středa 16. září 2015

11 Kojenecká kosmetika u nás doma

Hlavně jednoduše! 


Kůži považuju stejně jako zbytek těla za samoregulační orgán, který většinu péče o sebe zastane sám, pokud se mu pomůže správným směrem. I u novorozenců. Proto se snažím jen zvlhčovat a nepoužívat silné tenzidy. Jak jsem pochopila z různých diskuzí, v ČR je normální novorozence po porodu umýt. Tady se žádné umývání nekonalo. Pamatuju si, že už v porodnici nás nabádali, že mázek je ta nejlepší mast, které si rodiče pro své miminko můžou přát, takže Minicyklistka se své první koupele dočkala až po nějakém týdnu. Nechci tu však rozebírat standardy v porodnicích a zdravotnických střediscích, to by asi stejně nikoho nezajímalo. 

U nás doma se péči snažím udržovat jednoduchou.  Ještě před porodem jsem si nakoupila dětskou řadu od Weledy, pak jsem se trochu odklonila od klasických baby produktů a dnes koukám jen na složení.

Mazání (tělo + obličej):
Weleda Calendula Body Oil - nic moc. Jeden z těch přípravků, které těží spíš z atributu "baby". Zdá se mi zbytečně drahý, protože stejnou práci zastane jakýkoli podobný olej. 
Weleda Calendula Wind and Weather Cream - hutný krém do zimních měsíců. Používala jsem ho ráda.
Domácí "vazelína" - tu si chodím kupovat k bývalé kolegyni. Výborná alternativa krému od Weledy. Stejné vlastnosti, několikanásobně levnější. Trochu jsem se obávala levandule, ale žádné podráždění jsem nezaznamenala. 
Antiekzémové sérum - na každodenní péči jsem zatím nic lepšího nevyzkoušela. Zvlhčí i namaže.

Přebalování:
Nemám moc v lásce jednorázové ubrousky. Na cesty sice ideální, ale nikdy jsem neměla ambice Minicyklistku utírat jenom jimi. V ČR jsem si koupila roli perlanu a nastříhala ho na kousky, pak už stačí jenom voda nebo slabý heřmánkový/černý čaj v rozprašovači. Perlan se dá mimochodem používat i jako separační vrstva do látkových plínek. Pokud je potřeba, mažu zinkovým krémem od Weledy (Calendula Nappy Change Cream), jeden z weledovských produktů, který bych si koupila znovu. Krém je hutný, i po devíti měsících je tuba z poloviny plná (ale možná je to tak i proto, že opruzeniny se nás nějak netýkaly).

Mytí:
Nejdřív jsem umývala jen vodou, do které jsem nakapala trochu oleje, pak jsem začala používat dětský šampon/mléko (Weleda Calendula Shampoo & Babywash). Obsah ok, obal nepromyšlený. Vadilo mi, že se s ním špatně manipuluje jednou rukou. To s pumpičkovým balením Shikakai mýdla od Dr. Bronner's (Organic Hand & Body Soap Shikakai Baby) je umývání mnohem snazší! A vydrží ještě dalšího půl roku...

Tak. Nic jiného k péči mě nenapadá, doufám, že vám, kteří jste posílali maily a ptali se, to bude stačit... Kdybych měla shrnout celou současnou péči, bude to párkrát za týden Dr. Bronner's, občas zinkový krém od Weledy a každodenně sérum proti ekzému. 

Máte nějaký osvědčený tip na miminkovskou péči i vy?

11 komentářů:

  1. a nesmrdí ti ten bronner? nám všem doma smrděl fakt dost, že se děti i bránily. ale je pravda, že minicyklistka se asi bránit ještě nemůže....

    jinak Weleda mi přijde dost drahá. hlavně když vezmu, že takové alverde dětské udělalo tu samou práci za míň peněz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesmrdí, ale že by to byla nějaká super skvělá vůně, kterou bych chtěla nasávat každý den, to teda říct nemůžu. Minicyklistce známky odporu nevykazuje, to při mazání brutnákovým olejem šla do mostu pokaždé.
      Jo a Weleda je drahá, to bez diskuze. Za menší peníze se určitě dá najít spousta jiných alternativ. Škoda že Alverde tu na trhu není, ale zas ty svoje oleje prostě musím spotřebovat, takže to vlastně ani tolik neva. Až se podívám do DM, aspoň vím, na co zaostřit.

