středa 20. listopadu 2013

13 Voňavý šampon s rasulem pro pořádný objem - Urtekram Rhassoul

Upoutá skoro všechny smysly - voní svěží mátou, mezi prsty jsou cítit zrnka rasulu a hnědá barva je pro šampon celkem neobvyklá. Nakrátko jsem přešla z balzámové metody na šampony a protože jsem chtěla dát další šanci rasulu ve vlasech, padla volba na rasulový šampon od dánského Urtekram. 


Je to jeden z mála šamponů neobsahující silikony, sulfáty a parabeny, který nezacuchává vlasy a nemusí se po něm používat kondicionér (neplatí pro ty se suchými, poškozenými vlasy). Ale! Strašně rychle ubývá. I když jsem radikálně zkrátila délku svých kadeří, pořád je spotřeba hodně velká. Zbývá ho v balení cirka čtvrtina a jestli jsem si vlasy umyla desetkrát, tak je to moc. 

Šampon nádherně voní a hodně pění (když ho srovnám s ostatními certifikovanými šampony). Mátu jsem ještě v žádném vlasovém přípravku nenašla, takže mě překvapilo, jak se v šamponu krásně vyjímá. Dokonce bych si přála, aby se takových přípravků na trhu objevilo víc. Rasul je stejnoměrně zastoupený, neklesá ke dnu a plastová láhev se tak nemusí protřepávat před každým použitím. Jemná jílová zrnka se z vlasů vymývají bez problémů. Nejlepší na šamponů je kromě vůně a dobrých čisticích účinků objem, který vlasy dostanou. Jsou nadýchané a hlavně si svůj objem drží i druhý a třetí den. Nerozčesávají se tak snadno jako při BM a vlny hůř drží svůj tvar, ale šampon je přesto velice příjemný jak na pokožce hlavy, tak ve vlasech. A hlavně ten objem! Můžete se vsadit, že jsem se vlastní rasulový šampon pokoušela vyrobit doma, ale nedopadlo to nijak slavně. 

Trochu mi vadí, že v INCI se objevuje cocoamidopropyl betaine - tenzid, který způsobuje onu pěnivost a má obhajitelný přírodní původ (získává se z kokosového oleje), ale jeho deriváty nitrosaminy jsou karcinogenní alergeny. Na druhou stranu, Urtekram by na svoje produkty nemohl tisknout loga Ecocert, pokud by obsah nitrosaminů byla vyšší než 5 mikrogramů na litr, což je maximální povolený limit (a nejvíc nitrosaminů do sebe dostávají kuřáci a milovníci uzenin). Cocoamidopropyl betaine je přesto k nalezení v hojném množství certifikovaných, ekologických produktů. A proto nespoléhám na certifikáty a raději čtu složení. 

Šampon je moje první zkušenost se značkou Urtekram a jsem vcelku pozitivně překvapená. Další přípravky ale pravděpodobně zkoušet nebudu.  

+ vůně, objem
- rychlá spotřeba, cocoamidopropyl betaine

Ráda bych se od vás, čtenářů, dozvěděla, jestli se Urtekram prodává i v ČR 
a pokud ano, kde by se dal koupit? 

13 komentářů:

  1. Mají ho v ČR ve spoustě zdravých výživ. Alespoň v Brně vím minimálně o 3, do kterých jsem pravidelně chodila a Urtekram měli. Nebo také existuje český eshop. A právě tento šampón jsem zkoušela, ale mým jemným vlasům nesedí. Ráda ho předám, kdybych Ti ho mohla poslat někam v ČR nebo ho nabízím do frcu někomu, koho jsi svou milou recenzí nalákala. Stačí napsat na svetpodleeveliny@gmail.com ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuju, já si dospotřebuju svůj a vrátím se zpátky k balzámu. Ale doufám, že se někdo ozve na Tvůj mejl. Díky za tip! V Brně jsem ho svého času nikde neviděla, ale je pravda, že v té době jsem se po bioeko nerozhlížela.

      Vymazat
    2. Evelíno, nechala bych si poradit - jestli máš jemné vlasy... měla jsi od nich nějaký šampon, který ti vyhovoval? nebo jakýkoliv jiný bio? popř. ty obchůdky v Brně...
      Bohužel o přírodních šamponech většinou píší holky kudrnaté, což jim závidím...ale většinou je to tak jediné, co si z recence odnesu :))) ( v dobrém)...

      Vymazat
    3. K obchůdkům v Brně doporučuji buď Zdravý život na Lidické v Gaute centru nebo pak zdravou výživu na Orlí. V obou prodávají docela dost kosmetiky, větší výběr je v tom Zdravém životě. Přemýšlím, ale asi žádný jiný čistě přírodní šampón jsem nezkusila. Leda kofeinový Alverde, to je trochu nuda, ale v kombinaci s Lushem Fair trade honey místo kondiše mi vyhovoval. Ten se ale do bio rozhodně zařadit nedá. Od Urtekramu jsem chtěla vyzkoušet ten s hnědým cukrem, na který jsem četla právě pozitivní recenzi na jemné vlasy, ale omylem jsem vzala tento s Rasulem a ten je na jemné vlasy příliš těžký. Taky bych chtěla něco přírodnějšího na hlavu, ale ne a ne se k něčemu správnému dobrat, takže moc neporadím :(.

