pátek 21. března 2014

28 Pravidlo 500 Daltonů

Takže už pravidelně čtete INCI, vyhýbáte se silikonům & sulfátům a parabenům, máte povědomí o aktivních látkách... 

Přemýšlíte taky nad tím, co a proč dělá pečující kosmetiku účinnou? Proč se některé krémy vsakují, zatímco masti si na kůži spíš "lehnou"? Proč se u některých projevují kožní reakce na určité složky? Jestli je hypovaný krém z reklamy obsahující peptidy a kolagen opravdu tak účinný, aby výsledkem byla "vyživená, viditelně omlazená pokožka"? 

Poněvadž mě takovéhle věci zajímají. Jak si totiž jinak koupit/vyrobit ideální pleťovou péči a utnout tak začarovaný kruh hledání-nacházení-hledání-nacházení-hledání-..., provázený konstantním odtokem peněz?



Hlavní funkcí kůže je sloužit jako bariéra, která chrání před infekcemi, dehydratací a jiným mechanickým nebo chemickým poškozením. Tuhletu bariéru se někteří z nás snaží udržet pružnou, hladkou a zdravě vypadající, k tomu má přispět kosmetika, která 1) kůží projde, 2) v kůži udrží to prospěšné. V praxi to vypadá tak, že si koupíte zvlhčující krém, který se skládá ze zvlhčující složky a pak ze složek, které vlhkost v kůži "zamknou", poněvadž vlhkost samozřejmě putuje skrz pokožku i směrem ven (říká se tomu TEWL - Transepidermal Water Loss). 

Čím zvlhčovat a čím uzamykat? Rozhodující je velikost molekul - velké, těžké molekuly se skrz kůži nedostanou, malé ano. Jaká je ale největší možná velikost molekul, aby se přes svrchní část kůže - pokožku - dostaly? 500 Daltonů (Da). 

Molekulární hmotnost látek by neměla být vyšší než 500 Daltonů, pokud mají přes pokožku proniknout. (někdy se místo Da udává jednotka "u" - unifikovaná atomová hmotnostní jednotka)
Spíš než o pravidlo se jedná o jakýsi konsensus vytvořený na základě poznatků z alergologie a dermatologie, kde je většina účinných látek, léčiv (a taky kontaktních alergenů) menších než 500 Daltonů. Poškozená kůže je však schopná pojmout molekuly větší (čehož využívá třeba chemický peeling). Tudíž, pokud vám někdo příště bude vymývat mozek argumenty, že si máte koupit "přírodní" kosmetiku, protože "všechny ty chemikálie, kterými se natíráte, jsou toxické a skrz kůži se dostanou do krevního oběhu", můžete si myslet svoje. Přírodní nebo syntetické není v téhle souvislosti důležitý argument, rozhodující je velikost, protože i přírodní, i syntetické složky můžou mít různě velké molekuly. Ve skutečnosti se hromada ingrediencí, které v INCI najdete, na kůži "položí" (molekuly jsou moc velké), a pokud dochází ke zvlhčování, děje se tak tzv. okluzí. 

Kolik váží molekuly látek běžně se vyskytujících v kosmetice?

voda (Aqua) - 18 Da
kyselina mléčná (Lactic Acid) - 90 Da
glycerol/glycerín (Glycerole/Glycerine) - 92 Da
kyselina salicylová (Salicyl Acid) - 138 Da
kamenec (Pottasium Alum) - 258 Da
močovina (Urea) - 60 Da
cetylalkohol (Cetyl alcohol) - 248 Da
...

Některé zdroje možných alergií:

SLS  (Sodium Lauryl Sulfate) - 288 Da
SLES (Sodium Laureth Sulfate) - 420 Da
Nikl (Nickel) - 59 Da (ne v kosmetice, spíš jako kontaktní alergen v kosmetice nebo oděvních doplňcích)
etylparaben (Ethylparaben) - 166 Da
...