      Vymazat
  2. Ahoj, tento článek mě velmi potěšil. Roli perlanu už mám doma a chystám se z něj udělat domácí vlhčené ubrousky a zkusit ho i jako separačku do látkovek.
    Zimní krém k mazání na procházky zatím koupený nemáme. Přemýšlím, že bych zkusila udělat nějaké domácí mazání, třeba podle Tvého receptu na domácí "vazelínu". Skladuješ ji v lednici?
    K tomu mytí v porodnici - asi je to tady velmi zažité. Když jsem řekla manželovi, že si chci dát do porodního plánu, aby nám miminko nemyli, tak se na mě podíval jako jestli jsem normální a proč chci mít špinavé dítě :-) Snažila jsem se mu vysvětlit, že je lepší nechat na miminku mázek a umýt ho až doma, kde má na to člověk klid a vlastní prostředky, ale tvářil se na to zpočátku rozpačitě.
    A taky mě fascinují maminky, které si pochvalují, jak bylo to mytí miminek v porodnici super, protože tam měli Johnson's baby! Já když viděla to složení, tak bych s tím nemyla ani sebe, natož malé dítě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perlan je super, mne bohate staci cca 3 metry na tyden (striham na 20 cm prouzky), coz znamena, ze 600 m vystaci na zhruba 4 roky. Ve srovnani s cenou vlhcenych ubrousku... A nemluve o slozeni...
      Vazelinu skladuju v lednici, vydrzi hodne dlouho. Sklenicku mivam na minimalne dva roky a mast je porad cerstva.
      Jo a vypozorovala jsem, ze chlapi maji tendenci naslouchat jakoze vyskolenemu personalu, ackoli tento vubec nemusi mit pravdu. Doufam, ze jste vsichni tri v poradku a ze se vam dari dobre!

      Vymazat
  3. Od Weledy jsem používala jenom ten krém na zadeček a kupuji ho dosud.
    Používáme ho celá rodina na mazání pod nosem při rýmě a i jiné různé bolístky,v lednici vydrží strašně dlouho. :-)
    Nemohu bez něj existovat, stejně jako nemohu existovat bez Indulony. :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Od Weledy jsem používala jenom ten krém na zadeček a kupuji ho dosud.
    Používáme ho celá rodina na mazání pod nosem při rýmě a i jiné různé bolístky,v lednici vydrží strašně dlouho. :-)
    Nemohu bez něj existovat, stejně jako nemohu existovat bez Indulony. :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Od Weledy mame zimny krem, telove mlieko a krem proti zapareninam, ktory pouzivame uz niekolko rokov a neustale sa k nemu vraciame.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten krem proti opruzeninam je opravdu dobry (pokud myslime tentyz).

      Vymazat
  6. Díky moc za přínosný článek, moc se mi líbí jak píšeš a tvé názory. V "přírodní kosmetice jsem začátečník" a je těžký najít spolehlivý zdroje informací. Chtěla jsem tě poprosit o tvůj názor jak bys řešila rosaceu? Teda ani nevím jestli to rosacea je, ale kožní doktorka si to myslí, dala mi na to rosalox a výsledek žádný. Trápí mě to už několik let většinou od podzimu do jara (občas svědící) pupínky na tvářích, které jsou červené a špatně se hojí. Zkoušela jsem také na to určenou kosmetiku z lékáren, jarishuv roztok, líčím se minimálně, o žádné alergii nevím. Budu moc ráda za nějaké tipy jak čistit, mazat a ošetřovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terez, s rosaceou nebo periorální dermatitidy nemám vůbec žádné zkušenosti, ale jakékoli výkyvy z ideálního stavu pleti bych řešila asi takhle: Čistit co nejšetrněji (pozor na silné tenzidy atp., někomu stav kůže zhorší i samotná voda), zvlhčovat a zkusit obnovit lipidovou rovnováhu, tzn. dobře mazat (pozor na ucpávání pórů).
      Hodně štěstí a ať brzo najdeš péči, která Ti vyhovuje. Měj se hezky!

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!