úterý 6. listopadu 2012

2 Proč jsem ze splitu přešla na stronglifts

V létě jsem díky známému-powerlifterovi objevila stronglifts. Do té doby mělo moje posilování dvě etapy: kruhový posilovací trénink a split (dělený) trénink. Všechno má pochopitelně své pro a proti a já bych zrovna teď už stronglifts za např. split cvičení nevyměnila, i když svého času jsem s děleným cvičením byla spokojená.

Proč jsem přešla na stronglifts? 

1) Hlavně proto, že jsem chtěla svoje posilování zefektivnit, vytřískat z něj maximum. To znamená pořádně zatížit co nejvíc (velkých) svalových skupin v co nejkratším možném časovém rozpětí tak, abych dosáhla kýžených výsledků. V mém případě nejde o nárůst svalů ani o tvarování, s obojím jsem spokojená. 
2) Chci mít větší sílu (což není totéž jako velké svaly). 
3) Chci cvičit funkčně - na co je mi cvičení bicepsu, když ho v každodenním životě izolovaně nepoužívám.
4) Chci explozivitu - s věkem stárnou i svaly. Struktura svalových vláken se mění, rychlosti a výbušnosti přirozeně ubývá. Vytrvalostní aktivity jsou lehčí na vykonávání, ale svaly tolik nezatěžují. Svalů pak ubývá (atrofie), pohybový aparát degeneruje. 
5) Fascinuje mě, co se svým tělem a fyzickými možnostmi můžu dělat. 

Stronglifts vycházejí z pouhých pěti cviků. Tři ze cviků se provádějí třikrát týdně, v kombinaci 5 opakování po 5 setech. Další týden se cvičí další tři svalové skupiny. Mezi oněch pět cviků patří... 


Dřep


Mrtvý tah


Overhead press


Přítahy činky k hrudníku


Bench press


...dřep, mrtvý tah, přítah činky k hrudníku, benč, overhead press (zvedání činky ve stoje nad hlavu). 

Cílem je cvičit komplexně, zapojit co největší počet (velkých a hloubkových) svalů. V tom je asi největší rozdíl oproti splitu, kde se svaly/svalové skupiny posilují izolovaně

Stronglifts se systematicky věnuju cca 2 měsíce a za tu dobu jsem poskočila ze dřepování s 50 kg (počáteční váha) na 80 kg, tentýž vývoj prodělal mrtvý tah. Procentuálně to dělá nárůst síly o 60%. Nárůst síly ve svalstvu horní poloviny těla ukázal podobný vývoj. Ono se to může zdát jako ohromný skok dopředu a člověk by málem začal věřit tomu, jaký je silák :) Nedělám si iluze, že je to hlavně zlepšeným senzomotorickým kontaktem mezi nervy a svaly. 

I přesto jsem spokojená - cítím, že větší síla mi umožňuje běhat rychleji, efektivněji jezdit na kole v kopcích. Jsem zvědavá, jak se  to v zimě projeví na běžkách (jestli se dostanu). Hlavně jsem ale zvědavá, jak se můj silový trénink projeví v přípravě na půlmaraton. Hodně si slibuju od rychlostního tréninku, na tom jsem chtěla a potřebovala zapracovat. Vylepšit celkový čas o deset minut znamená stáhnout cca půl minuty na každém kilometru, a to není zrovna málo. No, jsem opravdu zvědavá a hlavně zdravě nabuzená udělat přes zimu kus práce :)

Pěkný večer!

2 komentáře:

  1. Moc Ti fandím a trošku i závidím to, že nepotřebuješ nabrat svaly nebo je tvarovat... Tohoto zjištění bych taky chtěla někdy dosáhnout :-)
    Ať Ti to šlape pořád tak skvěle jako doposud!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!
      Svaly bych možná mohla nabírat dál (body fitness mě celkem láká), ale já radši všestrannost a tělo, které není hezké jen na pohled, ale taky třeba ujede 300 km na kole, je ohebné a hlavně zdravé.
      Měj se moc hezky a svaly ať máš přesně takové, jaké si přeješ :)

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!