Jak se dobrat toho, čím pleť vyživit a čím ji ochránit? Tak zajedno můžete nakupovat kosmetiku, pročítat blogy, shánět recenze a metodou pokus/omyl si najít svou ultimátní kosmetickou péči. Nebo na to můžete jít vědečtěji. Můžete si vytipovat svoje oblíbené složky a zkusit spočítat, jestli splní vaše představy. Jak na to? Jednoduše - je dobré vědět atomovou hmostnost jednotlivých atomů (najít lze v periodické soustavě prvků - pamatujete, taková ta barevná A4 tabulka, kterou jste používali v chemii na ZŠ) a pak sečíst množství atomů v molekule. Potřebujete k tomu jenom vědět chemický název jednotlivých látek, případně si dohledat vzorec. Všichni víme, že voda je H2O a že tedy sečteme hmotnost dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku, čili 2 x 1 + 16 = 18. 18 je menší než 500, voda se tedy skrz svrchní vrstvu kůže dostane. Bohužel, ne všechny látky jsou tak jednoduše vystavěné jako voda... V tom případně zaměstnáte Wikipedii a ve faktografickém rámečku si najdete příslušné údaje pod názvem "molární hmotnost"  neboli "molar mass".  

Pokud si stejně jako já myslíte, že efektivní řešení ve skutečnosti bývají poměrně jednoduchá a "problémy" seřezáváte Occamovou břitvou, asi už jste začali hloubat nad velikostí molekul svých vlastních favorizovaných látek a hledat, jak z minima vytřískat maximum. U mě je minimum a zároveň maximum voda, aloe vera/urea a oleje. Pokud i vy fandíte olejům a chtěli byste vědět, jestli do kůže proniknou nebo ne (a které z nich ano/ne a podle toho je používat), asi vás moc nepotěším. Molární hmotnost olejů lze totiž spočítat těžko (ale dá se), protože oleje nejsou homogenní substancí jako třeba voda nebo alkohol, nýbrž kombinací triglyceridů a mastných kyselin. Odpíchnout se však můžete od molekul kyseliny, která je v oleji zastoupená procentuálně nejvíc, a podle toho volit svoji olejovou péči. 

Přibližná průměrná molární hmotnost některých olejů:

Olivový olej - 885 Da
Kukui olej - 278 Da 
Baobabový olej - 273 Da
Amarantový olej - 256 Da
Podzemnicový olej - 283 Da
Arganový olej - 279 Da
Ovesný olej - 276 Da
Neemový olej - 278 Da

Z čehož vyplývá, že benefity olivového oleje rozhodně nejsou v jeho schopnosti vyživit pokožku, ale spíš fungovat jako izolant... A naopak, např. amarantový olej pravděpodobně nebude ideální ochranou obličeje v zimním počasí.


***

Děkuju všem, kteří dočetli až sem. Bylo toho hodně, bylo to hutné a nebylo to zrovna klasické kosmetické téma. Ale když ono je to tak zajímavé! Třeba se budete moct odpíchnout od dnešního článku, až budete stopovat zdroj svých alergií, kožních nemocí nebo si naopak budete chtít vytvořit svůj vlastní pleťový elixír. A ještě si musím nostalgicky povzdechnout: Kdybych byla znovu dítě školou povinné, chtěla bych se učit chemii na věcech, ke kterým mám zájmově blízko...





Volně čerpáno z:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10839713, 2014-03-16
http://en.wikipedia.org/wiki/Small_molecule, 2014-03-16
http://www.futurederm.com/2012/10/24/what-exactly-is-the-500-dalton-rule/, 2014-03-20
http://faculty.uca.edu/march/bio1/labsch/lecture/rungelect/chemans1_f99.htm, 2014-03-16
http://en.wikipedia.org/wiki/Molar_mass, 2014-03-15
http://www.lenntech.com/calculators/molecular/molecular-weight-calculator.htm. 2014-03-14
http://www.sciencegateway.org/tools/fwcal.htm, 2014-03-16
http://www.webqc.org/, 2014-03-15
http://www.chempro.in/fattyacid.htm, 2014-03-17
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20121227102456AALNjcw, 2014-03-19
http://www.alluredbooks.com/sample_pages/FNC_Ch1.pdf
http://www.translatorscafe.com/cafe/EN/units-converter/mass/18-2/dalton-gram/
Marie Lodén: Ren, mjuk och vacker - Kemi och funktion hos kosmetika (2007)


P.S.: Ten, kdo se atomovou, potažmo molární (molekulovou) hmotností zabýval, je ten pán v koláži uprostřed. Dalton. John Dalton. Dokonce je to tentýž pán, po němž se barvoslepost nazývá daltonismus. 

