pátek 7. listopadu 2014

4 Garden of Wisdom: Clearly Pure Hyaluronic Acid Serum + Seabuckthorn Regenerative Serum

Už nevím, co mě k objednávce od Garden of Wisdom vedlo, asi jsem se nechala unést pozitivními ohlasy v blogsféře a taky dobrými zkušenostmi s malými výrobci minerální kosmetiky (Silk Naturals, Concrete Minerals, Meow Cosmetics a jiné), tudíž jsem stejně kvalitní věci očekávala i v oblasti kosmetiky pečující.

Stejně jako u jiných indie  značek se i u GoW dočkáte amatérsky (úmyslně nebo nezáměrně?) vystavěné domovské stránky a nepřehledných rozcestníků. Recenze u produktů neexistují a musíte se po nich pídit v hlubinách internetu. Dokonce i poštovné si musíte vypočítat sami. Ještě štěstí, že se aspoň dá platit přes Paypal! To jediné pozitivní je snad jenom doručovací doba - balík jsem doma z USA měla do deseti dnů. Ale nešť, kdo někdy objednával kosmetiku z výš uvedených stránek, je obrněn trpělivostí a doufá, že námaha bude náležitě odměněna.

 
Clearly Pure Hyaluronic Acid Serum (60 ml, 12.45 $)
Takhle sérum prezentuje GoW:

This serum has no added actives, and is purely a hyaluronic acid mixture. It is a great choice for those who are worried about trying new actives that may react negatively on their skin. Also great for those who simply want a basic, but effective, skin care product. This serum is perfect for all skin types, especially sensitive skin.

Hyaluronic acid is a famous active known for its ability to hold over 1,000 times its weight in water. This ability makes it one of the best hydrators a person could turn to. Hyaluronic acid also protects skin, while allowing it to breathe. It causes skin to appear more plump, fills in fine lines, and dries quickly without leaving a sticky residue on the skin.

Asi mi učarovala hypovaná kyselina hyaluronová a velký objem (čti: málo peněz za hodně muziky). Bohužel, leccos, co vím o kyselině hyaluronové dnes, jsem nevěděla na začátku roku, jinak bych asi peníze investovala do něčeho jiného a mohla si ušetřit zklamání.

Sérum je bezbarvé, prakticky bez zápachu a lehce gelovité, takže se dobře vpracovává do pokožky. Nelepí ani nestahuji pokožku, jako to umí některá jiná séra. Prakticky hned se vpije a nezanechává na kůži žádný film - za pár desítek sekund se zdá, jako byste si na obličej vůbec nic nenamazali. Z toho vyplývá, že je nutné doplnit ho nějakým krémem nebo olejem, aspoň pro ten pocit, že jste si nějakou péči vůbec dopřáli (což třeba není případ séra od Pai, které funguje samo o sobě, ovšem to je olejovité, ne vodovité).
 
Jedna dávka z pumpičky stačí na celý obličej, takže dávkování je akurátní a zbytečně se s ním neplýtvá. Sérum obsahuje minimum složek - tenhle minimalismus mi většinou imponuje. Balení je z tvrdého tmavého plastu a pumpička funguje bez potíží. Plast jako obal je v tomhle případě výhodou, aspoň co se nákladů na dopravu týká. Nedokážu si představit tu pálku za poštovné, kdyby GoW svoje věci balili do skla, protože jen za dvě lahvičky jsem platila poštovné 11.80 USD.

Problém je, že sérum jsem používala skoro tři měsíce a... Nic. Žádný efekt. Je sice super, že pleť se nezhoršila, ale já jsem očekávala bombastické výsledky na druhé straně pomyslné osy - hydratovanou, zdravě vypadající pokožku, zpevněné  oční okolí a mělčí mimické vrásky. Docela zklamání - naprosto stejné a dokonce i lepší výsledky  mívám s obyčejným aloe vera gelem. Takže z jara, kdy se venku prášilo, vítr byl pořád ještě studený a kůže dostávala trochu zabrat, sérum zklamalo. Kyselina hyaluronová totiž není takový zázrak, jak na beauty blozích a v kosmetickém průmyslu traduje. Váže sice vodu, ale ne v pokožce, nýbrž na ní, protože její molekuly jsou tak velké, že se před svrchní vrstvu pokožky hlouběji nedostanou. Na pokožku si prostě lehne stejně jako jiné vysokomolekulární složky (třeba kolagen) a svou troškou do mlýna přispívá tak, že nepropustí vlhkost směrem ven. Jednorázový účinek. V současnosti je v kosmetice k dostání i nízkomolekulární kyselina hyaluronová, ta zas ovšem kvůli nízké hmotnosti není schopna vázat tolik vody (a nadto je mnohem dražší). Nedělám si iluze, že GoW používá nízkomolekulární hyaluronan... Tak se nenechte napálit, jako se to stalo mně.
 
