sobota 27. září 2014

0 Antioxidanty - malý experiment s vitamínem E

Antioxidanty v pleťových krémech jsou dost diskutovaným tématem v péči o pokožku, a tak mě napadlo udělat menší pokus - nakolik ochrání vitamín E pleť proti volným radikálům? 

Vitamín E obsažený v krémech není v žádném případě konzervant, chrání jen oleje a tuky před oxidací, tzn. zabraňuje vázání kyslíku a následnému žluknutím tím, že kyslík se váže přímo na vitamín a nikoli na mastné kyseliny. Jeho obsah v pleťových olejích/olejových sérech by neměl přesahovat 0,5-1 %. Nadbytek vitamínu E naopak žluknutí urychluje. Vůbec nejlepší je však přijímat vitamín E formou stravy - velké množství vitamínu obsahují ořechy a semena (mandle, slunečnice), pšeničné klíčky, rostlinné oleje, listová zelenina, avokádo nebo vejce.

Pokus bude dost nepřesný a výpovědní hodnota zkreslená, protože místo vlastní kůže půjdu na trh jen s jablkem, a vitamín E bude zastupovat syntetický dl-alfatokoferol.






S množstvím dl-alfatokoferolu jsem to nepřeháněla, kápla jsem jen jednu kapku a olej rozetřela po celé ploše jablka (na fotkách vždy levá polovina, bez stopky). Obě poloviny jablka nechám stát volně na vzduchu v pokojové teplotě a po 24 hodinách (třetí den to bude po 21 hodinách a pak zase po 24) nanesu čistým štětcem další vrstvu vitamínu E (jedna kapka). Uvidíme po pěti dnech (ve čtvrtek), jestli bude viditelný nějaký rozdíl.

Volně čerpáno z:
http://www.shenet.se/ravaror/evitamin.html 
http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha-Tocopherol
http://en.wikipedia.org/wiki/Tocopherol

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!