      Vymazat
    4. efCZa: No, kudrnatá já nejsem. Ale v souvislosti s jemnými vlasy bych mohla zmínit ty skandinávské - mám okolo sebe dost známých s jemnými vlasy a culíkem tenkým jako myší ocásek, a tyhlety křehké blondýnky s "bio" šampony normálně fungují. I s balzámovou metodou. Asi snad udělám výtah z pár blogů a nastuduju problematiku jemných vlasů a kompatibilních šamponů bez fujtajblů.

      Evelína: Lush jsem nějak nepochopila - co jsem koukla na složení, vždycky jsem našla minimálně SLS. Proč je to takový hit?

      Vymazat
  2. S tím cocoamidocosi jsem to nepochopila, proč ti vadí? Karcinogenní jsou deriváty, ne? Bojíš se, že je karcinogenní i tenzid? Nebo ten tenzid spontánně derivuje na karcinogen?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, na kterou z těch čtyř otázek vlastně odpovědět :) Vadí mi jako možný alergen, ačkoli jsem na vlastní hlavovou kůži nic nepocítila, a vadí mi, že certifikáty mají být jakousi vstupenkou do lepšího, "uvědomělejšího" světa .. Míra karcinogenních účinků je v porovnání s tím, co do sebe běžně ne-/znalí smrtelníci vpravují, pravděpodobně zanedbatelná, ale přiznám se, že bych do aplikované kuchyňsko-kosmetické chemie chtěla mít mnohem větší vhled.

      Vymazat
  3. Mě lákal dost, vlastně stále láká, i když po svém posledním experimentování s netradičními šampony jsem poněkud obezřetnější, přece jen nechci být v necelých pětadvaceti plešatá. A máta na vlasy... mátu mám ráda v puse, v kosmetice až tak moc ne (zvlášť pokud se to vyskytuje blízko očí - pak mě pálí), i když dělám výjimky. No ale ten objem... to je velký lákadlo! Asi si pro něj časem zajdu, ta cena není nijak zlá. V Praze se dá sehnat třeba v Biooo a na Cestě přírody a koukám, že ho mají i na Fyto-kosmetice, u nich nakupuju když jedu do Budějc. A vůbec v těhle obchůdcích s přírodní a bio kosmetikou a bylinami, tam Urtekram bývá.
    Díky za recenzi, je mi užitečná :)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netradiční šampony? Pod tím si mám představit co? :) Ale že to musel být dryják, pokud Ti začaly vypadávat vlasy... Za recenzi není zač! Objem je znatelný, ale je to za cenu míň zvlněných vlasů (teda v mém případě). Docela koukám, že Urtekram je v ČR rozšířený, je to pro mě celkem překvápko.

      Vymazat
    2. Netradiční - vlastně cokoliv, co se jakkoli vymyká tomu, co běžně dostanu v drogerce. Takže různé konzistence, barvy, ingredience, použití... Dřív to u mě byly šampuky od Lushe, které se mi moc zalíbily formou a konzistencí, ale musela jsem hledat alternativy a to už se moc nedařilo. Taky jsem koketovala s myšlenkou mýt si vlasy s shikakai, ale to je na mě moc nepořádku. Vlasová mýdla z Mýdlotéky byl právě ten kámen úrazu, který mě dost mrzí. Ale co už.
      Jo jo, tahle a pár dalších fajných značek se tu dá obstojně sehnat:)

      Vymazat
    3. Díky za objasnění :) Protože si hlavu myju i vejci, sodou a jablečným octem, nějak mi pojem "netradiční šampony" nezapadal do konceptu. Co to v té Mýdlotéce používají? Prolítla jsem zběžně složení jejich vlasových mýdel, a snad jedině ten hydroxid sodný by se dal vinit... Ale zas má opodstatnění v kombinaci s oleji, tak teda nevím...

      Vymazat
  4. V Budejcich ve FYTO-KOSMETICE maji skoro vsechno od Urtekramu. Jen me naposledy zmatl ten obal. Udajne ma Urtekram nove obaly. Jsou sice o par kc drazsi, ale vzhledove je to o dost hezci. Jinak doporucuji Koprivovy sampon a uzasny je i krem na ruce bez parfemace. Ten jsem tam naposledy dostala jako darek k nakupu...

    OdpovědětVymazat
  5. Já si na urtekram nemůžu stěžovat, obzvlášť šampony jsou jednoznačně nejlepší a to už jsem jich zkusila hodně. Chápu, že někomu může vadit ten cocoamidopropyl betaine, ale je to zase jemný tenzid, který je téměř v každém šamponu, pak už nezbývá nic jiného než mycí oleje, které třeba mě zas tak nevyhovují, ale myslím, že na vlasy to zas tak nevadí.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!