úterý 1. července 2014

0 Okluze - jak funguje většina pleťových krémů

Suchá pokožka může mít dvě příčiny: jestliže je kůže dehydrovaná, chybí jí voda (vlhkost) a tak není nic jednoduššího než kůži vodu dodat. Většinou je však taky porušena lipidová struktura kůže (víc jsem o ní psala tady) a tak je potřeba kůži se zadržením vody pomoct, nejen jí vodu dodat. 

Vezměme si takové popraskané paty - kůži bezpochyby chybí voda, ale vyřeší se problém ponořením chodidel do vody? Na nějakou tu chvíli možná. Druhý den jsou však paty zase popraskané - voda samotná nepomohla. Proto se doporučuje paty pravidelně mazat změkčujícím krémem; ten má za úkol dodat vlhkost a zároveň ji zakapslit na kůži i uvnitř ní. Tak jak to ukazuje následující obrázek:

Zdroj: Lodén, M: Ren, mjuk och vacker, Kemi och funktion hos kosmetika

Účel většiny krémů bývá dvojí: 

1) Okluze. Krém dodává svrchní vrstvě kůže (stratum corneum) změkčující složky tukovitého charakteru (odborně se jim říká emoliencia, např. vazelína nebo různé oleje), takže kůže je potažena jakýmsi tenkým filmem a tudíž pocitově měkčí a hladší - třecí vlastnosti povrchu kůže se díky těmto složkám zmenší. Emoliencia zároveň kůži chrání před vnějšími vlivy. Můžou však taky púsobit opačným směrem - jejich vrstva nemusí jen ochraňovat, ale v některých případech kůži dusit a ucpávat póry. 

2) Stratum corneum (svrchní vrstva kůže) je sycena vodou/zvlčovadly z krému, což samo o sobě zlepšuje elasticitu pleti. Pnutí a svědění mizí, kůže se zdá zklidněná. Mezi nejběžnější zvhčující složky patří glycerol/glycerín, propylenglykol, cetyl alkohol, cyclomethicone, kyselina mléčná, pidolová nebo urea. 

Změkčující složky opravují povrch kůže a zároveň zabraňují vlhkosti rychle se vypařit, zmenšují TEWL (transepidermální ztrátu vody). Krémy však taky většinou obsahují složky, které vážou vlhkost, a tak se vlastnosti doplňují. Zvlhčující a změkčující účinky se tak navzájem prolínají. 

V závislosti na typu pleti je pak žádoucí najít si takové zvlhčující a změkčující látky, které pleti vyhovují a udržují její vlhkost v rovnováze (nebo ji dokážou poupravit). Někdy tohleto stopování může dát dost práce a zabrat měsíce, ale ve výsledku se tak dají ušetřit stovky ne-li tisíce korun za krémy, které slibují zázraky, ale přitom pořád fungují na dvou výš popsaných základních principech. 

Volně čerpáno z:
Lodén, M: Ren, mjuk och vacker (2013, 3. vydání)
http://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2012/02/04.pdf, 2014-06-02



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!