středa 12. února 2014

30 Vlasová typologie

A zase na vlasové vlně. 

Dlouho mi trvalo, než jsem dnešní článek připravila, ale říkala jsem si, že by se vám, čtenářům, mohl hodit. Protože když jsem si ho poprvé (podruhé, potřetí  a podesáté) přečetla v originální verzi já, otevřel mi kdysi před lety oči. Přestala jsem litovat, že nemám rovné vlasy, a místo toho nakormidlovala na správnou péči a vyměnila několik kadeřníků (ne, pořád ještě nemám kadeřníka, jemuž bych se bezvýhradně svěřila, ale švagrová se ideálu začíná blížit, aspoň co se stříhání týká), což vedlo k takovým výsledkům, že bych dnes už rovné vlasy nechtěla ani za deset milionů a bezplatnou implantaci nových vlasových cibulek k tomu. Fakt ne. 

Článek bude trochu teoretický, ale snad vás bude bavit. Možná i proto, že si svoji ozdobu hlavy můžete hned poměřit podle následujících kritérií... Předesílám, že moje vlasy jsou typ 2C až 3A nebo podle detailnější Fia-metody pak 2c-3a/m/iii. 



Vlasy se dají rozdělit do různých skupin v závislosti na jejich struktuře, hustotě, textuře a jiných vlastností na: 

1. Rovné vlasy
1A: Velmi jemné, často řídké vlasy. 
1B: Normální vlasy, které jsou na průřezu silnější než 1A, ale pořád hodně poddajné. 
1C: Těžké a hustější vlasy, často hrubé (připomínají žíně). Do 1C by se daly zařadit vlasy asijské a jihoafrické. 



Rovné vlasy většinou nebývají tak suché jako vlasy kudrnaté, a ani se tolik nezacuchávají. Na druhou stranu můžou být až moc měkké, splihlé a postrádat objem.  

Balzamová metoda se většinou hodí i pro vlasy rovné, ale čas od času je dobré je umýt bezsulfátovým šamponem. Jemné vlasy totiž pouze balzám/kondicionér může zatížit a vhodný šampon jim dodá potřebné proteiny (takže nejsou tak splihlé). 

2. Vlnité vlasy
2A: Jemné a poddajné, často řídké vlasy s měkkými vlnami. 
2B: Normální, hustější vlasy se zřetelnými vlnami ve tvaru písmena S. 
2C: Normální až hrubé vlasy s dobře definovanými vlnami a sem tam i spirálovitými kadeřemi. 



Vlnité vlasy patří do takové šedé zóny, nejsou ani rovné, ani kudrnaté - ani ryba, ani rak. Vlny se dají upravit do různého tvaru v závislosti na tloušťce vlasu a střihu - vlasy lze vyfoukat úplně narovno nebo vymačkat krásné, zřetelné kudrny. Aby vlny líp vynikly, měly by vlasy trochu narůst. Nejlíp jim sluší postupný, plynulý sestřih (s nejkratší délkou vlasu někde pod uchem).  

Vlnité vlasy jsou často jemné, poddajné a ne tolik suché jako vlasy kudrnaté, a asi největší chybou je přehnaně je rozmazlovat výživou a oleji (výsledkem jsou splihlé vlasy bez objemu). BM by se měla prokládat občasným šamponováním (šampony bez SLS/SLES). Šamponu stačí malé množství, zhruba kávová lžička nebo ještě míň. Nenanášet do délek! Stejně jako přemíra šamponu může vlasům škodit i přehnaně těžké stylingové prostředky - pěna nebo sprej mívají hezčí efekt než gel. Jako leave-in prostředek se vyplatí aloe vera gel místo těžkých leave-in balzámů, které vlasům dodají vlhkost, ale taky je slušně zatíží. Vlny jsou zřetelnější po použití prostředků s glycerinem a magnesiumsulfátem (opět se vyplatí číst složení!) A propos glycerin - vlas je mrtvá struktura a glycerin ho nevysušuje. 

3. Kudrnaté vlasy
3A: Jemné až normální vlasy s velkými, pružnými kudrnami. Vlasy potřebují trochu narůst, aby kadeře vynikly. 
3B: Jemné až normální vlasy s malými, pevnějšímu kudrlinami.
3C: Pevné, hustě spirálovité kudrliny. Vlasy působí nadýchaně a rostou spíš do stran, ne do délky. 




