středa 25. února 2015

25 Pai Skincare: Age Confidence Oil

Age Confidence Oil (dál už jen ACO) od Pai Skincare pravidelně používám od loňského října jako sérum pod noční krém (Antipodes) i samostatně. Oleje mě celkem dost zajímají a do doby, než jsem si Pai koupila, jsem si míchala (a doteď míchám) vlastní pleťové oleje. Výhodou vlastních směsí je možnost ovlivnit akurátní složení podle stavu pleti či ročního období a podnebí. Nevýhodou je pak třeba nemožnost ovlivnit kvalitu vstupních složek, resp. jedinec nemá možnost zkontrolovat, nakolik jsou rostliny pěstovány bez použití hnojiv nebo pracovní podmínky zaměstnanců atp. Musí se holt spoléhat na tvrzení distributorů a na případnou certifikaci. 


Pai jsem chtěla vyzkoušet ze zvědavosti, protože většinu olejů (viz složení v závěru postu) jsem v kombinaci nebo jednotlivě vyzkoušela už dřív. Byla jsem tudíž už dopředu trochu předpojatá a skeptická k ceně, za jakou je ACO na trhu k prodeji (mě olej stál 359 SEK), v poměru k tomu, co slibuje. 98 % složek pochází z organického zemědělství a nese certifikát Soil Association, přípravek je netestovaný na zvířatech, vhodný pro vegany a vyrobený v Anglii. Olej je určen všem druhům pleti, obzvlášť pak pleti zralé a se sklonem k akné. Typ pleti a její momentální stav určuje frekvenci používání: pro mastnou/smíšenou pleť se doporučuje ošetřovat 1-2 týdně, normální pleť 2-3 týdně a suchá pleť každý den. Mně s normální, většinou bezproblémovou pletí, která je však v určitých časových obdobích náchylná na podráždění, vyhovuje použití obden podle doporučení, ovšem 2-3 kapky, jak se uvádí na obalu, jsou pro mě málo, většinou se pohybuju na dvojnásobku (což je přibližně jedna dávka pipety).



Největší devizou oleje je určitě jeho charakter - směs není ani mastná, ani suchá, dobře se vstřebává a nezanechává na pleti mastný film. Je to takový olej neolej, podobně jako skvalan, ovšem skvalan je takový ze své podstaty, zatímco ACO je bravurně namíchán. Hodí se jak jako sérum pod krém, tak jako pleťový olej sám o sobě a v obou případech dělá dobrou službu. Podle příbalového letáku a nformací na internetu by olej měl přispívat k hydrataci pokožky a zamezovat ztrátě vlhkosti, působit protizánětlivě a chránit citlivou pleť před podrážděním. Olej jemně voní, tak nějak vzdáleně citrusově. Podobnou vůni mám spojenou se zážitky z dětství, ovšem nejsem s to si vybavit, kde přesně jsem s ní měla tu čest. 

Podle domovské stránky obsahuje ACO vyvážený poměr omega-3, 6 a 9 kyselin, které pocházejí z arganového, kukui a "echium" oleje a které přispívají k buněčné regeneraci, vyhlazování jemných vrásek a hojicím procesům vůbec. A propos, "echium" je poměrně těžko dohledatelný pojem, protože na domovské stránce nespecifikují, o jaký  druh echia přesně se jedná. Proto jsem si zahrála na Sherlocka a zde jsou výsledky mého povrchního pátrání: Echium jsou rostliny z čeledě brutnákovitých, s rodovým jménem hadinec. Hadinců je jen podle anglické wikipedie 73 druhů a po mém rychločtení anglicky psaných textů z oblasti botaniky (člověk by nevěřil, kam až ho kosmetika zavede) by - podle popsaných účinků - mohlo jít o echium plantagineum (hadinec jitrocelovitý), který obsahuje významné množství omega-3 kyseliny stearové (SDA, stearidonic acid). Podobně jako třeba semena konopí nebo černého rybízu (informace jen tak na okraj, pokud byste podlehli pokušení, chtěli si vyrobit vlastní pleťový olej a neměli k dispozici olej z hadince, jehož semena se mimochodem na internetu prodávají za +/- 20 Kč/kus).

