pátek 6. června 2014

4 Želatinová maska

Domácí maska na čištění pórů. Nedělám ji často, protože póry raději čistím jílem, kromě toho je maska trochu pracnější a, pokud nejste při roztírání opatrní, tak při sloupávání i bolestivá. 

Potřebovat budete:
- 1 polévkovou lžíci mléka
- 1 polévkovou lžíci želatiny
- čirou nádobku menší velikosti (čirou proto, abyste mohli průběžně kontrolovat stav vznikající pasty) 


V nádobce smíchejte želatinu a mléko. Mně se nedávno na jednom bleším trhu podařilo najít nízkou kádinku. Což samo o sobě není vůbec neobvyklé, ale nápis "made in Czech Republic" z peněženky pětikorunu vymámil. 


Hmota by měla být hrudkovitá a drobit se. 


Zahřejte v mikrovlnce na plný výkon, cca 10-30 sekund. Já mikrovlnku používám nerada, raději želatinu rozpouštím ve vodní lázni, občas hmotu zamíchám a nechám všechno dobře propojit. Výsledkem by měla být hladká, tekutá, krémovitá pasta. Objevují-li se hrudky, prodlužte dobu zahřívání. 

Nechte trochu odstát, ať želatina zchládne, a štětcem naneste na ty partie v obličeji, které potřebují vyčistit. Většinou to bývá T-zóna (čelo, nos, brada). Nechte působit tak dlouho, dokud maska neztvrdne (trvá to asi 10-20 minut). Při aplikaci se vyhněte obočí, vlasové linii, oblasti okolo očí! Želatina zatuhne a slupovat ji z citlivých částí je dost bolestivé. Doporučuju vyhnout se taky spánkům a čelistem, včetně místa nad horním rtem. Pakliže vám přece jen ujela ruka, raději masku z ciltivých míst neslupujte, ale opláchněte teplou vodou. Želatina teplem povolí a vy se ubráníte slzám v očích. 


Po sloupnutí může být kůže začervenalá a lehce podrážděná (způsobeno hlavně tím sloupáváním nebo vysokou teplotou pasty při nanášení), mně v takových případech nejvíc pomůže aloe vera gel. 

Alternativou k želatině je třeba bílek. Ten sice nečistí tak hloubkově, ale je s ním míň práce. Vůbec nejvíc si však pořád užívám rasul... 

4 komentáře:

  1. Jé, tuhle masku znám už docela dlouho, myslím, že jsem ji viděla u Michelle Phan. Na mne docela účinkuje, ani nevím proč jsem ji už dlouho nedělala...

    OdpovědětVymazat
  2. má m z toho popisu pocit, že tato maska by pro mě nebyla... jsem typická "broskvička", takže slupování by asi doprovázelo tahání a trhání v podstatě všude na obličeji.. ale bílkovou jsem už zkoušela (čistě náhodou jako na zavolanou mi zbyl bílek při pečení :) )

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!