Třetí typ vlasů zahrnuje tudíž kudrliny velké i malé, pružné i kompaktní. Zatímco vlny druhého typu bývají dvourozměrné a podobají se "S", jsou kudrny podobné trojrozměrným spirálám.  

Kudrnaté vlasy často rostou do trojúhelníkovitého, málo lichotivého tvaru, a sestřihovat by se měly opatrně, aby nejkratší délka nebyla moc krátká. Vůbec nejlepší je najít si kadeřníka/kadeřnici, kteří se stříháním kudrnatých vlasů mají zkušenosti a dovedou poradit s vhodnou péči. Zatímco u rovných vlasů se při úpravě "počítají" jednotlivé vlasy, u kudrlin by se při stylingu mělo přihlížet k tomu, jak se kudrliny skládají k sobě, a nevytahovat z nich jednotlivá vlasová vlákna. Ve vlhkém počasí mají kudrnaté vlasy tendencí "růst" beránkovitě do výšky a do stran.

4. Afrovlasy
Jemná až hrubá kompaktní vlasová pokrývka, malé kudrliny ve tvaru "Z". 

Malinkaté, tvrdé kudrliny, jednotlivé vlasy jakoby vyvíjejí odpor při narovnávání mezi prsty. Vlasy rostou do výšky a do stran. Zatímco vlasy typu 2 potřebují určitou délku, aby v nich vynikly vlny, afrovlasy se kroutí už v délce pár milimetrů. Afrovlasy vyžadují zručného kadeřníka, stříhání podobným stylem jako u rovných vlasů nepřipadá v úvahu. Vlasy by se měly stříhat nasucho nebo jen lehce navlhčené a péče o ně by měla zahrnovat těžší oleje a balzámy. 

*** *** ***

Fia metoda
Tato metoda je trochu preciznější v popisu vlasů a klasifikuje vlasy ve třech dimenzích: textura, kvalita a množství. Vlasy se tak dají popisovat např. jako 2b/f/ii.
Textura
1. Rovné 
1a - jako hřebíky
1b - rovné, ale s náznakem přirozených velice volných vln, které dodávají objem, vlasy se však pořád ještě nedají popsat jako vlnité
1c - rovné s pár vlnami v délkách a pár viditelnými "S" vlnami (na týlu nebo spáncích) 
2. Vlnité
2a - volné, rovnoměrně rozprostřené vlny po celém obvodu hlavy
2b - hustější a viditelnější vlny ve tvaru "S" (podobají se vlnám, které vzniknou při spletení vlhkých vlasů a jejich rozpuštění po uschnutí)
2c - zřetelné "S" vlny a sem tam spirála (v týlu a na spáncích) 
3. Kudrnaté
3a - velké, měkké spirálovité kudrliny
3b - menší, pružné kudrliny
3c - malé, tuhé vývrtkovité kudrliny
4. Afro
4a - tuhé spletené "S" kudrliny
4b - tuhé spletené kudrliny ve tvaru písmene "Z" (tvar "cik cak")

Kvalita
F - Fine (jemné)
Jemné, tenké vlasy, které jsou skoro průhledné, pokud se drží proti světlu. Jdou stěží vidět i proti kontratstnímu pozadí, jsou nejčastější mezi Skandinávci.  
Jak na to: Převalujte vlas mezi bříškem palce a ukazováčku. Jemný vlas je mezi prsty sotva znatelný a připomíná tenké hedvábné nebo silonové vlákno. 
M - Medium (normální)
Vlas, který není ani jemný, ani hrubý. Nejobvyklejší mezi lidmi kavkazského typu. 
Jak na to: Poválejte opět mezi palcem a ukazováčkem. Normální vlas připomíná vlákno bavlny, tzn. jde mezi prsty cítit, ale není tvrdý ani tuhý. 
C - Coarse (hrubé)
Objemnější vlas, který je viditelný i proti méně kontrastnímu pozadí. Hrubé vlasy jsou nejvíc rozšířené mezi lidmi s asijským nebo jihoafrickým původem. Mezi prsty připomíná hrubý vlas ocelové nebo nylonové lanko.  
Poznámka: Pokud si vlasy barvíte, je kvalita vlasu ovlivněna i množstvím barvy (nánosem) na vlasu. Čerstvě obarvené vlasy (i tónované) můžou být znatelně silnější než ty, ze kterých se čerstvá barva už vymyla. Totéž platí i o odbarvených vlasech - ty jsou pro změnu tenčí.

