úterý 15. ledna 2013

8 Ekologická barva na vlasy

Článek o ekologické barvě na vlasy jsem avizovala už před Vánocemi, tak tady je:

Někteří jste možná sledovali můj návrat z hnědočerné barvy zpět k původní tmavé blond. Výsledek byl velice pozitivní - zesvětlení o několik odstínů. Negativním vedlejším účinkem byly výrazné zrzavé odlesky.

Po jednom odbarvení - bohužel s teplými zrzavými odlesky
(které možná z fotky nejsou zřetelné)

Dalším mým cílem proto bylo šetrné zesvětlení a zároveň použití barvy s neutralizujícími účinky. Zrzavou nejlíp eliminují barvy s přívlastkem "popelavá". Moji vysněnou výstupnou barvou měla být studená popelavá tmavá blond (nebo světle hnědá, jak chcete). 

Pídila jsem se po vhodných ekologických barvách a nakonec jsem našla dva vhodné kandidáty od Herbatint, odstín Light Ash Blonde, 8C a Dark Ash Blonde, 6C. To céčko označuje právě "popelavost". Rozhodně jsem nechtěla sahat po barvách z drogérie, ty mě mnohokrát zklamaly. Jistotu pro mě pořád představuje Wella, ale chtěla jsem zároveň vyzkoušet něco nového, nejlíp bez amoniaku, parabenů, sulfátů etc., proto nakonec volba padla na Herbatint.


Pro jistotu jsem si objednala tmavší i světlejší odstín - zkušenostmi jsem si ověřila, že barva na odbarvených, porózních vlasech chytá minimálně o odstín tmavěji. Nakonec jsem po zvažování smíchala obě barvy. Většinou se doporučuje, aby se barva nejdřív aplikovala na odrosty u kořínků a po nějaké době až do délek. Já jsem to udělala naopak, protože hlavně v délkách (navzdory dvojímu zastřižení konečků a celkovému zkrácení o skoro 10 cm) se mi pořád objevovaly různě intenzivní zrz odlesky.  


Barva se aplikuje na neumyté vlasy. Součástí balení je barevná stupnice odstínů, dvě tuby (barva a aktivní činitel), ošetřující balzám na vlasy (vyhovuje balzámové metodě). Pozor, balení neobsahuje rukavice! Narozdíl od běžných barev nemusíte barvu vypotřebovat najednou, je možné ji i uschovat pro pozdější potřebu. Barvicí účinky se tím nezmenší. Takhle vypadá jedno balení před smícháním.


A takhle po smíchání barvy a aktivního činitele:


Jak vidíte, tekutina se změnila skoro v kaši a taky barva je zakalenější, vůně připomíná henu. Na vlasy se tahle emulze nanáší dobře. Nestéká a z kůže se dá lehce odstranit vlažnou vodou. Barvu jsem na vlasech nechala působit celkem 50 minut, z toho 30 minut jen v délkách a dvacet minut v délkách a u kořínků. Pro zvýšení účinku jsem vlasy zabalila do potravinové fólie a vzniklý turban zahřívala fénem. Po padesáti minutách jsem barvu vymyla pod vlažnou sprchou a do čistých vlasů vemnula balzám. Nechala jsem působit další čtvrthodinu a opět vymyla, tentokrát studenou vodou (skoro vždycky oplachuju vlasy studenou vodou, krásně se potom lesknou). 

Musím přiznat, že jsem byla hodně zvědavá na výsledek. Měla jsem nutkání vlasy vyfénovat, ale radši jsem je nechala proschnout na vzduchu. Balzámová metoda přináší ovoce a vlasy se krásně samy od sebe vlní, když je nechám uschnout, jak to mají nejradši. 

A tady je výsledek:

Po obarvení barvami od Herbatint, 8C + 6C

Nejsem si jistá, jestli je výsledek mezi první a touto fotkou markantní, ale pro mě je to při pohledu do zrcadla vcelku znatelný rozdíl. Zrzavý odstín se neutralizoval, odlesky jdou spíš do tlumené světle hnědé. Toho jsem chtěla dosáhnout. Možná by to ještě chtělo jedno obarvení, uvidím časem. Hezky se mi sjednotila barva, odrosty jsou po měsíci a půl vidět minimálně, takže své původní barvě jsem se asi přiblížila, jak jen to šlo. Konečně! Od loňského léta už jsem čekala docela dlouhou dobu. Ale asi se to vyplatilo - vlasy jsou v dobré kondici, odrosty už nemusím tónovat. To byl ostatně hlavní důvod, proč jsem se chtěla vrátit k původní barvě - každoměsíční tónování mě nebavilo. 