Protože ACO je bez diskuze drahý olej, nabízí se otázka, jestli jsou účinky natolik odpovídající, aby stál za koupi. Jak už jsem psala výš, jako člověku s normální pletí, která má občas sklony k podráždění (proto ráda používám neparfémovanou kosmetiku pro citlivou pleť), mi ACO nepřinesl žádné zázraky. Ne že bych je čekala, natolik jsem ke kosmetickému průmyslu skeptická. Na anti-aging účinky kosmetických a lékarenských produktů prostě nevěřím, naproti tomu věřím na vyrovnaný emocionální život, optimistický náhled na svět, dostatek spánku a vody (podávané vnitřně). Nemluvě o stravě. Nuž, ACO má - pro mě - podobné účinky jako šípkový olej. Pleť je po nočním působení odpočatá a hladká, barevně sjednocená a vypadá zdravě. Nepřipadlo mi, že by olej nějak výrazně vyhlazoval vrásky, naproti tomu ještě nespadám do příslušné skupiny - okolo očí mám jen nepatrné linie, které olej rozhodně nezhoršil a možná trochu vyhladil, pokud to tedy nebyly těhotenské hormony. Přirovnávala jsem ACO k šípokovému oleji a bylo by určitě férové dodat, že zatímco šípkový olej mi ucpával póry, Pai je natolik lehký, že póry jsem řešit nemusela. S kukui olejem, který ACO obsahuje, mám velice dobré zkušenosti, a taky brutnákový olej je jedním z mých olejových favoritů. Už jen z toho důvodu jsem proto s ACO nemohla šlápnout vedle. 

A ta cena tedy? Pokud si odmyslím účinky, na něž Pai ve své obchodní strategii tolik dává důraz (a v příbalovém letáku zároveň zmiňuje, že kosmetické produkty nemohou garantovat bezchybnou, zdravou pleť), nemůžu odhlédnout od dalších důležitých aspektů: Myslím, že pokud vezmu v potaz původ jednotlivých složek a fakt, že pocházejí z organického zemědělství, je cena odůvodnitelná. Největší pozitivum, které cenu bezpochyby žene nahoru, však spatřuju v kratičkém tvrzení "Made in England". Nevím, jak vypadají laboratoře, kde se olej zpracovává do výsledného produktu, ale věci vyrobené v Evropě (západní Evropě) mi dodávají naději, že zaměstnanci pracují v důstojném prostředí a jsou za svou práci dostatečně platově ohodnoceni. Tento aspekt je pro mě s narůstajícím věkem čím dál důležitější - chci si kupovat výrobky, u jejichž zrodu stál člověk, který do zaměstnání nechodí s odporem či strachem z neférovosti zaměstnavatele a za svůj výkon dostává odpovídající plat. Jestli se to tak u Pai opravdu děje, pak bych se nebála víc brnkat i na tuto strunu. Myslím, že to osloví minimálně stejné množství spotřebitelů než jen ty, kteří se ženou za bezchybnou, mladě vypadající pletí.   

Složeníaleurites moluccana seed oil* (kukui oil), argania spinosa kernel oil* (argan oil), borago officinalis seed oil* (borage oil), macadamia ternifolia seed oil* (macadamia oil), vitis vinifera seed oil* (grape seed oil), prunus domestica seed oil* (plum kernel oil), echium plantagineum seed oil (echium oil), amaranthus caudatus seed extract* (amaranth oil), rosa damascena oil* (rose otto oil), hippophae rhamnoides fruit extract* (sea buckthorn oil), litsea cubeba fruit oil* (may chang oil), citrus aurantifolia oil* (lime oil), ocimum basilicum oil* (basil oil), citrus nobilis peel oil* (mandarin oil), rosmarinus officinalis leaf extract (rosemary extract), commiphora mukul resin extract (guggul oil), caprylic/capric triglyceride (coconut oil extract), tocopherol (natural vitamin E). 
Naturally occurring molecules in essential oils: citral*, limonene*, linalool*, geraniol*, citronellol*. 
 *Certified Organic by the Soil Association  

Certifikáty:


Balení: recyklovatelná skleněná lahvička s pipetou, papírový obal
Množství: 30 ml
Doporučená cena: 60 € podle paiskincare.com
Koupeno na: alicenadwhite.com






*** *** ***

Swedish: Age Confidence Oil från brittiska Pai Skincare har jag använt flitigt i 5 månader, som serum under nattkräm såväl som ansiktsolja. Eftersom jag är intresserad att själv blanda mina egna ansiktsoljor, var jag nyfiken på Pais olja - om den kommer att leverera med tanke på det höga priset. 

