čtvrtek 5. května 2016

16 Aktuální péče o pleť

Přiznám otevřeně, že jsem od DIY kosmetiky přešla víc či míň ke kosmetice běžně dostupné (a vlastně i docela drahé, když se zamyslím). Je to spíš z nedostatku času než ze snobství, protože zkoumání ingrediencí a možnost ovlivnňovat jejich poměr ve vlastnoručně míchaných výrobcích mě pořád teoreticky baví a vím, že to přináší svoje výsledky (viz naše mrně a její ekzém). Taky jsem konečně dospotřebovala všechny zásoby olejů, k čemuž mi velmi dopomohla právě Minicyklistka, která se ukázala jako minimálně stejná, ne-li náročnější konzumentka, a nové oleje se (zatím) objednávat nechystám (i když, kdo ví, fresholi nebo a:koma mě možná stejně nalákají). Finančně jsem se narozdíl od posledních tří až čtyř let, kdy mě kosmetika vycházela díky olejům a DIY na pakatel, docela rozšoupla, přestože jsem nakupovala ve slevách. Ale když si spočítám, že tuhletu zásobu budu mít minimálně na rok, a když k tomu připočtu poměr cena-výkon, přičemž se za stejnou cenu dá koupit kosmetika plná silikonů a minerálních olejů, nemám vůbec pocit, že bych zbytečně rozhazovala.


Poněvadž času nemám nazbyt, vlastně si i připlácím za pocit luxusu, který při používání současné kosmetiky mám. Trochu mit to kompenzuje fakt, že se nerozmazluji pleťovými maskami, tělovým peelingem a vlasovými zábaly. Ale co se týká ingrediencí, chci pořád dělat minimum kompromisů. Zároveň jsem čím dál zvědavější na aktivní složky (které se do DIY kosmetiky vpravují velice těžko). Ne že bych měla fobii ze stárnutí - raději vrásky než obličejové nervy umrtvené botoxem. Spíš než vrásky by mi vadila výrazně povolená pleť a pigmentové skvrny. Ale obému se dá imho docela dobře předcházet - tomu prvnímu zdravým životním stylem bez zbytečného hubnutí, tomu druhému používáním krémů s SPF.

Takže v koupelně se mi zatím usídlily produkty, které jsou možná vnímány jako anti-aging, ale já je vnímám jako preventivní ne proto, že by zamezovaly vzniku vrásek tu a támhle, ale protože udržují pleť sjednocenou a dobře korigují poměr vlhkost:vláčnost. Okluze, okluze, to je moje zaklínadlo. 

Letošní mrazivou, dlouhou zimu se mi dokonce podařilo přežít bez povrchově vysušené pokožky, ač jsem často běhala v -10 stupních C. To už se mi dlouhé roky nestalo. Velice pozitivní vliv na to měla téměř denní exfoliace kyselinou glykolovou (ACO Rebalancing Toner), zvlhčování glycerínovým sérem a zakonzervování oleji (Aurelia Probiotic Serum). Po Vánocích jsem začala být zvědavá na retinol a probiotika a obohatila péči o krém od dánských Beauté Pacifique (Métamorphique Vitamin A) společně se skvalanovým sérem (Submersive Serum Paradoxe) a jihoafrických Esse Probiotic Skincare (Omega Deep a Omega Rich Moisturizer), které jsem si koupila ve výprodeji ve vzorcích po 10 ml a vážně uvažuju o koupi plného balení (na rozdíl třeba od Antipodes denního a nočního krému, které mi s odstupem času přijdou jako průměrné a k opakované koupi nevidím důvod).

Abych to nějak shrnula... Na odstraňování makeupu používám odličovací krém od Elemis (Pro-Radiance Cream Clenaser), který brzo nahradí Nourishing Omega-Rich Cleansing Oil, zbytek krému stáhnu kozím mýdlem Tierra Mia Organics. Jednou nebo dvakrát do týdne aplikuji chemický peeling (Aco Rebalancing Toner), jednou do měsíce kombinaci mechanického a chemického peelingu (Maria Åkerberg Papaya Mask). O noční péči se stará většinou jen krém s vitamínem A od Beauté Pacifique. Když mám pocit, že pleť potřebuje něco extra, ještě pod krém rozetřu sérum od Aurelia Probiotic Skincare (pořád o něm mám vysoké mínění a fakt je podle mě úplně jinde než cenově dražší anti-aging séreum od Pai Skincare). Ráno pak pleť mažu vzorky od Esse nebo výš zmíněným skvalanovým sérem (chystám se na další experiment - high-end vs. low-end skvalan). Málokdy trpím na pupínky, ale když už nějaký vypučí, jistí to jako obvykle čajovníkový olej.