Množství
Učešte si culík, pokud možno s co největším množstvím vlasů v gumičce (vy s krátkými vlasy máte trochu smůlu). Vzhled není důležitý, ale množství vlasů v gumičce ano, klidně si ho proto učešte nahoře na temeni, pokud tam bude obvod vlasů největší. Gumička by měla být tenká, tuhá a placatá, žádné "žabičkované" gumičky a jiné ozdoby. 

Změřte  obvod culíku. Ustřihněte si kus nitě nebo provázku, přiložte k vlasům (pod nebo nad gumičku, ne kolem gumičky) a obtočte culík. Odměřte na pravítku nebo metrovém pásmu. Pokud se vám nepodařilo sčesat do culíku všechny vlasy, zohledněte množství (např. čtvrtina vlasového porostu v gumičce = obvod krát 4). 

i - řídké vlasy (méně než 5 cm v obvodu)
ii - normální vlasy (5-10 cm obvod)
iii - husté (víc než 10 cm v obvodu)

Více na: http://www.langhaarwiki.de/wiki/Fias_Haartypsystem

Pokud jste zvědavi na moje zkušenosti se stříháním a péčí o husté, vlnito-kudrnaté vlasy, ráda se podělím. Dejte vědět do komentářů.  

30 komentářů:

  1. Já péči o vlnité vlasy uvítám.Také stále zkouším výrobky a ty pravé nenalézám.Ale kadeřnici jsem našla :) ! Díky za príma blog.

    OdpovědětVymazat
  2. tak asi 1B - 2A? něco takového bych byla. 1b-2a/M/ii a úplně mě tedy překvapilo, že mám obvod culíku skoro deset centimetrů, jsem to čekala tak pět. a je tedy možné, že zrovna dneska si jdu dát na hlavu hennu, tak se možná potom dostanu i přes deset, oni mi ty vlasy pokaždé tak nějak nabobtnají a narostou. no nic, tohle bylo zajímavé čtení.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé, ale mě žádné prohlédnutí nečeká. S rovnými, extra jemnými a extra tenkými vlasy se nedá udělat nic. Vypadalo by to dobře tak leda oholené (pokud nemám moc křivou hlavu). Jsou to prostě hnusné vlasy. Jistě, ostříhané v délce max. na ramena a každé ráno foukané s tunou tužidla by to asi taky pět minut vypadalo jako vlasy. No nic, nechceš raději zabrousit zase ke sportu? To je trochu méně frustrující.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. upřímnou soustrast... je to děs - já jsem podle typologie taky 1a/f/ii... ale všechno jdem, když se chce...
      Já jsem taky dost experimentovala, na objem jsem už více méně rezignovala, teď už se snažím, je aby na hlavě neměla "pochcanou slámu"... ale kupodivu jsem spokojená, zakázala jsem kadeřníkům efilačky a sestříhávání a po roce, kdy dorůstaly všechny vlasy do jedné délky a s výbornou péčí.. mi všichni říkají, jaké mám husté vlasy (na 100% blondýnu 8cm culík - jsem spokojená)....ale byl to letitý boj, dostat se do této fáze :)

      Vymazat
    2. Musím upřímně přiznat, že to ve skutečnosti moc neřeším. Nosím vlasy v délce "aby to šlo svázat", objemné nebudou nikdy, takže na ně kašlu. Na nějakou extra péči taky nevěřím, protože veškerý efekt pro tenhle typ vlasů je chvilkový. Na druhou stranu - netřepí se, ani moc suché, ani se moc nemastí, nešediví (už nejsem úplně nejmladší). Bez potřeby péče (neb to k ničemu není), ale i bez efektu ve vizáži. Dá se s tím žít. Jenom po posledním nájezdu extra brutálních chemoterapeutik mi jich hromada vypadala, ale dorůstají. A proto mě víc baví sport, tam se může člověk někam posouvat a vidí výsledky;) S vlasy nic nenadělám.

      Vymazat
    3. efCZa: prostříhávací nůžky jsou zlo. Podezřívám kadeřnice, že je mají v oblibě jen proto, že po zákroku zákaznice vypadají hůř než ony samy.

      Vymazat
  4. Já jsem jednoznačně 1a/F a taktéž mě překvapil obvod culíku 10 cm, dodnes jsem žila v přesvědčení, že mám málo vlasů. Tak jsem ráda, že tabulkově nemám :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty máš taky vlasy, po kterých jsem svého času tak vzdychala? :)

      Vymazat
  5. já jsem notorickej 1A, málo vlasů, řídké, splihlé... Ale co člověk nadělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezatěžovat a najít slušivý střih. Se lehko řekne.

