pátek 5. prosince 2014

5 Alverde a Bee Naturals - olejíčky na nehty a nehtová lůžka

"A man's hands do not lie. They can reveal every affliction and flaw in his character." (Artemisia, 300: Rise of an Empire)

 

Někdy mě ta diskrepance lehce namíchne. Od žen se očekává, že budou mít hladké, jemné ruce a pohlazení jimi se bude podobat políbení lehkého letního vánku. U mužů hrubá kůže a mozoly nijak nevadí, stačí, když jsou ruce čisté a nehty vyloženě nepřipomínají vlčí drápiska. Přitom jaké je procentuální zastoupení manuální práce mezi ženami a muži? Vychází mi to plus mínus napůl. 

Nezapomenu na jedno letmé setkání Muže a jeho známého, jehož jsem byla svědkem. Jenom se krátce pozdravili a prohodili pár slov, kterým jsem nevěnovala moc pozornosti, ale zarazilo mě, s jakou vervou dotyčný málem rozrazil dveře drogérie. Muž prozradil, že známý měl naspěch koupit si nějaký dobrý krém, prý si včera večer partnerka stěžovala na jeho hrubé ruce... Verba movent, exempla trahunt, u nás jsem po této kratičké epizodě ze života jiných nikdy nemusela ani ceknout. 


No, a to jsou dva oslí můstky k dnešnímu příspěvku o nehtových olejích.


Olej na nehty od Alverde zřetelně voní po meruňkách, což si myslím bude spíš přidaným parfémem a éterickými oleji než meruňkovým olejem samotným. Olej je sušší a vstřebává se rychleji než Bee Naturals, letmý pohled na složení však vysvětluje, proč tomu tak je. Balení připomíná klasický lak na nehty víčkem, které se v prstech dobře drží a stejně dobře se s ním manipuluje. Hrdlo vypadá taky stejně jako u laků na nehty. Pokud by se vám lahvička převrhla, pravdědpodobně nic nevyteče, pakliže tedy máte průměrně rychlé reflexy. Štětec je přiměřeně dlouhý a hustý na to, aby nabral potřebné množství oleje, uvítala bych však ještě víc štětin nebo naopak hutnější olej, abych na jedno namočení mohla přetřít aspoň dva nehty. Záleží však asi na osobních preferencích každého, já ráda nehty a nehtová lůžka v oleji vyloženě topím. Nad nějakou precizností nepřemýšlím, prostě štětcem olej rozšmrdlám po nehtu a všude okolo něj a zbytek dokonám prsty. Nehty si třu tak dlouho, dokud se olej úplně nevsákne, a někdy si dám ještě jedno kolo. Ideální zábava k filmu, míň ideální k večerům s knihou. 

Balení použivám zhruba rok a půl, nárazově a jsem přibližně v polovině. Olej zatím nežlukne a nemění ani barvu, ani konzistenci. Lahvičku uchovávám pevně zašroubenou v temnotě své krabice s laky na nehty.

Řekla bych, že se olej se hodí spíš pro nenáročné udržování než za účelem hojení a intenzivního změkčování kůžičky. Jednorázové natření stav nezlepší, péči je zapotřebí opakovat několik dnů po sobě. Kdo má vyloženě problém s rozpraskanými nehtovými lůžky, bude pravděpodobně potřebovat hutnější olej nebo delší kúru. 

Složení: Glycine Soja Oil*, Prunus Armeniaca Kernel Oil*, Argania Spinosa Oil*, Dextrin Palmitate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil*, Hippophae Rhamnoides Extract*, Ricinus Communis Oil*, Olea Europaea Oil*, Ceramide 3, Hamamelis Virginiana Oil*, Helianthus Annuus Seed Oil, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Limonene**, Citral**
* ingredients from certified organic agriculture
** from natural essential oils 


Koupeno v DM drogérii za cca 80 Kč (nepamatuji si přesně), objem 10 ml.
 

