středa 6. května 2015

6 Dětská seborea/Seboroická dermatitida (+ Tipy na léčení)

Když Minicyklistce bez zjevné (vnější) příčiny zrudlo obočí a obvyklá péče si s červenavou rozšiřující se šmouhou neporadila, začala jsem pátrat po možných příčinách. Hned druhý odkaz v prohlížeči mě navedl na seboroickou dermatitidu a podezření potom potvrdila i zdravotní sestra, která se zároveň podělila s tipy jak kojeneckou "cradle cap" ošetřovat. 


Už dřív jsem tu na blogu psala, že jsem zvyklá si věci ověřovat ve vícero jazycích a z vícero zdrojů. Co se týká péče o kojence, konzultuju většinou české a švédské stránky a kolikrát žasnu, jak odlišná je péče o mimina. Výsledkem takového bádání je, že se ze mě stal eklektik. Vybírám si to nejlepší (= nejúčinnější a nejšetrnější) z obou zdravotnických systémů a můžu si jen gratulovat, že naše zdravotní sestra je osvícená a ochotná diskutovat různé perspektivy. 

Podle švédské studie je dětská seboroická dermatitida způsobena nevyzrálým enzymatickým systémem v metabolismu esenciálních mastných kyselin. Tato nevyzrálost je přechodná a v konečném důsledku znamená, že seboreou postižené děti vykazují nedostatek esenciální gama-linolenové kyseliny (GLA), což se časem (v měřítku několika měsíců až let) upraví. Do té doby se seborea dá dobře léčit kyselinou gama-linolenovou dodanou zvenčí - tzn. mazat postižená místa oleji, které GLA ve velké míře obsahují (brutnákový, který GLA obsahuje nejvíc. V úvahu by určitě připadl i olej pupalkový a z černého rybízu, ale ty jsem nezkoušela). 

Tolik k teorii.

Praxe: Nadšená z faktu, že brutnákový olej v lednici mívám permanentně, jsem se pustila do mazání. Dvakrát denně potřít obočí a seborea do deseti dnů úplně zmizela. Zanedlouho se však šupiny objevily znovu, tentokrát ve vlasech a vlasové linii a tam už brutnákový olej tolik nezabíral. Hlavně z toho důvodu, že pokožka byla ve srovnání s obočím evidentně vysušená (transepidermal water loss) a olej na vybalancování kožní bariéry prostě nestačil. Začala jsem se poohlížet po nějakém krému a našla hutný Borago CCS krém, na kterém jsem prakticky do dneška, i když ho už používám jen sporadicky. Ačkoli se v příbalovém letáku píše, že šupiny není potřeba vyčesávat, protože by samy měly odpadnout, používám jemný hřeben (třeba kartáček určený na úpravu obočí) a jednou za čas je z hlavy odstraním. Šupiny totiž navzdory příbalovému letáku zůstávají na hlavě.

Další alternativou, kterou jsem v lékárně našla, když Borago CCS momentálně nebyl skladem, je Dermicin sérum obsahující mj. brutnákový olej, skvalan a slunečnicový olej. Sérum se vmasíruje do pokožky hlavy a šupinky se vyčesávají hřebínkem přiloženým v balení. S Dermicinem nejsem moc spokojená, protože - ač podle informací výrobce má zamezovat transepidermální ztrátě vody, pokožce vlhkost aktivně nedodává, což má za následek suchou pokožku hlavy a tvrdé drolící se šupiny. Používám ho však v kombinaci s Borago CCS krémem a na udržování seborey v klidové fázi.  

Doufám, že těm, kteří se se seboroickou dermatitidou potýkáte, budou informace užitečné. Podle českých stránek (aspoň tedy těch, které mi prohlížeč nabídl) totiž příčina seborey u kojenců není přesně známa a názory na vhodné masti, šampony a jiné přípravky se dosti liší. Ve Švédsku je naprosti tomu kojenecká seborea dobře popsaná a v lékárnách dostupné přípravky, které ji ve velké většině vyléčí nebo aspoň zmírní.

Volně čerpáno z:


6 komentářů:

  1. Neumí ve Švédsku léčit i tu dospělou? Tady jsem se dozvěděla, že kortikoidy (zabíraj, ale nechci), dehtové šampony (hroznej vopruz a nezabíraj) a další šampony prostě zkoušet co sedne a co ne a nestresovat se, příčina neznámá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevím (doufám, že to nebudu muset řešit). Když jsem studovala tu dětskou, dočetla jsem se zároveň o dospělé, že symptomy se dají jen zmírňovat. Jak píšeš - vyhýbat se stresu, v době většího propuknutí mazat kortikoidy a při seboree ve vlasech používat šampon s antimykotiky + 5% olej s kyselinou salicylovou. Ale to asi stejně všechno víš...

      Vymazat
    2. Ten olej jsem nevěděla, díky;-)

      Vymazat
    3. Není zač, přeju, ať to zabere!

      Vymazat
  2. zila som v Holandsku nejaky cas, tam to odporucali potriet olejcekom, nechat posobit a potom opatrne zoskrabat pohladnicou (alebo nejakym vykresom). ok, dobre, pri prvom dietati som to tak robila, fungovalo (nezlaknut sa, ze tie novorodenecke vlasy zidu dole - dorastu). pri dalsom som to vypustila a preslo to same... takze moja rada znie - nestresovat sa, prejde to (ako drviva vacsina tychto babatkovskych "problemov")
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seborea zmizí sama od sebe, píšu to ostatně sama. Pokud se zarudnutí rozšíří i do obličeje, nevidím důvod, proč se nepokusit ji ošetřovat, zvlášť když je známá příčina.
      Jinak jsem se dočetla, že ne všechny oleje jsou na ošetřování vhodné - např. olivový se bije s účinkem brutnákového a je spíš živnou půdou pro kvasinkovou baktérii, která často seboreu doprovází.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!