středa 5. června 2013

4 Moje esenciální oleje

Čajovníkový, pomerančový, hřebíčkový, z citronové trávy, gerániový, levandulový... A že se dají využít k ledasčemu!

Čajovníkový olej znáte odtud. Doma mám konstantně aspoň jedno balení, v menší flaštičce si s sebou tea tree beru na cesty. Nemám ve zvyku ho používat do aromalampy, v kosmetice je pro mě nepostradatelný. A taky při úklidu domácnosti se zhodí! Pár kapek do kýble při vytírání podlahy nebo umývání oken pročistí vzduch doma a navíc dezinfikuje. 


Pomerančový olej jsem už taky představovala. Velmi dobře působí v aromalampě proti bolesti hlavy.

Další pomocník v kosmetice je olej hřebíčkový. "Obohacuju" jím pleťová tonika a ústní vody. Nedávno jsem jím potírala opar. Zastavil známý tepavý pocit v oparu a snad i zamezil šíření, ale vysloveně neléčil. Sem tam ho v malé nádobce a zředěný s vodou stavím do šatny. Pročišťuje v ní vzduch. Ovšem chystám se koupit rozmarýnový, ten prý za stejným účelem funguje ještě líp (a navíc mám rozmarýn ráda, nejen s jehněčím). Taky v koupeli působí po namáhavém dni jako živá voda.

Citronová tráva... Co bych si bez té vůně počala... Uvolňuje a inspiruje, evokuje doma pocit čistoty. Zkoušela jsem olej společně s jojobovým jako jakýsi přírodní parfém. Vydržel na kůži zhruba hodinu.

Gerániový olej jsem si z počátku musela "osahat" a poučit se z omylů. Ráda ho používám do svých pleťových olejů, ale musí se s ním opatrně. Na 10 ml jiného oleje stačí jedna kapka geránia. Jinak voní až moc pronikavě a to v pleťové kosmetice považuju za mínus. V aromalampě se mi osvědčil stejně jako pomerančový při bolestech hlavy nebo "depce". Geránium je zajímavé i tím, že obsahuje DMAA (dimethylamylamin), který je klasifikovaný jako doping (patří do stejné kategorie jako efedrin). Proč? Zevně na kůži nebo podaný vnitřně má stimulující účinky a zvyšuje prokrvení. Pokud byste rádi věděli, jak geránium voní, doporučuju čichnout k pelargoniím. Svěží růžová vůně s dřevitým nádechem. 

Do pleťových olejů přidávám i olej levandulový, v minimálním množství. Zvlášť v přípravcích určených na noc jsem si ho oblíbila, má konejšivé účinky. Vhodný do koupele a ráda ho používám při praní. Nakapu cca 10-15 kapek do přihrádky pro aviváž a po vyprání prádlo krásně voní. 

4 komentáře:

  1. To je moc pěkný článek. :) To s levandulovým olejem do praní asi vyzkouším, zní to příjemně. A do aromalampy by se mi asi hodil i ten pomeranč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji An :) Většina éterických olejů je všestranná, hodí se v rozumné míře k hromadě věcí.

      Vymazat
  2. zdravím, též mě zaujal olej do praní - používáte obyč prášek a pak olej místo aviváže?:) opravdu je to takhle jednoduché? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obyč prášek ne, snažím se prát šetrněji, takže kupuju prací kapsle. Ale jinak to sedí, olej kapu přímo do kastlíku pro aviváž.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!