neděle 1. září 2013

8 Změna kondičního a posilovacího rozvrhu

Proč něco odkládat na odpoledne, když to můžete udělat už hned zrána? Třeba cvičit. Ještě před čtvrtrokem mi ranní běhání přišlo trochu jako pruda. Ale navykla jsem si tolik, že si prostě ráno o hodinu a půl bez větších problémů (nebudu lhát, někdy je mi rozehřátá peřina milejší než mrholení za oknem) přivstanu a vyrážím ven. Běhat nebo posilovny. Nedělám to tak každý den, ale třikrát čtyřikrát do týdne to zvládnu. Výhody? Hned po doběhu a sprše jsem dobře naladěná, den mi utíká rychleji a z práce se po osmi devíti hodinách nevracím unavená a s plíživou myšlenkou, že bych ještě měla udělat něco pro fyzičku. 

Z počátku jsem měla tendenci si ráno ulevovat z náročnosti a spíš jen tak poklusávala. Dobrá zpráva - i po ránu na sebe můžete být tvrdí. Možná to bude závislé kus od kusu, ale i zrána se dá běhat na krev. Takže jsem na ráno přesunula i intervaly. Jediné, co ráno nezařazuju, jsou delší běhy nad deset kilometrů. Kvůli času a faktu, že běhám nalačno. I když, možná i to je jen otázka zvyku. 


Co jsem zatím u sebe v souvislosti s ranním tréninkem vypozorovala:

- nepodceňovat pitný režim během předchozího odpoledne a nejlíp do sebe nalít sklenici vody ještě před výběhem
- připravit se na to, že ranní teploty jsou výrazně nižší a oblíknout se podle toho (na kole při transportu do posilovny nosím rukavice)
- vyplatí se volnější rozklus/rozehřátí; kvalita dalšího bloku stoupá, když ráno nezačnu hned zhurta
- stejně tak se vyplatí závěrečné uvolnění/výklus a protažení; dveře od domu odemykám v poklidu, protože jednu část dne jsem mentálně uzavřela
- aspoň na začátku je dobré si věci na ranní trénink připravit na jednu hromádku už večer před - ráno odpadá hledání a pokušení "dnešek přeskočit"
- dobře se po tréninku nasnídat a vzít si s sebou do práce víc jídla, protože tělo je už zrána nastaveno na spalování. Po tréninku snídám cca v půl osmé a už v půl desáté mívám zase hlad, takže snídám (není to žádná přesnídávka, ale regulérní druhá snídaně) podruhé. 
- netrpím tolik na namožené svaly

Vypadá to, že přesně tenhle impuls a energii jsem potřebovala, moc se teď těším na podzimní část, kdy zase začnu pořádně bouchat v posilovně. Zatím jsem jen zkušebně zkoušela mrtvý tah, a je tam trojciferná hodnota! Odměním se trhačkami. A aby toho nebylo málo, objednala jsem si nástupce po odrovnaných botách do terénu. Plus ledvinku na mobil a další nezbytnosti. 



8 komentářů:

  1. já mám po ránu vždy tak nízký tlak, že nejsem schopná vyběhnout bez snídaně, aniž bych sebou sekla. jenže to samotné trávení snídaně taky vyžádá čas, a potom už je obvykle čas dělat něco jiného, aneb ranní běh je přesunut na další den a tak pořád dokola.. :D máš můj obdiv, že to po ránu jde!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy s nízkým tlakem se nemáte. To mně s úspěšným náběhem na hypertenzi nedělá problém vyskočit a s ještě slepenýma očima vyběhnout, nohy jsou vzhůru dřív než zbytek těla. Obdiv netřeba, organismus není proti a vůli nějak zkrotím.

      Tak ať si najdeš (pokud už jsi ho nenašla) ten svůj akurátní denní rytmus!

      Vymazat
  2. Já cvičím po ránu jen o víkendech kdy mám čas, ale musím až po snídani, takže cvičím tak hodinu po vstanutí. Ve všední dny vstávám v šest a vstát ještě dřív abych cvičila bych nedala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mě taky nebavilo, vstávat ve čtyři a snídat, abych v šest mohla vyběhnout. Snídani takhle zrána v pohodě přeskočím, když se večer dobře najím (hodně bílkovin a něco tučnějšího). A sklenice studené vody plus následující běh pěkně nastartuje zažívání :)
      Palec nahoru za víkendové cvičení!

      Vymazat
  3. To je skvěle motivační příspěvek. Chystám se po velkém stěhování zase zařadit běhání ráno, má to na mě přesně ty stejné účinky (nabitá na celej den, soustředěná, energická.. dvojité snídaně si ovšem dávám pořád, jsem prostě ranní jedlík). Díky za nakopnutí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, ať se v novém daří jen a jen dobře a máš hodně energie!

      Vymazat
  4. O koľkátej ráno vstávate, resp. kedy chodíte behať?
    Lebo ja 5:15 (výnimočne 6:10) už odchádzam z domu do práce, a som veľmi lenivá vstať kvôli behu ešte skôr :( Som taká sova, radšej behám večer....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vstavam tesne pred sestou, vybiham do ctvrthodiny po zazvoneni budiku, takze o dost pozdeji nez Vy. Do prace to mam blizko (ca 2 km) a jezdim na kole, takze stiham dobre. Behani vecer jsem taky dlouho praktikovala, startuju pak po osme nebo kolem devate.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!