úterý 2. srpna 2016

10 Motivace

Časná brzce podzimní rána. Babí léto ve vzduchu, vůně přírody v plné síle těsně před tím, stromy začnou ztrácet svou zelenou barvu  a listy zvolna opadávat. Možná dokonce i první mrazíky. Pasažér má na svět přijít v době, která pro mě vždy znamenala začátek něčeho nového, napínavého a kdy vzduch byl plný očekávání.

Letos nijak velká očekávání nemám, spíš se jen těším. Snad jen vyšetřit hodinu dvě brzo zrána a vydat se ven dýchat vůni lesa. Tyhlety chvilky jsem si vizualizovala už v červnu a skoro bez váhání skočila po lahvi do ruky, když jsem ji viděla ve slevě.


Poslední týden se ploužím šnečí rychlostí kvůli skřípnutému nervu v zádech. Potkala jsem sice skvělou lékařku, která mi předepsala ještě lepší lék, jenomže když jste jeden z sta, kterého postihnou vedlejší účinky, musíte vydržet a doufat, že po porodu se nerv uvolní sám. Ještěže existuje kolo a bazén, kde nervu domlouvám, a především můj úžasný Muž. A pak vidina volného pohybu na čerstvém vzduchu, která je zhmotněná ve flašce od Salomonu. Mám tuhle vidinu uloženou v šuplíku a občas ho jdu otevřít, abych se přesvědčila, že budoucnost má určité kontury a že je na dosah ruky. Jsem si samozřejmě vědoma toho, že ne vždy plány vyjdou podle představ (možná přijde kolika, možná poporodní komplikace, možná zas někdo umře - doufejme že ne), ale vím o sobě, že si to svoje vždycky najdu a přítomnou realitu si dřív či později uplácám do tvaru, s nímž se dá pohodlně žít a se kterým se dá pracovat do budoucna.  

Už ani nevím, z čeho se těšit dřív. Jestli z toho, že se navzdory uskřinutému nervu a SPD pořád můžu hýbat, z vděčnosti za skvělý back-up doma, z příchodu Pasažéra nebo co mě čeká na podzim.

Mějte se hezky!



10 komentářů:

  1. Moc držím palce at' se všechno srovná !! Co je to SPD ?( Sozialdemokratische Partei Deutschlands to asi nebude) ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Symphysis pubis dysfunction, česky asi rozvolňování vazů? Nevím, co za termín čeští gynekologové a lékaři používají.
      A děkuji, ono se to určitě srovná, je to jen otázkou času (a člověk by chtěl, aby to bylo co nejdřív, nebo aspoň vědět datum :).

      Vymazat
  2. se musím přiznat, že ani po vysvětlení úplně přesně nevím, co je to SPD, ale přeji, ať se to brzy spraví. jinak si myslím, že tyhle problémy vůbec se zády jsou hodně spojené s druhým těhotenstvím a porodem, pokud přijde brzy po tom prvním. alespoň u mě to tak bylo, i dva doktoři nezávisle mi to tak vysvětlili. první bez jakýchkoliv bolestí a následků, druhý ne už tak ideální a odnesla to kostrč, trvalo to po druhém porodu dva roky, než se to srovnalo. tak přeji určitě víc štěstí. navíc já jsem spíš intelektuál a tomu pohybu dám fakt jenom to zdravotní minimum, takže u tebe to bude určitě lepší. ani nevím, proč to sem píšu, ale přeji ať už to hodně rychle utíká a jsi rychle fit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tedy teď to ještě rychle googlím a není to jakože roztahování pánve jako příprava k porodu? takže bolest ve spodní části zad? vlastně i ta kostrč a může to jít i do podbřišku nebo do boků.

      Vymazat
    2. Děkuju moc, asi je to česky určitě roztahování pánve a uvolňování svalů a vazů v křížokyčelním skloubení. Nerv se podle lékařky skřípl v souvislosti s tím. No, zatím se rehabilituju sama s těmi znalostmi, co mám, v pondělí jdu k fyzioterapeutce, jestli do té doby nestihnu porodit. Následkům se doufám vyhnu, nevěděla jsem, že riziko je větší, když druhé těhotenství přijde brzy po tom prvním.
      Copak svaly, ty dám snad dohromady, ale případné praskliny v kostrči se dost těžko dají ovlivnit vůlí a cvičením.
      Mno, ještě jednou díky za přání!

      Vymazat
    3. jsem to taky vůbec nevěděla. ono hlavně podruhé je porod skoro zadarmo, ale ty následky jsou větší. doktor (gynekolog) mi to tenkrát vysvětlit, že těhotenství je prostě jiný stav těla. a tělu trvá po porodu dva roky než se vrátí do svého obvyklého stavu, ať už fyzicky nebo i hormonálně, i když si toho ani nevšimneme a připadáme si v pohodě. o co víc tuto dobu určité regenerace těla zkrátíš dalším těhotenstvím (dalším jiným stavem), o to hůř se pak tělo vrací do svého obvyklého stavu. doktorka (rehabilitace) mi pak vysvětlila, že možná to tak necítím, ale těhotenství a porod je velký záhul na páteř a především právě tu spodní část, takže kostrč, pánev, stydkou kost. a čím častěji rodíš, tím je větší pravděpodobnost, že tělo bude reagovat v této oblasti bolestivě. no a prasklá kostrč to musí být fakt peklo, jsem měla jenom naraženou a už to bylo nic moc. ale neboj, ono to nějak dopadne. a určitě dobře.

      Vymazat
    4. Dik, snad vsechno bude ok. S tim nervem se to uz spravilo, ditko si pred par tydny znicehonic lehlo jinak a veskera bolest doslova pres noc zmizela.

      Vymazat
  3. Jééé babí léto...už se ho nemohu dočkat :) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja uz se ho dockala, zatim je nadherne. Tak at je takove i u vas!

      Vymazat
  4. Já si pár let zpátky užil léto úplně bez kola. Taky kvůli problémům s vazy a s klouby. Nakonec mě zachránilo potápění, kdy voda udělala svoje. A samozřejmě poctivé rehabilitace a cvičení. Měl jsem skoro půl roční pauzu a docela mě to vzalo. Od jara jsem cítil, že mám fakt formu. Trénoval jsem i přes zimu běžky, abych měl na jaře z čeho vycházet. A po prvních kilometrech jsem zjistil, že po celém dni na kole se pak tři dny léčím. :///

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!