čtvrtek 16. srpna 2012

2 Olej z pšeničných klíčků

Ve snaze pečovat o svou pleť a tělo co nejlíp si mnozí mnohdy neuvědomí, že péče vnější nemůže ani náhodou nahradit tu vnitřní. A teď nemám na mysli hygienu psychickou, ač by se podle trendu "wellness", nímž se roztrhl pytel, mohlo zdát. Ne že by tento trend postrádal oprávnění! Mířím směrem k výživě a kvalitě surovin, z nichž vaříme, pečeme a které obecně procházejí lidským organismem zevnitř. Musím předeslat, že nejsem BIO ani EKO, ale žiju dosti zdravě. Vařím minimálně obden (krabičkuju), zeleninu a ovoce jím skoro ke každému jídlu. Hodně piju a "mekáč" či "burgrking" navštívím jednou za uherský rok. Jídlo podřizuju pohybu a koníčkům a vnímám ho hlavně jako zdroj energie. Určitě by mi někdo omlátil o hlavu, že jídlo se má vychutnávat, a já s tím souhlasím. Ale nejím kvůli jídlu samotnému, nýbrž kvůli tomu, co mě čeká přes den.

Olej z pšeničných klíčků - výživový zázrak

Nemám moc v lásce doplňky stravy, ale pár jich kvůli větší fyzické aktivitě užívám. Jedním z nich je (ano, co ode mě můžete čekat, když sem lepím oleje co druhý den) takový olej z pšeničných klíčků. Co mi jen dalo práce, než jsem narazila na nerafinovaný, lisovaný zastudena! Patří navíc k těm dražším, a protože ho konzumuji po lžičkách, chtěla jsem i větší balení, abych mohla dát šanci těm opěvovaným pečujícím účinkům (prý zmírňuje i tzv. syndrom "neklidných nohou).  


Olej z pšeničných klíčků patří k olejům mastným, při zevním použití se vstřebává poměrně pomalu (tak půlhodinu). Jako prevenci vzniku vrásek a vůbec jako vyhlazovač pleti a konzervant vlhkosti bych ho směle zařadila k těm nejdražším krémům ve obdobné kategorii (ač jsem nevyzkoušela žádný). Přesto - moje jemné linky okolo očí během týdne vymizely. A to jsem si olej rozmázla pod očima během ono týdne třikrát. Mimo to jsem však olej dvakrát denně polykala. Jedna čajová lžička ráno nalačno a večer před spaním mi stačily ke "vyzmizíkování" dvou jemných linek pod očima (ač se blížím třicítce, vrásky se drží zpět).  Musím upozornit, že chuť i vůně je zatraceně výrazná! 
Další bonusy při užívání: nehty bych teď mohla používat místo šroubováku a vlasy se nádherně lesknou. Ne nadarmo se tenhle olej přidává koním nebo kočkám do žrádla, aby se jim na výstavách a závodech pěkně leskla srst.

Dobrý i pro koníky.
A tak jsem si řekla: Chceš mít hřívu jako oni? Zkus ho taky.  

Po třítýdenním užíváni jsem si dala týdenní pauzu a teď zase pokračuju v kúře. 
Prevence se nemá podceňovat... 


2 komentáře:

  1. Tak jsem myslela, že mě tenhle olej nebude zajímat, ale zmínka o pevných nehtech udělala své, to je něco, co řeším celý život. Uff! Takže další věc, co si mám připsat na seznam? A to mám tady projité teprve dva měsíce...
    Btw, má to i nějaké další, interní účinky, třeba na to zažívání nebo třeba na fyzickou výkonnost nebo tak podobně? Na celkovou výkonnost organismu?
    A musí být nerafinovaný?
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerafinované oleje jsou vždycky, hmmm, nejlepší... Vnitřní účinky to má imho příznivé, právě proto se to projevuje i ve vnějšku. Obsahuje hodně vitamínu E a antioxidanty obecně, pozoruju to hlavně na kůži, která je vyhlazenější, a na vlasech. Co se týká zažívání, s tím nemívám problémy, a fyzická výkonnost, tak tam by to chtělo spíš aminokyseliny když už něco (a v první řadě mrsknutí sebou na čerstvém vzduchu).
      Ale bacha na něj, on má opravdu dost výraznou chuť, kterou máloco přebije. Nepolykám ho proto, že mi chutná.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!