pondělí 2. února 2015

13 Kosmetická přání 2015

Tak na tento rok se vážně těším! Už ten loňský mě z kosmetického hlediska pozitivně nabudil - moje předsevzetí nakoupit maximálně 12 "nepotřebných" věcí mě okouzlilo a naplnilo natolik, že v něm budu pokračovat i letos. Stejné předsevzetí si dám i proto, že je poměrně jednoduché ho splnit a nehrozí mi tedy depky, že si moje vůle vzala dovolenou už na začátku února. 


A tady jsou další důvody, proč si stejné předsevzetí dám i letos (s vlastním dovolením jsem je zkopírovala z jiného svého postu, protože mi pořád přijdou platné): 
  • Cítím mnohem větší volnost. Žádná must-have mě netrápí, protože jiné blogerky a recenze mě sice můžou ovlivnit, ale jednou jsem si jsem si ujasnila, co chci, a tak je mnohem jednodušší držet si svůj směr a nepodlehnout tlaku blogosféry.
  • Zřetelněji pozoruju opakování trendů, sezónní proměny a s tím spjaté hromadící šílenství na jiných kosmetických (ne nutně eko/bio zaměřených) blozích. Ale hranice, kterou si člověk vědomě nastavil, jaksi napomáhá k určitému odstupu a jasnějšímu vidění, že není zapotřebí skupovat trendy, které se opakují každý rok. 
  • Pak jsem si taky ujasnila, za co chci platit. Příklad: Pai Skincare, konkrétně jejich Pai Age Confidence Facial Oil Echium & Amaranth. Neříkám, že tenhle luxusní obličejový olej je předražený, protože jsem neměla možnost ho vyzkoušet, ale letmý pohled na složení mi napovídá, že cena je možná až moc vysoká, zvlášť když mám tři čtvrtiny ingrediencí doma v lednici. Jasně, nedisponuju laboratoří a taky poměr jednotlivých složek bude nejspíš jádrem pudla, ale stejně... Stejně si třeba just tenhle olej koupím, co já vím. Třeba abych se přesvědčila, že nemám pravdu a soudím ho moc tvrdě. (Edit 150202: Opravdu jsem si ho koupila.)
  • Dospotřebovávám opravdu až do dna, výrobky si užívám a málem se s nimi mazlím, protože nemám potřebu přeskakovat od jednoho k druhému a hledat svatý grál. Naopak stávající věci analyzuju, hledám a nacházím to, co se mi na nich opravdu líbí a co bych chtěla i u jejich nástupců. Nebo nechtěla. Mám na to totiž čas, protože ho neztrácím čumendou po drogeriích, parfumériích a e-shopech. 
  • Jakmile si člověk utříbí vkus a výběr, tak nějak samospádem se nasměruje na podobně smýšlející lidi. Můj výběr věcí není zrovna standardní, takže mám trochu problém najít vhodné recenze. Člověk si proto časem, který stejně hraje v můj prospěch, uvědomí, na čí vkus a názor dá. Můžu totiž čekat seriózní recenzi od blogerky, která skáče mezi drogérkovou, korejskou a luxusní kosmetikou a recenze na nový obličejový krém píše co dva tři týdny? (Tím proboha nemyslím nikoho konkrétního.) 
  •  Černou práci odzkušování a testování za mě dělají jiní a šetří tak můj čas a peníze (jako já to možná dělám pro některé z vás). Na druhou stranu, takoví blogeři pak ve mně získávají pravidelného čtenáře. Příklad: Kjaer Weis Cream Foundation - recenze jedné blogerky, kterou jsem si oblíbila pro její serióznost a koherentní přístup k výběru kosmetiky, mě přesvědčila, že tady bych sáhla vedle. Šup a jedna z dvanácti položek je volná, koupit si místo toho můžu něco jiného. 
  • Některé akce na e-shopech jdou mimo mě, protože prostě nenabízejí zrovna ten můj vyhlédnutý produkt. A nakupovat, jenom abych měla do zásoby? Sorry, tenhle rok jsem si naplánovala jinak, na mně peníze nevyděláte. 
  • Naopak průběžně mapuju strategie prodejců, z čehož se kolikrát dá vyčíst, kdy přibližně zase přijde nějaká sleva. Příklad: iHerb nebo naturisimo. Na iHerbu je něco každý týden, ale objednávám proto dvakrát do měsíce, protože zrovna dnes mají 20% slevu na štětce a jindy plním košík, protože "potřebuju" novou trendy rtěnku v akci? Ne. Newslettery do mailu člověku ušetří spoustu času a peněz. 
  • Neutrácím za levné zbytečnosti, které mi stejně budou ležet doma v šuplíku. Čekám na lepší věci. 
  • Jestli tímhle řízeným nakupováním dělám něco pro životní prostředí, je to jen dobře. Hmatatelný je pro mě zatím jen rozdíl v množství odpadků a to mi jako drobný ukazatel docela stačí. 
 ***

