sobota 14. prosince 2013

9 Pět prázdných - Lumene, Weleda, Innisfree, vazelína, Urtekram



Lumene Excellength Mascara

Intenzivní černá, malý gumový kartáček. Tyhle dvě charakteristiky řasenku vystihují nejvíc. Já mám malé plastovo-gumové kartáčky ráda - netoužím po objemu, ale po zvýraznění a hezkém, definovaném oddělení řas. Lumene tohle dokáže a díky velikosti kartáčku jsem pohodlně dosáhla i do vnitřního a vnějšího koutku. Konzistence hmoty je akorát - neteče, před aplikací není potřeba kartáček otírat. Řasenka funguje dobře a pohodlně se nanáší, i když už mele z posledního a kdy z balení dolujete poslední zbytky - nedrobí se.  Výsledkem jsou zvýrazněné řasy s největším podílem "hmoty" u kořínků (nesnáším, když se řasenka nabalí na konečcích, vypadá to nepřirozeně), žádné žmolky. Výdrž je velice dobrá, řasenka se drží celý den, nešmouhuje a nerozplpává se výrazně ani při aktivitách, kdy z vás leje pot proudem. V dešti nevydrží a rozpíjí se, konec konců není propagovaná jako voděodolná řasenka.

Řasenka obsahuje extrakt z jablka, který má posílit řasy a podpořit jejich růst. Nevšimla jsem si žádného výsledku - řasy mi nevypadávají a jsou zdravé. Jestli je to díky maskaře, těžko říct. Složení je jinak z 88% přírodní, řasenka neobsahuje parabeny, alkohol ani vůně. 

Fakt, že jsem ji koupila v letních výprodejích za čtvrtinu původní ceny, zvýšil můj přiznivý dojem. Pokud hledáte prodlužující/zvýrazňující řasenku, která umožní rychlé a efektní nalíčení, můžu doporučit. 

Složení:  Aqua (Water), Stearic Acid, Cera Alba (Beeswax), Polyester-5, Acrylates/Octylacrylamide Copolymer, Cetyl Alcohol, Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax, Triethanolamine, Tribehenin, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax, Malus Domestica Fruit Cell Culture Extract, Peat Extract, Apigenin, Oleanolic Acid, Biotinyl Tripeptide-1, 1,2-Hexanediol, Nylon-6, Caprylyl Glycol, Xanthan Gum, Disodium EDTA, Hectorite, Cellulose, Butylene Glycol, Polyaminopropyl Biguanide, Ethylhexyl Cocoate, PPG-26-Buteth-26, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Lecithin, May contain: [(CI 77491, CI 77492, CI 77499), Iron Oxides (CI 77891), Titanium Oxide]

***

Weleda Wild Rose Moisture Cream - růžový denní krém

Vzorek o velikost 7 ml jsem si koupila při objednávání z violey.de. Protože Weledu mám zafixovanou jako dražší značku, kterou v koupelně obvykle nemívám, byla jsem vcelku zvědavá, jestli cena odpovídá výkonu. Nadto je Weleda běžně dostupná třeba v drogeriích DM, což jenom zvýšilo můj zájem - lehká distupnost je vždycky plus. 

Krém je hodně parfémovaný a výrazné vůně bohužel v kosmetice nemám v oblibě. Protože krém obsahoval jen 7 ml a já byla zvědavá na jeho vlastnosti v různých ročních obodobích, šetřila jsem si ho a nakonec se mi ho podařilo vyzkoušet ve všech možných povětrnostních podmínkách. Výsledek tohoto časosběrného "výzkumu": krém je nejlepší v zimě. Na jaře a v létě se na pleti "položí", nevpije se úplně a způsobuje lehké hřání (nemám ponětí proč, ale fakt se pod ním pleť jakoby lehce potí). Navíc se po něm pleť leskne. Zato v teplotách okolo nuly se chová úplně jinak - vysušenou pokožku rychle zjemní, hydratuje a udržuje ji pružnou celý den. Pod minerální makeup se hodí akorát, nemastí štětce a makeup se bez problému dá nanést rovnoměrně. Krém mě při zimním používání opravdu příjemně překvapil! 

Složení: Water (Aqua), Prunus Persica (Peach) Kernel Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Rosa Moschata Seed Oil, Hydrolyzed Beeswax, Lysolecithin, Sedum Purpureum Extract, Equisetum Arvense Extract, Commiphora Myrrha Extract, Xanthan Gum, Fragrance (Parfum)*, Limonene*, Linalool*, Citronellol*, Benzyl Alcohol*, Geraniol*, Citral*, Eugenol*, Farnesol* - * z éterických olejů

***

Innisfree No Sebum Mineral Powder, 5 gramů

Koupeno na jaře na ebay v aukci za necelé čtyři dolary. Na blind a na doporučení kamarádky, protože informace o složení jsem před začátkem přihazování nikde nenašla. 

Hned na začátek musím říct, že pudr je famózní. Matuje opravdu celý den, vůbec není zapotřebí ho s sebou tahat v kabelce a odbíhat během dne na WC přepudrovávat si nos. Navíc lehce mátově voní, ale vůně je fakt neznatelná. Jak ho ráno nanesete, tak ho večer zase najdete. Na pleti vytváří jemný, hladký dojem, zarovnává a lehce zesvětluje - není transparentní. Smíšené pleti udělá velkou službu a taky v zimě, kdy moje pleť bojuje s vysušeností, drží vysoký standard. Předesílám, že jej nemám vyzkoušený na tekutých podkladových krémech a používám ho jen v kombinaci se sypkými minerálními makeupy. 