Oproti minulým rokům jsem důslednější v používání krému s SPF. Nemůžu se teď spoléhat na minerální makeupy s "vestavěným" SPF, od kterých jsem poslední rok úplně upustila (nic proti nim, jen mám prostě z rána víc naspěch a nadto potřebuju k nanášení štětce a obě ruce, při současném životním stylu poněkud nepraktické),  a tak se ještě pod makeup - pokud ho tedy použiju, což není úplně pravidlem - mažu krémem od Annemarie Börlind DNA-Protect Sun Cream SPF 30 (na fotce není). 

Moje hlavní myšlenka v péči o pleť je jako obvykle co nejmíň drbat do optimálního stavu. Šetrně vyčistit, zvlhčit a namazat složkami, které jsou blízké přirozenému kožnímu sébu. Čert vem vrásky, letos oslavím třiatřicetiny a proč se snažit vypadat na dvacet, ale pigmentovým skvrnám nebo pupínkům se předcházet dá. A propos věk, Muž mi nedávno říkal, že na jiném oddělení v jeho zaměstnání pracuje moje pětapadesátiletá kopie (mluvil o ní samozřejmě v superlativech, jinak bych ho asi musela plácnout cedníkem). Strašně bych tu paní chtěla vidět.

Kdo jste tu přes třicet, jaké držáky (složky nebo produkty) máte v péči o pleť vy?


Hezký čtvrtek!

16 komentářů:

  1. Budem mať tento rok 43 - mojou stálicou je arganový olej. Používam ešte micelárku a ružový olej na čistenie, bahno a íl ako masky. Ale na leto niečo chcem vymyslieť s SPF, predsa len tie pigmentové škvrny nie sú žiadna sranda :).

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, tak z tvého seznamu jsem slyšela jen o minimu značek. Jdu zkoumat a prozkoumávat :) Na třicet mi pomahu ale jistě teprve táhne, takže bude dobré nastudovat si věci předem :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě těžký úkol najít matující krém s SPF 30, dobrou ochranou a ke všemu krásné složení :/ K.

    OdpovědětVymazat
  4. Bohuzial, az pred 40 som sa nasla v prirodnej kozmetike, jej vyrobe, skumani zlozenia - keby som mala aspon pred 10 rokmi tieto informacie, vela veciam som mohla predist.
    Exfoliacia, cistenie pleti - nutnost, hydratacia a zaroven okluzia bez upchavania porov - nutnost, opalovat sa opatrne a so SPF a betakarotenmi - nutnost...
    Najviac ma zaujala Aurelia, najma preto, ze netusim ako do kremu-sera prepasovat probiotika ; ))
    Tvoj blog ma ako prvy donutil precitat si o comsi ako TEWL.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přijde, že kosmetika obecně je prezentovaná strašně povrchně - jako prostředek k zakrývání nedostatků, stárnutí. Přitom podle mě by pečující kosmetika měla být hlavně o udržování zdravé kůže, a uživatelky (uživatelé) by měli mít zájem o nějaké informace.
      Jo a v té Aurelii a Esse nejsou ani tak probiotika jako spíš prebiotika, ale líp asi prodává to první :/

      Vymazat
  5. A suhlasim s anonymom ohladom tazkej ulohy najst zlozenim vhodny SPF 30 matujuci krem. Hold najlepsie SPF je tien a oblecenie...asi budem tuto sezonu dobrovolne nosit klobuk.

    OdpovědětVymazat
  6. jako přírodní opalovací krém mi hodně vyhovoval mychelle sun shield, ale má spf jenom 28. není vyloženě matující, ale zase ani ne mastný, nenechává bílou stopu, dobře poslouží i pod makeup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím nemám vyzkoušeno, ale v mém hledáčku jsou oleje, které přirozeně obsahují SPF - je to myslím malinový a mrkvový. Jen je potřeba jejich nanášení častěji opakovat, nemají takovou výdrž.

      Vymazat
    2. Zatím nemám vyzkoušeno, ale v mém hledáčku jsou oleje, které přirozeně obsahují SPF - je to myslím malinový a mrkvový. Jen je potřeba jejich nanášení častěji opakovat, nemají takovou výdrž.

