neděle 26. ledna 2014

8 Zimní péče o pleť a oblíbená dekorativka do mrazu

& taky obsah cestovního neseséru (právě balím na dovolenou).

Zleva doprava, shora dolů:
- rozemleté šípky, kurkuma, bramborový škrob a trocha ovesných vloček. Protřepat a míchat s vlažnou vodou, mlékem nebo jojobovým olejem, aplikovat jako obličejovou masku. 

Vitamín C v šípcích mj. stimuluje tvorbu kolagenu a zklidňuje podrážděná místa, kurkuma má protizánětlivé účinky, bramborový škrob a ovesné vločky se hodí pro normální až suchou pleť. Lehce stahují póry a taky dobře vážou přidanou tekutinu.


- šípkový olej: těžký kalibr v péči o pleť. Sjednocuje a zvláčňuje, funguje skoro jako elixír mládí - pleť ráno vypadá odpočatě a pružně. Trochu ucpává póry, takže ho používám obden. 

- meruňkový olej: sušší olej, kterým se odličuju. Pro odličovací účely není úplně ideální, ale momentálně spotřebovávám zásoby, takže to ty tři čtyři měsíce vydržím. 

- mýdlem omývám zbytky oleje a makeupu

- krém na ruce od Herbfarmacy (používám na pleť): konečně krém, který uspokojivě funguje pod minerální makeup. Pro denní péči jsem si přála něco lehčího a míň olejovitého, byla jsem dokonce ochotná překousnout i vodu ve složení. Obsahuje kostivalový a pupalkový olej. 

- rasul pro hloubkové čištění. Někdy ho používám společně s rozemletými šípky. 


Zimní esa v dekorativní kosmetice:

tvář: Idun Minerals Bronzer v odstínu Norrsken a Lily Lolo Surfer Girl
rty: Lavera Lipstick v odstínu Peach Amber, AM Borlind v odstínu Frosted Plum
oči: Idun Minerals paletka Brunkulla
obličej: Tikei MMU a Finishing Veil Glow (tenhleten pudr dosti překvapil)
& řasenka Mineral Fusion, odstín Rock

8 komentářů:

  1. Šípkový olej je bezva, ale teď v zimě mi přestává stačit. Používám pouze na noc, co se týká ucpávání pórů, nevím. Jsem buď slepá, nebo v kosmetické péči naprosto zaostalá, ale tohle neumím poznat (ale mně teprve nedávno vysvětlil můj naprosto nekosmetický muž, co jsou to černé tečky...), co mě ale teď v zimě začíná trápit, je vysušování, a tak přemýšlím, s jakým mastnějším olejem šípkový smíchat, abych tomu vysušování zabránila. Co myslíš, který mastnější olej by se k šípkovému do noční péče hodil?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vysusovani se ani tak nevztahuje k olejum, jako spis k nedostatku vody. Pijes umerne svym potrebam? Nanasis olej na vlhkou plet? Nevysusujes nadmerne pri cisteni (sulfaty, glycerin, ...)? Pouzivas prostředky se slozkami, ktere naopak vodu vazou (kys. hylauron., aloe, glycerin, ...)?
      Avokadovy olej je prijemny, stejne jako jojoba. Ted akorat zkousim kuki olej, snasim ho velice dobre, ale na konecny soud je jeste brzo.
      Sucha plet neni v zime nic neobvykleho, mozna ze postaci ty nejhorsi dny jen jednoduse preckat.

      Vymazat
    2. Zatraceny psani z mobilu... misto druheho glycerinu ma byt glycerol, kyselina se jmenuje hyaluronova a ten olej kukui.

      Vymazat
    3. V mém případě to souvisí spíš s typem pleti, vody piju víc než dost (možná až zbytečně moc) a nic agresivního nikdy nepoužívám, neb moje pleť reaguje velmi nesnášenlivě téměř na cokoli. Může také být, že by mě šípkový olej vysušoval i v létě, ale začala jsem jej používat tak před měsícem. Můj obličej může sloužit jako měřidlo vlhkosti vzduchu v místnosti, když je moc sucho (zimní paneláky, naštěstí nebydlím v paneláku), jsem rudá jako dobře zralé rajče, prostě citlivá, křehká pleť se sklonem k přesušováním a zánětům současně. Glycerol je jiný název pro glycerin, ne? Nějaký výtažek aloe tu někde mám, možná bych to mohla pod ten olej vyzkoušet, uvidím. Kys. hyaluronová, hm, věci používané k léčebným účelům se mi k dlouhodobé péči moc nelíbí, i dobrého mnoho škodí;) Mám tu avokádový olej, zkusím ty dva oleje skamarádit a uvidíme. Teď je to tak, že pleť po ránu po šípkovém oleji sice vypadá docela příjemně a není zarudlá, jenže poněkud pne. Čili ještě žádná tragédie, ale také ne úplná paráda.
      Přeju příjemnou dovolenou:)

      Vymazat
    4. Jo, je to to samy, smazla jsem si zavorku. Spontanne me na takovou plet napada kurkuma, hermanek, skvalan nebo masti s bisabololem/allantoinem/azulenem. Intimni mydlo s kys. mlecnou jsi zkousela (na obliceji myslim)?

      Vymazat
    5. Vidíš, skvalan mám, jen jsem tu malou lahvičku za poměrně vysokou cenu pečlivě uschovala, ale asi bych ho měla vyzkoušet. Vlastně mě tak napadá, že moje péče o pleť je ovlivněná tím, co jsem se od malička jako ekzematik učila a nikdy mě nenapadlo nad tím přemýšlet: v případě potřeby eliminovat zánět a vždy promašťovat. S pokožkou na těle za ta léta myslím umím zacházet dobře, ale obličej posledních pár let strašidelně zlobí. Mýdlo na obličej jsem nezkoušela vůbec žádné, já obličej vlastně myju jenom vodou, květinovou vodou, případně odličuju olejem. Možná, že tady je prostor pro změnu. Je to zvláštní, žiju s tou pletí celý život (a ještě budu), ale pořád jí nerozumím;)

      Vymazat
  2. To jsem si takhle nedávno plánovala dovolenou a tam nahoře to nějak popletli a poslali mně na mateřskou dovolenou. Prý mi to má stačit :-). Užij si to a díky za skvělé tipy :-). Eva

    OdpovědětVymazat
  3. A staci? :)
    Dekuju, trocha delsiho souvisleho volna neni vubec na skodu. A Tvoje materska dovolena at je opravdu dovolena, Evo!

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!