Na oleji od Bee Naturals mě iritují dvě věci - štětec a široké hrdlo lahvičky. Štětec byl natolik dlouhý, že se u dna při úplném zašroubení víčka pravděpodobně už v továrně zdeformoval do písmena J. S takhle zakřiveným štětcem se prostě nedá pracovat! Proto jsem ho byla nucená dost zastřihnout, no a protože štětiny samotné působí dost levně a jsou hrubé, je teď štětec krátký a nepoddajný. Pro ty, kdo si rádi po namočení štětec otřou o okraj, to není dobré řešení. Ale já jsem pořád spokojenější než předtím.

Další nedomyšlená věc je široké hrdlo lahvičky. Takhle malá balení jsou nestabilní už sama o sobě, navíc jestli si výrobce myslí, že domácí péče o nehty se odehrává ve stejném duchu a prostředí jako manikúra v salonu, tak se spletl (teda v mém případě, možná to ostatní dělají jinak). Na nehty si vzpomenu většinou večer před spaním, ve volných chvilkách, když už vím, že ruce nebudu máčet. Buď v posteli nebo v křesle, což jsou dost pochybná místa na manipulaci s mastnými kapalinami. Ačkoli nejsem příznivcem šovinismu a sexismu, tak tady mě design svádí k závěru, že balení musel navrhnout nějaký krátkozraký chlap, který má problém trefit se s malými věcmi do ještě menšího otvoru, takže to "chytře" vykompenzoval dlouhým štětcem a ještě pro jistotu zvětšil otvor. Ale třeba je olej primárně určen právě takovým spotřebitelům a já jsem jen špatná cílová skupina?!

Nebuďme však povrchní a nesuďme jen podle obalu. Netvrdím, že obsah plně vyváží nedostatky balení, ale blíží se tomu. Olej mi svým složením a vlastnostmi vyhovuje podstatně víc než olej od Alverde. Hojí, pečuje a vůbec velice dobře udržuje nehty a kůži okolo nich po jednom použití. Olej voní lehce citrusově, ale opravdu málem neznatelně, je mastnější než Alverde a líp klouže po nehtech i kůži okolo. Používám ho zhruba stejně dlouho jako Alverde, tzn. cca rok a půl, a ani on zatím nevykazuje známky žluknutí. 

Složení: Oils of olive, avocado, apricot kernel, jojoba, grapeseed & castor, tocopheryl acetate (vitamin E), lavender, lemon and tea tree essential oils.

Koupeno na iHerb, momentální cena 7.44 USD, objem cca 15 ml.

Ani jeden z olejů není kandidátem na opakovaný nákup. Alverde kvůli ne úplně dostačující péči, Bee Naturals kvůli obalu. Docela se těším, až oba dva spotřebuju, a pak si zase vyrobím nějaký nehtový olej sama. A bude v něm rakytníkový olej! Protože ten mi momentálně každou noc úspěšně zhojí nos, popraskaný a začervenalý od neustálého smrkání.

5 komentářů:

  1. Ahoj, musím se přiznat, že jsem nikdy nepochopila k čemu přesně tyto oleje jsou. Kdysi jsem jeden měla, občas jsem ho použila (asi tak jednou za tři týdny) a samozřejmě to nic neudělalo. Což vzhledem k nepravidelnosti používání ani nemohlo dopadnout jinak. Ovšem s nehtovou kůžičkou žádné problémy nemám a lámavost nehtů to asi taky neovlivní, nebo se pletu? Na to je asi lepší výživa zevnitř, ne?
    Jen upřesňuji, že to nemyslím nějak negativně, jen jsem trochu nahlouplá a zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je lepší výživa zevnitř! Já oleje používám vyloženě jenom kvůli kůži okolo nehtů (ač si olejuju celý nehet + kůži), hlavně v zimě ji mívám trochu vysušenou a protože skoro nepoužívám krémy na ruce, je pro mě olej dobrým řešením.

      Vymazat
  2. Já mám už dva roky doma jeden ne úplně přírodní olejík na nehty,ale jsem na to lempl :( prostě mažu tak jednou týdne, hrůza..me zaujal Alverde díky vůni, miluji meruňky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, chce to pravidelnost, aby byly vidět výsledky. Vůni meruněk mám taky ráda, přenese mě do dětství, k babičce.

      Vymazat
  3. Já si teď koupila tenhle balzám na oči a jsem z něj moc nadšená :)
    http://cotvorim.blogspot.cz/2014/12/peeper-keeper-balzam-na-oci.html

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!