pátek 3. října 2014

16 REN - Satin Perfection BB Cream (zoufale málo dobré muziky za velký peníz)

BB krémy asijské provenience jsem poprvé vyzkoušela loni na popud trb a nesedly mi. Ani barevně, ani tou silikonovitou texturou. Když jste zvyklí hezkých pár let používat práškový makeup, je přechod k tekutým variantám nezvyklý. BB krém od REN jsem si koupila jen díky tomu, že jsem si loni dala nákupní stopku a mohla si tak koupit to, co vyloženě nepotřebuju, ale prostě jenom chci a na co jsem zvědavá. V dánské lékárně, kde okolo Velikonoc probíhala sleva na cokoli od REN, jsem za 50 ml zaplatila 219 DKK a měla jsem opravdu štěstí, jinak je zapotřebí do kapsy sáhnout podstatně hlouběji.


BB Cream od REN by měl být jakýmsi hybridem mezi pečující a dekorativní kosmetikou. Měl by sjednotit tón pleti, rozzářit ji a zároveň zajistit saténový finiš. S SPF 15 by měl chránit proti UVB i UVB paprskům a díky antioxidantům odvracet stárnutí pleti.

 

Stejně jako jiné produkty od REN se BB krém dodává ve vzduchotěsných plastových baleních s pumpičkou, kde se pumpováním dno posouvá směrem nahoru a nezvětšuje se tak poměr obsahu a prázdného prostoru/vzduchu. Což zaručuje, že si vypumpujete opravdu všechno a na stěnách balení neulpí zbytky, které se ke konci špatně dolují. BB krém se prodává jen v jednom odstínu - light/medium, ale je opatřený "colour adaptive technology" - přizpůsobí se tónu pleti. Neobsahuje silikony, parabeny, sulfáty, parfém a syntetická barviva. Je dermatologicky testován.

Hned ze začátku jsem byla skeptická hlavně vůči barevnému odstínu - zdál se mi moc tmavý a oranžový, ale pravdou je, že rozetřený se neuvěřitelně přizpůsobí odstínu a podtónu pleti. Snad jen pro bledule bude příliš tmavý. Mně bude přes zimu pravděpodobně odpočívat v šuplíku a vytáhnu ho zase až zjara.  
 

Tento BB krém v žádném případě nekryje. Sjednocuje a rozzáří? Ano. Ale jestli hledáte krycí BB krém, poohlédněte se někde jinde. Já ho nejradši používám v kombinaci s Mineral Veil od Tikei, kdy pudr nejdřív vpracuju do pleti štětcem a až pak aplikuju BB krém. Líčení pak vydrží mnohem déle a hlavně vypadá svěžeji. Kromě toho se během dne míň lesknu. Aplikovaný na čistou pleť bez "primeru" se po pár hodinách začne lesknout v T-zóně a k večeru už ho na obličeji nenajdete. Pro majitelky mastné pleti by nákup tohoto BB krému byly vyhozené peníze.


Konzistence připomíná pěnu, která se dobře vpracovává. Nezkoušela jsem aplikaci štětcem, jen prsty. Pokud na pleti odpočívá můj práškový veil jako základ, je zapotřebí si s aplikací trochu pospíšit, protože pěna se do prášku lehce vpíjí a při roztírání se jakoby zadrhává (nežmolkuje však). Pokud mám pocit, že BB krém je zapotřebí zafixovat, používám transparentní pudr Tuva od Idun Minerals, jinak nanesu jen krémovou tvářenku a víc to nekomplikuju. 

Nemůžu posoudit pečující účinky, ale rozmazlená minerálním makeupem považuju SPF v dekorativce za normu. Ohledně antioxidantů a stárnutí bych se nerada vyjadřovala, a to především proto, že ani celá jedna spotřebovaná flaštička nepostačí k tomu, aby bylo možno utvořit si objektivní úsudek. Proč?

Protože balení. Hlavně z počátku jsem pumpovala naprázdno třeba dvacetkrát, než jsem se dočkala pěny. A i teď se mi stává, že mačkám a mačkám a nic se neděje. Tím pádem jsem se dostala do poloviny balení za 30 dní čísté užívací doby (hmota ze dvou tří pumpnutí mi vystačí na celý obličej). Nic moc, že? Představte si, že dáte osm set Kč za něco, co vám vydrží dva měsíce. Tohleto se RENu krutě nepovedlo a především kvůli neekonomičnosti si už další balení nekoupím. Bio nebio.