Som kvinna med normalhy som ibland tenderar till överkänslighet beroende på årstid, hormonnivåer i kroppen och skumma ingredienser i kosmetika, brukar jag gärna använda oparfymerade hudvårdsprodukter för känslig hy. Jag kan väl lugnt påstå att Pai gör ett bra jobb här. Hyn ser utvilad och fräsch ut, med jämn ton och utan rodnader. För mig är det som att använda ren nyponfröolja av bra kvalité - liknande resultat, dock minus tilltäppta porer. Ett fint resultat helt enkelt!

Oljan doftar väldigt svagt och behagligt, påminner mig om varm citrusdoft blandat med trä, och är lätt att dosera med hjälp av pipett. Det rekommenderas 2-3 droppar för hela ansiktet. jag brukar dock ta 4-5 droppar, då jag annars upplever att oljan inte räcker till även om jag applicerar oljan på fuktig hud. Efter fem månaders dagliga anvädning har jag cirka halva flaskan kvar vilket innebär att produkten är väldigt dryg. Med tanke på att 98 % av alla ingredienser kommer från organisk odling och att produkten är tillverkad i England (jag tror på bra arbetsmiljö och skälig lön för anställda), tycker jag att priset är helt i sin ordning. Jag köpte min olja på fantastiska aliceandwhite (snabba leveranser och väldigt bra service) förra sommaren när de hade 40 % rea på samtliga varor, dvs. för 359 kronor. Rekommenderade priset ligger på 599 kronor och ja, det är i det saftigaste laget. Men med hänsyn till ovan tycker jag att oljan är värd pengarna.


*** *** ***

25 komentářů:

  1. Několikrát jsi psala, že si mícháš vlastní směs olejů, ale nepostřehla jsem, že bys to někde dál rozváděla :) Myslím, že článek o tom, co máš namíchané, by uvítalo hodně lidí ;)
    Řekla bych, že už mám celkem vychytané čištění (olej, mýdlo, levandulová voda), ale co se týče následné péče , tak to tápu. Mám akné na bradě a tvářích (což vím, že je vnitřní problém, hormony a tak), takže potřebuji něco, co mi bude léčit záněty a nebude ucpávat póry. Vím, že jsi dřív neměla, tak pěknou pleť jako teď, takže by se mi hodily tvoje postřehy ;)
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pleť se mi hodně zlepšila po vysazení HA a poté, co jsem komplet skončila s konvenční kosmetikou včetně dekorativky a přešla k olejům. S tou HA to stejně bylo dost zvláštní - vysazovala jsem v průběhu let různé preparáty a pleť reagovala někdy víc, někdy mín divoce. Po posledním vysazení jsem byla připravena na katastrofu, ale bylo to přesně naopak. Dodnes přesně nevím, jak se to přihodilo, chci si myslet, že za to může i pšeničný olej, který jsem delší dobu užívala vnitřně.
      Jinak moje nejoblíbenější a nejspolehlivější oleje jsou kukui, jojobový, brutnákový a avokádový a taky skvalan.

      Vymazat
    2. Mně se pleť zbláznila, tak před rokem a půl (je pravda, že si za to můžu sama, protože jsem začala zkoušet různé věci, které mi neudělaly dobře), pak se mi ovšem spravila do té doby, než jsem vysadila HA. Pleť mám horší než v pubertě. Pleťovou kosmetiku používám přírodní, minerální make-up...
      Po pšeničném oleji se určitě podívám. Jinak z míchání olejů mám celkem strach, protože nevím, jestli se nějaké oleje spolu nesnesou a navíc můžu být natolik šikovná, že výsledný čichový zážitek bude pro silné povahy :)
      Jana

      Vymazat
    3. Pokud máte problematickou pleť se sklonem k akné a ucpávání pórů, tak ten olej z pšeničných klíčků hlavně nemažte na obličej.
      Já jsem si na svoji normální/mastnou pleť, 31 letou, téměř bez vrásek, se sklonem k pupínkům a černým tečkám, docela oblíbila tamanu olej, baobabový olej, kávový olej, argan, rakytníkový, jojobový. Naprosto nádherně voní švestkový. Doporučuju míchat vždy max 10ml a zkoušet co na to pleť říká. Není špatné hlídat comedogenicity ratings - tj. stupeň jak moc daný olej ucpává póry.

