sobota 6. září 2014

15 Když se na líčení opravdu těšíte...

Ke své sbírce dekorativky jsem si vytvořila citové pouto. Přišlo to plíživě a nenápadně - přistihla jsem se, že se každé ráno těším, až otevřu šuplík a očima pohladím svoje poklady. Potěším se pohledem na srovnané paletky Idunu, zabloudím do "oddělení" rtěnek, kde se majestátně vyjímá kovové pouzdro Tromborgu, a plynule přejdu ke stejně ocelově klidným kazetkám Kjaer Weis. Jakoby tahleta těžká kovová balení nemluvně vyjadřovala tichou sílu a spolehlivost. V kontrastu s levnými indie značkami minerální kosmetiky, kde se výrobci snaží vykompenzovat levná plastová balení papírovými nálepkami s kreativními názvy a slovními hříčkami.

Rychle, ale s rozmyslem vyberu svoje celodenní společníky. Co slibuje předpověď počasí? V jaké kondici je moje pleť? Chci dnes oči do zelena nebo do modrošeda? Potřebuju něco sladit s tím šálem, co si dnes hodlám vzít? Naprosto nepodstatné otázky s ještě nepodstatnějšími odpověďmi (snad kromě toho počasí). Výběr nakonec nehraje roli - roli hraje fakt, že jsem si časem našla a nechala jen kvalitní kosmetiku, kterou používám často a s radostí. Lapače prachu v krásných dózách, líbivá pozlátka za "výhodnou cenu" nebo prostě jen cokoli, co považuju za průměrné, se přestěhovalo do aukcí a k jiným majitelům.  


S líčením očí si momentálně vyhraju nejvíc. Báze pod oční stíny od Alverde, do níž jsem svého času vkládala naděje, se ukázala jako nedostatečná. Bez silikonového primeru se bohužel neobejdu a s Anti-AgingPrimer Potion od UD jsem hodně spokojená, stíny se slévají až po nějakých 12 hodinách. Z očních stínů hraje prim Lejongap od Idun Minerals a Taupetastic od Silk Naturals, ty jsou spíš matné až saténové a barevně při zemi, o něco divočejší jsou Dead Ever After a Chaos od DreamWorld Minerals. Linky maluju většinou taky stíny, namokro, a oko rámuju černou řasenkou od Une. Obočí vylepšuju stařičkými stíny od Oriflame. Štětce jsou sice naprosto nepoužitelné a vosková hmota na úpravu tvaru k ničemu, ale nuance stínů mi vyhovují už dlouho i v konkurenci s minerálními stíny na obočí jiných značek.


Kjaer Weis, Blossoming. Seznamte se s perfektním odstínem neutrální růžové, ne moc tmavé s ne moc světlé. A ta trvanlivost! Bez ohledu na podklad (BB krém nebo sypký MMU) ji z lícních kostí stírám až večer a na vatovém tampónu je dobře patrná. KW líčení povyšuje na luxusní zážitek. Cena asi někdy opravdu hraje roli, možná už jen v tom pocitu, že v ruce držíte ne zrovna levný kousek a tak si s líčením automaticky dáte víc práce a péče, což se samozřejmě projeví i ve výsledku. Někdy ji používám i jako rtěnku; odstín je perfektní, trvanlivost už o něco horší (to znamená, že víc jak dvě tři hodiny na rtech nevydrží). 

A pak tu máme Smultron od Idun Minerals, o něco světlejší než Kjaer Weis, v kompaktní minerální podobě. To se to maluje, když jsou k dispozici výborné produkty!


Rty naproti tomu trochu odbývám, snažím se jen, aby byly zdravé a vypadaly tak, takže vypotřebovávám poslední zbytky balzámů, včetně rtěnky od Everyday Minerals a vzorků od Tikei (na obr. Stockholm). 