Loni jsem si přála: Kjaer Weis, Pai Skincare, Garden of Wisdom, M Picaut, Rahua, Kure Bazaar, Kide Cosmetics, Jane Iredale, Maria Åkerberg.

Koupila jsem si: Kjaer Weis (recenze), Pai Skincare, Garden of Wisdom (recenze), (potud jsem se držela wishlistu z počátku roku), May Lindstrom Skin (recenze), Antipodes, REN Skincare (recenze), Priti NYC, Concrete Minerals a vzorky od SAMA a Tikei (minirecenze). 

Jak vidno, moje preference a přání se v průběhu roku změnily, z wishlistu například úplně zmizel šampon od Rahua, po němž jsem přestala toužit, jakmile jsem najela na sodu a ocet (chudák Rahua). Jane Iredale mě taky přestala mámit, z Finska a Kide Cosmetics sešlo, což mě vlastně ani tak nemrzí. Kure Bazaar jsem si objednala z Lovelula, ale jejich dodávková služba těžce selhala (protože mě nezastihli doma, nechali mi balík na prý nejbližší přepážce, což znamenalo jet 80 km (!) tam a zpátky), takže Lovelula u mě skončila. Kure Bazaar mě však stále láká.

"Objevila" jsem však hromadu jiných značek - May Lindstrom, Antipodes, Concrete Minerals... Usilovně pracuju na recenzích zbylých produktů a časem se mi snad podaří nalinkovat je i sem. 

 ***

Co bych si přála letos?

Tak hlavně a především bych se ráda zaměřila na parfémy z přírodních složek. To je pořád ještě pole neorané a expandující a tady se dají najít perly. Všechno ostatní ze šetrné přírodní dekorativky jsem si plus mínus splnila: 5-free laky na nehty v oblíbených barvách vlastním, tvářenek mám hafo (slovy čtyři a to mi stačí), na poli řasenek není moc co objevovat, resp. půjdu na jistotu... Očních stínů mám taky dost (že, Idune?) a rtěnek mám tolik, že se líčím i před koukáním na sportovní přenosy v TV, abych je vůbec spotřebovala.


Jen o parfémech to však letos určitě nebude - zaujala mě třeba značka Gressa Skin. Že by konečně slibný tekutý makeup? A navíc prý v sobě snoubí vlastnosti pečující i dekorativní kosmetiky.

Určitě bych si taky ráda dopřála nějaké obstojné sérum, případně masku. Pai Skincare i Antipodes mě příjemně překvapily, možná se k nim opět vrátím. Ráda bych ale vyzkoušela Aurelia Probiotic Skincare, i když jsem na ni možná přece jen mladá. Tím myslím, že anti-aging účinky patrně nebudou vůbec zřetelné, a její preventivní účinky asi budu těžko posuzovat, když v každodenním životě nehřeším natolik, abych za deset let musela pomýšlet na botox nebo zběsile nakupovat zázračné krémy... Nu což, mám ještě celých jedenáct měsíců na rozmyšlenou.  

Letošek tudíž asi bude spíš vzorkovací. Moc se těším, až se ponořím do světa vůní, snad najdu tu svou! Doporučili byste mi nějaký ekologický parfém/značku hned na začátek?

