středa 2. října 2013

12 INCI pod lupou - glycerín (Vegetable Glycerin)

Už jsem tu zmínila, že kosmetiku nakupuju výhradně podle složení. I kdybych měla možnost koupit si sv*nsky drahou kosmetiku (jiný výraz se snad ani nedá použít, máloky narazím na tak drahé krémy) od Sensai/Kanebo za desetinu původní ceny, nejspíš mě nízká cena nenahlodá, protože etiketa kontrolou ne vždycky projde. 
Jednu dobu jsem intenzivně podnikala exkurze do lékáren, parfumérií a kosmetických salonů a zjistila jsem pár zajímavých věcí. 1) Skoro všechny dražší (i levné) krémy kromě vody a minerálních olejů obsahují i glycerin (v lepším případě rostlinný glycerin). 2) Prodávající a mejkapartistky málokdy vědí, co vlastně zákazníkům nabízejí (jo, jsem taková potvora, že se na složení ptám). Ale do toho druhého se nechci zamotávat, že... 



Taky přírodní kosmetika mívá na předních místech v INCI vegetable glycerin. A já mám jednu menší flaštičku koncentrátu doma, protože nerada platím kosmetickým firmám za zředěné výrobky obsahující z větší části vodu... Což nás paradoxně přivádí k jedné podstatné záporné vlastnosti glycerínu - on totiž váže vodu z hloubějších vrstev pokožky (dermis) a transportuje ji k povrchu kůže. Následkem toho je pokožka krásně zvlhčená, měkká a pružná, ale každodenním používáním vyšších dávek glycerínu se spíš dočkáte vrásek. (Mimochodem, nepřijde vám ta kombinace voda-glycerin-minerální olej kouzelná? Voda dodá vlhkost povrchu kůže, glycerín účinek znásobí a na závěr to zákazníci zpečetí obtížně odstranitelným izolátorem v podobě minerálního oleje.) 
Glycerín je přirozenou součástí tuků a olejů a taky se z nich vyrábí. Rostlinný glycerín z rostlinných a živočišných tuků, syntetický z ...? Správně, z ropy (hádejte, z čeho je glycerín v běžně dostupných krémech; má krycí název propylen glycol). Destilovaný glycerín určený pro kosmetické účely je čirá tekutina podobná svou konzistencí sirupu. Glycerín je ve skutečnosti alkohol (vzniká mimo jiné jako vedlejší produkt při kvašení) a taky nasládle, až pálivě sladce chutná. Dá se s ním dokonce sladit čaj nebo ho používat při pečení, ale nikdy jsem to nezkoušela a zkoušet nebudu (od toho mám cukr, med a stévii). Ale samozřejmě jsem si ze zvědavosti lízla a fakt je hodně sladký. Volně na vzduchu se nevypařuje, naopak je silně hygroskopický a přitahuje vodu, odkud se jen dá. Právě proto se těší takové oblibě v kosmetickém průmyslu - masky, parfémy, krémy, pleťová mléka atp. Všude, kde je zapotřebí zabránit vypařování vody a tím zvýšit délku "pocitu zvhlčení", tam ho najdete. Množství glycerínu v kosmetických preparátech by ale nemělo být vyšší než 5 % (a jak jsem zmínila v předchozí části, v INCI se množství ingrediencí uvádět nemusí, takže - jak to zjistit?). 


Můj koncentrovaný glycerin je taky hodně lepivý a na pokožce doslova hřeje (typická alkoholová vlastnost). Výborně se roztírá, pokud se obličej napřed postříká vodou. Zkrátka si s vodou narozdíl od olejů dobře rozumí. Zakopla jsem taky o babskou radu, že by mohl zmírňovat chrápání, pokud se v roztoku s vodou natříká sprejem zadní stranu horního patra (čípek, hltan) nebo do nosu. Lidi s citlivou kůží asi znají glycerínové mýdlo, a tam by mě hodně zajímal obsah glycerínu a taky jestli mýdlo dlouhodobě vysušuje nebo ne... Někdo se zkušenostmi?



Glycerín je nejedovatý, ale větších dávkách může způsobovat bolesti hlavy nebo podráždění kůže, ve větších dávkách směrem dovnitř se můžete dočkat projímavých účinků. V potravinářství se glycerin používá pod názvem E 477 pro svou sladkou chuť (ačkoli se nesmí používat jako sladidlo) a jako změkčovadlo. Najít se dá i v elektronických cigaretách. 
 
Hodně zajímavá ingredience, tenhle glycerín... 

P.S.: Není mým úmyslem způsobovat úprk do koupelen a zkoumat etikety, ani zavrhovat běžně dostupnou kosmetiku. Všechno má svoje pro a proti, chce to jen utvořit si vlastní úsudek a nenechat se manipulovat stádem. I kdyby to stádo bylo zaručeně ekologické a ocertifikované od první do poslední ovce.  

12 komentářů:

  1. Zajímavý článek. To, že prodavačky neznají, co prodávají, jej bohužel pravda. V drogérii bych to ještě snesla, ale když na mě slečna v parfumerii kouká jako telátko po celkem jednoduchém dotazu (zda mají nějaký hydratační make-up s růžovým podtónem), to už mě trochu mrzí.
    A jinak si musím všechny informace z článku nějak přebrat a až potom uvidím... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z toho důvodu už se skoro ani v parfumeriích neptám a na otázku "S čím vám můžu pomoct?" odpovídám, že se jenom rozhlížím. Přijde mi to poměrně tristní, protože když zajdu do cykloobchodu, tak jsou mi prodavači schopní řict, z čeho zboží, které chci, je, a rozprávět s nadšením dlouhé minuty o vlastnostech různých materiálů, kdežto šminky se jaksi neřeší. To těm prodavačkám chybí vášeň pro povolání a chuť se dál vzdělávat, nebo co?