Protože minerálnímu makeupu od Tikei odzvonilo, vrátila jsem se k Meow Cosmetics. S Finishing Veil od Tikei se nad očekávání dobře doplňují, ne vždycky se stane, že si minerální produkty různých značek sednou, aniž by se po pár hodinách z obličeje začaly třeba drobit nebo tvořit mapy. Jen občas přeruším minerální tradici a nárazově použiju BB krém od REN. Pořád se ještě nemůžu rozhoupat k recenzi a pořád ještě váhám, jestli bych si BB koupila ještě jednou. Asi ne. Láká mě Luxsit. Ale na ten si počkám asi až do příštího roku, vzhledem ke své letošní nákupní stopce.

Máte s některou z výš uvedených věcí zkušenost? Jak jste spokojení?

15 komentářů:

  1. Ahoj, doufám, že se do této fáze taky někdy dostanu. Aktuálně mám hodně různých produktů (právě i z těch slevových akcí) a pořád zkouším a kombinuji. Jsem v tomhle dost pako, takže neznám svůj barevný odstín (jestli jsem studený nebo teplý typ) a je to všechno ve stylu pokus-omyl.
    Dost často se mi stane, že si koupím oční stíny, které se mi líbí na ruce, ale pak při líčení zjistím, že to vůbec není ono a vypadám jako bych měla monokl nebo se namalovala blátem :-D
    Nemáš, prosím, nějaký tip jak se tomuhle vyhnout? Jak prostě dopředu poznat, že tenhle stín nebo tahle tvářenka bude vypadat dobře nejen na ruce, ale i na tváři?
    Neustále hledám vhodný make up, který by odpovídal barevně mé pleti, byl dost krycí a ještě nedělal na obličeji paseku.
    Když mám čas a chuť, tak si ráda hraju s barevnými očními stíny, ale to se mi stane tak 3x do měsíce a navíc na mě pak okolí zírá trochu nechápavě - je mi 30 a v tomto věku už bych asi měla nosit jen usedlou hnědou a šedou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tápavou fází si imho projde každý a s tím studeným/teplým typem. Já jsem se přesného zařazení vzdala - podle očí bych měla být studený, podle vlasů a kůže zase teplý.... Dobře se cítím ve studených a zemitých barvách, takže v líčení tíhnu k nim.
      Pokud to jde, tak dekorativku zkoušet v dobrém osvětlení a na obličeji. Já jsem zezačátku kupovala palety očních stínů (šetřílek, no), ale pak jsem zjistila, že se maluju třeba jenom jedním. Takže jsem prodala paletky a kupovala oční stíny po jednom. Vycházím z barvy očí a v čem moje oči vyniknou nejlíp, u rtěnek zase aby nezvýrazňovaly zabarvení zubů atp.
      Na okolí se vypeč. Při líčení hodně dělá technika, ale ta se dá získat jedině cvičením. Stejně jako kdyby virtuos hrál na průměrný nástroj - pořád to bude znít líp, než kdyby se lemplovi do ruky dostaly stradivárky za multum. Takže malovat se, malovat se, malovat se a neodbýt to ani tehdy, když se nedaří (pořiď si dobré štětce). Teď mluvím jak největší machr a odborník, což nejsem ani náhodou, to jen s cvikem přichází sebedůvěra. Btw, nejvíc jsem se naučila od Killer Colours (starý blog) a Lisy Eldridge, tutoriály má i Petra Lovelyhair (mně přijdou povrchní a nepoužitelné, ale každý máme jiný vkus). Držím palce!