      Vymazat
    2. ale zato si ve středu jeden člověk (jsem teď na Erasmu v Budapešti) myslel, že jsem někde z nordických zemí, takže aspoň nějaká pozitiva se dají najít! :)

      Vymazat
  6. moc zajímavý :)! Taky 1A-F, ale překvapil mě obvod 7-8 cm, tolik jsem nečekala!

    OdpovědětVymazat
  7. Výborný článek :) Zjistila jsem, že mám podle tabulky vlasy 2C-3A/m/ii, takže dost podobné tobě. Najít tu správnou kadeřnici, nebo sestřih se kterým bych byla plně spokojena se mi boohužel nepovedlo, takže bych toto téma uvítala :) Teď jsem navíc ve fázi, kdy nejsem ani spokojena s vlasovými přípravkami a snažím se přejít na něco méně chemického, než jsem používala doposud... takže cokoliv na téma vlasů si ráda přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zjistila jsem, že mám normální množství vlasů, což mě mile překvapilo. (Nedokážu to sice změřit až tak přesně díky ofině, kterou do culíku nechytím, ale když tam připočítám rezervu na ni, nad pět centimetrů se dostanu.) Vždycky jsem svými jemnými vlasy hrozně trpěla a měla pocit, že jich mám málo. Na ten zbytek jsem tak nějak došla empirií: nemám čistě rovné vlasy, ale ani vyloženě kudrnaté. Jsem v té "šedé zóně" vlnitých vlasů. Na delších pochopitelně vyniká jejich vlnitější struktura, při kratších vlasech, jak se to ustřihne, se z toho spíš stává rozježené vrabčí hnízdo s každým vlasem jinak, protože na krátkém vlasu se ta vlnka vytvarovat "nestihne", když nemáte vysloveně pravidelné prstýnky. Taky mi škodí přemíra stylingových přípravků, protože vlasy zatíží a ony pak plihnou. A vadí mi i šampony se silikony.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Y.: jak to vypadá, většina byla množstvím vlasů pozitivně překvapená :)

      Ajka: Díky, článek se časem objeví. Momentálně mám setřih, se kterým nejsem spokojená, ale už jsem objednaná na ostříhání a slibuju si výrazné zlepšení.

      Anonymní: Právě v té šedé zóně vlnitých vlasů je strašně moc prostoru pro různý styling a sestřihy.

      Vymazat
  9. 2c/c/iii - mám já, bez žehličky neřešitelné .)

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem muž s dlouhými vlasy tak do čtvrtiny zad typu 1a/m/ii o obvodu 8 cm. Když si je večer umyju šampónem, druhý den jsou krásně lehounké a nadýchané, ale už ten další sklesnou a jsou od rána takové splihlé, téměř chcíplé, s tendencemi se rozdělovat do mastných pramínků. Zkoušel jsem si teď dva měsíce mýt vlasy výhradně sodou, nutno říct, že druhý den po umytí vypadaly líp než po šampónu, ale zase tam nebyl ten efekt ala lví hříva, který je tolik fajn :) vlasy prostě po umytí vypadaly trochu jako bych si je umyl už včera.
    Co je ale zvláštní, je že když si zajdu na bazén, abych se řádně vymáchal a zapotápěl se, vlasy jsou i po usušení bazénovým fénem lehounké a nadýchané, lví hříva, bez použití jakékoliv vlasové kosmetiky, ať šampónu nebo i sody. V domácích podmínkách se mi tohoto stavu jen s vodou - ačkoliv to podle zasvěcenců do no poo má jít - ale dosáhnout nepodařilo. Možná je to velmi dlouhotrvajícímu namočení vlasů, kdy jsem v bazéně třeba hodinu a půl a z toho značnou část úplně pod vodou, nebo sprchou na bazéně, která sprchuje shora z velké výšky a její proud příjemně masíruje pokožku hlavy? To jsou dvě věci, které mě tak napadají...
    Předevčírem už jsem to nevydržel a po dvou měsících opět sáhnul po šampónu, abych porovnal ten rozdíl po umytí, a je to jako nebe a dudy. Možná jsem nevychytal koncentraci, na jiných stránkách psali čajovou lžičku sody na hrnek vody, tedy zhruba dvě lžičky na flanděru od šampónu, kolik octa pro jistotu nenapsali vůbec, jen že ho dát míň, pokud budou vlasy přesto mastné. Jinde zase píšou polévkovou lžíci na hrnek u sody i octa, je to každý pes jiná ves. Zkusím tvoji koncentraci, třeba zafunguje :)
    (omlouvám se, jestli se to objeví mnohokrát, ale mám, zdá se, problémy s odesláním)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, já myslím, že to bude záviset na tvrdosti vody. Koukni na dno a stěny bazénu a sprch - jsou tam usazeniny? Jestli jo, máš podle mě odpověď na to, proč máš z návštěvy bazénu lví hřívu. Čím měkčí voda, tím poddajnější vlasy, krásnou ukázkou je dešťová voda - když zmoknu, mám vlasy samou loknu :) A naopak - čím tvrdší voda, tím nadýchanější vlasy bez vln. Taky mívám z bazénu pořádný háro, ale jsem schopna si vlasy vyfoukat jen úplně narovno, vlny se začnou dělat až druhý den.
      Proto se používá ocet v kombinaci se sodou - nedává do cajku jen pokožku hlavy, ale vlasy a vodu používanou pro opláchnutí změkčuje. Jestli chceš mít lví hřívu, použij octa spíš míň.
      Pak se ozvi, jak to dopadlo, jsem zvědavá.

