neděle 5. května 2013

4 První pečení se stévií

Nedopadlo to nijak slavně. Dort jsem pekla jen tak z plezíru a protože mě honila mlsná. Ony dorty s marcipánovým potahem moc času a umu nevyžadují, ale stejně jsem byla tak trochu zklamaná výsledkem. Zaprvé - při šlehání společně s vejci vůbec nevznikne hustá hmota jako je to v kombinaci vejce + cukr, takže do formy nelijete kvantum, ale spíš se modlíte, aby vám to vůbec pokrylo dno. Zadruhé - v troubě těsto vůbec nevystoupilo. Teda vystoupilo, ale fakt jen malinko. Takže jsem musela upéct ještě jednu poloviční dávku, abych se do třetího dortového patra vůbec vyškrábala. 

No, bude to chtít ještě cvik, než se stévií pustím do serióznějších příležitostí, než je pečení na doma. 


O stévii jste ale slyšeli, ne? Ve Skandinávii boom zažila už minimálně před dvěma roky (to jenom já jsem pozadu). Je to extrakt z rostliny rodu stevia a má sladicí účinky. Ale minimum kalorií, tudíž i náskok před všemi variantami cukru. Netřeba podotýkat, že pro diabetiky nebo lidi počítající kalorie je tohleto lákavá možnost, jak se nažrat a koza zůstala celá. Pro víc informací doporučuju probrouzdat net. 

Protože u nás (= u nás doma) cukr používám jen na pečení, případně na svoje cukrové peelingy, neměla jsem jaksi motivaci stévii zkoušet. Objednala jsem si sice z e-shopu stéviovou směs na pečení, abych to aspoň zkusila, ale zásilce to nějak trvá. A tak když jsem včera v Ice (to je místní obdoba Hypernovy) natrefila na Stevia Sugar od Dan Sukker, obětovala jsem 25 korun a pelášila domů péct. Ve směsi je 50% stévie a 50% maltodextrinu a jiných cukrů, při pečení se používá stejné množství, jako je množství cukru uvedené v receptu. Ale máte to za polovic energie. 

Jinak stévie může mít trochu nahořklý "ocas". To jsem v té své nezaznamenala. Pro mě byl největší rozdíl v tom, že oproti cukru trochu trvá, než se sladká chuť rozvine. Zato je pak mnohem trvalejší a drží si přibližně stejný stupeň sladkosti po celou dobu svého trvání. Dort v upečeném stavu je chutný, rozdíl oproti variantě s cukrem bych asi nepoznala. Muž, který se chystá rýsovat (myslím svaly, do architekta má daleko), byl nadšen, že se snad nebude muset vzdát úplně všeho sladkého. 

Jinak moje běžecká forma/neforma pokračuje. Probudila jsem se s cirkulárkou v krku, zázvor doma naštěstí konstantně je, tak uvidíme. Jdu si aspoň udělat pedikúru a pak se opět vrhnu na Hru o trůny. 

4 komentáře:

  1. Diky za pekny clanek. Zrovna vcera jsem si koupila Stevii a doufam, ze mi za oknem hezky poroste, abych si ji mohla davat do ranniho kefiru.
    Neplanujes nejaky clanek o bylinkach?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať se má k světu!
      S bylinkami jsi mi připomněla staré resty. Započaté příspěvky, které jsem nedokončila. Ale možná nastal čas... ;) Díky za inspiraci!

      Vymazat
  2. Nice Blog!

    All the best from Leipzig!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danke Mia, Dein Blog gefällt mir auch sehr gut!
      Viele Grüße aus Schweden!

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!