středa 19. února 2014

4 Návleky - do sněhu, do deště, do štěrkovitého terénu

Vůbec nejradši bych si tenhle post schovala na pořádnou zimu s metrovými závějemi, ale kdo ví, jak zimy budou vypadat v následujících letech... A ony se návleky dají používat i jindy a jinde než v zasněženém terénu, takže proč se nepodělit se zkušenostmi. 


Abych to uvedla na pravou míru - zas až tolik zkušeností s návleky nemám, používám je jen jednu sezónu. Zatoužila jsem po nich někdy na podzim v souvislosti s šestihodinovkou a po dlouhém rozvažování ohledně značky, materiálu a silikonových proužků v ponožce jsem koupila levné návleky od Adidas. Ve hře byly ještě Pearl Izumi (špatná dostupnost v e-shopech), Salomon (nebyla jsem si jistá nízkou ponožkou) Icebug (nelíbil se mi design, u obrázku to není zřejmé, ale na nártu je obří logo firmy v jedovaté zelené barvě). 




Návleky jsou určeny k ochraně boty (a chodidla) v terénu i na asfaltu. Zamezují vniku sněhu, kamínků a jiného drobného materiálu do boty a následným otlačeninám a puchýřům. Kromě toho udržují v teple achillovky a jak jsem si sama ověřila, zlepšují běžecký komfort v desetistupňovém mrazu nebo dešti. Což přeloženo znamená, že chodidla jsou v teple a ani není zapotřebí pro to používat dvoje nebo extratlusté ponožky. Pokud vám teda nepromokne /nepromrzne zbytek boty...


Z obrázků je asi patrné, jak návleky fungují a jak se uchycují. Důležité je být trochu opatrnější při jejich nasazování na chodidla (nejdřív návleky, pak boty), aby se úzká ponožka neroztrhla. 

Adidas jsem si vybrala z několika důvodů: šňůrkou na patě se návlek dá povolit nebo utáhnout v patové části, vnitřní strany návleků jsou zesílené všitou vložkou kruhovitého tvaru (když jsem při výbězích přelézala spadené stromy, přišel mi tenhle detail docela vhod), líbí se mi silikonové proužky v ponožce, které ji drží na kalhotech  a zabraňují rychlému sklouzávání. Po dvou hodinách běhu se člověk sklouzávání návleků nevyhne, ale není to žádná tragédie, přes kotník nesklouznou nikdy. A reflexní prvky taky vždycky uvítám. 

Že byly návleky levné (kupovala jsem je za 152 SEK místo obvyklých 249 korun), mi rozhodování dost usnadnilo, vzhledem k tomu, že jsem byla připravená koupit si pro začátek něco levného (a třeba i míň kvalitního) a poučit se z nedostatků před koupí vhodnějšího výrobku. Když už jsme u toho míň kvalitního: Nejvíc jsem se obávala a obávám té tenké šňůrky pod chodidlem. Že ji brzo sešlapu nebo opotřebím v kamenitém/skalnatém terénu. Kdo někdy vkročil do skandinávských lesů, ví, o čem mluvím. Pokud má člověk vykrojené boty (jako že je takových na běžeckém trhu většina), není se čeho obávat, úchytka se schová do volného prostoru mezi patu a přední část boty. Na druhou stranu to vypadá, že šňůrka by se dala v případě poškození vyměnit, což se u návleků jiných značek zdá být i stejné části docela problém. 


Podtrženo a sečteno, návleky přežily zimu, sníh a štěrk bez úhony. Hodně jsem je ocenila v mrazech, protože teplotní rozdíl v botě byl dost znát a achillovky byly dobře chráněny před chladem. Nenabírala jsem žádné kamínky nebo písek a zmenšilo se tak riziko odřenin a puchýřů (na ultramaraton ideální). Kdybych si je nepořídila, pravděpodobně je vůbec nebudu postrádat, takhle jsou pro mě malým, ale důležitým detailem při výbězích do terénu (a třeba i budoucích dálkových bězích). 

4 komentáře:

  1. Superní! Uvažuju nad s-lab gaiters od salomona. Ikdyž...popravdě se mi víc líbí ty vyšší polstrovaná verze(dost si okopávám vnitřní kotníky a permanentně je mám modrofialové:) ), ale to už mi přijde palba...no uvidíme. Ale díkes za superní článek ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, jsem ráda, že se líbilo. Dobře vyber! Byla by škoda se napoprvé netrefit, přestože to na nohách člověk nemá každý den.

      Vymazat
  2. ďakujem za článok. Priznám sa, že ako bežca-začiatočníka by ma nenapadlo kúpiť si návleky. Ale prísľub lepšieho teplotného komfortu ma láka. viktoria.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli často běháš v mínus pěti nebo deseti a ve sněhu, tak se Ti můžou hodit. Jinak je to naprosto zbytný doplněk.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!