sobota 21. září 2013

18 3, 4, 5... Něco málo o lacích na nehty

Jak jste si asi všimli, dávám si celkem pozor, co si patlám na tělo a na obličej. Ne že bych byla nějaký ekobiofašista, ale... Pokud existují šetrnější alternativy, nevidím důvod, proč sahat po kosmetice (jídle, potřebách do domácnosti, hračkách, atd. atd.), která v dlouhodobém měřítku (určitě) nadělá víc škody než užitku. Možná ne mně, ale generaci mých dětí a životnímu prostředí zcela pravděpodobně ano. 

Zároveň ale nemíním vyrazit do ulic s transparenty "Stop kosmetice s minerálními oleji" nebo "Volte eko - zachraňte planetu". Každého věc, jak se ke svému životu postaví a jak naloží se svou osobní zodpovědností. Já hřeším. Někdy. Občas si prostě koupím něco ne úplně oukej, ale to už ve mně zatraceně musí zvítězit marnivost nad rozumem. Největší lákadla jsou obvykle zcela iracionální a jako průměrně inteligentní jedinec většinou víte, kdy hranici překračujete. I když jste si ji nastavili sami. 

Zatímco makeup, tvářenky, rtěnky, řasenky, mycí gely a další radovánky se obejdou bez silikonů, minerálních olejů, alergenních konzervantů nebo syntetických tenzidů, laky na nehty jsou většinou nacpány syntetiky až po tu krásnou, ergonomicky vytvarovanou rukojeť. Pryskyřice, změkčovadla, rozpouštědla, barviva, bez nich to jaksi (skoro) nejde. I v říši třpytek, lesku a barev jde ale pokrok dopředu a na trhu se dají bez problémů sehnat laky, jejichž výrobci se nad složením zamysleli. 

Největšími strašáky (ne bez důvodu) jsou tři látky: 
- DBP (dibutyl ftalát)
- formaldehyd (formalín)
toluen
aka "3 free" nebo "3 big free" (pro další gůglování k tématu). 

Pár značek s 3 free laky:
- A-England, Barry-M,  B-Couture, Beauty Without Cruelty, Butter London, China Glaze, Color Club, e.l.f., Essie, Hard Candy, Illamasqua, Jordana, MAC, Milani, Misa Cosmetics, OPI, Wet N Wild a spousta dalších


4 free laky neobsahují:
- DBP
- formaldehyd 
- toluen 

Pár značek s 4 free laky:
- Curtsy & Bow, Get Nailed, Inglot, Orly, PeaceKeeper, Priti, SpaRitual, Tip Top Nails, uslu airlines

5 free laky neobsahují: 
- DBP
- formaldehyd
- toluen
- formaldehyd resin
kafr

A pár značek s 5 free laky:
Benecos, Catrice, Chanel, Dashing Diva, Deborah Lippmann, Essence, Helen E, Mavala, Nubar, Sante, Zoya

S laky na vodní bázi (pro vyznavače no poo) jsem doteď neměla tu čest, ale i na ty jednoho dne dojde. Láká mě především Acquarella, která v sortimentu nabízí hodně barev. 
  • Acquarella, AllyKats, Anada, Aqmore, Cosmay, G2organics, Go Natural, Honeybee Gardens, Scotch Naturals,  Suncoat atd. 
Veganské laky se obejdou bez výš uvedených chemikálií, látek živočišného původu a mimo to netestují na zvířatech:
  • Acquarella, Beauty Without Cruelty, Butter London, Color Club, Dazzle Dry, Inglot, Milani, Nubar, Zoya...
Tak co, našli jste mezi svými laky nějaké ty "free" s číslicí? Zkoušela jsem pátrat po složení pískových laků Stars Enamel od Gabriella Salvete, ale našla jen tento seznam, bez pískáčů. Kromě toho se mi doma válí i laky od Nivea, Tromborg, Skin Food, Kicks, Innisfree, Lumene, Kleancolor, Golden Rose, Yves-Rocher a mnoha dalších, takže si nějaké deštivé odpoledne udělám čas a zaměstnám vyhledávač. 

Určitě se v případě nejasností ohledně složení vyplatí lakovat nehty ve větrané místnosti, a zbytečně neinhalovat výpary. Prázdné laky nebo laky, které už nenajdou využití, by se měly dopravit do specializované sběrny společně s dalším nebezpečným odpadem (parfémy, ředidla, barvy, laky atp.). Stejně tak není ok vyhazovat do toalety vatové tampony nacucané odlakovačem a zbytky laků... 