***
 

Seabuckthorn Regenerative Serum (30 ml, 21.60 $)
Seabuckthorn berry oil, seabuckthorn seed oil, seabuckthorn berry extract, and seabuckthorn fruit are harmoniously blended together to make a healing, redness reducing, rosacea fighting serum. Scars,
acne, sensitive skin, irritated skin, and rosacea skin will appreciate this serum. Perfect for the most sensitive of skin to the toughest of skin.
 
Rakytník řešetlákový, hlavní složka tohoto séra, je ve Skandinávii velice oblíbený pro svoje hojivé a baktericidní/protizánětlivé účinky, hodně Švédek totiž trpí na rosaceu a rakytník je součástí velké části biokosmetiky vyrobené na Severu. Mě se naštěstí růžovka netýká (resp. nejsem si vědoma, že bych jí trpěla), proto jsem  si tohle sérum objednala jen ze zvědavosti a čekala jen jakýs takýs energetický a vitamínový boost po loňské zimě.
 
Balení je úplně stejné jako u hyaluronového séra nahoře, jen flaštička je o polovinu menší a cena skoro dvakrát tak vysoká. Pumpička opět funguje spolehlivě a dávkuje přiměřené množství. Konzistence séra je o něco hutnější a hustější, barva sytě oranžová, vůně jakoby dřevitě olejovitá, ale pořád jemná - představte si vůni zralých rozdrcených jeřabin (těch červených, černé jsou až moc aromatické). Se sérem se opět dobře pracuje, lehce klouže po kůži a dobře se vstřebává. Nelepí a na kůži netvoří mastnou vrstvu.
 
Používala jsem jednou denně, na noc, bez další péče. Ráno pleť vypadala odpočatě, ale postrádala jsem jas a sjednocený tón, jaký mívám třeba po šípkovém oleji nebo séru od Pai. Přidaná hodnota se nedostavila, což je škoda. Přesto nemůžu říct, že sérum je špatné, jen prostě nespadám do cílové skupiny, abych líp mohla posoudit jeho účinky. Netrpím na jizvy v obličeji, nemám rosaceu ani jiné kožní problémy, záněty se mi naštěstí vyhýbají. Přibližně stejné účinky jako rakytníkové sérum od GoW má v mém případě rakytníkový olej od Saloos, ovšem koncentrace rakytníku  v něm je mnohem menší.
 
***
 
Na vyzkoušení jsem zdarma dostala malý vzorek levandulového séra s hyaluronem. Šoupla jsem ho do neseséru, který s sebou nosím do posilovny, a upotřebila i na dovolené. Dvě tři kapky vystačí na celý obličej. Sérum nádherně voní levandulí. Jemně a neagresivně, ale tu vůni přesto neminete. Aroma je asi to nejlepší na celém výrobku, protože stejně jako čisté sérum popsané výš s sebou nenese výrazné dlouhodobé účinky. Spíš ho používám jen z toho důvodu, abych jakože nelajdačila s péči po osprchování ve fitku. Chci ho prostě vypotřebovat, tak ho používám. Neuškodí, ale samotné na dobrou péči o pokožku nestačí, takže s sebou stejně "vláčím" i nějaký ten pleťový olej. V plné velikosti bych si ho nekoupila.
 

Máte i vy nějaké zkušenosti s Garden of Wisdom?
 
Krásný víkend!
 

4 komentáře:

  1. Hurá, konečně to někdo o té kyselině napsal takhle jednoduše a na plnou hu..., pardon, ústa, už mě to ochání a jásání nad něčím, co má účinky přibližně jako trochu vytuněný glycerin, fakt nebaví :-)
    A s rakytníkem to mám stejně - vnitřně ho cpu každému, koho potkám, protože fakt funguje a mám to potvrzeno i od největších škarohlídů, ale zkoušela jsem ho na pleť různě a prostě mi nic nedělá. Ale synovi krásně vyhojil jizvy po neštovicích. Nejspíš ho člověk ocení až ve chvíli, když něco fakt potřebuje pořešit většího...

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, moc tu nekomentuju, ale dnešní článek mě nějak nakopl :) Musím se přiznat, že po přečtení nadpisu jsem se docela divila, že sis koupila sérum s KH... o to víc se mě potěšilo, když jsi v článku rozdrtila ten mýtus, co okolo téhle "super složc"e koluje - už fakt bylo načase, aby to někdo napsal.
    Osobně mě zaujalo druhé sérum, protože na rakytník jsem poslední dobou nějak zatížená (užívám vnitřně) a dost mě svádí prubnout i nějakou tu kosmetiku. Jestli to léčí záněty a pomáhá s jizvičkami, tak do toho snad i půjdu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já jsem se o molekulární hmotnost kosmetických ingrediencí začala zajímat až na jaře, takže chápu, jestli Ti to přijde překvapující, pokud jsi o daltonech věděla dřív...
      To sérum s rakytníkem by ale mohla být celkem dobrá věc!

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!