      Vymazat
  7. Hodně mi mluvíš z duše co se týče kosmetiky a peněz potažmo pocitu luxusu, je fakt že já už řeším anti-age hodně :-D ve svých čtyřiceti letech a zjišťuju, že ty běžné věci, i třeba drogérkové ale přírodní nestačí a pleť je čím dál náročnější, v zimě obzvlášť teda, v létě zas divočí jinak. Takže se mi holt "vyplatí" si připlatit, zas nakupuju co je dostupné u nás, a v tomhle ohledu mi hodně sednul přírodní high end Martina Gebhardt a pořád hledám a zkouším, třeba jsem zjistila, že už nemůžu ani fungovat bez pleťových masek, pleť si žádá víc a víc :-), kromě různých sér a fluidů a spol...Oleje u mě jsou pořád v zastoupení, mám doma pár sér od Delibutus, ale teď v létě kolem nich chodím obloukem, vůbec mi to nesedí, tak čekají zas na chladnější období :-) Doma mám atopika, já jsem citlivka, takže holt jsme všichni nároční na tu kosmetiku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zas to objevování nových značek má taky něco do sebe, od jistého věku (u většiny jsem to zpozorovala někde mezi třicítkou a čtyřicítkou, o starších blogerkách moc nevím) se to asi dost láme a je fakt zapotřebí jinačího systému v péči o pleť. Taky se těším na další a další objevy v kosmetice!

      Vymazat
  8. milá Osamělá Cyklistko,
    chtěla bych se zeptat ještě něco ohledně no-poo metody péče o vlasy. (v diskusi pod článkem na toto téma není žádný čerstvý komentář, tak píšu raději sem) Chystám se teď přejít na mytí vlasů sodou a ostem. Vlasy mám velmi jemné, mastivé, je jich málo a padají mi. Už asi rok a půl je myju s minimem šamponu (šamponuji jen jednou a tak, abych nemusela podruhé, šampon je doufám bez silikonu, je to na něm napsané) a frekvenci mytí se snažím držet co nejdelší (týden). Vypadám sice jako hrozná šmudla, ale podařilo se mi snížit závislost našampónu (vlasy vydrží čisté podle okolností 3 - 5dní). Teď jsem ve fázi, kdy jsem vlasy umyla naposledy před třemi týdny a chystám se na první sodu s octem, vlasy už se zdají mít jiné vlastnosti, než před tím. Slibuji si od toho, že se snad vlasy přestanou mastit a budou silnější, tj. objemnější a taky doufám, že mi přestanou padat. Ale proč vlastně píšu, je problém s barvou. Potřebuji zároveň zakrýt šediny a nechce se mi do chemických barev (mám za sebou jen nějaké ty přelivy, letos jsem zkoušela barvit slupkami z ořechů, ale to moc nedrží, hennu ani nic podobného jsem nikdy neměla). Můžete mi, prosím, poradit nějaké úplně přírodní barvy na vlasy? A hlavně, jak postupovat při barvení nešamponovaných vlasů? Nebo musím vždy před barvením vlasy umýt šamponem?
    Moc děkuji
    Muzikantka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Muzikantko, v návodu na obalu barvy většinou bývá uvedeno, jak postupovat. Vím o barvě Khádí (snad mám správně název), já používám Radico (spíš jako zábal).
      Přeju hodně štěstí a spokojenost s vlasy!

      Vymazat
  9. Ahoj Cyklistko, pokoušela jsem se v různých eshopech koupit 10 ml vzorek Esse Omega Deep, ale nepodařilo se mi ho sehnat. Přitom se prodává v balení 5x 10 ml. Kde jsi ho prosím koupila? Na jaké sérum se chystáš teď nebo zůstaneš u Beuté Pacifique? Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, vzorek jsem koupila na piggabutiken.se uz v unoru, kvuli blizke expiraci to prodavali po jednom kelimku. Takze jsem spis mela kliku, celkem 40 ml deep a rich me vyslo ani ne na ctvrtinu plneho baleni. Zkus jim poslat mail, treba budou napomocni a nebudes muset kupovat sadu 5x10.
      U BP nezustanu, ne ze by bylo spatne, ale vadi mi, ze do sera nove pridavaji parfem. Chtela bych zkusit serum od Esse, cekam na povanocni slevy/akce.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!