      Vymazat
    4. Výsledek tohoto experimentu mě určitě taky zajímá, jak se zlepší/ zhorší kvalita problematické pleti se sklonem k akné a ucpávání pórů po použití oleje. Na mě nasazení/ vysazení antikoncepce nemělo žádný vliv, pleť se mastí pořás stejně. Určité (krátkodobé) zlepšení přišlo v těhotenství, ale bohužel jen přechodné. I ve dnech, kdy jsem psychicky maximálně v pohodě žádná změna (stále téměř jako za pubertálních let). Pokud najdete ten správný olej/ pleťový krém, budu ráda za tip k vyzkoušení! Roo

      Vymazat
    5. Jsem si říkala, že možná raději nebudu psát, když nemám žádný velký vzorek a vědecké studie, ale na problematickou pleť (ale není to zákon a 100%) mnohdy pomáhá zinek. Já si zinek míchám do vlastních krémů (bambucké máslo, mandlové máslo, oleje a zinek) a moje pleť je asi rok víceméně stabilizovaná. Mám geneticky mizernou pleť, nikdy nebyla a nebude "dokonalá", ale teď je opravdu v pohodě. Domnívám se, že především díky zinku (a odstranění části stresu). Klidně zkuste zinek i vnitřně, ale odezva bude delší. Ani u krémů to není přes noc, to reálně neexistuje, i když to reklamy tvrdí. Já tomu nevěřím, každý musí hledat, teď jsem tak nějak spokojená, není to ideál, ale pro mě paráda.

      Vymazat
    6. Moc děkuju za tipy ;) Už mám napsaný nákupní seznam :D
      Jana

      Vymazat
    7. Ještě mě tak napadlo, jestli někdo nemáte zkušenost s oleji od Akomy. Protože co jsem se tak zběžně dívala, tak většinou všude jsou balení od 100 ml výš (Akoma má 60 ml) a já se obávám, že když si olejů koupím víc, tak je nestačím spotřebovat dřív, než se mi zkazí.
      Jana

      Vymazat
    8. Konvička: Zinek máš na mysli ve formě dýňového oleje?

      Vymazat
    9. Jana anonym: Určitě začni s malými baleními, ať Ti to pak doma nestojí ladem. S Akomou mám hodně dobré zkušenosti, kvalita bývá vyrovnaná napříč oleji. Kupuju si většinou "certified organic", které jsou sice dražší, ale... Na odličování jsem měla lískooříškový, teď jsem zase najela na mandlový, mám ráda jejich kaméliový, dřív jsem na blogu zmiňovala rakytníkový (na hojení). Mají i kukui, jestli chceš vyzkoušet, ač s tím přímo nemám zkušenost, protože jsem svůj objednávala z fresholi. Míchej spíš sušší s těžšími, suché oleje aknózní typy snášejí dobře - hodně dobré suché oleje jsou třeba rýžový, hroznový nebo meruňkový, s jojobou bys taky neměla šlápnout vedle. Míchat se dají v podstatě s jakýmkoli jiným olejem/oleji v závislosti na tom, co chceš léčit. Máš-li sklon k ekzému a nevyrovnanou hladinu GLA kyseliny, pak brutnák, pupalku nebo konopí. Brutnák vnitřně by stejně jako zinek (dýňový olej) měl zlepšovat akné (jak píše Konvička). Dýňový mám vyzkoušený jen vnitřně, hodně mi chutná.
      Poměry si budeš muset vychytat sama. Začni s malými dávkami, oleje vystačí na dlouho a ve fázi experimentování je zbytečné plnit 20 ml lahvičky. Případného zápachu se bát nemusíš, pokud teda nehodláš míchat i esenciální oleje (ty bych raději vynechala úplně, můžou dost podráždit i úplně zklidněnou kůži). Hodně štěstí!

      Vymazat
    10. Teda, nevěděla jsem, že existuje tolik druhů olejů :) Cyklistko, přes co oleje objednáváš? Všimla jsem si, že nedávno hodně zvedli poštovné do ČR na iherbu, tak hledám alternativní zdroj. Krásný slunečný den z Čech přeje Roo!

      Vymazat
    11. Naposled jsem objednávala loni z Akomy, objednávala jsem i přes fresholi.co.uk. Oba dva e-shopy jsou spolehlivé a dobře komunikují se zákazníky, ve fresholi se ale dost scvrkl výběr. Poštovné je přímo úměrné váze balíku. Z iHerb objednávám teď už výjimečně, hodně ze sortimentu (o co mám zájem já) je k dostání tady.
      Pěkný den i Tobě, Roo!

      Vymazat
    12. Cyklistka: do krému přidávám oxid zinečnatý i dýňový olej, vnitřně případně dýňový olej (a semínka). Brutnák by mohl být taky prima, ale snažím se trochu zkorigovat i cenovou stránku věci. Jednu dobu jsem na olejích docela ujížděla a lezlo to dost do peněz. Nevím, jestli mé pleti pomohla vnější péče primárně nebo sekundárně, ale dokud je situace stabilizovaná, nebudu experimentovat.