P.P.S.: Nejsem chemik, kuchyňskou a koupelnovou chemii mám jen jako koníček, proto 
1) ... pokud najdete faktografické nesrovnalosti a zjevné úlety, rozhodně mě na ně upozorněte. Děkuju předem. 
2) ... nejsem pravděpodobně s to stoprocentně zodpovědět vaše zvědavé dotazy. 



28 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. No, není to zrovna omleté téma... Docela by mě zajímalo proč.

      Vymazat
  2. Super článek, já jsem tak strašně ráda, když si přečtu něco, na čem je vidět, že to toho člověka zajímá a přemýšlí u toho a ne "jé, to je tak krásná přírodní super truper bio kosmetika, je to moc dobrý, bo jsem se neosypala a říkala to ta hodná pr managerka, co mi ten balíček dala" :-) Já se přiznám, že toto moc neřeším, používám prakticky jen věci, co by se daly i sníst, takže jestli to do pleti jde nebo ne, mi je jedno a co se týče účinků, tak na to jdu spíš zevnitř a zvenku se řídím hlavně pocitem, mám hodně reaktivní pleť a skoro hned poznám, jestli jo nebo ne. Občas se to sice snažím lámat přes koleno a přesvědčit ji, že jo, že to používá Julia Roberts (hauschka růžový :-) ), ale ona mě nakonec beztak vyfakuje (pleť, ne julia) a vybere si sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JR používá Hauschku? No vida.
      Jsem ráda, že se líbilo. Ono dá trochu práce sesmolit podobný článek, ale ta radost z toho, těch "heuréka" momentů... Super odreagování na volný čas.

      Vymazat
    2. Tak jako psali to v ELLE nebo tak někde :-) A Natalie Portman prý taky :-)

      Vymazat
    3. Obě dvě mám shodou okolností docela ráda jako herečky, i se mi líbí jako ženský, doufám, že se nepřidají ke stádu a nepromění se v botoxové příšerky.

      Vymazat
  3. Díky za supr článek, člověk se učí celý život. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek! Člověk se pořád učí.. díky! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aangie + Enka Q: Děkuji a není zač! Pro vnímavé čtenáře se píše s radostí :)

      Vymazat
  5. Páni, ty jsi čerpala dokonce z PubMedu. Článek super, mám magisterský diplom z biochemie a smysl to rozhodně dává, nesrovnalost mě do očí nepraštila. :) Tebe je radost číst. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně se mi rozbušilo srdce :) Moc díky za zpětnou vazbu!

