sobota 24. listopadu 2012

6 Pár balzámů pro BM + čemu se ještě vyhnout při balzámové metodě

Pokud se rozhodnete balzámovou metodu vyzkoušet, doporučuju protřídit zásoby vlasové kosmetiky u vás v koupelně, koupit levné bezsilikonové balzámy (na umývání - na péči časem najdete jiné) a umýt vlasy sulfátovým šampónem. Pak už jen stačí aspoň tři týdny vytrvat a pozorovat změny. Pokožce i vlasům chvíli trvá, než si navyknou na nový způsob péče a tak můžou dosti "panikařit", mastit se, plihnout atp. Ale většinou se to po nějaké době ustálí, pokožka není podrážděná a vlasy nesutále vysušovány.




Tady je pár kondicionérů, které by se vám pro BM mohly hodit. Určitě najdete i mnohé další, stačí jen koukat na etikety. 

Bentley Organic Conditioner
The Body Shop Rainforest Moisture Conditioner For Dry and Damaged Hair
The Body Shop Rainforest Radiance Conditioner For Coloured Hair
Coop X-tra balzám
Cutrin Aromagic Apple-Aloe Conditioner
Franck Provost Expert Repair Conditioner
Franck Provost Expert Moisture Conditioner
Lush Veganese (obsahuje malé množství SLS)
Lush Jungle (obsahuje malé množství SLS)
Garnier Fructis Strengthening Conditioner Nutri-Repair
Garnier Respons Conditioner Avocado Oil and Shea Butter
Garnier Fructis No Silicone Volume Restructure
L'Oréal Elvital Volume Collagen balsam
L'Oréal Elvital Volume Non-Stop balsam
Matrix Essentials Amplify Volymizing Conditioner
Nivea Straight & Easy Straightening Conditioner
TRESemmé Naturals Nourishing Moisture Conditioner
Urtekram Aloe Vera Conditioner
Urtekram Lavender Conditioner
Urtekram No Perfume Conditioner
Yves Rocher Express Gloss Conditioner

Alverde Blond-Spülung Hopfenblüte Honig
Alverde Repair-Spülung Traube Avocado
Aubrey Organics Honeysuckle Rose Moisturizing Conditioner
Australian Organics Moisture Balance Conditioner
Aveda Cherry Almond Bark Conditioning Treatment
Burt's Bees Green Tea & Fennel Seed Conditioner
Burt's Bees Pomegranate & Soy Conditioner
Fleur de Santé Professional Performance Conditioner
Goldwell Dualsenses Green Real Moisture Conditioner
Herbal Essences Natural Volume Conditioner
Herbal Essentials Conditioner Grapefruit and Kiwi
K Pour Karité Women Repairing Conditioner
Korres Conditioner Silk Milk, for Coloured and Chemically Treated Hair 
Lavera balsam
Lavera Basis Sensitiv Haarspülung
Nature's Gate Organics Organic Herbal Blends Moisturizing Conditioner
Oriflame Nature Secrets Anti-Dandruff Burdock & Grapefruit Conditioner
Oriflame Nature Secrets Nettle & Lemon Conditioner 
Oriflame Nature Secrets Rosemary & Blackcurrant Conditioner 
Oriflame Nature Secrets Sunflower & Blueberry Conditioner 
Oriflame Nature Secrets Wheat & Coconut Conditioner 
Redken - Body Full
TiGi Catwalk Thickening Conditioner
Weleda Rosemary & Ginger Conditioner for Dry Hair

(zdroj: lockig.se) 
...........................................................................................................................................................................

A čemu se dál kromě sulfátů a silikonů vyhnout, pokud mají balzámy zabrat a dobře umýt vaše vlasy? Hlavně minerálním olejům, s těmi si balzámy neporadí. 

Minerální oleje jsou levné, nekazí se a výrobci kosmetiky je milují. Nerafinované minerální oleje jsou karcinogenní, dnes se ale v nerafinované podobě v kosmetice nevyskytují. Najdete je ve všem od pleťových krémů přes šampóny až po rtěnky. Často se do produktů přidávají kvůli svým schopnostem dodat lesk a jemnost. Molekuly minerálních olejů jsou příliš velké na to, aby pronikly kůží, takže si na vlasy a pokožku "jen lehnou", Důsledkem je, že vlasům se stejně jako v případě silikonů nedostává vlhkost a kyslík z okolného vzduchu. Stejně izolačně působí minerální oleje i na pokožku hlavy, což často vede k narušení produkce mazových žláz. Ve své podstatě jsou minerálné oleje podobné s vazelínou (píšu o ní tady), která jinou než izolační funkci (z vnějšku i zevnitř) nemá. Vlasy pod vrstvou minerálních olejů vysychají. Minerální oleje navíc nejsou rozpustné ve vodě, k jejich odstranění je zapotřebí šampón obsahující SLS. 