      Vymazat
  2. Díky za odpověď. S těmi paletkami mi mluvíš z duše. Taky jsem si jich pár pořídila (naštěstí buď ve slevě nebo za pár korun) a pak jsem zjistila, že jedna třetina stínů mi barevně vůbec nesedí, druhá třetina je tak špatně pigmentovaná, že je to k ničemu a zbytek občas použiji. Naštěstí jsem si koupila hodně mono stínů Catrice ve výprodeji (kus za 5 Kč), takže mám zásobu různých barev a zkouším je kombinovat. Ovšem trochu mě mrzí, že kvalita není u všech odstínů stejná, tudíž za plnou cenu si je nekoupím.
    Ano, cvičení dělá mistra. Občas mám období, kdy si ráda udělám čas a něco na sebe napatlám a pak mám radost, když mi to jde. Např. když jsem zjistila, že existuje tightlining a naučila se to - to byl úplně zázrak :-D
    Štětce jsou určitě důležité, pořídila jsem si základní od Hakura a musím si koupit další (vzala jsem málo malých štětců na oči).
    Moc děkuji za všechny rady a vrhnu se na trénink :-)
    Přeji hezký začátek týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže máš úplně všechno, co potřebuješ! ;) Jaké jsou ty Hakuro štětce? Dost jsem o nich četla, ale nikdy je v žádném e-shopu nepotkala. A tightlining jsem vůbec nevěděla, co je, pak jsem objevila, že vlastně vím, ale znám pod jiným jménem. Přeju Ti taky hezký brzce podzimní týden, ať se Ti daří!

      Vymazat
  3. Ahoj Cyklistko!

    Zaujala mě ve Tvém článku zmínka o aukci kosmetiky - přiznám se, že jsem se s tím nikdy předtím nesetkala, jak to funguje? Např. koupíš kosmetiku, vyzkoušíš ji, zjistíš, že Ti nevyhovuje, tak ji střelíš na aukci? Mohla bys mi nějakou takovou aukci doporučit?

    Zdravím do Švědska, kam se mimochodem za pár dní vypravím, tak si snad najdu čas zajít do lékárny a nějakou tu Tikei kosmetiku pořídit :)

    Hezký den přeje Roo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Roo, přesně jak píšeš. Koupíš kosmetiku, nesedne ti/nelíbí se odstín atp., a tak ji vložíš na aukci/do bazaru. Já operuju na tradera.com, české neznám (vím o existenci aukra a omlazení.cz, ale to je tak všechno). Děkuji za pozdrav, ať se Ti ve Švédsku líbí! Tikei se prodává jen po netu, ať nevážíš cestu do lékárny zbytečně. Naproti tomu můžu doporučit Idun, Apoliva, Apolosophy nebo Nouba (italská značka, sem tam obsahuje silikony). Koukni do Kicks (kdekoli v trochu větším městě) nebo NK (v Gbg a Sthlm, sice trochu dražší), jinak komerční kosmetiku prodávají v oděvních řetězcích (Lindex, HM, Ahlens).

      Vymazat
  4. Stetce Hakuro maji v CR e-shop sveho jmena, ale kdyz jsem se pred asi pul rokem o tyto stetce zajimala, meli asi tak tri ctvrtiny zbozi vyprodano a na muj e-mail ohledne terminu naskladneni jsem nikdy nedostala odpoved, takze jsem ztratila zajem. Moje "vyberove rizeni" na stetce vyhrala Zoeva, ktera ma navic sirsi sortiment a i mene bezne tvary stetcu, takze se vyberou i ti, kdo maji trochu specificke potreby, napr. stetce vhodne pro male nebo hluboko posazene oci. Ja jsem si napriklad oblibila Detail shader a Face shape -ten mi na tvarenku nebo bronzer vyhovuje mnohem vice nez klasicky tvarenkovy stetec. Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda pro Hakuro nezní moc lichotivě. A Zoevu jsem dodnes vůbec neznala, děkuju za rozšíření obzorů!

      Vymazat
  5. Prinosnou kratkou recenzi stetcu Zoeva ma na youtube sympatak gossmakeupartist. Mohu pochvalit i zakaznicky servis Zoeva CR. Jeden z objednanych stetcu mi neposlali, protoze nebyl skladem, ale tato informace mi prisla na email az po doruceni balicku. Napsala jsem jim velmi slusne, ze mn tento postup zklamal a oni mi obratem napsali vysvetleni situace a chybejici stetec pak poslali na sve naklady. Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líbí se mi, že v sortimentu mají i štětce s taklonem, ty z přírodního vlákna mě netáhnou vůbec.
      Přesně takový zákaznický přístup považuju za standard!