      Vymazat
  6. Ahoj cyklistko, pripada mi zvlastni, ze by se olivovy (nebo kteykoliv jiny) olej nekolikanasobne lisil ve sve molekulove hmotnosti od ostatnich. Nemuze to by byt spis tim, ze na prikladu olivoveho oleje v Yahoo answers spocitali triacylglycerol kyseliny olejove, tzn. glycerol + 3x kyselina olejova, zatimco ostatni jsou molekulove hmotnosti samotnych mystnych kyselin (tzn. 0x glycerol + 1x kyselina)? Jednotlive kyseliny se od sebe. Lisi jen v radu jednotek, ev. desitek Daltonu. Nevim, jsem laik, ale pripada mimto jako nepomerny rozdil. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, ale zní to docela pravděpodobně. Nešla jsem při počítání molární hmotnosti do detailů. Zas třeba takový ricinový olej váží cca 934 g/mol, a když srovnám olejový a ricinový, jsou oba dva hutné, s dlouhou dobou vsakování (jakože se spíš nevsáknou vůbec). Zato arganový, baobabový, amarantový, neemový nebo kukui olej se vsakují v řádu pár minut až půlhodiny (vyzkoušeno, mám nebo jsem měla doma všechny). Na alluredbooks není uveden samotný propočet váhy jednotlivých molekul, takže je klidně možné, že se jedná jenom o hmotnost nejvíc zastoupené mastné kyseliny bez glycerolu, jak usuzuješ Ty.
      Já se při výběru olejů řídím popisem u shenet.se - suchý, polosuchý nebo hutný/mazlavý olej, podle toho se dá lehko odvodit, jak se olej na kůži chová a k jakým účelům ho používat.
      Kdyby nám to tu někdo mohl osvětlit, budu ráda, jestli ne, můžu si krátit dlouhé zimní večery počítáním molekul uhlíku, vodíku atp.)...

      Vymazat
    2. Diky, cyklistko, presne tuhle informaci jsem potrebovala, marne se snazim najit nejake udaje o tom, jak se ktery olej na kuzi chova. Takze si usetrim pocitani atomu na nahlednu na shenet.se :-) A jinak diky za podnetny a inteligentni blog. Helena

      Vymazat
    3. Článek je moc zajímavý a čtivý. Ale přiznám se, že asi zůstanu u informací o vlastnostech olejů - viz předchozí komentář o popisech olejů a jejich charakteristikách. Je ale fajn vědět, proč jsou vlastnosti olejů takové, jaké jsou.

      Vymazat
  7. SUPER článek. Výbornej. Třeba to některým zeleným mozkům otevře oči, protože jich nehorázně přibývá. To by nevadilo, kdyby téměř jedna vedle druhé nebyly duté. A to je je ještě hodně slušně napsáno.
    Mohla bys pokračovat třeba o alkoholu, že když je někde alkohol neznamená to automaticky, že musí vysušovat, z toho mě taky jebe a je to častý jev. A pak se třeba zaměřit na některé eko bio super organické složky, které můžou dělat paseku, což si ty nány s polovičním mozkem asi neuvědomují, jen stupidně jásají nad tím, že mají něco přírodního. Uvědomuju si agresivitu tohoto vzkazu, ale to je prostě strašný, ten tlak, ta tupost. Když si otevřeš 10 blogů, holky píšou hezky, o tom žádná, ale CO. Bullshits.
    Ještě že existuje blog Tvůj, páč to je jinak hrůzný. Co vede lidi k tomu hlásat - bio, přírodní = super, bomba, aniž by měli aspoň kua elementární znalosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oběti trendu, z toho si nic nedělej, Trubadurko :) Chápu, že to člověka zvedá ze židle, mně třeba leze krkem ta strašná móda běhat. Běhám od té doby, co jsem se naučila chodit, a pravidelně na chlup dvacet let. Moje generace (30 +/- 2 roky, s mladšíma nebo staršíma jsem v dětství volný čas netrávila) s přirozeným pohybem vyrůstala a dělali jsme to ne proto, že by to bylo in, ale protože to byla sranda a co doma jaksi...
      Dneska je to trend, stačí se podívat na všemožné weby a knižní publikace - běhejte naboso, běhejte s chia, běhejte půlmaratóny, běhejte ultraštreky, přihlaste na maratón vaši firemní štafetu... Já to vždycky vidím v hnusném počasí, kdo je běžec a kdo ne - za krásného počasí si maratónky obouvá půlka města, ve slotě potkám dva tři běžce za hodinu, to samý na kole...
      To jsem si krásně vylila žluč! :)