Je to stejné, jako kdybyste natěšení šli na koncert Leonarda Cohena (nebo kohokoli, koho byste si rádi poslechli naživo), vyplázli hezkou sumičku za exkluzivní místa, ale během tříhodinového představení by zvukaři úmyslně vypínali zvuk na různě dlouhou dobu a tvářili se, že takhle to má být a že můžete být rádi, že vůbec slyšíte svoji žijící legendu zpívat. Tohle se prostě nedělá.

16 komentářů:

  1. mně tedy přijde, že tenhle BB na UK shopech mají levněji, to jenom Dánové to mají napálené, jak nevím co. ale k věci... jsem ho jednou vyzkoušela od Renči, no a tedy nevím. vůbec to nekryje, což tedy Renča mi vynadala, že to blbě nanáším, tak možná to bylo tím. odstín mě vyloženě vyděsil, furt to na mně bylo tmavé, furt jsem to roztírala... až jsem to konečně rozetřela a BB se prostě ztratil, že jsem vypadala úplně stejně jako před tím slavným roztíráním. což tedy v podstatě mi celé to roztírání přišlo dost zbytečné.

    jo ale to RENovskké balení se mi strašně líbí, jak se pytlíček smršťuje, zatímco ubývá produktu... si kvůli tomu snad i někdy ještě něco koupím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě že ten pytlíček Rena vysvětlila, trochu mě zmátl. Jinak ten systém vytlačování obsahu směrem nahoru k hrdlu balení se mně taky líbí.

      Vymazat
  2. Tady není pytlíček, jen pumpička a navíc teď už se dělá v tubě. Asi ty pumpičky fungovaly blbě, ono to zpětně nasává vzduch a vždycky čas od času je potřeba to zespoda přitlačit ten píst, aby to fungovalo. Já ho ale stále nekriticky miluju :-) Aby udělal nějaký efekt, tak se musí (nebo alespoň mě tak funguje) - spíš vklepat, rozetřít jen tak nahrubo a pak jemně vklepat. Ale nijak extra nekryje, to zas ne. Ale na přírodní tekutý cokoliv je to krytí lepší průměr bych řekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mně právě na "přírodním cokoliv" trochu vadí - že se musejí dělat ústupky (třeba z požadavků na krytí) jen proto, že je to přírodní. Ne že bych krytí extra potřebovala, ale principiálně... Beru to zatím tak, že se přírodní tekuté makeupy pořád vyvíjejí a že nějakou dobu potrvá, než normální smrtelník bude mít stejný výběr jako v konvenční kosmetice.

      Vymazat
    2. Já myslím, že co se týče dekorativky, tak ty ústupky budou potřeba pořád. Protože si třeba fakt nemyslím, že by bylo možný udělat přírodní verzi tak krycí jako jsou klasický BB, který jsou narvaný silikonama. Protože o tom ty silikony jsou - umožní vysokou pigmentaci v tenké vrstvě a přitom to pořád je uživatelsky příjemný. Nevím o žádné přírodní látce, která by dokázala to samý. Ale měla jsem makeupy, který byly hodně dobrý, to zase ano. Ale myslím, že je prostě level, kam příroda nedosáhne. Stejně jako voděodolný řasenky třeba. Jenže si myslím, že je to trochu i v té koncepci. Maximální krytí potřebuješ, když máš pleť ve špatným stavu, ale když opravdu žiješ tak, aby to bylo v souladu s filosofií většiny opravdu přírodních značek, tak bys měla mít ple´t dobrou, je to o holistickém přístupu. Takže maximálně krycí makeup není potřeba. Zrovna tak, že třeba přírodní micelárky neodlíčí voděodolnou řasenku. Proč by měly a proč by se o to měl někdo pokoušet - pokud si někdo chce dát takový svinstvo na oči, tak už je jedno, jaký má odličovač.