      Vymazat
  2. Můžu se tě zeptat, na co ho používáš? Kdysi jsem si ho z Iherb koupila (ani nevím, co mě to napadlo) a doteď mi stojí v koupelně a ještě jsem ho ani neotevřela.....nemáš nějaký ověřený tip? :-) Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já třeba ho používám nárazově právě pro tu hydrataci, hlavně ramena. Jinak ho mám ověřený i v obličeji v kombinaci s obličejovým olejem. Zjemní a srovná pleť, ale na každodenní používání není vhodný.

      Vymazat
    2. Ještě mě teda napadlo, že ho stříkám rozprašovačem na masku z rasulu. Maska pak tak rychle nezasychá a líp se smývá. A taky s sebou nosím roztok glycerínu a vody v mini rozprašovači v kabelce, na zafixování mejkapu.

      Vymazat
  3. Ahoj, četla jsem o glycerínu i u Hádka a nějak se pořád moc nechytám :), co teda vlastně používat, aby pleť to pleti neškodilo a byla hydratovaná.? Když je to glycerín je to špatně, tahá vodu z hlubší vrstvy pokožky, když je to minerální olej, který vodu 'uzamkne', aby se neodpařovala, zase je to špatně. Samozřejmě tohle je jen příklad těch dvou z nejpoužívanějších, ale tak bych mohla pokračovat dál.. Teď jsem zase někde četla, že i termální vody v důsledku pokožku vysušují, no už jsem z toho cvok. Poradíš, jak správně hydratovat, prosím?? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Blekoto! :) Tak hlavně asi pořádně a pravidelně hydratovat zevnitř. Glycerín v malých dávkách neškodí, to mám ověřené, ale nejraděj používám aloe vera.
      Termální vody jsem nikdy nepoužívala, dík za podnět k dalšímu "bádání".
      Nevím, jestli jsem poradila, ale Ty si svoje optimum určitě najdeš :)

      Vymazat
    2. Poradila, díky. :) Budu ráda, když se pro začátek naučím být disciplinovaná a budu o sebe pečovat denně. Nejde mi to a ještě hoší je, že minimálně na první pohled, to vypadá, že mé pleti nepravidelná péče, nepéče - svědčí. Aloe si nemůžu vynachválit v šampónu, jediný, který mi opravdu sedí.

      Jinak o těch termálních vodách si můžeš v cz přečíst na blogu Hello Beuty. Je hodně oblíbený, já ho moc ráda nemám, důvody rozvádět nebudu, ale každopádně slečna píše čtivě, to se musí nechat.

      Vymazat
    3. Pokud je to jen v sebedisciplíně, tak jsi za vodou :) Hellobeauty znám, ale moc nenavštěvuju. Ale díky za tip na čtení!

      Vymazat
  4. Co se týče toho glycerínu v mýdlech - já te´d používám na tělo výhradně tuhá mýdla, pokud možno maximálně přírodní a bez glycerinu. Ale mám jedno od L'Occitane, které jsem koupila jen kvůli vůni a tam glycerin je. Asi na pátém místě, takže asi ne strašně moc, ale stejně to je hodně poznat, mýdlo vysušuje daleko víc a hlavně jinak. Ta "normální" jen z olejů vysušují stylem, že mě třeba po pár dnes začne kůže trochu pnout a je na omak sušší, ale žádný velký diskomfort. Z tohoto mě kůže svědí a pokud se nemažu pravidelně, dělají se mi šupinky a kůže je zvlášť na nohách viditelně suchá. Beru za pozitivní, že mě to aspoň nutí se pravidelně mazat, s čímž mám normálně dost problém, ale příště už nic s glycerinem fakt nechci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je trefný postřeh. A ty suché nohy poznávám, u mě jsou to zvlášť holeně, co pnou a svědí. Já jsem se přestala mazat někdy na přelomu jara a léta (lenost) a doteď jsem ještě nezačala, i když zima už ťuká na dveře. Zatím nebyl důvod, asi díky tekutým mýdlům. A konec konců i to černé africké shea mýdlo má asi něco do sebe.

      Vymazat
  5. Ahojky, jen taková poznámka - glycerín a propylenglykol jsou 2 odlišné látky. Glycerín (glycerol, propan-1,2,3-triol) je trojsytný alkohol, zatímco propylen glykol (propan-1,2-diol) je dvojsytný alkohol. Rozhodně je nelze ztotožňovat, ač se oba používají (i) do kosmetických výrobků. Zajímalo by mě, odkud se všude na internetu bere zpráva, že se glycerol vyrábí z ropy (??? wtf, jak ???). Glycerol se vyráběl fermentací (tedy při kvašení rostlinných složek - nejčastěji za účelem výroby potravinářského alkoholu) nebo vznikal jako vedlejší produkt při výrobě mýdel (tuk + např. hydroxid sodný = glycerol + mýdlo). Dnes vzniká především jako vedlejší produkt při výrobě bionafty (neplést si s ropou - bionafta se vyrábí z přírodních olejů, např. řepkového, slunečnicového, sojového a pod. procesem, kterému se říká reesterifikace). Jinak je samozřejmě pravda, že glycerol na sebe váže vodu a ve vyšší koncentraci i vodu z nižších vrstev pokožky - proto je jeho %zastoupení v kosmetických přípravcích omezené.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!