      Taky mám zažito na vlastní kůži, že víc pozornosti trendům věnujeme (i té negativní, my, co se nad tím z různých důvodů trochu čílíme), tím víc porostou a tím víc nás budou dráždit. Začarovaný kruh a zákon kyvadla (doporučuju mmch Vadima Zelanda, pokud Tě problematika davové dynamiky vs. vlastní prožitky zajímá) . Takže já tyhle "zelené mozky" ignoruju, pozornost stáčím jinam. Nečtu blogy věnované přírodní kosmetice, nečtu blogy, kde třetinu fotek zabírají domácí mazlíčci s ťapkou položenou na tubě nejnovějšího biokrému, nebo blogy, kde se objevuje partner (na fotkách, ve videích, v každém druhém textu). Čtu to, co mě zajímá, ostatní záměrně míjím. A proto potkávám inteligentní, ryzí a pevné lidi (ne furt samo), co nelítají jak hadr sem a tam, narážím na podnětné články, mám štěstí na přemýšlivé čtenáře, co sami přijdou s dalším podnětem, informací (zmiňuju to tu poněkolikáté, ale fakt je to pravda, mně sem prostě povrchní lidi nechodí komentovat). Mám nižší sledovanost než "zelené mozky", mám míň pravidelných čtenářů a míň komentářů u článků, trofej blogerky roku pravděpodobně získá někdo jiný, ale...

      V INCI pod lupou budu pokračovat!

      Vymazat
    2. Jako celkem vzkaz hore chápu (můj koment výš je v podsatě reakce na jeden velmi známý blog), ale jako hrdý zelený mozek se teda musím ozvat proti tomu alkoholu :-) Tak jednak to je přírodní a jednak to fakt vysušuje :-) Já mám extrémně dehydrovanou pleť a fakt nic s alkoholem nemůžu, hlídám si ho a cokoliv, kde je použitý jako konzervant (to znamená, že fakt není na druhém místě ve složení, což se stává u těch levných značek celekm často), tak to používám opravdu sporadicky, protože ten efekt vidím. Ale zas na druhou stranu mi přijde, že je pořád lepší, když někdo nekriticky jásá nad něčím, že to je bio než když má pocit, že ibalgin je rozkošný růžový bonbónek, který nám usnadňuje život bo to říkali v reklamě... Já se v těch alternativách hodně pohybuju, ať už to je výživa, vzdělávání, medicína a potvrzuju, že je kolem toho spousta lidí bez mozku, kteří o dané problematice nic nevědí. Ale pořád mi to přijde lepší, než ta spousta lidí bez mozku, která je na té druhé straně...

      Vymazat
    3. Nevím přesně, jestli byl koment mířen na mě nebo Trubadurku, ale musím říct, že já bezmozky házím do jednoho pytle všechny. Bez ohledu na pohlavní sebeurčení, barvu pleti nebo zálibu v přírodní kosmetice. Asi budu přílišně kategorická, ale bezmozek je snadno manipulovatelný kus a jestli máme zrovna štěstí, že je v módě přírodní kosmetika, je jen otázkou času, kdy se enegie přelije někam jinam. Vůbec ideální řešení vidím v pokusech naučit lidi přemýšlet a domýšlet důsledky, do té doby asi bude nejlepší vzít zavděk zelenou vlnou a doufat, že se udrží co nejdýl.

      No a ještě mě tak napadlo, jestli bys nechtěla jmenovat ten konkrétní blog, na který jsi poukazovala. Mě by to docela zajímalo - ne abych tu vyvolávala bouři ve sklenici vody, ale jsem zvědavá, na jaké úrovni česká blogsféra pracuje s PR. Z českých blogů čtu pravidelně totiž jenom trb.

