje skrin v praci obsahuje velkou vetsinu toho, co popisujete (rucnik, sprchac, krem na tvar po sprchovani, kartac - nechavam v praci, nastesti mam pro sebe dostatecne velkou skrin). Pada mi celist nad tim, ze se zvladate licit a nosit si na zadech kompletne garderobu na kazdy den vcetne doplnku. Jsem v tomto nemozna a pul tydne nosim jednu sukni a svetrik a jen obmenuju tricko. Na raminku mam v praci sako, dvoje saty a lodicky. Taktez tam ted visi zimni kabat a dole jsou teple boty, pokud vyrazime s kolegy do terenu. Muz si ze mne utahuje, ze mam doma malou skrin proto, ze pulku satniku mam v praci a ma skoro pravdu.
    Sama nebeham, mam jen jednu zvedavou otazku - jak vypada po behu obsah krabicek s jidlem? Ja z toho mam obcas nepekny gulas a to si jidlo relativne v klidu hovi v kosiku na kole.

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martino!
      Co se týká jídla, buď si vezmu menší krabičku a nacpu ji až po víko, takže sebou kuřecí stehno atp. nemlátí o rýži či jinou přílohu. Nebo, a to dělám ještě radši, si navařím hustou polívku/eintopf a té je celkem jedno, jestli ji cestou trochu protřepu. Ale stala se mi nedávno taková perlička - mám moc ráda smetanu a míchám si ji do jogurtu s müsli a protože mi jí zbylo poměrně dost v tetrapaku, rozhodla jsem se ji vzít domů a spotřebovat tam. Po doběhu domů z ní byla krásně našlehaná šlehačka. Možná, až budu pořádat delší běhy, bych si takhle mohla stlouct vlastní máslo :)

      Jo jinak já jsem trochu detailistka a doplňky s oblečením prostě musejí ladit, tak proto ty extra pytlíky. Na druhou stranu jsem - přesně jak píšete - přišla na to, že je lepší si do práce nanosit pár dobře kombinovatelných kousků a netahat se s garderobou každý den.

      A jak daleko to máte do práce? Obouváte v zimě zimní pneumatiky?
      Hezký den!

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!