      Vymazat
  6. Ahoj, opozdene ke stetcum Hakuro: objednavala jsem dvakrat (jednou pro sebe a jednou pro mamku). Pokazde z polskeho eshopu - cena je priznivejsi (i s postovnym) a jeste davaji vzorky mineralniho make upu zdarma a dodani bylo v radu dni, takze za me velka spokojenost.
    Na tvar mam: flat topy: H50S, H50, H51 - lisi se velikosti a hustotou, pouzivam je na aplikaci mineralniho make upu, se vsemi jsem spokojena.
    Na pudr mam H54 a H55: s obema opet spokojenost, pouzivam na pudr sypky i lisovany.
    Na tvarenku jsem si poridila H14. Nikdy jsem nepouzivala zkosene stetce na tvarenku, takze nemam moznost srovnat (ale planuji si jeden do budoucna koupit prave, abych vyzkoumala pripadne rozdily). Mam kremovou tvarenku a aplikace s timto stetcem je pohodlna, roztirani do ztracena jde krasne (ale ja pouzivam opravdu hodne malo tvarenky).
    Musim se priznat, ze pred 2 mesici jsem si koupila houbicku od Real Technics a pouzivam ji kompletne na make up, tvarenku i pudr. Stetce obcas pouziji na dokonale konecne rozetreni make upu.
    Ze stetcu na oci pouzivam H70 a H74. S obema jsem velmi spokojena, svoji funkci zvladaji skvele.
    Planuji si dokoupit dalsi stetce na oci - hlavne mensi na presnejsi nanaseni stinu a par blendicich.
    Ani jeden ze stetcu, co mam nepelicha, drzi se dobre a skvele se mi s nimi pracuje.
    Ale nemam zadne vysoke naroky ani nejsou v permamenci kazdy den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byla vyčerpávající recenze, děkuju, že sis dala tu práci!

      Vymazat
  7. To je všechno 100% organic (kromě UD primeru)? Já mám tip na lacinější přesto skvělou bázi kterou používají i profesionální maskérky po celé Evropě. Je to báze pod oční stíny od Artdeco nebo Malu Wilz, je to německá velmi kvalitní kosmetika určená i pro citlivou pleť a je fakt skvělá. S klidem můžu doporučit i stíny, lesky na rty, makeup atd atd :)
    Ještě jsem ti chtěla říct, že tvá sbírka je moc krásná a vůbec se nedivím, že se na líčení těšíš. Vždyť ty krabičky to je opravdu šperk. Já jsem trapná :D Toužím po Guerlainu ale tohle se mi taky moc líbí :)
    Mell
    PS: Omlouvám se že ti tu dělám paseku, ale omylem jsem to tu komentovala pod svým civil-bussiness mailem co nedělám, abych nebyla nějak dohledatelná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mineralni kosmetika organic neni, je proste jen mineralni, nastesti do Idunu neprimichavaji zadne silikony (do neceho jo, ale ne do toho, co mam tady na blogu), jako to delaji jine znacky. Nemecka kosmetika je ve Skandinavii tezko k sehnani, proto ten UD, pokud si vzpomenu nekdy v budoucnu, zamerim se na Malu Wilz.
      Ty dva komenty nahore jsem vymazala uplne, at nejsi dohledatelna ani v budoucnu :)

      Vymazat
    2. Děkuji ti moc.
      Artdeco báze se dá sehnat třeba na parfums.cz , tak by sis to mohla nechat poslat to ČR ;) Ale to samozřejmě záleží na tobě. Dívala jsem se na tu kosmetiku co tu máš a vypadá fakt špičkově. Děkuji ti že jsi tak jiná než všechny ostatní blogerky :)
      Mell

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!