úterý 9. října 2012

2 Strava pro sportovce i "sedavce"

Když jsem dělala kurz na osobní trenérku, věnovali jsme stravě a jejímu složení hodně pozornosti. Čímž nechci říct, že jsem výživový expert! Jen jsem se utvrdila v tom, že diety, kterými jsem se probírali (a které pro mě, neználka, byly docela fascinující) bývají neuvěřitelně univerzální a zjednodušené. Prostě musejí být srozumitelné a vhodné pro strašnou spoustu lidí. Vezměte si třeba LCHF, hit poslední doby. Kde je - obecně - ohled na individuální rozdíly ve výdeji? Kde je ohled na věk, způsob života? Na zdravotní stav? Není divu, že se víc a víc lidí uchyluje k výživovému poradci, který pak díky informačnímu chaosu rýžuje peníze od těch, kterým by jinak stačilo zapojit selský rozum. Navíc, diety bývají zoufale jednostranné. A mají ještě jednu nevýhodu - jakmile s nimi skončíte a začnete jíst normálně, máte kila zpátky. Plus nějaká navíc.

Chcete něco spolehlivého a naprosto zadarmo? 

Voilà, představuji vám obyčejný talířový model

Apetit mám dobrý :)

Žádný glamour-faktor, žádné čarování s jídlem, žádné náhražky nebo doplňky. Principem jsou obyčejné, lehce dostupné potraviny. Na polotovary zapomeňte. A co je na mém talíři? Pečený losos s bylinkami, zakápnutý citronovou šťávou a lněným olejem; vařené brambory a brokolice vařená na páře (nerada určitou zeleninu vařím ve vodě, je pak napitá a rozblemcaná). 

Jak jste si asi všimli, talíř je rozdělen na tři části, které zhruba odpovídají zaklínadlu cukry-tuky-bílkoviny.  Nebudeme se přít o to, že lidské tělo potřebuje všechny tři (a ještě něco navíc). Ryby, kuře, červené maso, vejce, luštěniny by měly zabírat cca 25% talíře. Zbytek talíře rozdělte na dvě poloviny a máte místo na sacharidový díl (brambory, rýži, bulgur, kuskus, těstoviny, chleba atd.) a zeleninu (nejvíc zasytí kořenová a košťálová - květák, brokolice, kapusta, mrkev, celer atd.). Rajčata, hlávkový salát, okurky jsou taky dobré, ale moc nezasytí. 



Potřebujete shodit nějaká kila? 
Nahraďte kus "bramborové" části zeleninou, tak, aby vám vyšla na půl talíře. 



Chcete váhu udržet?
Největší část by měla pořád tvořit zelenina, ale sacharidová část je větší 
než na předchozím obrázku. 


Výhody talířového modelu:
  • nevyžaduje žádné vážení surovin
  • dá se napasovat na snídani, oběd, svačinu i večeři
  • je jedno, jak velký talíř použijete - podíl bude pořád stejný
  • je udržitelný po celý život, nejen krátkodobě
  • jednoduchá individuální úprava (pokud před/za sebou máte cviření, stačí jen trochu přidat na bramborách, rýži atd. Jako já na fotce. Máte-li odpočinkový, "líný" den, přidejte zeleniny na úkor brambor.)
  • hodí se pro všechny věkové skupiny (pro děti od dvou let až po kmety)
  • hodí se na cesty i oslavy, nemusíte si s sebou nosit extra jídlo nebo žádat o alternativní menu
  • hodí se i pro vegetariány - ti si na bílkovinovou část talíře dosadí rostlinné zdroje bílkovin

Nevýhody
  • nepracuje přímo s tuky, a proto...
  • ... vyžaduje selský rozum
Tak... Tohleto asi byl ten nejdelší a nejkonkrétnější příspěvek o skladbě jídelníčku, který ode mě můžete čekat.

Mějte se co nejlíp!

2 komentáře:

  1. Hrozně se mi líbí ten "selský rozum" :) Při pročítání blogů narážím víc a víc na mladé holčiny, které se nají trochu na snídani, trochu na oběd a tím končí na celý den :( Nevím, já bych asi umřela hlady :( se zdravějším stylem života, cvičením a úpravou jídelníčku jsem začala teprve před pěti týdny ( kvůli tomu jsem i začla psát blog :) ), ale moc jsem si na to zvykla a nedovedu si představit, že bych se zas vrátila k tomu starému způsobu... Je mi těch holek líto, protože nejí, pak cvičí, nemají energii, cítí se, že na to nemají a vzdají to... Ono opravdu všeho s mírou :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych s hrstkou oříšků a dvěma listy salátu taky brzo zkolabovala. Jím ráda a ještě radši vařím a peču. Nejsem zastáncem asketického životního stylu, ráda si dopřeju sladké a tučné věci. Ale úměrně tomu se hýbu.
    Držím palce, aby tě nový způsob života bavil, a ráda kouknu k tobě na blog!

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!