sobota 17. listopadu 2012

3 Domácí "vazelína"

Klasickou vazelínu asi znáte - žluté nebo bílé, tuhé a mastné mazivo, které se získává destilací z ropy a další rafinací. Někteří vazelínu pro její původ odsuzují, i když čistá vazelína samotná pokožce nijak neškodí. Použití je prosté: prostě jen na pleti vytváří film, který pokožku chrání proti vnějším (povětrnostním) vlivům. Zároveň pleť nijak nevyživuje, protože neobsahuje žádné mastné kyseliny ani vitamíny. (Trochu mě před nedávnem pobavilo video jedné blogerky, která vazelínu od Baley použivá na celé tělo obličej nevyjímaje, protože je po ní pokožka jemná a vyživená. A její tvrzení, že vazelína hydratuje rty.) U citlivé pleti vazelína může ucpávat póry nebo ji dráždit v tom smyslu, že pro odstranění pouhá voda nestačí, tudíž je zapotřebí používat poměrně agresivní odstraňovače, které citlivou pleť můžou podráždit.

Bambucké máslo, lanolin, propolis, levandule, vitamín E
- dejte to tomu správnému člověku a odleje vám z toho
prvotřídní mast.

Někteří výrobci přidávají do vazelíny vitamín E kvůli lepší trvanlivosti, pravda je ovšem taková, že vazelina se nepodílí na žádných životních procesech (neváže kyslík) ani jim nepodléhá, tudíž se sama o sobě nemůže kazit ani žluknout. 

Moji olejovou péči o obličej a tělo asi už znáte - a evidentně nejsem v přípravě vlastní kosmetiky sama. Což mě nepřekvapuje, jen jsem nečekala, že geografická vzdálenost k další podobně zaměřené duši bude tak krátká. Kolegyně z práce doma vyrábí tuhé masti. Dostala jsem od ní na testování mast, která se svým vzhledem a skupenstvím podobá vazelíně. Složení a účinky jsou však diametrálně odlišné - mast je směsí bambuckého másla (shea), čistého lanolinu, propolisu, levandulového oleje (dodává nádhernou vůni) a vitamínu E (konzervant). 

Mast používám na klouby rukou, které v zimě mívám hodně vysušené, a taky na noc na obličej, respektive na oblast kolem očí, nosu a na bradu, které ve studeném počasí dostávají zabrat. Jako fakt dobrý! Na moji suchou až smíšenou pleť (teď na podzim a v zimě) je to dobré mazání, které mi neucpává póry a nerozhazuje mi pokožkovou harmonii. Rozhodně budu mast používat v zimě, než vyrazím ven za pohybem, a bude-li potřeba, bude mít svoje opodstatnění i na noc. Třeba se mi jednou bude hodit i v "boji" proti vráskám? Propolis prý staří Egypťané používali k mumifikaci... ;)

Kolegyně to ještě neví, ale chystám se u ní pořídit vánoční dárky pro pár příbuzných. Její mast si zaslouží ležet zabalená pod vánočním stromkem a potěšit ostatní. 

Mějte se hezky!

3 komentáře:

  1. jééé ty máš ale super kolegyni. ta mastička vypadá naprosto úžasně.

    jinak to video o vazelíně a jejím použití na všechno možné si taky pamatuji... taky mě pobavilo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! S kolegyní pracujeme tři roky, ale na domácí alchymii přišla řeč až nedávno :)

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!