      Vymazat
    4. Spíš na Trubadurku :-) Já jsem v tomto smířlivější (asi to přichází s věkem :-) ), protože vidím, že 90% právě třeba těch zelenách mozků jsou mladý holčiny, který o tom sice prakticky nic nevědí, ale je docela dobře možný, že pokud jim to nadšení vydrží, tak se něco časem dozvědí a možná budou za deset let na slovo vzatý odborníci. Nicméně stejně moc nedovedu pochopit, že někdo veřejně ventiluje věci, o kterých skoro nic neví, ale tak to už je každého věc...
      Jmenovat blog nechci, jednak není zaměřen primárně kosmeticky, jednak ta holčina má svých problémů dost a dost se přes ten blog realizuje a mě je jí naprosto jednoduše líto. Nicméně to, co chceš vědět, se dá shrnout asi tak, že ani blogy, ani český PR nedokáží s tímto stylem propagace ale vůbec pracovat, jsou blogy, které žijou jen z PR nabídek a ještě to ani neuvádějí ( a asi si myslím, že to nikdo nepozná nebo fakt nevím), PR oddělení cpou všechno všem bez ohledu na zaměření blogu (často je nezajímá ani počet čtenářů) a často vyžadují pozitvní recenzi. A zhusta ani nevědí, co vlastně prodávají, například bio-bachovky (tady zas jmenovat klidně budu, bo ty mi leží extra v žaludku, protože bachovy esence používám a vím, co dovedou) podle všeho prodávají parfémy, který fakt pěkně voní a zvednou vám náladu...jo a pak jsou v tom taky jakýsi květinový esence nebo co. Takže pokud se nechceš akorát vytočit, zůstaň u trb :-)

      Vymazat
    5. Hm, zelený mozek se nám z vojenského prostředí pěkně přesunul. Ale musím přiznat, že jsem si pod pojmem "zelený mozek" v tom současném významu představovala spíše lidi, jejichž hlavním zájmem je udržitelný životní styl jako celek, kde je eko a bio jenom důsledkem, ne příčinou. A takový "zelený mozek" asi jsem. A mívám těžká dilemata, protože chci věci ideálně nejen bio, ale třeba i eko - šetrně vyrobené, nevezené čtyřikrát kolem planety, ale nejlíp od vedle a nezabalené jako japonské sušenky (každá sušenka v plastovém sáčku a to celé v plastové krabici a v plastovém obalu). A dělám kompromisy, protože se nechci zbláznit a na některé věci z udržitelného životního stylu nemám, proč si to nepřiznat. Přírodní kosmetika je třešnička na dortu a je to celé trochu sporný podnik - spousta z toho je děsně bio, ale vůbec ne eko. Opět často slouží jenom člověku, ale přírodě rozhodně ne. A zelený mozek by dle mého názoru neměl otázku přírody vynechávat. Domnívám se, že první eko a bio věci vznikaly ve snaze o šetrnost k přírodě i člověku (za cenu toho, že se třeba vzdáme dokonalého pohodlí při užívání, nebo efektů typu pěnivost apod.), dnes už to tak moc není. Bio je velký byznys, eko trochu zapadá a je dost pokroucené.

      Cyklistko: k tomu běhání - je to teď moderní a je také vtipné sledovat, jak se na běh snaží výrobci kdeco nabalit a vydělat na tom. Myslím si, že rekreační běžec (já) opravdu nepotřebuje sporttester a hodinky s gps (ani ty "levné" za 3000), tepová frekvence je mi jedno, vzdálenosti měřím myší na mapě (no, někdy použiju Endomondo, když je nezapomenu zapnout a najde pozici, což nebývá často). Nedávno jsem narazila na článek, který tvrdil, že nechodím-li na pravidelné prohlídky ke sportovnímu lékaři, nemůžu přece běhat, páč nebudu nikdy trénovat účinně, a tudíž to bude zbytečné. Jenže já běhám pro udržení kondice a radost z pohybu venku (a tohle je primární), snažím se u toho poslouchat vedle ptactva taky svoje tělo. A mé úrovni to stačí. Vůbec nechci říci, že sportovní lékaři jsou k ničemu, ale nemyslím si, že je potřebuje každý (i když je rozhodně zajímavé vědět, jak na tom člověk je). Mimochodem, je vtipné sledovat, jak se všechno, co bylo posledních pár let především cyklo teď mění na běžecké. Kdyby ten humbuk ale přinesl to, že se víc lidí začne aspoň za hezkého počasí víc hýbat, pořád to bude mít trochu smysl. Jenom mě mrzí, že to vypadá, že není možné běhat pro radost, je třeba pořád jenom soutěžit, ať už v počtu kilometrů nebo spálených kalorií.