A na závěr ještě kratší shrnutí:
  • Laky obsahují chemikálie, ale těm nejnebezpečnějším se dá vyhnout. 
  • Většina značek si dává pozor a DBP, formaldehydu a toluenu se vyhýbají. 
  • Najdou se i laky bez jedů - to jsou ty na vodní bázi. 
  • Lakovat a odlakovávat u otevřeného okna nebo pořádně větrat - mozek se v ovesnou kaši promění o něco později.
  • Nevyhazovat použité vatové tampony do záchodu (já je schraňuju v uzavřené sklenici a odevzdávám ve sběrně společně s nebezpečným odpadem).

Volně čerpáno z:
http://www.kosmetik-vegan.de
zdravý selský rozum

18 komentářů:

  1. Na tento článek jsem přímo čekala, děkuji za něj :) Ke zkoumání složení laků jsem se ještě nedostala, ale když už řeším, co jím, co si "matlupatlu" na obličej a tělo, tak bych měla dbát i na to, copak moje nehty.
    Gleys is Here

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji! Dlouho nad tím přemýšlím a jsem ráda, že jsi to takto pěkně napsala. Pokusím se tím i malinko řídit, ale mé oblíbené L'Oréal tady nikde nevidím :(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O L'Oréal jsem se dočetla trochu protichůdné informace - někde že patří ke kosmetickým gigantům s vysokým podílem rakovinotvorných látek ve složení, někde zase, že jejich laky se vlezly do "3 free" množiny. Určitě to bude i lak od laku, třeba Colour Riche Nail by snad měly být dokonce v "5 free". Chce to vyhledávat kus od kusu a proklikávat se do podrobností. Znalost angličtiny je obrovskou výhodou.

      Vymazat
  3. Díky za článek, zamyslela jsem se nad sebou a budu se snažit při lakování i odlakovávání větrat. To s tím uschováváním vatových tamponů mi přijde ale hodně zvláštní, nedokážu si to tady v ČR v praxi dost dobře představit..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, celkem si uvědomuju, že s tříděním odpadu nejsme u nás v ČR na špici. Škoda, ale i to je (snad) otázkou času. Starost o životní prostředí je vlastní ekonomicky schopnějším státům. Na druhou stranu, osobní volba nemusí být determinovaná nefungujícím systémem.

      Vymazat
    2. Máš pravdu, v podstatě jsou to výmluvy:-)

      Vymazat
    3. Řeklas to trochu drsně, ale jo, v důsledku to tak je :)

      Vymazat
  4. Já jsem na tohle téma poprvé narazila před asi 2 lety a všechny laky, co nebyly alespoň 3 free jsem bez milosti úplně vyházela. Jinak laky Flormar, co u tebe vidím na fotce, jsem teď zkoumala v drogerii a ve všech byly formaldehydy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ten poletí :) Červenou matnou stejně nebudu postrádat. Anebo si ho možná nechám jako raritu, kupovala jsem ho v Iráku.

      Vymazat
  5. Jsem trubka, už jsem o tom vlastně taky psala, kdyby ses chtěla mrknout http://50shadesofanna.blogspot.cz/2013/05/jedovate-laky-na-nehty-co-v-nich-skodi.html

    Jinak jsem se po mailu pokoušela dopátrat, jak je to se STARS laky a nepřišla mi odpověď. Kdybys chtěla, tak to třeba taky zkus. Možná budou sdílnější, když se nás po tom bude pídit víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navštívila jsem odkaz před pár minutami :) Do GS napíšu, jsem docela zvědavá. Hodně by mě taky taky zajímaly indie-laky. Taky mě překvapilo, že třeba Models Own se nevejdou ani do 3 free kategorie.

      Vymazat
  6. Já asi ani nemůžu lakovat a odlakovávat bez otevřeného okna, z toho je mi zle tak jako tak, nejraději to dělám na balkoně. :)
    Jinak určitě užitečný článek. Do Catrice bych to tedy neřekla, ale tím lépe... No, budu si muset těch svých pár projít a prozkoumat to...

    OdpovědětVymazat
  7. Teda, zajímavý článek! Nikdy jsem tohlecto neřešila a zrovna dnes ráno jsem umírala u výparů z odlakovače. Určitě se po nějakých takových značkách podívám a budu nad koupí laků více přemýšlet. Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak já jsem u OPI, ale bohužel házím do záchodu. Musím se nad tím zamyslet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když každý začne u sebe, není po půlroce co řešit :)
      Já mám zase moc ráda China Glaze.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!