Opravdu nemám, co bych samotnému pudru vytkla. Jestli existuje takový, který do puntíku splňuje požadavky na matování a výdrž, tak je to tento, u žádných jiných pudrů jsem se s takovými účinky nesetkala (ani u OCC/OCS verze od Lucy Minerals). Balení obsahuje 5 gramů sypkého pudru a malou tuhou labutěnku, kterou jsem používala spíš jen jako izolaci proti prášení. Vnitřní plastové sítko těsní velice dobře. Okýnka, která je zapotřebí perforovat, doporučuju vybrat blízko sebe a spíš kolem středu, ať se pudr neusazuje okolo labutěnky a nepráší při otevření. 

A teď ke složení - protože Innisfree je korejská značka a ne všichni prodejci se obtěžují obšťastnit zákazníky informacemi v angličtině, neměla jsem šanci tu malou korejsou etiketu na dně rozluštit. Na Amazonu se k dnešnímu dnu o obsahu uvádí: 6-free - No parabens, artificial pigment, animal ingredients, mineral oil, artificial fragrances, talc. Potud ok. Pokud objevíte víc informací, určitě mi dejte do komentářů vědět. 

***

Domácí "vazelína"
složení: bambucké máslo, lanolin, propolis, levandulový éterický olej, vitamín E

Dobrá jako:
- extra výživa pro suchou, mrazy utrápenou pleť (pouze jako noční krém) - rozjasňuje a zvláčňuje
- krém do mrazu při pobytu venku (ideální na lyžařské túry, sjezdovky, běh, kolo)
- suché klouby na rukou

Jedno balení o velikosti cca 30 gramů mi vydrželo skoro rok. Nejvíc oceňuju, že krém neucpává póry a viditelně zklidňuje pleť. 

***

Urtekram rasulový šampon, 500 ml

Tak už dosloužil. Pořád nevím, jestli si koupím další balení, pokud na něj zase někde narazím. On ten objem zvlášť v zimě vůbec není k zahození a pokud se šampon kombinuje s kondicionérem, mají vlny delší životnost. Víc informací v nedávné recenzi

Pěkný víkend!

9 komentářů:

  1. Podle nějakého starého postu jsem se jenom na základě ingrediencí snažila docela nedávno vyrobit domácí "vazelínu", nakonec jsem asi uspěla (ještě musím vychytat poměry, ale jako ochranný krém to funguje), ovšem se zpracováním propolisu související historika "mladý chemik podruhé v laboratoři" bude ještě dlouho bavit mé nejbližší. A taky jsem zjistila, že zbožňuju vůni propolisu, levanduli jsem vynechala, protože propolis voní zajímavěji. Jen se ten můj výrobek dost dlouho vsakuje, pod makeup by se použít nedal. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, pod makeup je to až moc hutné.
      Mladý chemik podruhé v laboratoři ale evidentně problém vyřešil :)
      Dám tip kolegyni, aby zkusila vynechat tu levanduli.

      Vymazat
  2. Díky za zajímavé články. Vždy si počtu a těším se na další.
    Taky ve mně klíčí myšlenka na DIY krém, jen se musím dokopat na nákup ingrediencí. Zatím mám v lednici už asi dva roky originál velký kus (odhaduji tak půl kila) nerafin. bamb. másla, doufám, že bude ještě k použití, nějaké olejíčky od Hadka a tím to hasne. Ale určitě začnu přikupovat. :-)
    Jinak přeji pohodové svátky, hodně dárků a do nového roku hodně zdraví a ať máš před sebou hodně sportovních úspěchů. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečetla jsem si, co jsem vyplodila a musím se omluvit za nadbytečné použití slova "hodně".
      Příště si dám pozor, .-)

      Vymazat
    2. Ale tak zrovna toho všeho bych si i hodně přála ;)
      Ne ale vážně, bambucké máslo je asi ten nejlepší základ a oleje se vždycky hodí. Mně nedávno v balíku došla urea, koncentrát aloe vera a olivem. Ani bych se nedivila, kdyby mě nejbližší příští týden obdarovali chemickým sklem :)

      Krásné a klidné svátky přeju i Tobě, aangie, a v novém roce hlavně zdraví - jak Tobě, tak i Tvým nejbližším. A taky ať se vždycky najde něco, co Tě těší.

      Vymazat
  3. Ahoj, taky jsem si plánovala ten pudr od Innisfree koupit, ale pak mi strýček Google vyplivnul složení v angličtině (dá to ale trochu zabrat ho najít) a byly tam asi 3 silikony: Dimethicone, Vinyl Dimethicone Crosspolymer a Methicone. To mě teda dost zklamalo, ale je pravda, že na obalu "No silicones" nemají, tak aspoň nelžou. Omlouvám se, že ti asi zkasím radost, ale zase je lepší to vědět. Jinak máš moc fajn blog. Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pohodě, aspoň vím, proč byl pudr tak famózní a výdrž celodenní :) O pokažení radosti se nedá mluvit, naopak. Díky za objasnění, Markét!

      Vymazat
  4. ahoj, zaujala mne Tvá (chápu doma vyrobená?) vazelína, můžu se zeptat zhruba na poměr? Rodiče mají velkou spotřebu klasické Indulony, na práci kolem zahrady a auta si to nejvíc pochvalují, tak bych chtěla nějakou lepší verzi bez ropy a silikonů, jen teda nevím jak na to.
    dík za rady:) Markét

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vazelína je od bývalé kolegyně a poměr bohužel nevím, je to její know-how. V postu jsou suroviny rozepsány sestupně podle množství. Ale zkus udělat krém z malého množství a vyzkoušet poměry - já bych pro začátek zkusila 2:1:1 a pár kapek oleje a vitamínu E.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!