Pokračuju i nadále v balzámové metodě a snažím se najít co nejvhodnější přípravky na styling. Zatím experimentuju s aloe vera a gelem na olejové bázi pro vlnité a kudrnaté vlasy. 

Mějte se hezky!

P.S.: Nějak jsem úplně zapomněla na složení, tak tady je:

složení Herbatint Haircolor Gel
laureth-5; propylene glycol; aqua/water, PEG-2 oleamine; ethanolamine; walnut extract; rhubarb extract; cinchona extract; aloe barbadensis extract; PEG-75 meadowfoam oil; echinacea angustifolia extract; betula alba leaf extract; hamamelis virginiana extract; tetrasodium EDTA; sodium hydrosulfite; sodium ascorbate; 2 aminophenol 4 sulfonic acid; p-phenylenediamine; resorcinol; 2,4 diaminophenoxyethanol HCL; m-aminophenol.

složení Glycol Developer: aqua/water; hydrogen peroxide; etidronic acid; cetrimonium chloride.

složení Royal Cream Conditioner: aqua/water; mallow extracts; rosemary extracts; behentrimonium chloride; wheat bran lipids; fragrance.

8 komentářů:

  1. já jsem strašně unavená a právě odcházím spát, takže ten komentář asi nebude stát za nic. ale chtěla jsem říct, že mě tvoje vlasové články baví. (říká člověk, který se o vlasovou péči až tak extrémně nikdy nezajímala!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda že jsem nestihla včas odepsat dobrou noc :) Děkuju moc, to mě těší! Brzy zas nějaký článek o vlasové kosmetice sesmolím, jsem totiž extrémně nadšena jedním výrobkem.

      Vymazat
  2. Zaujimavy clanok. Som ani nevedela, ze aj taketo farby su :)))
    Myslis, ze sa tato farba da pouzit aj na zosvetlenie nefarbenych vlasov? Este som si vlasy nikdy nefarbila, ale mam pocit, ze su tmavsie a tmavsie, a chcela by som teda nieco svetlejsie skusit :))
    Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A není to ročním obdobím? V zimě vlasy nedostatkem slunečního světla tmavnou.

      Těžko říct, jestli by barvení kvůli zesvětlení zabralo... Nebarvené vlasy jsem nezesvětlovala, tak nevím. Pokud bych to teoreticky chtěla zkusit, sáhla bych asi po barvě nebo ještě radši přelivu, který je o odstín nebo radši dva světlejší než moje přirozená barva vlasů (a zkrontrolovala, jestli chytá do teplých nebo studených odstínů).

      A co se týká babských rad, na zevětlení zabírá heřmánkový přeliv. (Ještě drsnější metoda je vetřít do vlasů citrónovou šťávu a posadit se na hodinu dvě na slunko. Zabírá to extrémně dobře, ale pro vlasy to není šetrné.)

      Přeju hodně štěstí a ať jsi s výsledkem spokojená! :)

      Vymazat
  3. Ahoj Cyklistko, ten Herbatint jsi kupovala v tom obchodě, kam máš odkaz? Kolik si jich kupuješ najednou, kolik je poštovné a jak rychle zboží přijde? Díky za odpovědi. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, Herbatint jsem obejdnávala z iherbu. Přesné poštovné do ČR nevím, nebydlím tam (odhaduju, že je stejné jako kamkoli jinam do zahraničí, a to bývá mezi 5-8 USD podle váhy do 1,5 kg) a zboží mi chodilo do deseti prac. dnů, většinou i rychleji.

      Vymazat
  4. HERBATINT je konečně dostupný i v ČR - zatím jen v obchodě http://www.stibio.cz/prirodni-permanentni-barvy-na-vlasy, ale snad se ho brzy dočkáme i v nějaké prodejně zdravé výživy. Akorát nejspíš trochu změnili složení, teď je úplně bez zápachu. Jo a barvu vlasů může změnit až o dva odstíny.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!