neděle 9. listopadu 2014

11 Moje domácí posilovna

Že se nedá cvičit doma, na minimální ploše? Ale dá. Když je málo času nebo chuti vydat se ven do deště, prokrvuju svaly doma. Svoji posilovnu mám schovanou v krabici, čouhá z ní jen násada na smeták, a míč natlačím vždycky někam do rohu. S pěti předměty procvičím celé tělo. Dá se s nimi protahovat, posilovat, provádět balanční i kondiční cvičení. Kromě násady a míče používám kus záclony, jednoručku a thera-band, k tomu plochu 2x1 metr a aplikaci na měření intervalů. Náklady na pořízení takové tělocvičny jsou minimální. 


Na míči nejčastěji posiluju hluboké svaly trupu, teď navíc ještě nohy a zadek při hlubokých dřepech s oporou o stěnu. Zátěž se dá zvyšovat posunováním těžiště, počtem opakování nebo prodlužováním intervalů.
Jednoručky mám zatím jenom k tzv. vrtuli - posilování ramen a vrchní části zad. Zátěž se dá zvyšovat jen počtem opakování nebo delšími časovými intervaly.
Záclona (v kombinaci s hladkou podlahou) je vděčný pomocník při cvičení zadní strany stehen, pánve a beder, nebo třeba i hlubokých břišních svalů. U zátěže platí totéž co s jednoručkami.
S thera-bandem se dá procvičit snad celé tělo a zátěž se dá volně regulovat např. zkrácováním pásu.

Ráda bych si ještě pořídila nějakou skladnou podložku, čekám jen na Vánoce a každoroční dárkový poukaz od zaměstnavatele. A zanedlouho se snad dočkám dalšího "závaží", bude pohyblivé a jeho váha doufám utěšeně poroste, netřeba se tak bát svalové stagnace a mentálního zakrňování!

Hezkou neděli a mužským čtenářům i pěkný den otců (pokud ho slavíte)!

11 komentářů:

  1. Prave nejtadeji cvicim doma. Jenze ted jsk mam deti dve, furt nekdo neco chce, do toho chlap taky neco. Budu muset utect. Na jogu, to jediny tak snesu. Drive to byl aerobik, ale uz jsem stara raketa :-), neco klidnejsiho by to chtelo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo pilates? Preju Ti klidne chvilky o samote a co nejmin ruseni! :)

      Vymazat
  2. Ahoj,
    prosímtě k čemu používáš tu násadu od smetáku? :-)
    Děkuji
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jano,
      goodmornings, protahovani prsnich svalu, rotatoru a trupu obecne. Nacvicovani spravneho drzeni tela a techniky pri posilovani (kliky, drepy, military press, mrtvy tah atp.). Treba ted v tehotenstvi pro me nasada zase ziskala jiny rozmer, dobre se s ni kontroluje ono drzeni tela, daji se s ni posilovat (bez zavazi) zada, nohy; hodne protahuju. Jedna se o cviceni, ktera by spadala do kategorie "rehabilitace", ale ja nedelam rozdily mezi fyzickymi aktivitami.

      Vymazat
  3. Ahoj, já teda mám malou fantazii, takže nějak nevím, co přesně se dělá s tou záclonou? To je jako nějaké posunování nohama? Děkuji za vysvětlení :-)
    Každopádně tohle je skvělá ukázka, že i za málo peněz může být hodně muziky. Myslím, že je důležité mít správný základ - vědět jak procvičit danou svalovou partii a pak už to jde samo.
    Skvělý článek, díky za něj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, šoupe se s ní po podlaze rukama nebo nohama. Hlavně aby to byl syntetický materiál, ten klouže nejlíp (třeba podšívková látka). Třeba ta zadna strana stehen se procvičuje tak, že si lehneš na záda, paže podél těla dlaněmi dolů, pod paty umístíš ten hadr, zvedneš boky (takže váha je na patách, lopatkách a pažích), zaflexuješ chodidla a zakopáváš směrem k zadku snožmo, pak zase do výchozí pozice, aniž by se zadek dotkl podlahy.
      Nebo jiný cvik - výchozí poloha klikový vzpor, hadr pod chodidlovou klenbou a snažit se s nataženýma nohama dostat co nejblíž k dlaním, pak kontrolovaný skluz s nataženýma nohama zpátky do kliku, trup pořád zpevněný. Cvičit se dá i s dvěma hadry, to už je zase jinačí kapitola a náročnější na koordinaci. Přeju příjemnou zábavu! :)

      Vymazat
  4. Článek, který by zase mohl trochu popostrčit ty, co mají pocit, že ke cvičení je nutné dokonale vybavené fitko či atletický stadion nebo hala. Já bych se asi nejméně ochotně vzdávala podložky na cvičení, ale vím, že i bez ní (a čehokoli dalšího) to cvičení jde. Vlastní váha většinou úplně stačí, ale nepopírám, že pomůcky rozšiřují možnosti. Jenom při cvičení doma (s pomůckami nebo bez) musí člověk zase hodně přemýšlet a hodně poslouchat své tělo, což je podle mého názoru na začátku to nejtěžší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jo, na začátku to může hodně lidí odradit, na druhou stranu není nic přirozenějšího než cvičit s vlastní váhou. Mašiny ve fitku jsou konstruovány na průměrného člověka, kolik lidí tomu svými tělesnými parametry odpovídá? Slyšela jsem od některých vazbičů na jednom českém fóru, že cvičení ve fitku je kromě jiného i o určité prestiži a statutu, no to mě teda podrž...
      A na tu podložku se strašně těším.

      Vymazat
  5. supr článek, taky cvičím doma a chci si koupit ten míč už hrozně dlouho, zatím mám jen činky a deku jako podložku :)

    OdpovědětVymazat
  6. Teď jsme si to všichni vyzkoušeli přes Covid, jaké to je mít posilovnu doma. U sebe jsem počítal se snížením výkonnosti, což se samozřejmě dostavilo velmi brzy. Takže jsem cvičení zredukoval na vlastní váhu, kettlebelly a občas jednoručky. Ale hlavně prostě věci jako sedy lehy, kliky, dřepy, přítahy. Občas rotoped na kardio. A pak samozřejmě dobře jíst. Mě hodně pomohly QNT vitaminy a celkově různé další doplňky stravy. ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!