      Vymazat
    6. Rena: Dík, mně totiž před nějakým časem začaly chodit maily s nabídkou spolupráce a teď se snad bude pořádat nějaký workshop na téma "jak pracovat s reklamními sděleními na svém blogu", nadto jsem si všimla, že mail byl adresovaným jiným blogům, které znám jen podle názvu, tudíž mě celkem zajímá, jak se k tomu blogerky staví jednotlivě i jako celek. Jsem tady odsud (ze Švédska) zvyklá na přímost a transparentnost, každý jedenapůltý blog má jasně viditelnou/klikatelnou disclaimer policy.

      Ad ventilování věcí, kterým nerozumím: No, dostupnost a rozšířenost sociálních médií k podobným věcem asi svádí. Kdoví, co bych vyváděla já ve svých -nácti nebo mezi dvacítkou a třicítkou, kdybych měla k dispozici platformy jako blogger, FB, Twitter, Pinterest atp.. Zas na druhou stranu, já jsem vychovaná v duchu "máš dvě uši a jednu pusu, což znamená že máš víc naslouchat (a přemýšlet) než mluvit".

      Líbí se mi myšlenka, že by zájem mohl přetrvat a že se za pár možná dočkáme odbornic. Kéž by ten zájem doprovázela i vůle.

      Vymazat
    7. Konvička: Ten první odstavec si rozhodně zaslouží víc pozornosti! Vím, že už jsi jednou v podobném duchu komentovala. Naprosto s Tebou souhlasím!

      Ad druhý odstavec: Abych pravdu řekla - pokud taková propagace běhu přiláká pár lidí, aby se pravidelně hýbali, je to jen dobře. Ale bohužel si myslím, že to jen posiluje extrémy žádný pohyb vs. extrémní, nesmyslná zátěž (v porovnání s individuální kondicí). A jak trefně píšeš - tohleto běžecké hnutí vytváří zdání, že bez gps hodinek a určitého počtu naběhaných km člověk málem není in. Chybí mi na střízlivá, neagresivní propagace normálního pohybu a hlavně vnitřní radost z něho.

      Vymazat
  8. Děkuji za skvělý článek. A běhání? Holky obdivuju vás, mne by to zabilo :-). Já tak doběhnout autobus :-). Mějte se Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, a dobíhání autobusu je přece taky forma pohybu :)

      Vymazat
  9. Ahoj osamělá cyklistko, výpočty molekulární hmotnosti jsou nad mé síly:-) chtěla jsem se zeptat na mol. hm. konopného a kokosového oleje ale budu se muset jak vidím řídit zdravým selským rozumem, co se vsakuje strašně dlouho nebo skoro vůbec mi pokožku asi moc nevyživí a naopak.. mám doma kokosový olej a je skvělý třeba na ekzémy ale nevsakuje se téměř vůbec..ještě bych se chtěla zeptat, zda je na dehydratovanou vysušenou pokožku lepší mast (třeba podomácky vyrobená) nebo samotný olej? anebo záleží jen na prostupnosti těch složek? a ještě jak se díváš na "pravé" konopí?(ne to technické).. po přečtení mnoha článků mi to jako ekzematikovi s velmi suchou pletí připadá asi jako nejlepší péče..díky Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně zase naopak přijde, že kokosový olej se vstřebává hodně rychle (myslím klasický tuk, ne rafinovaný olej, tomu vstřebávání trvalo). Dehydratovaná pokožka je komplexní problém, myslím, že jenom dodání oleje nepomůže. Mast je směsí olejů, vosků atp., lepší asi bude nějaký krém s obsahem vody a nějakých těch emoliencií. Nejsem ekzematik, takže nemůžu posoudit. Ale teoreticky bych to dělala asi takto: vyloučit všechna možná dráždila a vysušovače a pak kombinovat složky, které dodávají vlhkost, a složky, které ji vážou a zabraňují jejímu úniku.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!