čtvrtek 23. října 2014

3 Cvičení s ještě větším pasažérem

Jsem nesmírně vděčná za to, že v osmém měsíci se můžu hýbat prakticky bez omezení. Chodím na dlouhé procházky, jezdím na kole a pořád ještě vyfuním kopec domů a v posilovně jsem zhruba dvakrát týdně. Jsem si jistá, že tak bych se nikdy necítila tak skvěle, kdybych pohyb zabalila úplně nebo ho výrazně omezila. Nevyhnuly se mi sice menší potíže spojené s SPD jako mírná bolest v tříslech a kostrči, ale díky opatrnému protahování, masážích a hlavně prokrvování všechno po dvou třech dnech odeznělo. Díky každodennímu pohybu netrpím ani bolestí zad, nejsem oteklá, nemusím řešit neklidný spánek, nakupovat oblečení o dvě velikosti větší, protože ze všeho už jsem "vyrostla" atp. 

Kéž by to takhle vydrželo až do konce! Samozřejmě nemůžu tvrdit, že tahle pohoda je jedině zásluhou cvičení a pohybu a že stejně perfektně se budou cítit všichni, kdo těhotenství nepovažují za nemoc a budou se pravidelně hýbat, ale... V mém případě to tak prostě je. Když jsem minulý týden cvičení vypustila kvůli jiným prioritám, bylo to hned znát.


V posilovně momentálně nejvíc využívám gymnastický balon, bosu, lehké jednoručky a thera-band. Zaměřuju se hlavně na stabilizační a koordinační cvičení a lehké posilování nohou, zad a prsních svalů. Snažím se využívat tzv. "primal movement patterns" (šest základních pohybových vzorců, které jsou tělu z hlediska stavby kloubů vlastní - dřep, předklon/zdvih, výpad, tlak, tah a rotace), stejně jako jsem to dělala vždycky, jen s modifikacemi. Tlak, výpady a zdvihy jsem na začítku třetího trimestru omezila kvůli riziku nestejnoměrného zatížení, zhoršení SPD a tlaku na břišní svaly, ale dřepy, rotace v páteři, kyčlích a tah se ve cvičebním plánu objevují pořád. Jdou provádět na suchu i ve vodě (člověk by neřekl, jaký odpor voda dokáže vytvořit a i když mě cvičení ve vodě moc nebaví, jsem ráda, že jsem narazila na dobré instruktory, kteří mi trochu rozšířili obzory).

A pohyblivost! Pro mě alfa a omega. Protahovat, prodýchávat, nespěchat. 

Přála bych všem těhotným, aby se cítily stejně skvěle jako já!

3 komentáře:

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!