pondělí 8. října 2012

8 O ideálech krásy, o válečné rétorice, o mrkvi a jablku, o naběhaných kilometrech a o čísle bot

Jsem trochu perplex z toho, kolik lidí neustále řeší svoje jídelníčky a svou postavu. Jakoby jídlo a tloušťka byly všechno, okolo čehož se točí svět. Štíhlost jako kdyby byla jediným ideálem. Pro jedny. A pro druhé je ideálem vyrýsovaná štíhlost. Vyhlašuje se válka tukům, cukrům, tukovým prstencům. Do zbraně se povolávají (údajně lepší) alternativy jídla, které bývá běžně k dostání v supermarketech. Pohyb každý den je nutností. Pominu tyhlety pochybné strategie, protože...:  

... co pak, až dosáhneme své vysněné váhy? 


Střih, zima 2000:
Jupííí! Ty kilometry extra nesou ovoce. Na jaře budu ve skvělé formě. A dokonce jsem 2 kila zhubla, hmm, to není špatný. Tak to si zítra dám ještě pár intervalů, i když bych měla odpočívat, a pak půjdu plavat. K večeři si udělám to, co včera - nastrouhám si jedno jabko a jednu mrkev, trochu citronu, to bude stačit. Je to zdravý, hodně vitamínů. Ať se mi to jaro vyvede, útočím na osobáky! 

Střih, leden 2001:
Další 3 kila dole, teď mám 57 kilo. No bájo! Až na to, že je  mi furt zima a lámou se mi nehty. Basketbalový turnaj ve škole byl o ničem. Nějak mě to běhání nebaví, radši se půjdu prospat. 

Střih, duben 2001:
Čas na závodech o pět vteřin pomalejší, kde jsou ty osobáky? A proč je všechno takovej vopruz? Jděte všichni do háje!

Střih, podzim 2012:
... vážit se fakt nemá smysl. Ještěže váhu nemáme ani doma, ani v posilce. Stejně se tam na ni pořád někdo ptá. Já si na váhu naposled stoupla u obvoďáka, krásných 69 kg. Oblečení ve velikosti 36 oblíkám posledních šest let. Akorát ty ramenní partie u halenek by mohly mít krapet větší rezervu... Jsem zvědavá, jestli ten půlmaraton na jaře zvládnu o deset minut rychleji... Dneska půjdu běhat intervaly, zítra to bude kruhový trénink v posilce, pozítří volnější desítka, pak si dám na dva tři dny oraz... Tak ještě uvařit a upéct něco dobrého, ať máme co na zítřek do práce a na večer ať je co chroupat k filmu.  


Z téhle zkušenosti pro mě vyplynula následující mravní ponaučení: 
  • Cifry, které váha ukazuje, jsou důležité asi jako číslo vašich bot. 
  • Být štíhlý neznamená být zdravý. 
  • Být štíhlý neznamená být v kondici.
  • Prostě jezte a hýbejte se, obojí s mírou.

Pěkný den!

8 komentářů:

  1. jsem nová followerka..myslím, že máš dobré články, které jsou přínosné pro současnou 'hubnoucí společnost'..ale musím být upřímná..zaprvé proto, že nerada lžu, zadruhé proto, že tě to může posunout..nelíbí se mi tvůj design na blogu..možná můj není o nic lepší, to nechám na ostatních..prostě můj názor..třeba holčina z 'koketování se zdravou výživou' přímo láká k přečtení už jen pohledem na celou stránku..

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj!

    Díky za konstruktivní kritiku. Design zatím měnit nehodlám, líbí se mi takový, jaký je. Možná někdy v budoucnu...

    Jinak bych chtěla úvést tak trochu na pravou míru - ne pro tebe, jen mě to napadlo při čtení tvého komentáře - že ač jsou možná některé články přínosné pro "současnou hubnoucí generaci", tenhleten blog není a nebude o hubnutí. Ani o zdravém životním stylu v tom smyslu, jak je chápán dnes.

    Měj se hezky a díky za komentář!
    L.

    OdpovědětVymazat
  3. Zase ahoj!:)
    To by mě zajímalo - je to "tvůj deník", nebo jen příklad?:) Jinak přístup parádní! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Evčo :)

    Jj, je to můj "deník". Člověk si občas musí nabít čumák, než se konečně poučí :)

    Měj se!
    L.

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám asi namířeno k tomu, abych si ho taky nabila :)
    Jenže - když nemám hlad i když cvičím (měla bych snad nějak pociťovat, když vydám tolik energie), najím se ráno, a pak mi stačí 2 rohlíky s tím, že si pak na jídlo ani nijak nevzpomenu.. Mám to do sebe "cpát násilím", aby mi pak bylo zle, nebo prostě poslechnout tělo a dát si, až bude samo chtít? :)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já nevím, jaké přesně máš cíle a jak tvoje tělo reaguje :) Taky do sebe necpu jílo násilím, když hlad nemám, ale většinu dne se nacházím v určitých zaběhlých rutinách a tak i pravidelné jídlo má svůj čas.

      Pokud ti nevyhovuje stávající situace, určitě prospěje jakákoli změna (třeba stejné množství toho, co jíš teď, jenom ho rozděl do vícero dávek přes den). Nebo zkus jiný pohyb. Svoje tělo znáš nejlíp ty sama a tak mu nejlíp prospěješ jen ty.

      A vůbec, kašli na doporučení (moje taky) a cvičení podle ostatních, vlastní znalost sebe samé je mnohem lepší. Navíc se pak nebudeš muset k něčemu nutit a něco překonávat, protože si sama a ráda dáš to, co potřebuješ.

      Měj se hezky, hodně zdaru a zase se ozvi :))
      L.

      Vymazat
  6. Kolik měříš?
    Na osobní váhu jsem nestoupla ani nepamatuju, jednak mě to deptá, jednak ji nepotřebuju; jestli přibírám nebo shazuju poznám na oblečení. Ale upřímně, 69 Kg a velikost 36 bych teda měla fakt ráda! (na kila to možná sedí, velikostně vůbec) Proto ta moje otázka v úvodu...
    Jo a ta večeře ze zimy 2000 zní dost šíleně.
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez centimetru mestr sedmdesát. Taky se řídím podle oblečení, ukazuje směrodatnější výsledky než váha (která dlouho nebyla můj kamarád).

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!