13 komentářů:

  1. Já z parfémů, co jsou dostupné tady (protože bez očichání to je na nic a po vzorkách se mi moc pídit nechce), mám vyzkoušené Florascenty a Vedic Aroma a oboje mám ráda. Ale já mám ráda orientálky, takže si v těch přírodních snadněji vyberu. Hodně mě láká NU Green právě, ty bych ráda vyzkoušela, mám Olivii Giacobetti moc ráda, tak bych chtěla vědět, jak šlápla do té přírodní vlny. A jestli najdeš tekutý pečující makeup, tak sem s ním :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po pravdě, tajně jsem doufala, že bys s malou troškou do mlýna mohla přispět právě Ty. Díky! Předevčírem jsem se dozveděla, že zdejší parfumérie do prodeje uvede Honoré des Prés, takže rozjezd směr přírodní parfémy vypadá slibně. Jinak asi budu muset zase psát distributorům a prosit o vzorky... Orientální vůně mám taky ráda, i když ještě raději mám květinové. Uvidíme. SAMA mě třeba moc nepřesvědčila, takže jsem trochu skeptická.

      Vymazat
  2. Urcite som zveda na prirodne parfemy. V tejto oblasti sa vobez nevyznam.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám fakt ráda Tvůj styl psaní, dnes se mi to četlo jako pohádka. Já si vždycky ráda počtu o zajímavých přírodních značkách i úvahách. I když mi přírodní kosmetika někdy na moji pleť nesedne, tak se ji taky snažím zařadit nějak do péče, takže tipy a postřehy se hodí .
    Na výsledky zkoumání parfémů se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejej, tak to moc děkuju! Na parfémy se taky těším. Zatím rekognoskuju terén a zkoumám, odkud se dají objednávat vzorky a kde se dá čichat naživo.

      Vymazat
  4. Přírodní parfémy mě taky zajímají, asi nejvíc, protože na dekorativku mě moc neužije. Jsem ráda, že jsem to zkusila, ale není to můj šálek kávy. Rozhodla jsem se, že jsem krásná i bez líčení:D Vůbec jsem za uplynulý rok zjistila, že jsem člověk, který, když najde, co mu sedí, už dál nepátrá. Jsem ten typ, co bude klidně léta kupovat nebo patlat to samé, co funguje, dokud to nepřestane fungovat nebo to nepřestanou vyrábět. Ale zajímala by mě recenze na Pai, chvíli jsem tuhle kosmetiku zvědavě okukovala, ale pak se rozhodla, že za "pokus" tolik peněz prostě nedám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, tak jsme na tom stejně, taky mám pramalou chuť hledat něco nového, pokud mně maximálně vyhovuje to staré. Akorát teda najít to maximálně vyhovující může být trochu zdlouhavý proces.
      Určitě jsi krásná i bez líčení! Líčení není spouštěčem vnitřní radosti (takhle krásu definuju já) a namalovaný obličej nezakryje prázdnotu.
      Recenzi na Pai už tvořím.

      Vymazat
    2. Krása jako vnitřní radost, to je hezké. Budu se těšit na recenzi na Pai.

      Vymazat
  5. Já si přírodní parfémy míchám sama a jsem spokojená.Santalové dřevo, růže, jasmín ach ...
    Ale kupované mě taky zajímají :-)
    Jakou máte tu vyzkoušenou řasenku? Nějakou co má dobré složení a drží jsem zatím nenašla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. UNE Green Pride a Mineral Fusion jsou řasenky, které mi vyhovují nejvíc. Nevím, co si mám představit pod pojmem držící řasenka, ale jestli je to voděodolnost, tak přírodní tohle kritérium ze své podstaty nemůžou splnit.

      Vymazat
    2. Ne o voděodolnost mi nejde, voděodolné nepoužívám. Jde mi o to, aby řasenka nebyla za dvě hodiny odrolená pod očima.

      Vymazat
    3. Tak to ty dvě splňují taky, nemůžu si na ně stěžovat.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!