neděle 27. října 2013

8 Kdybych si měla vybrat dobrý pleťový krém...

Tak bych se určitě neřídila reklamou... Ani cenou. A asi bych určitě nevybírala podle značky. Odmyslím i rady a doporučení většiny kosmetiček a vizážistek, protože i těm jde často o rychlý zisk. Doporučení kamarádek? Mňo, s rezervou. Všimla jsem si totiž, že ty, které sáhly vedle a nejsou tak úplně spokojené, to často nepřiznají a raději svůj omyl "maskují" chvalozpěvy, aby si pak koupily něco naprosto jiného. To ale nejsou kamarádky, ale "kamarádky"... 


Zkrátka a dobře - vzhledem k tomu, že krém zůstává v kontaktu s pokožkou nejdéle, bych si na jeho výběru dala záležet. Úplně nejlepší je rozpoznat svůj typ pleti, ale nechat si taky trochu prostoru pro přiznání vlastního omylu. Já jsem třeba před x lety dlouhou dobu žila v přesvědčení, že mám mastnou pleť (pupínky, maštění atp.), ale z omylu mě vyvedla kosmetička (ne všechny jsou ziskuchtivé rychlokvašky). Na pupínky jsem totiž používala dryáky z lékárny s vysokým obsahem kyseliny (acety-)salicylové, které pleť vysušovaly a podporovaly ji tak k ještě větší mazové produkci a tvoření akné. Já zase kontrovala vysušujícími krémy a pleťovými vodami a tak pořád dokola. Začarovaný kruh.

Minerální oleje a spol bych taky odmyslela. Ne že by neměly svoje odpodstatnění, ale... Prostě většina krémů z lékáren, drogérií a parfymérií mě nezaujme. Taky nerada platím za vodu. To si radši ohlídám pitný režim než kupovat naředěné emulze... 

Co by naopak dobrý krém na přírodní bázi obsahovat měl, bez ohledu na typ pleti: 

- zvlhčující složky, např. kyselinu hyaluronovou, rostlinný glycerín (pozor na jeho vysoké množství) nebo sorbitol

- změkčovadla - včelí vosk, skvalan, jojobový olej (nebo jiné rostlinné oleje), bambucké nebo kakaové máslo. Emulgátory (zahušťovadla) jako palmitáty (kyselina palmová) nebo triglyceridy často ucpávají póry. Lepší alternativou je lecitin nebo xantanová guma.

- uklidňující nebo léčivé složky, třeba bisabolol, allantoin (močovina), panthenol, aloe vera, azulen (a další výtažky z heřmánku)

- ochranu proti UV záření (oxid zinečnatý a titaničitý, v angličtině zinc oxide a titanium dioxide) 

V závislosti podle typu pleti se pak může lišit množství výš uvedených složek. 

Problém většiny zvlhčujících složek (třeba glycerínu), je fakt, že "tahají" molekuly vody z hlubší vrtsvy pokožky směrem k jejímu povrchu a tak ji hloubkově vysušují. Proto by i hydratační krémy měly obsahovat skvalan, oleje nebo jiná změkčovadla, která hydratující složky "zakonzervují". 

Aby krém těch pár týdnů až měsíců vydržel v regálu, než si ho někdo koupí, a potom ještě další půlrok po otevření, musí obsahovat nějaké konzervanty. Většina konzumentů asi ví, že parabeny jsou bléé, ale kdo se zamýšlí nad alternativami, které výrobci místo parabenů používají? Pojem "parabenfree" může být postrčením z deště pod okap. Proto se biokosmetika často prodává v malých baleních - spotřebuje se dřív, než se stihne zkazit. 

Pokud vás dešifrování INCI odrazuje, ještě jsou tu různé certifikované značky (namátkou Logona, Santé, khadí, i+m, Natuderm Organics, Dr. Hauschka atd.). Já se musím přiznat, že na certifikáty moc nevěřím a pečující kosmetiku s logem certfikátu kupuju minimálně. Nedávno jsem v hotelovém pokoji našla mýdélko a minišampon s logem EcoCert a všechny složky do jedné byly syntetického původu, snad až na aloe vera. Výběr dekorativní kosmetiky si ale občas kouknutím na certifikáty zjednoduším. 

Ale zpět ke krémům - pokud je podle vás složení ok, doporučuju testovat. Všimla jsem si, že v českých prodejnách se prakticky nevyskytují testery, což mě docela irituje. Názor si přece neudělám na základě pohledu skrz obal? Potřebuju si přivonět, rozetřít krém na kůži, vyzkoušet konzistenci a dobu vstřebání. Takže si s sebou nosím malý kelímek a poprosím o trochu vzorku na vyzkoušení. Ne všude mi vyhoví, ale aspoň pak vím, kam už na další nákupy nepůjdu.

Najít vyhovující krém je poměrně jednoduché, pokud víte jak na to. Nemluvě o tom, kolik peněz se takhle dá ušetřit. Samozřejmě nikdy nemůžete čekat zázraky jako z reklamy. Těch se dočkáte jen používáním značky Adobe Photoshop Day Creme. 


8 komentářů:

  1. Jelikož zrovna tak tak trochu pátrám po dobrém krému, článek je pro mě užitečný. :) Takže za něj děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co. Půjdeš do Photoshopu? :)

      Vymazat
    2. a nemá Photoshop i BBčko? nebo aspoň AAčko? :D to bych brala

      Vymazat
    3. Na trhu je jedině Photoshop CC ;) To by mohlo stačit, ne? Cécéčka in rozhodně jsou :)

      Vymazat
  2. Cyklistko, akorát jsi mi s tímhle článkem kápla do noty, díky ti! Vím, že je to strašně subjektivní, ale měla bys tip na nějaký takový krém, který by splňoval výše zmíněné požadavky? :) Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Karolíno! Přemýšlela jsem docela dlouho, ale tip bych asi neměla. Nechce se mi nic doporučovat, protože každý biokrém na trhu má něco ze složek, jen v různě kolísajícím množství. Zkus vybírat podle typu pleti a toho, co potřebuje. Pak stačí jen srovnat svoje pořadavky s etiketami ;) Zabere to víc práce než si jen přečíst tip, ale zas není lepší vycházet ze své pleti, než jen dát na doporučení někoho, kdo Tě (bohužel) vůbec nezná? ;)

      Vymazat
  3. Přiznám se, že čím víc se do zkoumání složení kdečeho (nejen kosmetiky) nořím, tím spíše zjišťuju, co všechno ještě nevím a čemu nerozumím. Takže díky za každý takový článek, který mi rozšiřuje obzory.

    Zastavit se ale musím nad druhým odstavcem. Totiž, o stejných případech jako je tvůj (dlouhá léta v přesvědčení o tom, že slečna má mastnou pleť) čítám v poslední době čím dál častěji, což mě samozřejmě nutí zamýšlet se nad svým typem pleti. Ať to ale zkoumám z jaké strany chci, jsem přesvědčená, že zrovna ta moje mastná fakt je :D Každopádně to ale nemám jak ověřit někým nezávislým, protože přesně jak píšeš: najít dobrou kosmetičku, která se nesnaží jen ze zákaznic vytáhnout peníze případně horem dolem propagovat jen tu značku, se kterou ona pracuje, ale poradit skutečně něco efektivního a smysluplného - to je opravdu kumšt.

    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hlavně ty souvislosti! Jak jednou člověk pochopí "jak", bude mít mnohem jasnější představu v pojmech "co" a "proč".

      Pokud najdeš dobrou kosmetičku, dej vědět :) Ne že bych nutně musela, ale ze zvědavosti bych se objednala.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!