      Vymazat
    2. Jo a ještě mě napadlo - jestli chceš fest tvrdou vodu, rozpusť si do sklenice hořčíkovou nebo vápníkovou tabletu a vlasy si tím opláchni. Za pokus to imho stojí, i když teda nevím, jestli se tohle dá dělat po každém umytí.

      Vymazat
    3. Díky. V první řadě bych asi chtěl poděkovat za urychlenou reakci. Jinde jsem se nedočkal odpovědi na komentář psaný před měsícem dodnes a je hezké vidět člověka, který se o své stránky takhle stará jako ty.
      Pro mě tedy asi bude tvrdá voda lepší. Když mám ty vlasy "poddajnější", vypadají spíše jako když má kachna navoskované peří. Zkusil jsem hned po dopsání svého příspěvku namíchat roztoky sody a octu podle tvých poměrů a dopadlo to znatelně lépe než když jsem si myl vlasy tímto způsobem dříve. Jsou objemnější, dost možná díky té kašovité konzistenci, kterou můžeš i pokožku hlavy vydrbat a zbavit svinčíku, trochu jako Solvina na ruce usviněné od vazelíny. Příště zkusím dát octu ještě míň, třeba objem ještě naroste a dostanu se na "bazénovou úroveň" :)

      Vymazat
    4. I když teď, po vyčesání a úplném uschnutí vlasů, bych se nerozpakoval jít v jejich momentálním stavu na rande, takže spokojenost naprostá :)

      Vymazat
    5. Není za co, když je čas, snažím se odpovídat. Mám trochu potíž představit si kachnu s navoskovaným peřím v souvislosti s poddajnými vlasy, ač kačeny vídám několikrát do týdne, ale je super, že Ti soda sedla a že jsi spokojen :)

      Vymazat
  11. díky za vše o vlasech! Já teprve 2 týdny používám Lavaerde od Logony. zatím bez rozdílu proti běžným šamponum. zkusím vydržet 6 T a pak případně přejdu na sodu. máte někdo zkušenost s lavaerde ? Díky . Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač! Lavaerde neznám, ale třeba někdo přidá zasvěcený komentář.

      Vymazat
  12. Ahoj, pouzivam hand-made kosmetiku Lush a jejich tvrde samponove "mydla" na vlasy a nemuzu si to vynachvalit. Vlasy se mi lesknou, nepotrebuju kondicioner a krasne se vlni. Jedno mydlo pouzivam 3-5mesicu. Momentalne pouzivam Karma Komba a moje kamaradka si nemuze vynachvalit "New". :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mě právě Lush moc neláká, co jsem viděla, je všude plno sulfátů. Ale výdrž je tedy náramná!

      Vymazat
  13. jo-me vlasy jsou 2C/3A,F-M?,ii

    OdpovědětVymazat
  14. Tak ja mam vlasy tak 2A nebo spise 2B a obvod v gumicce 10-11cm ale trapi me suchost, nejradeji bych mela rovne vlasy :-(

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!