      Vymazat
    3. a já nevím, mně tedy přijde, že ústupky nejsou až tak velké a zásadní (mnohem větší jsou třeba v obalech si myslím), jak se nám snaží kdekdo namluvit. a podle mě pokud hledáš, tak i jakože výraznou dlouhodržící kosmetiku najdeš i s přírodním složením. voděodolnou řasenku asi ne... nebo já nevím, nemá nějakou alverde? ale třeba voděodolné linky najdeš, měla jsem, i když tedy teď si nejsem jistá, jestli byly fakt na 100 %, složení už si nepamatuji. no a olivovým nebo kokosovým odlíčit šly normálně, zatímco bioderma si ani neškrtla.

      já nevím, možná to vidím až moc optimisticky, ale prostě si myslím, že pokud hledáš, tak dneska už najdeš minimálně uspokojující variantu v přírodní. možná ne to nejlepší, co jsi kdy měla, ale rozhodně nic, co by byl průser. jako už jsem pochopila, že ty minerální makeupy nejsou pro každého (taky mám raději svůj matis), ale prostě tam krytí najdeš.

      jo a navíc ten REN snad přírodní není? nebo se pletu? takže bych jeho hříchy na přírodní kosmetiku moc neházela. a tedy... nemá pytlíček. tak to je špatný, si to blbě pamatuji. jsem si myslela, že je to jako ta maska nebo čistič.

      Vymazat
    4. Myslím, že voděodolná řasenka fakt nejde... Certifikovaný REN není, teda aspoň myslím, ale furt ho beru za přírodu... Nicméně jsem teď zkoušela nový CC krém od Lavery a ten přírodní a certifikovaný je a neviděla jsem velký rozdíl od toho ren, takže ho asi kupovat znovu nebudu. Jako pro mě třeba jediný ústupek, co jsem kdy u přírodní dekorativky řešila, byl výběr odstínů, pokud jsem chtěla kompaktní formu stínu nebo tvářenky. Pudry mi neva, ale stíny a tvářenky sypký nemusím. Ale fakt si myslím, že takový poměr krytí/uživatelská příjemnost, jakou ti udělají silikony, v čistě přírodní variantě neuděláš. Ale já to nemyslela ani tak jako kritiku přírodky, protože si fakt myslím, že jde dost o tu koncepci. Pokud někdo potřebuje fakt velký krytí, má řešit něco jinýho jak makeup, případně fakt najít minerální variantu, protože to je nejmenší zlo a krytí máš, jaký chceš.

      Vymazat
    5. jako víš co... já ti na nějakou koncepci... jde mi spíš o ty výkony a ty jsou občas špatné, občas lepší, občas dobré... úplně stejně jako u konvenčních variant. navíc zrovna přírodní dekorativka za poslední roky tak strašně pokročila.

      Vymazat
    6. Já chci koncepci a basta :-)

      Vymazat
    7. však ty koncepci máš! tak co si stěžuješ!

      jinak bych to chtěla fakt vidět, jak si nějaká značka dá za koncepci: víte co? naše péče o pleť je tak skvělá, že už žádný makeup nepotřebujete. takže ho kupujte jenom u nás, sice je to předražený jako prase, ale alespoň to na pleti vůbec nebude vidět, protože vy to nepotřebujete.

      Vymazat
    8. Dobře jsem si početla, díky za zajímavé postřehy! Mně na přírodní kosmetice vadí ta snaha vyrovnat se kosmetice konvenční (třeba používáním stejného kosmetického názvosloví, i když vím, že v tom hraje roli ohled ke konzumentům a nebo třeba neochota znovu objevovat ameriku, ale stejně... ), tohle jí - v mých očích - spíš škodí než pomáhá. Proč se prostě neodpoutat z pozice pronásledovatele a raději se pasovat do pozice určovatele trendů. Prostor by byl.

      Vymazat
  3. Já ho mám moc ráda, na můj vkus je to krytí akorát a někdy až moc a to mám na pleti fleky, skvrnky po strupech a nemám jednotný tón... tak nevím. V létě byl moje stálice a budu kupovat zase. Používám ho s BB nebo buffing brushem.
    prsty mi to dělá strašně blbý efekt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je možné, že mně ty krytí připadá jak nekrytí hlavně proto, že zakrývat momentálně nic nepotřebuju. Škoda že ho REN vyrábí jen v jednom tónu, začíná být tmavý už teď.

      Vymazat
  4. Pro mě to byl velkým zklamáním, nekryl, nesjednocoval pleť, naopak mě fakt na kůži hodně štípal (to asi ten mandarinkový nebo grepový olej) a byl moc tmavý. Dala jsem ho sestře a REN mě dál už vůbec neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tmavý je, to jo. A víc REN taky zkoušet nebudu, není důvod.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!