Počasí dnes opět stojí za starou belu (nenarážím tím nijak na premiéru posledního dílu Twilightu) a mě chytila pečicí. Suchary dělám poměrně často, protože jsou jednoduché a časově nenáročné, akorát mizí ještě rychleji, než se pečou.
Budete potřebovat:
- balíček kvasnic (cca 50 gramů)
- 4 dl vody na kvásek
- lžičku cukru (na kvásek)
- 2 (4 dl) hrnky pšeničné mouky
- 4 hrnky žitné mouky
- 100 gr másla nebo odpovídající množství oleje
- 2 čajové lžičky soli
- 1/2 hrníčku slunečnicových semínek
- 2 lžičky bílého sezamu
- 2 lžičky černého sezamu
- 2 lžičky lněných semínek
- 2 lžičky drceného kmínu (můžete i celého, já mám raději drcený)
Počkejte, až vám vám začne kvasit kvásek a vylijte ho do mísy k ostatním surovinám. Pořádně smíchejte a uhněťte pružné, nelepivé těsto.
Nechte kynout cca půl hodiny.
Vyklopte na pomoučený vál nebo velké prkýnko, trochu prohněťte, abyste z těsta vyhnali vzduch. Rozdělte pak těsto na poloviny a ty zase na poloviny (takže vám na vále
budou odpočívat 4 bochánky).
Rozehřejte troubu na 250°C.
Bochánek přesuňte na pečicí papír, posypejte trochou mouky, rozválejte. Rádýlkem (nebo nožem) těsto narýhujte podle přání a geometrické představivosti (kosočtverce, obdélníky, trojúhelníky, lichoběžníky...). Poďubkujte vidličkou.
Těsto přeneste na plech, strčte doprostřed vyhřáté trouby a pečte cca 5-8 minut
(než suchary chytnou barvu).
Po vytažení z trouby suchary nalámejte a nechte vychladnout na mřížce.
Sevírujte, s čím se vám zlíbí. Výborné jsou i samotné.
Suchary uchovávejte stejně jako každý jiný chléb. Vydrží minimálně 4 dny (to je nejdelší doba, co vydrží u nás, než zmizí v žaludcích).
Určitě jsou lepší než origoš Knackebroty, ty mi moc nejedou :-/
OdpovědětVymazatOriginálních jsem vyzkoušela hromadu, nejvíc mi jedou sezamové. Ale stejně jako ostatní druhy jsou na mě moc drobivé.
VymazatDěkuji, jsou opravdu dobré.
OdpovědětVymazat