      Vymazat
  2. Je sice drahý, ale když vezmu v potaz, jak dlouho 30ml oleje vydrží a to, že složení je opravdu skvělé, není to takové to "dáme do jojoby trochu rakytníku a konopí, ono to stejně bude fungovat", jak často bývá vidět, jsou tam oleje, co člověk doma běžně nemá a pokud nekecají a je tam opravdu růže otto a ne absolue, tak je ta cena rozhodně opodstatněná jen z toho složení a to, že je vyroben v UK je příjemný bonus. Koukám na to jako ty - raděj si připlatím za produkt, o kterém vím, odkud pochází a mám představu, za jakých podmínek byl vyroben.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, měla by určitě doplnit i množství.
      A to jsem si ho kupovala s určitým despektem, jakože proč je tak drahý, když tři čtvrtiny složek mám doma v lednici. On je ale taky důležitý poměr všech těch složek, a jestli Sarah Brown nekecá, tak jim prý vyladění trvalo dva roky.
      Dík za podnět k dalšímu čtení ohledně té růže, právě proto, že o nich tak málo vím, letos budu psát o parfémech.

      Vymazat
  3. Děkuji za recenzi, těšila jsem se na ni, i když už naštěstí nehledám pro svou pleť "zázrak" (a jsem za to moc ráda a doufám, že se tato situace nezmění) jako v době, kdy jsem o Pai začala uvažovat. O to příjemnější by ale mohlo být si třeba jednou koupit něco takhle luxusního, s dobrým složením, ověřeným původem atd. bez očekávání nemožného:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když on má člověk často jako metu bezchybnou pleť a jako měřítko vyfotošopované modelky (já jsem to teda tak měla), aniž by si to uvědomoval. Mně bude navždycky stačit ideálního stav, který je vlastní mé pleti, jestli je tři nebo deset řádů pod fotošopem, je mi už celkem jedno.
      Jinak mám doma nově i Pai šípkový olej, tak se tu za pár měsíců taky objeví recenze.

      Vymazat
    2. Já ani nevím, po bezchybné pleti jsem myslím začala toužit až ve chvíli, kdy ta moje "normální" zešílela. Sem tam nějaký pupínek nebo trochu ekzému jsem brala jako součást života a měla na to postupy, i vrásky, co začínají přicházet, beru jako součást života, ale to akné (asi, nebo dermatitida nebo kombinace), co se objevilo skoro ve 30 a nechtělo pryč, to mi opravdu vadilo. Já jsem asi víc (a nereálně) "řešila" postavu (bez excesů, ale kontinuálně).
      Na recenzi na šípkový olej od Pai se budu těšit, i když zrovna nemám období, kdy bych byla ochotná dát za kosmetiku vysoké částky.

      Vymazat
    3. No určitě na světě nejsme jen my dvě, co jsme něco "řešily" :)
      Zajímalo by mě, co řeší chlapi? Jestli teda vůbec řeší? Případně proč neřeší? :)

      Vymazat
  4. Díky za inspiraci. Tenhle olej jsem chtěla už dlouho zkusit. Docela mě teď trápí akné. Zkouším nějakou konponou mast (http://www.videolekarna.cz/videoporadna/?otazka=93). Zatím jsem včera začala, tak jsem zvědavá, jestli zabere. A kdyby ne, a asi i kdyby jo, tak zkusím ten olej. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nemůžu posoudit, jak léčí akné, ale pleť udržuje v dobré kondici a pro mě koupě nebyla vyhozením peněz.

      Vymazat
  5. vyzera to velmi zaujimavo, nikdy som nic podobne nemala.

    Beauty by Bellatrix

    OdpovědětVymazat
  6. ===========================
    Nabídka půjčky!! Potřebuješ půjčku? pokud ano, odpovězte pro více informací ....... Nabízíme soukromé, komerční a osobní půjčky s úrokovými sazbami až 3%. Poskytujeme úvěry v rozmezí od 2000 do 100 milionů dolarů.

    kontakt na email: susan.megallight@zoho.eu

    OdpovědětVymazat
  7. ===========================
    Nabídka půjčky!! Potřebuješ půjčku? pokud ano, odpovězte pro více informací ....... Nabízíme soukromé, komerční a osobní půjčky s úrokovými sazbami až 3%. Poskytujeme úvěry v rozmezí od 2000 do 100 milionů dolarů.

    kontakt na email: garciajsacramento@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!