Pokud se minerálním olejům budete chtít vyhnout (nejen ve vlasové kosmetice), hledejte na etiketách tyhle složky:

Mineral oil/oils
Petrolatum
Petroleum
Paraffinum Liquidum
Paraffin
Paraffinum
Vaselin
Ozokerit
Polyisobutene
E 905
Isododecane
Isoparaffin

Řekla bych, že na internetu najdete zhruba stejné množství těch, kteří minerálné oleje proklamují, i těch, kteří je zatracují. Mně se nechce přidávat do žádného tábora (ne nadarmo je Švýcarsko mým oblíbeným cestovatelským cílem), protože si myslím, že záleží na účelu použití. Osobně mi minerální oleje v pleťové kosmetice nevyhovují, poněvadž jsem si našla alternativy, které nejenže splňují účel, ale jsou mi i sympatičtější svým původem, způsobem výroby a složením. 

Mastné alkoholy jako cetyl alcohol, cetearyl alcohol och stearyl alcohol vlasy nezatěžují a dodávají jim jemnost a vlhkost. Naopak sloučeniny alkoholů jako např. alcohol denat (denaturizovaný líh, Isopropyl alcohol, SD alcohol a ethanol vlasy a pleť obecně vysušují. Pokud se ve složení pohybují na předních místech, je vhodné se jim vyhnout.

Alkoholy v kosmetice jsem vyloučila už jako teenager protože mojí aknózní pleti nedělaly dobrou službu. V šampónech se jim taky snažím vyhýbat a není to nijak těžké, na trhu existuje spousta přípravků, které je neobsahují. 

Pěknou sobotu! A vy, kteří jste se BM rozhodli vyzkoušet... 
Určitě se ozvěte s výsledky :)

6 komentářů:

  1. Děkuji za přehled. Hodí se mi. V poslední době mám vlásky takové zvláštní. Dělají si co chtějí a v zimě strašně elektrizují. Tak to zkusím a uvidím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elektrizování se asi nevyhne nikdo, kdo má delší vlasy a nosí vysoké límce a šály :) Takže nevím, jestli zrovna v tomhle Ti BM odpomůže.
      Ale jinak za zkoušku stojí.
      Ať se Ti vlasy dají do pořádku!

      Vymazat
  2. ahoj, sice to neni dotaz ke článku, ale zajímalo by mě, jaký máš názor na vegetariánství a sport, popř. zda-li stím máš nějaké zkušenosti. Děkuji Markéta :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Markét,

      cca dva a půl roku jsem vegetariánkou byla (nuceně, neměla jsem ze začátku mého pobytu v zahraničí peníze na maso). Jedla jsem "jen" mléčné výrobky, žádná vejce (abych to svoje vegetariánství specifikovala) a sportovala jsem naprosto normálně jako jindy - posilování, běh, kolo. Hodně jsem jedla luštěniny a už zmíněné mléčné produkty. Dokonce jsem v té době objemově zhubla (na váze se cifra nehnula). Hodnoty tuku a cukru v krvi jsem měla dobré, celkový zdravotní stav taky ok, se svou výkonností jsem byla spokojena.

      Myslím, že záleží na tom, jaký sport chceš vykonávat (silový, vytrvalostní, rychlostně-explozivní...) a na jaké úrovni, tomu bych uzpůsobila jídelníček. Ale bílkoviny jsou bílkoviny (můj názor, co se týká aktivit rekreačně sportujícího člověka) a množství bílkovin na kg/den se doporučuje stejné pro vegetariány i pro omnivory (teda podle zdrojů, které jsem ve svém trenérském kurzu měla k dispozici já).

      Vím, že hodně výživových specialistů původ bílkovin zohledňuje a že se v téhle problematice dělá hodně výzkumů, takže stačí hledat a kriticky myslet.

      Snad to tak bude stačit :)
      Měj se hezky!

      Vymazat
  3. Mockrát děkuju za odpověď ;) dělám kick-box, atletiku a vytrvalostně běhám. Vegetariánskou sem se stala před cca 1,5 rokem. Na výkonnosti mi to neubralo, ale mam pocit, že to má menší dopad na klouby a šlachy. Mám problémy s kolenem a nevim, zda to přisuzovat vegetariánské stravě. Snažím se jíst hodně ovoce, zeleniny, luštěnin,cereálií, rýže atd...maso nahrazuji sýry, vejci, tofu, sojovým masem atd...přesto mi kamarádi říkají, že kick-box bez masa prostě nejde provozovat, že na to časem doplatim. Proto sem se chtěla jen zeptat, zda je opravdu nutné jíst maso, když dělám bojový sport, nebo je to jen pověra. Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač! :)
      Nejsem doktor a vůbec takhle po internetu je těžké radit, ale co se týče kolena - zašla bych za nějakým sportovním lékařem (poptej se trenéra). Nezdá se mi, že by za tím vězela právě strava, spíš povaha pohybů - kick-box si asociuju s rotačními pohyby v kombinaci s celkem velkou vynakládanou silou. Buď to odnáší chrupavka nebo vazy. Kolenům se dá hodně odlehčit prostřednictvím posilování stehen (kvadricepsů).
      Ale jak říkám, nejsem lékař - radši se objednej.

      Uzdrav se a ať se Ti daří!

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!